Vanaf 19 april is de Advies.chat toegankelijk voor het publiek. De Advies.chat is een initiatief van Soaaids Nederland. Het doel van de advieschat is de consument te helpen een verstandige keuze te maken op het gebied van soa testen. Als je hebt besloten dat je je wilt laten testen op soa dan zijn de volgende vragen 'wat moet je laten testen' en 'waar moet je je laten testen'. De nieuwe tool helpt je, door middel van het stellen van vragen, aan een persoonlijk advies.

Dé oplossing voor iedereen die drempels ervaart om zich te laten testen op hiv en andere soa, bijvoorbeeld door schaamte, kosten of angst voor de uitslag. Zo heb je direct toegang tot advies op maat, kijkt niemand mee als je vragen beantwoordt over je seksleven én kun je voorkomen dat je klachten krijgt.

In Nederland leven zo’n 25.000 mensen met hiv. Ruim 10% van hen is niet op de hoogte van de eigen hiv-status, omdat hier niet op is getest. Ook met andere soa lopen mensen soms te lang door. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld door chlamydia of gonorroe klachten krijgen als chronische buikpijn, onvruchtbaarheid en vroeggeboorte. Mannen kunnen een bijbalontsteking krijgen of tijdelijke verminderde onvruchtbaarheid . ‘Elke drempel voor het testen op soa is schadelijk voor de volksgezondheid.

'Met Advies.chat heeft nu iedereen in Nederland direct toegang tot betrouwbaar soa- testadvies’, vertelt Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland . ‘Vroege opsporing en behandeling van hiv en andere soa maakt de kans op klachten stukken kleiner maakt én voorkomt dat je soa doorgeeft aan een ander.’

Wat moet je laten testen?

Testwijzer Advies.chat is volledig geautomatiseerd en volgt de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) voor een soa-consult. Dat betekent dat je bij Advies.chat dezelfde vragen krijgt die je bij de huisarts kunt verwachten. De website is in nauw overleg met de GGD ontwikkeld en adviezen zijn gebaseerd op de ruim 30 jaar ervaring bij de Aids Soa Infolijn.

Waar moet je je laten testen?

De Advies.chat zal je in eerste instantie naar je huisarts of de GGD verwijzen. Maar het kan zijn dat je liever niet naar je huisarts gaat of je kunt niet bij de GGD terecht dan zal de advieschat je verwijzen naar een online aanbieder. Soapoli-online is een van de partijen die dit mogelijk maakt. In de Advies.chat ontvang je een advies wat je zou moeten testen, passend bij jouw gelopen risico.

Mocht je keuze vallen op de SOA testen van Soapoli-online dan ontvang je een advies met linken die je direct naar een pagina in onze website leid met de geselecteerde testen. Vanaf dat punt kun je nog testen verwijderen en/ of toevoegen. 

Hoe werkt de advieschat? 

Ga naar Advies.chat. Neem hier goed de tijd voor, beantwoord alle vragen en je ontvangt een advies op maat.

In dit filmpje Mikki hoe zij de Advies.chat ervaart. 

Mikki over advies.chat from Soa Aids Nederland on Vimeo.

Geen reacties

Plaats een reactie