BLOG

terug naar het overzicht
Hepatitis B
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Dit virus wordt overgedragen door seksueel contact met (menstruatie)bloed, voorvocht en sperma. Het hepatitis B-virus is ook overdraagbaar via orale seks als er contact is geweest met bloed, voorvocht en sperma. Het gebruik gezamenlijk gebruik van sekspeeltjes (dildo's) en seksuele technieken waarbij bloed vrijkomt zijn ook een risico voor besmetting.

Klachten

Zowel mannen als vrouwen kunnen zich erg ziek voelen door een infectie met het hepatitis B-virus, maar vaak geeft de infectie geen klachten. De tijd tussen besmetting en uitbreken van de ziekte (incubatietijd) is ongeveer 2 tot 6 maanden. Bij hepatitis B kunt u last hebben van moeheid, verminderde eetlust, spierpijn en gewrichtspijn, koorts, geelzucht en soms jeuk. Ben je besmet met het hepatitis B-virus, dan word je bloed 6 maanden later weer gecontroleerd. Als het virus uit je bloed verdwenen is, ben je genezen. Je bent dan niet meer besmettelijk en je kunt niet opnieuw hepatitis-B krijgen. Soms blijft het hepatitis B-virus langer dan 6 maanden in het bloed. Dit wordt chronische hepatitis B genoemd. Je bloed wordt dan regelmatig gecontroleerd om te kijken of de ontsteking actief is. Als de ontsteking actief is kan je lever blijvend beschadigd raken (levercirrose). Als de leverontsteking niet weggaat, word je naar een specialist doorverwezen. Deze beoordeelt of behandeling met medicijnen nodig en mogelijk is.

Vaccinatie beschermt tegen hepatitis B

Vaccinatie tegen hepatitis B beschermt bijna iedereen tegen besmetting met het hepatitis B-virus. De vaccinatie bestaat uit 3 injecties die verspreid over een half jaar worden gegeven. Na het afronden van de vaccinatie reeks ben je 15 jaar tegen hepatitis B.

Gratis vaccinatie tegen hepatitis B

Tegenwoordig kunnen alle homo-,biseksuele mannen en mannen of vrouwen die seks hebben voor geld zich gratis laten vaccineren. Val je in bovengenoemde en ben je nog niet gevaccineerd? Neem dan contact op met de GGD bij jou in de buurt.

Wanneer testen

Heb je onbeschermde seks gehad of s het condoom gescheurd. Wacht dan minimaal 6 weken voor je een bloedtest laat uitvoeren op hepatitis B. Je kunt je laten testen op hepatitis B via onze webwinkel

Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 23 september 2013
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie