BLOG

terug naar het overzicht
Chlamydia?! Ben ik nu onvruchtbaar?
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger
Een veelgestelde vraag na het ontvangen van de chlamydia diagnose is 'hoe lang heb ik het al' en 'ben ik nu onvruchtbaar'. Mensen schrikken vaak erg van een uitslag die aangeeft dat ze een chlamydia infectie hebben. Welke risico's brengt een chlamydia-infectie met zich mee?

Een chlamydia-infectie geeft vaak geen of weinig klachten. Chlamydia is goed te behandelen. Een onbehandelde chlamydia kan ernstige gevolgen hebben.

Bij mannen:

  • ontstekingen in de bijbal
  • ontsteking in de prostaat
  • verminderde vruchtbaarheid

Bij vrouwen:

  • ontstekingen in de eileiders
  • ontsteking in het bekkengebied
  • verminderde vruchtbaarheid
Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica kuur, als de infectie tijdig wordt opgemerkt. Maar als de klachten heel vaag zijn en er wordt niet een test gedaan dan is de behandeling soms niet op tijd. De infectie kan dan blijvende schade aanrichten.

Gezondheidsschade door chlamydia bij vrouwen:

Hoe langer de besmette vrouw blijft rondlopen met chlamydia, des te groter is de kans op ernstige gevolgen. Zonder behandeling kan chlamydia  opstijgen via de baarmoeder naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Dit heet PID (Pelvic Inflammatory Disease: ontsteking in het bekkengebied). Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts en (hevige) pijn in de onderbuik, en op termijn tot chronische onderbuikpijn, of zorgen voor verminderde vruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Gezondheidsschade door chlamydia bij mannen:

Bij mannen zijn de gevolgen van chlamydia meestal minder ernstig. Het komt soms voor dat de infectie opstijgt via de zaadleiders naar de bijbal of de prostaat. Bijbalontsteking is het meest voorkomend. Het geeft heftige pijn in de balzak (scrotum), soms uitstralend naar de lies. Zo`n infectie is bijzonder pijnlijk, maar goed te behandelen. Onvruchtbaarheid als gevolg van chlamydia komt bij mannen zelden voor.

Chlamydia behandeling:

Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. De eerstekeuze behandeling bestaat meestal uit een eenmalige antibioticumkuur. Bij een chlamydia-infectie in de anus bestaat de behandeling meestal uit een kuur van één tot drie weken.

Partnerwaarschuwing

Een chlamydia-infectie kan men gemakkelijk opnieuw oplopen. Daarom is het erg belangrijk dat ook alle seksuele partners worden onderzocht en behandeld.
Omdat chlamydia veel voorkomt en gemakkelijk opnieuw kan worden opgelopen, is het verstandig om na een half jaar opnieuw een onderzoek te laten doen, zeker bij wisselende seksuele partners.
 

Wat is de kans op onvruchtbaarheid door een chlamydia infectie? 

De kans op onvruchtbaarheid door een chlamydia infectie wordt wisselend ingeschat. Uitgebreide studies tussen 2008-2014 gaven een zeer wisselend beeld qua risico van een gemiddelde kans van 22,4 procent, met een spreiding van 10-35 procent tot een kans van 0,1-4,6 procent in een studie uit 2010. Onduidelijk is hoeveel kans er exact is dat een chlamyida kan leiden tot onvructbaarheid. Naar schatting ligt dit percentage rond 10 procent (Oakshott BMJ 2010).

Wel kan er gesteld worden dat een nieuwe chlamydianfectie die leidt tot een PID de kans verdubbelt op onvruchtbaarheid met elke volgende infectie.  

Kan ik testen of ik vruchtbaar ben?

Theoretisch zou de gemiddelde kans op onvruchtbaarheid na een enkele asymptomatische chlamydia infectie dus klein zijn: 10 procent van 11 procent = 1 procent. Een ‘vruchtbaarheidszekerheidstest’ is er niet. Het is wel een feit dat re-infecties (het opnieuw oplopen) met chlamydia vaak voorkomen. Het ‘positieve’ verhaal bij een positieve chlamydia testuitslag is immers dat de kans op infertiliteit na een eenmalige asymptomatische chlamydia infectie klein is, maar met elke volgende infectie worden deze ‘odds’ wel veel minder positief (Hillis 1997):

Wat moet je doen als je risico op chlamydia hebt gelopen?

Heb je onveilige seks gehad en een risico gelopen dan is het verstandig je zsm te laten testen op SOA. Chlamydia kun je 14 dagen na het laatste onveilige contact testen. Loop onze SOA testwijzer door om te kijken welke SOA test je nodig hebt. 

Een chlamydia geeft niet altijd klachten dus bij twijfel altijd testen. 

Geplaatst door: Klazien Visser op maandag 22 april 2019
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie