Gonorroe, ofwel 'de druiper', wordt langzaam maar zeker resistent tegen de meeste behandelingen met antibiotica waardoor het aantal besmettingen zal blijven stijgen. De Telegraaf heeft hier een stuk over geschreven in haar krant op 13 maart 2014. Dit blijkt uit een studie van het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC).

Voorkom het oplopen van een gonorroe

Dit doe je door een condoom te gebruiken tijdens de seks. Vind je het lastig een condoom om te doen lees dan meer in de condoominstructie.

Welke symptomen kun je krijgen van een gonorroe?

  • Meer vaginale afscheiding, die kan stinken of pusachtig lijkt
  • Bloedverlies tussen twee menstruaties door
  • Een 'druiper': Pusachtige afscheiding uit de plasbuis die geel of groen van kleur is
  • Pijn of irritatie bij het plassen
  • Irritatie of jeuk rond de anus
  • Slijmerige of pus-achtige afscheiding bij de ontlasting
  • Keelontsteking of opgezette klieren in de hals
  • Andere ontstekingen in het lichaam

De bacterie die de soa veroorzaakt is al resistent tegen de meeste penicilinebehandelingen, maar dreigt dat nu ook tegen antibiotica te worden. Dit betekent dat de huidige gonorroepatiënten weinig behandelingsopties meer over hebben, zo meldt The Verge.

Met symptomen zoals branderigheid, zwelling van de testikels, vaginale afscheiding en jeuk aan de anus, is gonorroe niet echt een aandoening die je onbehandeld wil laten.

Onderzoekers van het CDC vonden dat het aantal gonorroegevallen in de Verenigde Staten gestaag toeneemt, omdat het door de resistentie veel tijd kost om de soa te behandelen. Hierdoor heeft iemand die besmet is met de vervelende aandoening meer tijd om het door te geven aan anderen. De instelling gaat uit van een jaarlijkse stijging van het aantal gevallen met zeven procent.

Verspreiding

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 6000 mensen besmet met de soa. In ernstige gevallen kan gonorroe leiden tot bekkenbodemontsteking en vruchtbaarheidsproblemen.

Als de behandeling niet meer aanslaat, verspreidt de bacterie zich door het lichaam. Dat is in principe niet dodelijk, maar een patiënt kan wel veel meer infecties krijgen en langdurig last houden van de soa.

Het aantal nieuwe patiënten met gonorroe nam in 2012 toe, het grootste deel van de nieuwe infecties (57%) werd gezien bij mannen met homoseksuele contacten. Volgens het RIVM is ook deze stijging toe te schrijven aan de wereldwijde verspreiding van resistente stammen van de gonorroe-bacterie.

Geen reacties

Plaats een reactie