Gisteren, 31 augustus 2016, werd er een bericht gepubliceerd op Nu.nl dat de WHO de richtlijn voor de behandeling van Gonorroe gewijzigd. De zorg over een resistente gonorroe bacterie blijft. In Nederland komt gelukkig resistentie nog niet of nauwelijks voor, dit wordt nauwkeurig gemonitord door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). 

Gonorroe infecteert gemiddeld 78 miljoen mensen wereldwijd per jaar. Hoewel veel mensen geen symptomen hebben, kan de bacterie pijn veroorzaken bij de vagina, penis, de anus en de keel. Onbehandeld kan een gonorroe leiden tot onvruchtbaarheid.

Seks gehad in het buitenland?

Heb je onveilig contact gehad tijdens een verblijf in het buitenland, dan is het verstandig om te testen of je gonorroe hebt opgelopen. Heb je gonorroe opgelopen in het buitenland wees dan alert, buiten Nederland zijn er al resistente gonorroe bacterien gevonden. Om een behandeling in zo'n geval goede te laten verlopen is het belangrijk dat je behandelaar weet dat je infectie in het buitenland is opgelopen.

Hoe loop je gonorroe op?

Gonorroe is makkelijk op te lopen en ver te dragen en wordt veroorzaakt door gonokokken. Deze bacteriën nestelen zich in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. De infectie kan ook terechtkomen in je bloedbaan. Vooral neuken en pijpen vormen een risico. Ook met vingeren, aftrekken of kontlikken kun je gonorroe doorgeven. Beffen is een klein risico.

Wat gebeurt er als je gonorroe niet behandeld?

Heb je een gonorroe infectie en laat je je niet behandelen dan kunnen de gevolgen ernstig zijn. De infectie kan dan verder het lichaam in gaan. Vrouwen kunnen een eileiderontsteking krijgen. Hierdoor heb je meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid. Mannen kunnen een bijbalontsteking of een onsteking aan de prostaat krijgen. En je bent natuurlijk besmettelijk voor je sekspartner(s).

SOA zorgen na een onbeschermd sekscontact? Volg onze soa-testwijzer en kijk of het nodig is om een soa test te doen https://www.soapoli-online.nl/testwijzer.

Geen reacties

Plaats een reactie