BLOG

terug naar het overzicht
Geslachtsziekten; wat zijn dat??
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

Geslachtsziekten is een ander woord voor seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Geslachtsziekten zijn ziekten die je op kan lopen als je seks hebt zonder condoom bij je geslachtsorganen (penis, vagina maar ook in de anus of in je mond/keel).

De meest voorkomende geslachtsziekten in Nederland waar je risico op loopt als je zonder condoom seks hebt zijn:

 

Geslachtsziekten voorkom je door veilig te vrijen. Veilig vrijen doe je als je condooms gebruikt zodat je vookomt dat je slijmvlies contact hebt of in contact komt met sperma, vaginaal vocht of bloed van je sekspartner. Het consequent gebruik van condooms is belangrijk om SOA te voorkomen. Op de juiste wijze het condoom gebruiken is erg belangrijk, zo moet je het condoom omdoen als jij of je partner een erectie heeft. Voorkom dat je tijdens de seks bijvoorbeeld gedurende het voorspel slijmvliescontact hebt. Belangrijk is om voordat je het condoom omdoet geen penis-vagina, vagina-mond, mond-penis, anus-mond of anus-mond contact hebt. Heb je wel een slijmvliescontact gehad die hier beschreven staat dan is het verstandig om de locatie waar het contact heeft plaats gevonden; bijvoorbeeld bij het in de mond nemen van de penis van een sekspartner je keel te laten onderzoeken. Lees voor informatie over het testen van de verschillende lichaamslocaties :Blog: Keel SOA test nodig?

Heb jij zonder condoom seks gehad en maak je je zorgen dat je misschien een geslachtziekte hebt opgelopen? Doe dan een SOA test om uit te sluiten of je wat hebt opgelopen. Een test doen kan bij je huisarts, dit is niet anoniem en hiervoor worden kosten via je zorgverzekering berekend. Anoniem en discreet testen kan via Soapoli-online; bij ons weet je meteen welke kosten je moet betalen voor een test en het gaat buiten je zorgverzekering om.

Heb je klachten van afscheiding, pijn bij het plassen of kleine wratjes na een sekscontact zonder condoom neem dan contact op met je huisarts of GGD. Indien je dit liever niet wil kan je gebruik maken van een anoniem consult bij onze arts door een afspraak te maken via info@soapoli-online.nl of door telefonisch contact op te nemen.

Weet jij nog niet welke test of risico je hebt gelopen op een geslachtziekte? Loop dan gratis onze SOA-testwijzer door en ontvang in 3 stappen een helder testadvies.

Geplaatst door: Klazien Visser op dinsdag 27 mei 2014
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 
Twijfel je na het lezen van deze blog of je een soa hebt? Ga voor zekerheid en laat je testen.