De trilogie van 50 tinten is een gigantische succes. Voor de mensen die hier nog iets meer over willen weten besteden wij hier een volledige blog aan.

Regelmatig hoor of lees je wel iets over Bondage (BD) of SadoMasochisme (SM). In de media komen soms sterk overdreven verhalen naar boven over BDSM. Het lijkt dan of BDSM een wereld van is zwart leer, zware kettingen, zwepen en heftige sessies. BDSM kan pittig maar ook heel zacht, liefelijk en intens zijn. BDSM is een spel. Een spel waarin de één de vrijwillige rol van onderdanigheid op zich neemt en de andere de vrijwillige rol van dominant(e). Uiteraard kun je van rol wisselen als je dat wil. Net zoals bij tennis en voetbal spelregels gelden, geldt dit ook voor een SM-spel.

De belangrijkste spelregels zijn de 5 V's:

Vertrouwen, Vrijwilligheid, Vrijheid, Verantwoordelijkheid en (gezond)Verstand

Vanuit die basis start het spel. Het is ook van belang dat er nog 2 codewoorden worden afgesproken om je grenzen te bewaken. Het woord "genade" kan bijvoorbeeld gebruikt worden om het onderdeel te stoppen waar je op dat moment mee bezig bent, maar het spel als geheel wordt dan niet afgebroken/beëindigd. Het woord "Stop" betekent: einde van het spel; ik heb er geen zin meer in, we drinken wat, en gaan ontspannen. Voorwaarde is, dat je je beiden strikt aan de codewoorden houdt en dat de onderdanige partij de volle 100% vertrouwen heeft dat er direct op gereageerd wordt!!!! Zo wordt ook voorkomen dat er met de onderdanige iets gebeurt, wat zij/hij eigenlijk (nog) niet wil ondergaan. Bewaak je eigen grenzen altijd ook als je in de dominante rol zit. Als iemand wat van je vraagt om te doen en dat past niet bij je dan kun je dat ook weigeren.

BDSM heeft dus niets met geweld tegen de ander te maken. Er is dus altijd sprake van wederzijds goedvinden en vertrouwen dat je grenzen gerespecteerd worden. BDSM is een spel van erotiek zonder dat de seksuele handeling voorop staat. Het gaat om de erotiek van heersen en overheerst worden. Net als alle andere vormen van erotiek, bestaat BDSM uit een mix van intimiteit en hartstocht. Het is een sfeer van intense, emotionele betrokkenheid én geborgenheid. Het is lust, bizar en kinky tegelijk. Kenmerkend voor een BDSM-spel of relatie is de combinatie van (vrijwillige!) machtsongelijkheid, vernedering, dwang of soms ook pijn als lustopwekking voor zover daarin wordt toegestemd. Hulpmiddelen als zwepen, touw, kettingen, klemmetjes, laarzen, lingerie, blinddoeken enz. kunnen daarbij de erotische spanning hoog opvoeren, maar lang niet iedereen maakt er gebruik van. Dat geldt ook voor materialen als leer, rubber,fluweel, zijde of lakleer. Vernedering, opdrachten, bondage, billenkoek, opsluiting, onderzoek, gedwongen toekijken: het is maar een greep uit de BDSM-ladenkast. Je kunt van een BDSM-spel een vluggertje maken of er een hele dag, weekend of zelfs nog langer mee bezig zijn! Leef je uit als Meester/Meesteres, gouvernante, schooljongen / meisje, arts of patiënt(e),rubberslaaf enz. **BDSM en SOA** Ook binnen de BDSM geldt dat safe seks van groot belang is. Ondanks dat je je daaraan houdt is het mogelijk dat je een SOA oploopt. Ben je hier onzeker over? Kijk dan op onze homepage en kijk bij advies nodig. Als je BDSM bedrijft laat je dan een of twee keer per jaar testen op SOA en HIV en bij klachten uiteraard eerder.

Wist je dat:

  • BDSM gevoelens in ieder mens kan zitten en soms, ook op latere leeftijd, die latente behoefte naar boven komt. Als je actief bent in de BDSM het verstandig is minstens een a twee keer per jaar te testen op SOA.
  • De VSSM al sinds 1970 de enige vereniging is op BDSM gebied en door heel het land groepsbijeenkomsten organiseert. Je via de VSSM veilig kan experimenteren. De VSSM wil graag die mensen bereiken die met hun gevoelens iets willen doen, maar niet goed durven.
  • Op de party's van VSSM kan veel en niets moet. SM is tenslotte een Vrijwillig spel! Op deze partys kan je meemaken hoe anderen met hun gevoelens omgaan en er uiting aan geven. Elke groep heeft ervaren coördinatoren waar je met al je vragen terecht kunt.
  • Als mensen voor het eerst komen worden ze door een van de coördinatoren opgevangen en wat wegwijs gemaakt binnen de groep. Bij deze groepen kan je toekijken naar een spel en - als je bekender wordt - wellicht meespelen of zelf een spel ondergaan. Deze contacten worden niet door de VSSM bemiddeld, maar leg je zélf. Schroom niet en kom eens kijken.

Je vindt meer informatie op www.vssm.eu of stel je vragen via de infofoon 06-19217993 of stuur een email naar info@vssm.eu.

Met dank aan de voorzitter van de VSSM in Nederland die dit artikel over BDSM voor ons heeft geschreven.

Geen reacties

Plaats een reactie