1,5 class=

Hoewel het nieuwe coronavirus (COVID-19) natuurlijk géén soa is, maak jij je misschien zorgen over je kans om het virus te krijgen en door te geven via seks. Hoe zit dat met een vaste partner of als je single ben? Kan je dan wel gewoon seks hebben met elkaar?
We geven je in deze blog tips waar je rekening mee moet houden veilig SOA- en Corona vrij te seksen.

Tip 1: anderhalve meter seks


De 1,5 meter afstand regel is natuurlijk een hele uitdaging als je hunkert naar liefkozing en seks. Iedereen in Nederland wordt gevraagd om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Als je graag seks wilt hebben maar je wilt je ook strikt aan die 1,5 meter houden dan zijn daar oplossing voor. Wees creatief.
Denk aan webcamseks, telefoonseks, sexting, WhatsApp seks of fysiek tegen over elkaar op anderhalve meter blijven en elkaar opdrachten geven of masturberen. 
Groepsseks behoort via zoom of google meet ook tot de mogelijkheden. Maak goede afspraken met elkaar dat er niet gefilmd word of foto's gemaakt en gedeeld worden zonder toestemming. 

Tja het is weer eens wat anders... maar wel safe voor zowel corona als SOA.

Tip 2: seks hebben met je vaste partner

Of je nog seks kunt hebben, hangt af van jouw situatie. En van wat voor seks je wilt hebben. In de meeste gevallen kun je gewoon seks hebben met je partner als je bij elkaar in huis woont.

Heb je een vaste partner waarmee je niet samenwoont? Volgens de richtlijnen mogen jullie tijdelijk geen seks hebben met elkaar. Maar komen jullie in deze periode regelmatig bij elkaar over de vloer, slapen jullie samen of zijn jullie dicht bij elkaar? Dan vormt seks geen extra risico. Zorg dat je met je partner goede afspraken maakt. Dat je alleen seks met elkaar hebt. En jullie je allebei zo goed mogelijk aan de adviezen houdt. Zo houd je de kans op infectie met het coronavirus zo klein mogelijk.  

Tip 3: seks hebben met andere mensen dan mijn vaste partner

Kan ik seks hebben met andere mensen dan mijn vaste partner? Kort door de bocht: nee. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan wordt iedereen opgeroepen om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. En 1,5 meter afstand te houden. Dat betekent dus dat je geen seks kunt hebben met iemand anders dan je vaste partner.

Niet echt het antwoord wat je wilt horen.... wat is dan mogelijk?

Tip 4: het hebben van een Corona-buddy

Wat als je seks en intimiteit wilt met één vast maatje, met iemand die je al langer kent en die je durft te vertrouwen: je LAT-relatie, een ‘knuffelmaatje’ of ‘corona-buddy? Als beiden zich strikt aan de corona-regels houden, dus de 1,5 meter afstand met anderen, en er exclusief zijn voor elkaar, dan wordt het corona-risico beperkt. Bespreek om 2 weken te wachten met de seks, 2 weken waarin je goed let op de corona-regels en met niemand anders intiem bent. Het kan twee weken duren voordat het virus je ziek maakt.

Tot slot: Wanneer kun je geen seks hebben?

In de volgende situaties is het advies om thuis uit te zieken en GEEN seks te hebben:
  • Je hebt (lichte) klachten die kunnen wijzen op het coronavirus (verkoudheid, hoesten, keelpijn, kortademigheid of koorts). Worden de klachten erger? Neem dan contact op met je huisarts
  • Je hebt een bewezen corona-infectie en bent in isolatie
  • Je bent huisgenoot of partner van iemand met een bewezen corona-infectie of met (milde) klachten die kunnen wijzen op corona en zit in isolatie

Algemene informatie over het coronavirus vind je bij het RIVM.

Bronvermelding: SoaaidsNL
Geen reacties

Plaats een reactie

Onzeker of je je moet testen op soa?

Binnen 1 minuut gratis en anoniem advies

Soa-testwijzer