Er zijn twee typen Herpes Simplex Virussen (HSV I en HSV II) bekend die genitale herpes kunnen veroorzaken. Besmetting vindt plaats doordat een van de virus typen via slijmvliescontact van de mond, vagina, penis of anus zich verspreidt. Het virus zit in blaasjes en het vocht uit deze blaasjes is besmettelijk. Klachten die ontstaan na contact met het vocht uit de blaasjes zijn een branderige gevoel, blaasjes op de huid en slijmvliezen van de penis, de vagina en de anus. Genitale herpes is herpes op de geslachtsdelen, een koortslip is geen geslachtsziekte maar kan wel een genitale herpes veroorzaken.

Hoe lang na het sekscontact weet ik of ik met herpes besmet ben ?

De tijd tussen het oplopen en het zichtbaar worden (incubatietijd) van een eerste besmetting met het HSV virus is 2 tot 12 dagen na seksueel contact, soms eerder. De kans om besmet te raken is het hoogst vlak voor, tijdens en vlak na sekscontact met iemand die een aanval van herpes heeft. Besmetting met het herpes virus vindt niet altijd plaats tijdens de periode dat er zichtbare blaasjes zijn, er kan ook besmetting plaatsvinden indien er geen zichtbare blaasjes zijn.

Welke klachten hebben vrouwen?

Vrouwen hebben bij een eerste infectie met het HSV virus in eerste instantie vaak klachten van koorts, griepachtig gevoel en hoofdpijn. Na deze fase volgt al snel pijn, jeuk, vaginale afscheiding en pijn bij het plassen. Niet in alle gevallen ontstaan er blaasjes die met vocht zijn gevuld soms zijn scheurtjes zichtbaar in de huid en het slijmvlies.

Welke klachten hebben mannen?

Klachten bij mannen zijn vaak pijn bij de plasbuis waarna wondjes op de huid en slijmvliezen zichtbaar worden. Anale klachten kunnen zijn: pijn aan de anus en het rectum, obstipatie en scheurtjes en wondjes in de slijmvliezen van de anus en het rectum.

Hoe weet ik dat ik herpes heb?

Het vaststellen van de diagnose herpes genitalis wordt gedaan door een arts. In de meeste gevallen neemt de arts materiaal af voor virus onderzoek. In het laboratorium kan dan worden bepaald of het om een HSV infectie gaat en het HSV type worden vastgesteld. Bloedonderzoek om een herpes infectie vast te stellen wordt afgeraden.

Hoelang duurt een aanval van herpes genitalis?

Bij een eerste infectie met het HSV virus duurt het 7 tot 28 dagen voor de blaasjes en wondjes genezen.

Kan je van herpes genitalis genezen?

Wie eenmaal met het herpesvirus is besmet, draagt het virus levenslang bij zich. Er bestaat geen behandeling tegen herpes genitalis die je van het virus geneest.

Wat moet je doen als je een genitale herpes infectie hebt opgelopen?

Wees voorzichtig met sekscontact. Je bent nu besmettelijk voor je sekspartner(s). In het geval dat je klachten hebt zoals blaasjes, jeuk of andere symptomen die te maken hebben met een aankomende uitbraak van herpes wordt sekscontact afgeraden. Een condoom beschermt niet voldoende om een besmetting te voorkomen als je klachten hebt. Denk er ook aan je handen goed te wassen nadat je de blaasjes hebt aangeraakt, door goede hygiene voorkom je dat de wondjes van je blaasjes ontstoken raken en het langer duurt voor ze genezen.

Wat kan ik zelf doen om klachten te behandelen?

Door zinkzalf op je blaasjes te smeren zorg je er voor dat blaasjes eerder indrogen en het helpt tegen de jeuk. Om de pijn te bestrijden kan je paracetamol slikken of via de apotheek lidocaine creme aanschaffen en deze op de blaasjes smeren. Het smeren van cremes waarin aciclovir zit heeft geen tot zeer weinig effect en raden we dan ook af. Tip bij het gebruik van cremes of zalven; werk hygienische want het insmeren van blaasjes kan ook lijden tot extra infecties.

Moet je partners waarschuwen als er herpes genitalis bij je is vastgesteld?

Het is belangrijk om in een vaste relatie je partner te informeren over je herpes besmetting en te laten onderzoeken of je partner reeds besmet is met het herpes virus. Als je beide drager bent van het virus dan hoef je geen aanvullende bescherming te gebruiken. Ben je recent besmet? Informeer dan de partner van wie je vermoedt dat deze het virus heeft overgedragen dit kan er voor zorgen dat het virus niet nog verder wordt verspreidt.

Heb je het idee dat je herpes hebt doordat je pijnlijke blaasjes hebt?

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI