"De vier vreemdste vragen die verpleegkundigen krijgen over soa’s" zo luidt het kopje van het artikel in Metrotime.be. 

Eigenlijk word ik een beetje boos van dit soort artikelen. Als er ergens al veel schaamte en taboe op rust is het wel op seks en SOA en dan impliceren dat deze vier vragen vreemd zijn maakt het niet makkelijker vragen te stellen. Niet iedereen is volledig op de hoogte welke risico's er zijn en hoe je een SOA op loopt. Toen ik startte voor de SOApoli van de GGD zo'n 15 jaar geleden had ik ook nooit geweten dat je van orale seks een SOA kunt oplopen. 

Wij krijgen dagelijks heel veel vragen en je merkt dat iedereen het gesprek start met zich te verexcuseren dat hij/ zijn deze vraag stelt. Zo vaak laten zij zich niet testen op SOA. 

Het testen op SOA is ook niet eenvoudig

Er komt meer bij kijken dan bedenken dat je je wilt laten testen. Want waarop moet je je dan laten testen? Hoe moet je je testen en waar kun je je laten testen. 

Waarop moet je je laten testen? Je kijkt als eerste naar het risico wat je hebt gelopen en sluit daarmee een aantal SOA's uit. Bekijk onze SOA-testwijzer voor een advies op maat.

Wanneer kun je je laten testen? Bekijk onze SOAtestcalculator

Waar kun je je laten testen? Dit kan bij je huisarts, GGD of bij Soapoli-online.

Vraag je je af of je wel echt risico hebt gelopen? Stuur ons een mail of bel dan kunnen we je adviseren. 

 

Waar vind ik goede betrouwbare informatie?

Als je vragen hebt moet je ze kunnen stellen. Er is zoveel te vinden op internet en niet alles is juist. Waar kun je juiste informatie vinden?

De site van Soaaids Nederland; je kunt hun infolijn anoniem bellen. Er zitten deskundigen telefonisten die je goed kunnen adviseren. Zij hebben ook de tool advies.chat gelanceerd om jou te helpen een risico inschatting te maken en je te adviseren in wat je moet testen en waar je je moet testen. 

De site www.sense.info 

Soapoli-online heeft in de afgelopen 5 jaar heel veel blogs geschreven over veel verschillende onderwerpen. 

Geen reacties

Plaats een reactie

Onzeker of je je moet testen op soa?

Binnen 1 minuut gratis en anoniem advies

Soa-testwijzer