BLOG

terug naar het overzicht
Een gonorroe!!
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

Gonorroe is een bacteriële soa die steeds moeilijker te behandelen is. Gonorroe, misschien bij jouw bekend als een druiper, is een seksueel overdraagbare aandoening die je erg makkelijk oploopt.

Komt gonorroe in Nederland veel voor?

De kans wordt groter naarmate je vaker seks hebt. In Nederland staat deze SOA op nummer 3. Het genezen van gonorroe wordt steeds moeilijker doordat de gonorroe bacterie steeds minder gevoelig is voor bepaalde soorten antibiotica.

Hoeveel kans loop je als je seks hebt met iemand die gonorroe heeft?

De kans om ermee besmet te raken als je seks hebt gehad met iemand die deze bacterie bij zich draagt is voor een vrouw die seks heeft met een besmette man ongeveer 30%. Stel je hebt als man seks met een vrouw die gonorroe heeft dan is de kans ongeveer 70%.

Behandeling tegen gonorroe:

Als je pas bent getest en gehoord hebt dat je een gonorroe hebt dan is het belangrijk voor je dat je zeker weet dat de arts die je medicijnen voorschrijft weet dat gonorroe steeds vaker niet verdwijnt bij het gebruik van een "gewoon" kuurtje. De beste behandeling is een prik met ceftriaxon. Gelukkig zijn veel huisartsen op de hoogte maar het kan natuurlijk net zijn dat dit bericht aan de aandacht van je huisarts is ontsnapt en jij iets anders voorgeschreven hebt gekregen. Neem in dat geval contact met je huisarts op en informeer hem hierover. Mocht je na een gonorroe behandeling nog klachten houden dan kan er opnieuw lab onderzoek worden gedaan om te kijken of jij de bacterie bij je draagt die minder gevoelig is voor antibiotica.

Wat moet je doen als je risico hebt gelopen op een gonorroe?

Heb je onbeschermde seks gehad en heb je klachten van veel afscheiding die groenig gekleurd is of pijn bij het plassen, ga dan SOA testen. Heb je geen klachten maar heeft iemand waarmee je seks hebt gehad je gewaarschuwd dan is testen ook belangrijk. Gonorroe kan wel klachten geven, maar in veel gevallen merk je zelf niet dat je besmet bent. Testen is eenvoudig. Via urine als je een man bent of door zelfafname uit vagina als je een vrouw bent. Heb je anale seks gehad waarbij jij een penis in je anus hebt gehad dan is het ook slim als je test of je anale gonorroe hebt. Kijk voor ons testaanbod op gonorroe

Gonorroe en andere SOA voorkomen

Het is wel heel vervelend nieuws dat gonorroe niet meer zo makkelijk te behandelen is en misschien in de toekomst helemaal niet meer te behandelen. Op de juiste manier condooms gebruiken of geen seks hebben voordat je zeker van elkaar weet dat je allebei "schoon" bent, is de beste wijze om zorgen te voorkomen. "Schoon" ben je als je je allebei hebt laten testen op SOA en geen SOA hebt. 

Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zondag 8 september 2013
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie