Seksuele gevoelens hebben voor mannen en voor vrouwen. Dat is voor de een heel normaal en voor de ander een vreselijk groot geheim. "Ik kan alleen verliefd worden op vrouwen, maar seks met mannen vind ik ook heel fijn. Ik schaam me er voor en ik kan en wil het met niemand bespreken. Dat gedeelte van mijn leven is echt van mij." Een paar zinnen uit een gesprek met een man die ons spreekuur bezocht. Hij was ontzettend onzeker en heel erg bang voor HIV. Als hij dat zou oplopen dan zou dit geheim ook uit komen.

Hoe je jezelf ook noemt

De hokjes ‘homo’, ‘hetero’ en ‘bi’ lijken misschien simpel. Maar deze indeling werkt niet voor iedereen. Hoe je jezelf ook noemt en of je nu geen, weinig of veel seksuele ervaring hebt is niet van belang. Wat wel belangrijk is, is te weten waarmee je rekening kunt houden om je seksleven veilig en gezond te houden.

Informatie over HIV/ AIDS op internet

Uit het gesprek bleek dat hij heel veel op internet heeft gelezen over HIV en de symptomen daarvan. Daar gaat het bij de meeste mensen mis die wij spreken over hun angst voor HIV. Internet is een fijn middel om anoniem je informatie te zoeken maar het kan ook heel verwarrend werken. 

Ons advies lees alleen websites met betrouwbare informatie zoals www.sense.info, www.mantotman.nl en www.soaaids.nl. Op deze site vind je ook betrouwbare informatie over SOA en HIV. 

Wat zijn de risico's op SOA en HIV bij onbeschermd seks contact tussen mannen

Heb je als man een keer onbeschermd contact gehad met een man en wil je je graag laten testen om zeker te zijn dat je niets hebt opgelopen dan is het belangrijk dat je goed weet wat je moet testen. Alleen op HIV testen omdat je daar angstig voor bent sluit niet uit dat je mogelijk andere SOA hebt opgelopen. Per sekstechniek wat je moet testen:

Tongzoenen

Risico op hiv en soa:

Van zoenen krijg je geen hiv.  Je kunt van (tong)zoenen herpes oftewel een koortslip oplopen.

Heb je ontstoken tandvlees of een klein wondje in je mond, dan vindt hepatitis B-overdracht makkelijker plaats.

Verminder het risico: Laat je gratis vaccineren tegen hepatitis B. Dit kan via de GGD. Zorg voor een goede mondhygiëne en houd je gebit en tandvlees gezond.

Rimmen

Risico op hiv:

Rimmen is niet risicovol als het gaat om hiv. Er is immers contact met bloed of sperma nodig voor hiv-overdracht. Wel kun je soa’s oplopen en overdragen. Als je iemand rimt of zelf gerimd wordt, loop je risico op syfilis, gonorroe of chlamydia uit iemands mond, keel of anus. Rim nooit als een van jullie een koortslip heeft, dit geeft een groot risico op overdracht van herpes.

Risico op soa:

Als jij iemand anders rimt, loop je risico op hepatitis A, hepatitis B en Shigella. Verminder het risico: Laat je vaccineren tegen hepatitis A en hepatitis B. Dit kan via de GGD. Laat je bij een soa-test ook altijd in je mond en anus testen op soa’s. Gebruik een beflapje of een opengeknipt condoom als beschermlaag tussen mond en anus

Aftrekken

Risico op hiv:

Aftrekken is veilig zolang je geen sperma van elkaar via jullie vingers of door tegen of in elkaar aanspuiten bij elkaar naar binnen brengt.  Aftrekken zelf geeft geen risico op hiv. Zolang jullie elkaars sperma niet in anus of mond binnen krijgen. Buiten het lichaam leeft het hiv-virus heel kort. Alleen soa's als gonorroe, chlamydia of genitale wratten overleven lang genoeg buiten het lichaam om een reeel risico op overdracht te vormen.

Risico op soa:

Als een van jullie gonorroe, chlamydia of genitale wratten in of op je penis heeft, bestaat de kans dat je deze soa’s via je handen op elkaar overbrengt. Verminder het risico: Komt een van jullie klaar, veeg het sperma weg of was het sperma af met water en zeep. Vermijd contact van sperma of voorvocht van de ander met je anus en mond.

Anaal seks

Risico op hiv:

Als je anale seks hebt met condooms en glijmiddel, verklein je de kans op soa's en hiv. Zorg dat je voldoende glijmiddel en een goed passend condoom gebruikt. Goed gebruik van condooms en voldoende glijmiddel op water- of siliconenbasis voorkomen overdracht van hiv.

Risico op soa:

Neuken met condoom verkleint de kans op soa’s sterk, maar niet 100%. Genitale wratten, herpes en syfilis komen ook voor buiten het gebied dat door het condoom wordt bedekt. Ook kunnen soa-bacteriën bij het omdoen van het condoom op de buitenkant ervan terecht komen en zo alsnog worden overgedragen.

Verminder het risico: Bij goed gebruik van condooms voorkom je hiv. Maak altijd gebruik van voldoende glijmiddel op waterbasis of siliconenbasis Kies een condoommaat die goed bij jou past en prettig zit. Overweeg of PrEP iets voor je is voor extra bescherming tegen hiv.

Seksspeeltjes

Toys zijn alleen veilig zolang je ze niet met je partner(s) deelt. Deel je toch sekstoys, gebruik dan steeds een nieuw condoom en voldoende glijmiddel voordat je het speeltje doorgeeft.

Risico op soa:

Seksspeeltjes delen is ook risicovol voor soa’s zoals gonorroe, chlamydia, syfilis, hepatitis B en hepatitis C. Gebruik nieuwe condooms en voldoende glijmiddel voordat je een toy met iemand deelt. Desinfecteer seksspeeltjes om overdracht van soa’s zoals hepatitis C te voorkomen.

Vingeren

Je loopt geen risico op hiv bij vingeren, behalve als er bloed, sperma of voorvocht op de vinger zit. Soa’s kun je via vingers overdragen. Verminder het risico door je handen en vingers te wassen.

Risico op hiv:

Vingeren zelf is niet risicovol voor hiv. Alleen soa's als gonorroe, chlamydia of genitale wratten overleven lang genoeg buiten het lichaam om via vingeren een reëel risico op overdracht op te leveren.

Risico op soa’s:

Soa’s waaronder gonorroe, chlamydia en syfilis kunnen van mond, penis of anus via vingers overgebracht worden Verminder het risico: Voorkom dat iemand voorvocht, bloed of sperma via zijn vingers bij je naar binnen brengt.Zorg voor kort geknipte en gladde nagels om beschadigingen van de anus en endeldarm te voorkomen Vinger je partner niet met dezelfde vinger waarmee je ook jezelf of een andere partner vingert. Was je vingers tussendoor met zeep en water en verwijder glijmiddel.

Pijpen

Je loopt geen risico op hiv als je geen sperma in je mond krijgt bij pijpen. Wel kun je soa’s oplopen. Zorg voor een goede mondhygiëne. Pijp je zonder condoom, laat je dan ook altijd in je keel testen op soa’s.

Risico op hiv:

Geen risico op hiv als je geen sperma in je mond krijgt. Voorvocht in je mond krijgen geeft geen risico op hiv. De hoeveelheid virus in voorvocht is zeer klein en de afweer van je mond is zeer sterk. Krijg je sperma in je mond? Dan loop je wel enig risico op hiv. Je loopt ook risico op hiv als je sperma doorslikt. Heb je een wondje in je mond of ontstoken tandvlees? Dan loop je meer risico op hiv en andere soa's. Dit komt omdat de barrière die je mondslijmvlies vormt dan niet meer volledig is. Ziekteverwekkers kunnen gemakkelijker binnendringen

Risico op soa's:

Je loopt bij pijpen risico op syfilis, gonorroe, chlamydia of hepatitis B in je mond of keel Andersom geldt dat ook: je kunt een soa oplopen als je je laat pijpen door iemand met syfilis, gonorroe of chlamydia in zijn mond of keel. Hoe langer je iemand pijpt, des te groter is de kans dat je een soa oploopt als hij een soa bij zich draagt. Pijp je zonder condoom, laat je dan ook altijd in je keel op soa’s testen. Verminder het risico: Wil je veilig voor hiv pijpen, zorg er dan voor dat je geen sperma in je mond krijgt. Heb je wel sperma in je mond gekregen? Spuug het sperma dan direct uit en slik het sperma niet door. Spoel je mond daarna rustig met water en spuug het water uit. Zorg voor een goede mondhygiëne: houd je gebit en tandvlees gezond. Poets je tanden kort voor én na orale seks niet. Tandenpoetsen veroorzaakt namelijk kleine beschadigingen aan je tandvlees. Gebruik mondwater zonder alcohol voor een frisse mond, of wacht tenminste een uur na tandenpoetsen met pijpen. Wil je kans op soa’s en hiv zo klein mogelijk maken? Pijp dan met condooms en overweeg of PrEP iets voor je is.

Belangerijk voor een gezond seksleven

- ken de risico en heb veilige seks;

- laat je regelmatig testen, dit kan via je huisarts, GGD, man tot man website of Soapoli-online;

- laat je vaccineren tegen hepatitis B, dit kan via de GGD, huisarts of man tot man.

 

Bronvermelding: Man tot man

 

Geen reacties

Plaats een reactie