Natuurlijk schrik je enorm als je je laat testen op SOA en je blijkt een chlamydia te hebben. Er schiet van alles door je hoofd. Vragen als; van wie heb ik dit gekregen en wanneer? Kan ik nu nog wel kinderen krijgen, en ben ik te behandelen?

Hoe lang heb ik die chlamydia al?

Helaas kan je in de test niet zien hoe lang je de chlamydia bij je hebt gedragen en is het herleiden van wie je het hebt ook niet altijd mogelijk. Om deze onzekerheid in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om bij het hebben van wisselende sekspartners eens in het (half) jaar te testen. Door regelmatig te testen heb je meer zicht op hoe lang je de SOA al bij je draagt.

Chlamydia en vruchtbaarheid?

Het wanneer oplopen van de chlamydia kan voor vrouwen die niet regelmatig testen aardig wat stress opleveren. Want hoe zit het met chlamydia en onvruchtbaarheid? Gelukkig is het zo dat je niet kan stellen dat als je ooit een keer een chlamydia infectie hebt gehad je nooit kinderen zal krijgen. Of je ooit kinderen gaat krijgen is afhankelijk van allerlei factoren, op het moment dat je een kinderwens hebt en je merkt dat na een half jaar vrijen rondom je eisprong dat je nog niet zwanger bent is ons advies om langs je huisarts te gaan en dit te bespreken. 

Chlamydia is goed te behandelen

Je kan van chlamydia af komen door je te laten behandelen. Op dit moment werkt een behandeling met antibiotica om chlamydia te genezen goed. Een hele geruststelling want als je geen klachten hebt en je komt erachter dat je chlamydia hebt dan kan dat best onzekerheid geven over je eigen lijf. Doordat je geen klachten hebt van de chlamydia merk je geen verschil in je lijf voor of na de behandeling met antibiotica. Maar wees gerust, de juiste antibiotica geneest en als de medicatie op voorgeschreven wijze wordt ingenomen, dan ben je goed behandeld. Let wel op dat als je diarree krijgt of je moet overgeven kort na inname dan kan de behandeling minder effectief zijn. Test dan altijd 4 weken na de behandeling nogmaals op chlamydia om te controleren of de behandeling heeft geholpen. Voor een goede genezing adviseren we je een week seksuele rust te houden. 

Partnerwaarschuwing

Bij het hebben van chlamydia hoort ook het waarschuwen van sekspartners. Voor chlamydia geldt dat alle sekspartner tot 6 maanden terug moeten worden gewaarschuwd als je een chlamydia hebt waarvan je geen klachten had. Doen hoor! Anders blijft de chlamydia zich verspreiden. 

 

Geen reacties

Plaats een reactie