BLOG

terug naar het overzicht
HIV
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

Besmetting met het Humaan immunodeficicientie virus (hiv) leidt zonder behandeling bijna altijd tot het ziektebeeld Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (AIDS). Van hiv bestaan wereldwijd twee virus-typen.Hiv-type I is het virus-type wat voorkomt in Europa. Bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht zijn lichaamsvloeistoffen waarin het hiv virus kan zitten. Om een hiv besmetting te voorkomen is het van belang tijdens het sekscontact deze lichaamsvloeistoffen te vermijden. Anale seks (penis in de anus, degene die anaal loopt het meeste risico) en vaginale seks tijdens de menstruatie zonder condoom geven de grootste kans om besmet te raken. Zodra het hiv-virus het lichaam is binnen gedrongen beschadigd het de menselijke afweer. Doordat het afweersysteem steeds minder goed werkt zijn mensen die besmet zijn met het hiv virus vatbaarder voor andere ziekten en aandoeningen. Pas besmette personen hebben vaak veel virus in hun bloed en hierdoor is er meer kans op overdracht tijdens onveilig seksueel contact.

Kort geleden risico op hiv gelopen:

Bij een recent (het onveilige sekscontact is korter dan 72 uur) gelopen risico op een hiv-besmetting is er de mogelijkheid om postexpositieprofylaxe (PEP) voorgeschreven te krijgen. Neem hiervoor contact op met de eerste hulp afdeling van een ziekenhuis, of de GGD, bij u in de regio.

Klachten die kunnen wijzen op een hiv-infectie:

Een groot deel van de mensen die besmet raken met hiv hebben 2 tot 4 weken na de besmetting klachten die lijken op een heftige griepaanval; hoofdpijn, koorts, moeheid, lichtschuw en huiduitslag. De klachten worden als mild ervaren en verdwijnen in veel gevallen zonder ingrijpen van een arts. Personen die besmet zijn met het hiv-virus worden hiv-positief genoemd.

Behandeling:

Hiv is niet te genezen. Behandeling van hiv patienten is dan ook gericht op het remmen van het virus in het lichaam en het ontwikkelen van AIDS te voorkomen.

Wanneer betrouwbaar testen:

Een hiv-test van Soapoli-online is 4 wekwn na een onveilig sekscontact betrouwbaar. Het duurt 4 weken voordat er antistoffen tegen hiv in het bloed zijn aangemaakt. De hiv-test die Soapoli-online biedt test naast antistoffen op hiv ook op het antigeen (P24 antigeen) waardoor er in een vroeg stadium al een infectie met hiv kan worden aangetoond.

 

Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zaterdag 5 oktober 2013
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie