Tags: Hiv/aids,

HIV-besmetting kans na seks

In vergelijking met andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) is de kans op een HIV-besmetting na onveilig seksueel contact over het algemeen heel klein. Het HIV-virus kan worden overgedragen via besmette lichaamsvloeistoffen, zoals sperma, vaginaal vocht en bloed, vooral bij intraveneus druggebruik.
 
 

HIV-besmetting kans met HIV-positieve partner

De kans op HIV-overdracht na seksueel contact met een HIV-positieve partner kan variëren. Uit studies blijkt dat deze kans kan variëren van geen enkele overdracht na jaren onbeschermde heteroseksuele gemeenschap met een HIV-positieve partner tot een kans van 10% (één besmetting met HIV per 10 sekscontacten) in aanwezigheid van hoge risicofactoren, zoals het hebben van een SOA of een laat stadium van infectie in de betrokken persoon.

Soms worden er meldingen gedaan van zogenaamde 'superspreaders', waarbij één HIV-positieve persoon meerdere anderen infecteert. Zo is in het begin van de HIV-epidemie in België een seksueel netwerk in kaart gebracht waarbij één HIV-positieve man seks heeft gehad met 19 vrouwen; 18 van deze vrouwen zijn getest en 11 bleken seropositief. Van in ieder geval 2 seropositieve vrouwen konden andere risicofactoren niet worden vastgesteld. Twee van de vrouwen hadden niet meer dan éénmalig seksueel contact met de desbetreffende man, en slechts één vrouw had met hem anale gemeenschap.

Juist deze variatie in transmissiekansen, waarbij sommigen na een enkel seksueel contact HIV-geinfecteerd raakten en anderen nog niet na duizenden onbeschermde seksuele contacten, weerspiegelt de beperkingen van het gebruik van gemiddelde transmissiekansen zoals 0,1% bij heteroseksueel contact. Overigens zijn 9 van de 11 studies die uitkomen op deze gemiddelde heteroseksuele transmissie-kans per contact van 0,1%, gedaan in parenstudies met een lage prevalentie van hoogrisico co-factoren.
 

Risicofactoren die de kans op HIV-besmetting vergroten

Risicofactoren die het risico op een hiv-besmetting na onbeschermde seks vergroten, zijn onder andere:
  • Ontvangende anale seks; in het algemeen loopt de ontvangende, receptieve partner meer infectierisico dan de insertieve partner. Voor de ontvangende partner is peno-anaal contact een groter risico dan peno-vaginaal contact.
  • Het hebben van een SOA waardoor het HIV virus eenvoudiger het lichaam kan binnendringen
  • Een HIV-positieve partner met een hoge virale lading.
 

Gemiddelde risico's op HIV overdracht

Gemiddelde risico's op hiv-transmissie per seksueel contact geven vaak een ondergrens aan. Bij voldoende risicofactoren kan het heteroseksuele transmissierisico oplopen tot 10% per keer, en bij anale seks zelfs tot 30%. Een nauwkeurige risico-inschatting is moeilijk te geven. Daarom blijft het belangrijk om na risicovol contact SOA en hiv uit te sluiten door middel van een betrouwbare SOA test.
 
99 reacties
Ben
zondag 23 januari 2022
Mijn condoom gleed af en de jongen deed heel snel mijn penis in zijn anus. Mijn penis eventjes in zijn anus daarna eruit gehaald. Dit was overigens tegen mijn wil in. Hoe groot is dan het risico?

Klazien Visser
maandag 24 januari 2022
Hoi Ben,

Wat vervelend dat je tegen je wil in seks hebt gehad, Erover praten helpt. Bijvoorbeeld met iemand die je vertrouwt: een vriend of vriendin, een docent of een familielid. Je kunt ook altijd naar je huisarts gaan.
Ook zijn er online veel plekken waar je terecht kunt:
• https://chat-client-ggd-jouwggd.serviant.nl/#!/
• Op Sense.info vind je ook adviezen hoe je aangeeft wat wil je wil.
• Op Can you fix it staan filmpjes van situaties waarin iemand een grens over gaat. Je kunt hier voorbeelden zien van wat je kunt doen als het gebeurt.

Ik zou je adviseren contact op te nemen met de GGD voor advies rondom testen op soa na dit contact.
Het is verstandig een urine test op chlamydia en gonorroe en een syfilis test te doen. Kort slijmvliescontact is niet direct een heel groot hiv risico maar kan me voorstellen dat je je hier zorgen over maakt en dat je graag wilt testen om zekerheid te krijgen.

groet, Klazien
soa verpleegkundige

Joris
dinsdag 25 januari 2022
De GGD heeft mij verteld dat (als ik het goed heb begrepen) de kans op HIV bij het pijpen van een man enorm klein is, ook als er sperma in de mond komt en dit doorslikt. De kans zou heel groot zijn als je wondjes in de mond zou hebben, wonden vergelijkbaar met het trekken van verstandskiezen.

Het bovenstaande artikel wekt weer een andere suggestie. Hoe groot is de kans om dit op te lopen bij alleen het pijpen van een man.

Marlous Lasschuyt
dinsdag 25 januari 2022
Die is verwaarloosbaar klein Joris.

Groet Marlous

Joris
dinsdag 25 januari 2022
Dusdanig klein dat -zoals ik heb begrepen- bijvoorbeeld PreP wordt voorgeschreven aan mensen die alleen aan kontneuken doen.

Niels
woensdag 23 maart 2022
Hi, zoals Joris het omschrijft, is het dus ook met doorslikken veewaarloosbaar klein begrijp ik?

klazien Visser
donderdag 24 maart 2022
Beste Niels,

Helaas begrijp ik je vraag niet helemaal, kan je je vraag iets duidelijker maken.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Maan
donderdag 24 maart 2022
Ik heb 2 jaar geleden eenmalig seks gehad met een jongen. Na het contact heb ik na 2 weken opgezette lymfeklieren gekregen en enorme kaakspierpijn en moeite met slikken gehad (stress)? Daarnaast heb ik zo nu en dan binnen deze 2 jaar spierpijnen gehad stijve nek.. sindskort heb ik ineens last van ringworm ( geen huisdieren) en nooit last van ringworm gehad. Ben wel getest op 3 soa's dat was negatief. Ben heel bang om een hiv test te doen wil het ook niet doen Ben er zo bang voor

Niels
donderdag 24 maart 2022
Beste Klazien,

Pijpen en doorslikken van sperma zonder een gapende wond is volgens de GGD (aldus Joris) en uw antwoord op zijn post verwaarloosbaar klein? Dus dit betreft niet alleen de kleine afsluiter (alinea 2) maar ook de lange tekst (alinea 1). Correct?

Niels
donderdag 24 maart 2022
Hoi Maan,

Het is enger om heel erg ziek te worden en te sterven dan optijd je hiv-infectie te behandelen en er met medicatie mee oud te worden. Ik snap dat het eng is maar je kan net zo goed besmet zijn met het EBV-virus. Maak anders een anonieme afspraak bij de GGD en indien je niets hebt, kun je misschien overgaan op PreP als je tot de risicogroep behoord.

Klazien Visser
donderdag 24 maart 2022
Reactie op Maan,

Beste Maan,

Wat naar dat je zo in spanning zit en allerlei klachten hebt. Heb je je angst en je risico met je huisarts besproken? Misschien is het een optie om een afspraak met je huisarts te maken en te kijken of deze je goed kan begeleiden bij een hiv test.

groet, klazien

Klazien Visser
donderdag 24 maart 2022
Hoi Niels,

De transmissiekans van hiv verschilt per sekstechniek. De kans om via pijpen hiv op te lopen is verwaarloosbaar.

Omstandigheden die de transmissie kans van hiv beïnvloeden zijn;
*Het ontvangende van anale seks; in het algemeen loopt de ontvangende, receptieve partner meer infectierisico dan de insertieve partner. Voor de ontvangende partner is peno-anaal contact een groter risico dan peno-vaginaal contact.
*Het hebben van een SOA waardoor het HIV virus eenvoudiger het lichaam kan binnen dringen
*HIV positieve partner met hoge viral load

groet, Klazien
soa verpleegkundige

Heidi
donderdag 21 april 2022
Hi,ik heb 6 weken na risico getest ,was negatief,is dat betrouwbaar?ben bang want mijn partner heeft veel onveilig sex met andere vrouwen..pas gemerkt helaas

Klazien Visser
donderdag 21 april 2022
Beste Heidi,

Of de windowfase lang genoeg was is afhankelijk van de test die je hebt laten doen. Indien je partner veel risico loopt en jij nog (onbeschermde seks) hebt met je partner is een testuitslag een momentopname. Mijn advies zou zijn geen seks meer met je partner en even navragen bij de instantie waar je getest hebt wat de betrouwbaarheid van de test is als je deze na 6 weken doet.

groet, klazien Visser
soa verpleegkundige

Liever anoniem
zondag 24 april 2022
Hallo, ik heb twee maanden geleden met een man afgesproken. Hoewel hij mij gepijpt heeft met condoom om, ben ik alsnog in zijn mond klaar gekomen zonder volgens mij zijn mond in te gaan. Twee weken geleden hebben we weer afgesproken en hebben we op bed met elkaar naakt gelegen en elkaar met de hand betast en uiteindelijk mezelf klaar gemaakt. Ik heb wel zijn penis in mijn hand gehad en toen mezelf klaar getrokken. Ik hoorde deze week dat jij positief getest is op hiv. Wat is de kans in deze setting op besmetting?

Klazien Visser
maandag 25 april 2022
Beste liever anoniem,

De kans om hiv opgelopen te hebben door genoemde seks handelingen is nihil. Mocht je toch blijven twijfelen kan je altijd een test doen. Misschien goed om ook na te denken of PrEP een optie voor je is.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Perry Heins
maandag 27 juni 2022
Ik heb 2 dagen geleden sex met een vrouw gehad.. het gaat hier alleen om beffen en vingeren.. het was donker in de kamer. Maar toen alles klaar was en ik mij ging opfrissen zag ik een bruine laag bij mijn mod en bij handenwassen kwam er bruin water van mijn handen af.. dit was een eenmalige date maar weet niet of ik een hoog risico heb gelopen op hiv.. wat raden jullie aan te doen? En nee ik heb geen wondjes in mijn mond.. alvast bedankt.

Sarah Sarag
maandag 27 juni 2022
Hallo,

Ik heb 2,5 weken geleden onveilig seks gehad op reis in Mexico (met een Mexicaan).
Hij is niet klaargekomen, maar heeft tijdens de seks een aantal keer (ondiep) vaginaal en anaal gepenetreerd.
De ochtend erna merkte ik bij het naar toilet gaan dat ik ergens anaal een wondje moet gehad hebben aangezien er een beetje rood was op het toiletpapier.

De man zelf gaf aan meerdere sekspartners te hebben.
Hij zei ook geen ziektes te hebben, maar toch ben ik bang dat ik mogelijks HIV opgelopen heb.
Is er kans op besmetting in geval hij HIV heeft en reeds medicatie nemen (na vaginale en anale penetratie en een wondje anaal)?
Hoe groot is de kans op besmetting indien hij toch HIV heeft, maar nog geen medicatie neemt (na vaginale en anale penetratie en een wondje anaal)?

Zelf heb ik tot nu toe geen klachten/symptonen.

Alvast erg bedankt!

Klazien Visser
maandag 27 juni 2022
Beste Perry,

Als je twijfelt over hiv adviseer ik je te testen. Aan de hand van je verhaal is het lastig te bepalen hoe groot je risico is.

groet, klazien

Maas
dinsdag 28 juni 2022
Hallo

Ik heb de laatste 3 maanden ongeveer 10 keer betaald voor seks (enkel vrouwen). Ik deed het altijd veilig met condoom, maar toch blijft er een stemmetje in mijn hoofd zeggen dat ik waarschijnlijk hiv of een soa heb opgelopen. Ook heb ik 1x een prostituee gebeft en ze kwam klaar in mn mond. Ik heb geen wondjes in mijn mond, is er een risico?

Marlous Lasschuyt
dinsdag 28 juni 2022
Beste Maas,

risico op hiv is klein zo te lezen. Het is aan te raden periodiek te testen op soa om zeker te zijn dat je niets hebt opgelopen.

Groet soa verpleegkundige van Soapoli-online

Anoniem
maandag 1 augustus 2022
Beste,

Ik heb eergisteren voor het eerst in mijn leven onveilige seks gehad. Ze heeft me even gepijpt en dan even op me gezeten. De dame uiteraard zal op regelmatige basis met anderen hetzelfde doen uiteraard. Ze geeft massages. Ik heb geen wondjes en voel me prima. Echter blijft het door mijn hoofd spoken. Hoe groot is de kans dat ik positief test op hiv?

Alvast bedankt voor de goede raad.

Klazien Visser
dinsdag 2 augustus 2022
Beste,

Indien je denkt risico te hebben gelopen op soa en hiv omdat je onveilige seks hebt gehad kan je je het beste laten testen. Wil je weten welke testen je nodig hebt dan kan je het beste onze Soatestwijzer uitvoeren. Een hiv test kan via Soapoli-online 4 weken na een onveilig sekscontact.

groet, klazien
soa verpleegkundige

D.E.
dinsdag 16 augustus 2022
Beste,

Ik heb 3 weken geleden voor het eerst seks gehad met een man (Ik ben zelf ook een man). Ik was de gever. Het gebeurde onveilig, maar na circa 5 seconde voelde het niet goed en kapte ik het af. (Mede door angst voor soa's).
Nu ben ik toch bang voor een hiv infectie of syfilis, moet ik mij heel zorgen maken of zit het tussen mijn oren?
Groetjes D

klazien visser
dinsdag 16 augustus 2022
Indien je slijmvliescontact hebt gehad zonder bescherming kan je een soa oplopen, ook als het kort is. In dit geval zou ik als je je zorgen maakt even de Soatestwijzer doorlopen en na de incubatietijd de geadviseerde test doen.
Wist je trouwens dat je Prep voorgeschreven kan krijgen? Dat is misschien een optie om de angst voor een hiv infectie af te laten nemen.

groet, klazien visser
soa verpleegkundige

Hms
donderdag 8 september 2022
Ik heb anderhalve week geleden seks gehad met een vrouwelijke sekswerker uit het oostblok. In de eerste instantie is het veilig gebeurd waarna ik heb besloten om condoom af te doen en ik na 2 minuten was klaargekomen. Achteraf is het super stom geweest… is de kans op een hiv infectie groot ?

Klazien Visser
donderdag 8 september 2022
Als je onveilige seks hebt gehad, hoe kort ook, en je twijfelt dan is de enige optie om een soa test te doen. Volg onze Soatestwijzer voor een betrouwbaar testadvies.

groet, klazien

Emiel
donderdag 15 september 2022
Hoi,

12 dagen geleden ben ik gepijpt door een meisje zonder condoom. Ze had drugs gebruikt dus kan zijn dat ze kleine wondjes in haar mond had vanwegen het bijten op lip/wang.
Hoe groot is de kans op hiv voor mij mocht zij hiv+ zijn?
Voel me niet lekker maar weet niet of het door de stress komt of een eventuele acute hiv infectie.
Alvast bedankt

Klazien Visser
vrijdag 16 september 2022
De kans dat je via een oraal contact (pijpen) hiv oploopt is heel klein. Mocht je toch ongerust blijven zou ik je adviseren een hiv test te doen. Test je via Soapoli-online op hiv via een lab onderzoek dan kan je al naar 4 weken testen.

Anoniem
vrijdag 30 september 2022
Ik heb onveilige sex gehad met een hiv positief persoon. Ik heb ook een soa gekregen van diegene. Ik heb me echter gisteren laten testen (dit was 6,5 week na laatste contact) dit was negatief en de GGD zegt dat ik niet opnieuw hoef te testen en dat het negatief is. Toch maak ik mezelf gek en denk ik telkens dat ze een fout maken ben zo bang hiervoor. Wat moet ik doen?

Marlous (verpleegkundige)
vrijdag 30 september 2022
Beste anoniem

Als de ggd inschat dat je uitslag betrouwbaar is, dan mag je daarvan uit gaan

Anon
zaterdag 1 oktober 2022
Ik gok dat ik eerder een enorme hypochondriac ben dan dat ik daadwerkelijk risico gelopen heb maar goed toch blijft het me niet lekker zitten.

Ik heb in de afgelopen twee maanden eenmalig veilig seks contact gehad maar onveilig oraal met 2 verschillende vrouwen.
Van de een kwam ik erachter dat ze de avond daarvoor was aangerand nadat ik met haar naar bed ben geweest en de ander was een escort.
Bij de eerste was ik redelijk van m'n schrik af na een negatieve SOA test en m'n na 6 weken HIV test met negatieve uitslag.
However bij het seksuele contact met de escort had ik de dag erna al last van een beetje afscheiding en een branderig gevoel rondom het begin van de plasbuis en frequenter het gevoel te hebben om te plassen maar geen branderig gevoel of pijn tijdens plassen of afscheiding in de dagen erna. Het frequenter moeten plassen is ook voorbij en heb op zich geen last meer van een branderig of geïrriteerd gevoel aan de plasbuis maar ik heb nu wel ongv 10 dagen na contact last van een best hevige keelpijn met veel moeite met slikken die nu ook wel weer lijkt te verdwijnen(?) naast een plotse verhoging in temperatuur.
Ik heb veder geen last van niezen, hoesten of een lopende of verstopten neus dus weet niet of dit een verkoudheid/griep is. Heb een negatieve Covid zelf-test.
Ik ben nu dus bang dat ik wellicht dit keer wel een SOA of HIV heb opgelopen maar vraag me af of dit realistisch is?
Het enige contact wat er geweest is zonder condoom is oraal. Vaginaal en anaal waren beide met condoom waarbij niks is gescheurd. Zou het mogelijk zijn dat ik bij het verwijderen van het condoom het heb kunnen krijgen doormiddel van de sappen die eraan zaten?

Klazien Visser (soa verpleegkundige)
zaterdag 1 oktober 2022
Beste,

Je geeft aan plasbuisklachten te hebben ondanks dat de vaginale en anale seks veilig was, er is altijd een kleine mogelijkheid dat je iets oploopt tijdens voorspel ed. In het geval van klachten en onveilige seks is het verstandig om te testen. Dan heb je zekerheid en kan je de gedachte aan soa uitzetten.

groet, Klazien
soa verpleegkundige

Anon
zaterdag 1 oktober 2022
Beste Klazien,

Ik zal me maandag bij de huisarts melden en laten testen. Denkt u dat er een mogelijkheid is dat ik HIV heb opgelopen?

Klazien Visser (soa verpleegkundige)
zondag 2 oktober 2022
Je beschrijft dat je alleen orale seks ontveilig hebt gedaan, de kans dat je via onveilige orale seks hiv oploopt is nihil.

groet, klazien

Hallo Hallo
zondag 2 oktober 2022
Hallo,
Ik heb al 4 jaar lang dezelfde (Aziatische) seks partner, meerdere malen SOA testen gedaan en onlangs gaf de GGD aan dat er een positief op HIV kwam (een hele lichte positief), zij gaven aan dat het een valse positief kon zijn maar ik moet vooralsnog verder onderzocht worden. Mijn partner is zichzelf direct gaan testen, hij is negatief getest. Ik heb verder echt 0 dingen gedaan die mij HIV kunnen opbrengen behalve seks met hem. Moet ik me druk maken? Kan het zijn dat hij negatief is en ik positief?

Klazien Visser (soa verpleegkundige)
maandag 3 oktober 2022
Indien je sekspartner negatief test op hiv, jij alleen seks hebt met deze sekspartner hebt en jij zeker weet dat hij alleen seks met jou heeft dan gaat dit waarschijnlijk om een vals positief resultaat.

groet, klazien

Anoniem
dinsdag 1 november 2022
Hallo,

Een half jaar geleden heb ik [Nederlandse] onbeschermd anale seks gehad met andere een Nederlandse jongen. Ik kwam er daarna achter dat ik chlamydia heb opgelopen van hem, alleen nu ben ik ook ben dat ik hiv heb. Ik heb geen symptomen verder. Hoe groot is de kans om hiv op te lopen? Ik heb al een hiv test afgenomen, maar ik ben hierdoor wel bang voor de uitslag.

Marlous (soa verpleegkundige)
dinsdag 1 november 2022
Beste anoniem,

Mail ons even met je ordernummer dan adviseer ik je persoonlijk via de mail

Ben
woensdag 9 november 2022
Hoi, gisteren is tijdens seks een man klaargekomen in mijn mond. Omdat dat ik dat niet meteen in de gaten had, heb ik het per ongeluk doorgeslikt. Ik lees verschillende berichten hierover i.v.m. risico op HIV. Hoe groot is nu echt het risico?

Klazien Visser (soa verpleegkundige)
woensdag 9 november 2022
Het risico op hiv is niet zo groot. Mocht je onzeker blijven is testen een goede optie. En wist je dat het gebruik van Prep als je seks met mannen ook een optie is om hiv te voorkomen?
Check onze pagina https://www.soapoli-online.nl/prep-check-by-soapoli-online/prep-check


Anoniem
donderdag 17 november 2022
Hoi,

Ik heb als man seks gehad met een prostituee, zonder condoom. Dat was eenmalig. Hoe groot is de kans op hiv

Klazien Visser (soa verpleegkundige)
donderdag 17 november 2022
Helaas is het onmogelijk om aan te geven wat de kans is. In de blog worden percentages genoemd maar dan is dit nog lastig terug te rekenen naar een individuele situatie. Ik zou je adviseren zodra je windowfase voorbij is een hiv test (en soa testen) te doen en in de tussentijd veilige of geen seks te hebben.

Ash
zondag 20 november 2022
Ik heb 2 dagen geleden een anonieme date gehad. Ik heb daarbij een jongen gepijpt die zonder waarschuwing in mijn mond klaar kwam ( klein kwakje, ik heb gelijk zijn piemel uit mijn mond gehaald en het meeste is buiten mijn mond op de grond gekomen) ik heb niets doorgeslikt en wat ik binnen kreeg uitgespuugd.
Hoe groot is de besmettingskans op hiv

Marlous (Soaverpleegkundige)
zondag 20 november 2022
Dat risico is verwaarloosbaar klein Ash. Je zou eventueel een keeltest kunnen doen op chlamydia en gonorroe.

David
vrijdag 27 januari 2023
ik heb 2 jaar geleden iemand onbeschermd gepijpt kwam toen klaar in mijn mond. hier nooit last van gehad maar maak me nog wel eens zorgen. daarna ook wel mensen gepijpt maar zonder zaadlozing..

klazien (soa verpleegkundige)
vrijdag 27 januari 2023
Mocht je ongerust zijn over dit contact kan je je het beste laten testen op SOA. Als je als man seks hebt met mannen is periodiek een soa check-up doen aan te raden.

David
vrijdag 27 januari 2023
maar je denkt dus niet direct aan hiv

Eva
maandag 13 februari 2023
Ik heb in de afgelopen tijd 3 keer sex gehad, met iedere keer een andere man.. en 3 keer zonder condoom. Totaal niet slim, dat weet ik, ik zat in een niet zo goede fase. Ik heb met alle 3 dus eenmalig vaginale sex gehad, zij verzekerden mij niets te hebben, maar nu ben ik doodsbang HIV te hebben opgelopen, Ik heb al een SOA test laten doen, deze was negatief. Hoe groot is de kans dat, mocht 1 van de mannen stiekem toch HIV hebben, dat ik het ook heb opgelopen? Ik slaap al weken niet van de stress...en testen kan pas vanaf 3 maanden..

Brian
vrijdag 7 april 2023
4 weken geleden voor de eerste keer afgesproken met een man voor seks. Ik pijpte hem zonder condoom en hij mij zonder condoom. Hij neukte mij anaal met condoom. We kwamen beide klaar op mn buik. Ik had wel een heel klein wondje onderaan de eikel van eerdere masturbatie. De week nadien had ik griepsymptomen en ontstoken klieren in de lies. Mn huisgenoten hadden ook wel dezelfde griepsymptomen. Die man waarmee ik afgesproken had nadien nog gecontacteerd en hij verzekerde me 200% safe te zijn. Ik ben echter doodsbang nu! En zelftesten kan maar na 12 weken… Wat is de kans dat ik HIV heb? Loop al 3 weken zot van de stress en ben bang! Durf geen seks meer te hebben met mn partner…

Daan
woensdag 19 april 2023
Hoi Klazien,

Ik heb laatst anale seks gehad met een transgender. Ik was de ontvangende partij. Het condoom was gescheurd en zij is niet in mij klaargekomen. Ook niet voor het zingen de kerk uit zeg maar. Hoe groot is de kans op een hiv infectie op deze manier. Heb nergens last van gelukkig, gr Daan

Marlous (Soaverpleegkundige)
woensdag 19 april 2023
Beste Daan,

Er is een kans als diegene hiv besmet is. Hoe groot exact is altijd lastig te zeggen. Mijn advies is te testen. Je kunt ook overwegen om PrEP te gaan slikken. Meer info lees je op: www.prep-poli.nl,

Piet
donderdag 13 juli 2023
Hallo ik was 8 maanden geleden in Marokko da heb ik ontveilige seks gehad met een meid ik heb er gebeft en zij mij gepijpt en geneukt ik voelde me daarna niet lekker ik heb inmiddels drie testen gedaan met bloed onderzoek soa onderzoek plas keel etc ik heb een raar gevoel een soort van tinteling in me hersenen voelt het kan het zijn dat ik toch hiv heb of iets anders ik weet me geen raad meer en ben dus al meerdere keren getest en elke x is het goed heb me een tijd koortserig gevoeld warm koud geen koorts en een vieze smaak in me mond en die tintelingen wat kan dit zijn of wat moet ik doen

Marlous (Soaverpleegkundige)
vrijdag 14 juli 2023
Beste Piet

gezien je zo vaak negatief bent getest , is dat het dus niet. Als je je erge zorgen maakt kun je daar ook stress klachten van krijgen. Ik raad je aan naar de huisarts te gaan en je zorgen te bespreken

Floris
donderdag 20 juli 2023
Hoi,
Vraagje, vanochtend heb ik een sm sessie gehad en de dame in kwestie kwam op het fijne (ongevraagde) idee om over mij heen te plassen en kwam er ook wat richting mijn gezicht.. Nu ben ik bang dat ik misschien besmet ben geraakt met HIV. De hoeveelheid wat richting mijn gezicht kwam was wel weinig en als er iets in mijn mond is gekomen dan praten we echt over druppels. Maar toch, is het verstandig om te testen? En kan het nog voorkomen worden? Aangezien het vrij recent is gebeurd?

Frits
zaterdag 19 augustus 2023
Goedendag,

3 maanden geleden heb ik in een redelijk dronken toestand contact gehad met een (Cubaanse) shemale. Ik heb haar met condoom gepijpt, echter is dit ook 2 seconden zonder gebeurt. Zij/hij heeft mij zonder gepijpt. We zijn beide niet klaargekomen. Ze heeft mij 1 minuut gerimt en daarna met condoom anaal gepenetreerd. Tijdens penetratie denk 3x van condoom gewisseld. Ik weet dat een condoom een kwartier werkt. Ik vraag me af stel ze heeft het condoom gewisseld omdat deze kapot is gegaan. Hoe groot is dan de kans op hiv? Ik ben niet klaargekomen, zij heeft zich klaargetrokken en over mijn buik gespoten.
Ik ben door de ggd reeds getest op soa’s, deze waren goed. Ben ook na 3 maanden getest op hiv, echter moet ik de uitslag nog krijgen en kom van de zenuwen het weekend amper door pfff. De ggd heeft me min of meer gerustgesteld dat de kans klein is, maar welk percentage hangt eraan vast wanneer het condoom toch ergens gescheurd is?


Marlous (Soaverpleegkundige)
maandag 21 augustus 2023
Beste Frits

fijn dat je al bij de GGD bent geweest. Zo te lezen is het risico niet groot geweest. Helaas zit er niets anders op dan toch afwachten tot je uitslag bekend is. Testen geeft zekerheid

Tim
woensdag 23 augustus 2023
Hallo,

Gister heb ik veilige seks gehad met twee mannen. Zij hebben mij beide gepenetreerd met condoom. Na die tijd hadden zij ook het condoom nog gewoon om. Echter merkte ik thuis nadien dat er wel een klodder wit achtig spul uit mijn anus kwam. Zou dit ook kunnen komen van glijmiddel, condoom en speeksel? Of moet het condoom dan toch kapot zijn gegaan…
Ik ben nu natuurlijk bang dat het wellicht sperma is en ik risico heb gelopen op HIV.

Marlous (Soaverpleegkundige)
woensdag 23 augustus 2023
Beste Tim

bij twijfel kun je het beste even contact opnemen met de GGD.

Sammy
donderdag 24 augustus 2023
Ik heb met een man voorspel gehad: hij befte en vingerde mij. Ik heb hem even aangeraakt maar kort. Mogelijk is we wel wat van hem bij mij gekomen via hand. Hij wilde mij neuken en duwde zijn lul tegen mijn vagina heel kort. Ik ging gelijk weg zodat hij niet naar binnen ging. Hij heeft er dus wel even tegenaan gestootte. Het probleem is dat ik 9 dagen later last van diarree kreeg en hoofdpijn. Diarree houdt aan ik ben bang dat ik toch hiv heb opgelopen van het magere contact. Moet ik mij zorgen maken?

Marlous (Soaverpleegkundige)
donderdag 24 augustus 2023
Beste Sammy

heb je er veel stress van? De klachten kunnen goed passen bij het feit dat je gestresst bent. Zo te lezen is er amper risico contact geweest. Bij twijfel kun je altijd even testen

Sammy
zondag 17 september 2023
Hoi Klazien,

Ik heb enorm veel stress ervan en kan er heel slecht door functioneren. Heb nu ook veel last van pijn in schouders (gewricht) en nek maar ook misselijk. De diarree is gelukkig nu voorbij maar mijn maag voelt soms nog van slag. Zijn dit ook bekende hiv klachten?

Ik zit nu in week 6 na het contact van.

Klazien (soa verpleegkundige)
maandag 18 september 2023
Wat vervelend dat je zoveel lichamelijke klachten ervaart. Als je onzeker blijft en zekerheid nodig hebt om verder te kunnen met je leven kan je het beste een hiv-test doen.

Henri
maandag 25 september 2023
Net anaal contact (gevend) gehad met andere man en na het klaarrkomen bij het uithalen gemerkt dat bovenste helft afgescheurd was en blijven zitten was, ikzelf zeker dat ik clean ben (nog nooit zonder geneukt), dat beweert de andere ook maar kan ik niet beoordelen of ie de waarheid spreekt. Aangezien ik “gevend” was, kans miniem ?

Klazien (soa verpleegkundige)
dinsdag 26 september 2023
Een afgegleden condoom is een risico voor soa/hiv. Gebruik jij of de partner PrEP? Zo niet zou ik je adviseren contact op te nemen met de GGD om een inschatting te doen van wat noodzakelijk is op dit moment.

Jan
zaterdag 30 september 2023
Net anaal contact (gevend) gehad met andere man net erin voelde condoom schuren gelijk eruit gehaald hoeveel procent is de kans op soa/hiv?

Klazien (soa verpleegkundige)
maandag 2 oktober 2023
Lastig een kansberekening te geven over je gelopen risico; je kan het beste een test doen op chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv. Indien je je veel zorgen maakt kan je vragen of de partner zich wil laten testen.

Kans op soa zonder penetratie
woensdag 1 november 2023
Hallo Klazien
De penis van een man is tussen mijn schaamlippen en op mijn clitoris geweest, Dus er is niet echt sprake geweest van een penetratie, want er is nooit seks geweest op de manier hoe het hoort. Maar zijn voorvocht is wel in aanraking geweest met mijn clitoris en tussen mijn schaamlippen. Hoe groot is de kans op hiv als hij nooit definitief in mij is geweest met zijn penis?

Casper
zaterdag 30 december 2023
Goedendag ,

3 dagen geleden heb ik anaal en oraal contact gehad met een man (ik ben zelf ook een man), dit is beide alleen met condoom gebeurd , en beide keren een nieuw condoom gebruikt , voor hij mij anaal nam ging hij met een handschoentje met glijmiddel erop eerst vingeren erna smeer hij glijmiddel op het condoom dat om zijn penis zat en begon mij te penetreren , een aantal keer dat deed echt pijn , het heeft al met al niet langer als 15 minuten geduurd , maar de ochtend na het contact merkte ik dat ik buik krampen heb en een warm gevoel in de onderbuik wat uitstraalt naar mijn liezen , bij vlagen heb ik het warm . Hij liet mij een verpakking zien van prep en hij zei dat hij dit rondom elk seksueel contact slikt .
Aangezien ik door mijn lichamelijke beperking niet overal gevoel heb zoals op mijn zitvlak maar wel in mijn anus , maak ik mij toch giga veel zorgen of deze klachten toch niet bij een soa horen en vooral bij HIV, ik kan os 19 januari terecht bij de ggd voor de eerste tests.
Er is overigens niet gezoend wel spuug van hem
Op mijn huid gekregen en geknuffeld maar toen had hij zijn onderbroek aan.

Anoniem
zondag 31 december 2023
Beste lezer,

Ik heb 6 weken geleden betaalde sex gehad en ben anaal geneukt met condoom. Nu ben ik na 5 weken ziek geworden eerst onverwacht braken in de nacht, de dag er op ziek op bed en twee dagen er na een beetje diarree. Na een week helemaal opgeknapt. Het lijkt op het Noro virus maar toch even de vraag: wat de kans is op hiv?

Alvast bedankt voor de reactie.

Marlous (soa verpleegkundige)
zondag 31 december 2023
Beste Casper,

Fijn dat je afspraak bij de GGD staat. Zo te lezen was het allemaal veilig gebeurd. Dat maakt het risico op soa natuurlijk heel klein. Goed dat je je laat testen, dan weet je alles daarna zeker

Marlous (Soaverpleegkundige)
zondag 31 december 2023
Beste anoniem,

zo te lezen was het veilig gebeurd, heb je dit nadien ook gecheckt? Testen op hiv en eventueel andere soa kun je doen, dat is de enige manier om echt zeker te weten dat alles negatief is. Ga naar onze webshop voor alle thuis afnamesets.

Anoniem
zondag 31 december 2023
Beste Marlous,

Wat bedoel je met gecheckt? Of hij er nog om zat toen hij er uit ging? Dit was wel het geval. Ik heb nog wel gepijpt zonder condoom. Dit maar even want ik wou dat niet.

Marlous (Soaverpleegkundige)
maandag 1 januari 2024
fijn dat je weet dat het condoom er nog om zat. Dan is het risico op hiv ook verwaarloosbaar

Anoniem
zondag 7 januari 2024
Hoi! Laatst is er een man blijven slapen (ben zelf ook man) en we hebben naakt geknuffeld en m'n penis is tegen z'n kont aangekomen (maar niet gepenetreerd) en hij heeft me gepijpt. Ik had geen wondjes of iets en hij ook niet zover ik weet. Hij is aan de PreP. Toch maak ik me stom genoeg zorgen om HIV. Ik denk dan wat als ie z'n pilletje een keer vergeten is bijv... Eigenlijk maak ik me na ieder seksueel contact zorgen om HIV. Vaak laat ik me dan uiteindelijk toch testen om er maar vanaf te zijn. Maar als ik dat rationeel bekijk hoeft dit toch helemaal niet? Er is hier toch eigenlijk helemaal geen risico? Ik hoor graag of mijn redenatie klopt en ik mij onterecht zorgen maak. Dank alvast!

Klazien (soa verpleegkundige)
maandag 8 januari 2024
Als je partner de PrEP goed inneemt kan hij niet hiv besmet raken en dit niet aan je overdragen. Als je erg angstig bent voor hiv kan je eventueel overwegen zelf ook PrEP te gaan gebruiken; zie voor meer info www.prep-poli.nl.
Via slijmvliescontact (jouw penis tegen zijn kont/ orale seks) kan jij wel een chlamydia, gonorroe, syfilis oplopen.

Anoniem
maandag 8 januari 2024
Dank voor het antwoord Klazien. Maar zelfs al zou hij de PrEP niet goed genomen hebben is er nog steeds zeer weinig risico op HIV toch? Want mijn penis kan in principe niks hebben opgenomen van eventuele aanraking met slijmvlies bij de kont? Aangezien er geen ejaculatie of wondjes oid in het spel waren. PrEP zelf gaan gebruiken is misschien wel een goede optie om van deze angst af te komen ja.

Klazien (soa verpleegkundige)
maandag 8 januari 2024
Het risico wat je beschrijft is geen risico voor hiv inderdaad. Mocht je graag meer info over PrEP willen kan je via www.prep-poli.nl altijd even een informatie gesprek boeken.

Jasper
woensdag 10 januari 2024
Beste,
Mijn partner heeft nog wel eens seks met anderen. Hij slikt Prep tabletten, ik niet.
Is dit afdoende of dien ik ook PreP te gaan gebruiken?
Bvd

Klazien (soa verpleegkundige)
woensdag 10 januari 2024
Indien je partner de medicatie consequent en op de juiste wijze inneemt kan hij geen hiv oplopen. Als je hier onzeker over bent kan je overwegen PrEP te starten, dan heb zelf controle over de inname. PrEP werkt alleen tegen een hiv infectie; advies is om wel nog regelmatig op SOA te testen mocht er onveilig contact plaats vinden.

Leon
maandag 15 januari 2024
Vandaag seks gehad met een andere man. Hij heeft me ongeveer een minuut geneukt zonder klaar te komen. Hij zegt dat hij altijd voorzichtig is, maar ja in dit geval dus niet. Hoe groot is de kans op HIV in dat geval?

Klazien (soa verpleegkundige)
dinsdag 16 januari 2024
Er is een risico; hoe groot dit is is lastig te zeggen.
Ik zou je adviseren contact met de GGD in je regio op te nemen voor advies over PEP en aanvullende soa testen. Indien een risico korter dan 72 uur is kan je na indicatie van het risico een PEP kuur starten om een hiv infectie te voorkomen. Misschien is het een overweging om daarna PrEP te starten? Zie voor meer info www.prep-poli.nl.

Anoniem
dinsdag 23 januari 2024
Ik heb ongeveer drie weken geleden anale seks gehad met condoom met een transgender die sekswerker is. Ik heb hem daarnaast ook gepijpt zonder condoom, hij is niet klaargekomen. Ook heb diegene gerimd. Hij verzekerde mij aan de prep te zitten en negatief getest te zijn twee weken ervoor. Toch ben ik nu ontzettend bang voor hiv. Is deze angst terecht?

Klazien (soa verpleegkundige)
dinsdag 23 januari 2024
Als alle seks contact veilig was, met condoom, dan is de kans dat je een SOA of hiv oploopt nihil. Als er onveilige contact is geweest dan is er altijd een risico op SOA, indien de persoon in kwestie PrEP volgens voorschrift gebruikt dan is de kans klein dat je een hiv infectie oploopt. Wil je hierover zekerheid dan kan je het beste je laten testen.

Anoniem
dinsdag 23 januari 2024
Het pijpen was dus zonder condoom en zonder klaarkomen. Rimmen was ook zonder beflapje. Weet niet of dat risicovol is voor hiv.

Klazien (soa verpleegkundige)
dinsdag 23 januari 2024
Pijpen zonder condoom is een laag risico om hiv op te lopen; zonder klaarkomen of voorvocht is het risico verwaarloosbaar.
Voor rimmen geldt hetzelfde als er geen bloed aan te pas komt.
Heb je voor jezelf al eens PrEP overwogen? Lees meer over PrEP op www.prep-poli.nl.

Stan
dinsdag 13 februari 2024
Beste klazien,
ik heb een man afgetrokken hierbij is er sperma over mijn hand gekomen ik heb wel kleine wondjes op en rond me nagels. Wat is de kans op een soa of hiv

Marlous (soa verpleegkundige)
woensdag 14 februari 2024
Beste Stan

geen risico. Je hebt echt open wonden nodig/ stromend bloed (denk aan bloedtransfusie) om op die wijze hiv overgedragen te krijgen

Anoniem
zaterdag 17 februari 2024
Hallo,

Ik (man) heb enkele dagen geleden anale seks gehad (met condoom, ik heb gegeven) met een transgender prostituee van Brazilie.

Ik heb hem alsook even gerimd.

Hij heeft me ook gepijpt zonder condoom maar ik ben nooit klaargekomen.

Ik heb contact opgenomen met deze persoon, hij heeft me bevestigd via telefoon dat hij geen HIV/Syphilis heeft.

Ik heb enkele dagen geleden een volledige bloedanalyse / plastest gedaan bij de dokter aangezien ik de dag na de seks een brandend gevoel bij het plassen had en enkele kleine bultjes op mijn penis begon op te merken.

Hoe groot zou de kans zijn dat ik HIV zou kunnen krijgen van deze persoon?

Alvast bedankt

Anoniem
zaterdag 17 februari 2024
Ik wou ool even laten weten dat ik nog nooit seks heb gehad en nog nooit een SOA heb gehad.

Alvast bedankt

anoniem
vrijdag 23 februari 2024
Hey,

Ik heb een man gepijpt gisteren.

Hij is niet klaargekomen maar ik heb wel een beetje voorvocht in mijn mond gehad maar bijna niks ingeslikt.

Ik vermoed wel dat de man HIV had ook al zegt hij van niet.

Ik heb nu een afspraak ingepland voor me te laten testen op HIV.

Hoe groot is de kans dat ik HIV heb?

Alvast Bedankt




Klazien (soa verpleegkundige)
zaterdag 24 februari 2024
Orale seks (pijpen) is een laag risico om hiv op te lopen; https://www.soaaids.nl/nl/alle-soas/hiv/hoe-krijg-je-hiv#:~:text=Kan%20ik%20hiv%20krijgen%20door,krijgt%20het%20niet%20door%20beffen.

Jake
zaterdag 23 maart 2024
Ik ben 2 weken geleden in Amsterdam geweest en me laten pijpen en rimmen door een shemale! Hoe groot is de kans op HIV

Klazien (soa verpleegkundige)
zondag 24 maart 2024
Indien dit zonder bescherming was adviseren we je zeker een test te doen. Het is niet mogelijk om je vooraf een percentage of kansberekening te geven of je wel of niet een soa hebt opgelopen.

Shayne
zondag 7 april 2024
Beste,

Begin april heb ik seks gehad met een (Nederlandse) sekswerkster. In eerste instantie is het oraal en vaginaal contact met condoom gedaan. Toen ik mijn penis tijdens de sessie uit haar vagina heb gehaald, ben ik nog door haar afgetrokken. We merkten toen pas beiden op dat het condoom was geknapt (mijn eikel was toen zichtbaar, de schacht was als enige bedekt met het condoom-restant).

Tijdens de vaginale seks (wat in totaal een paar minuten duurde), merkte ik (iets na halverwege) een apart gevoel in de eikel op. Dit gebeurt wel vaker, wanneer ik harder en dieper ga stoten en de gevoelige eikel 'meer vrijkomt' binnenin het condoom.

Echter weet ik niet zeker of het condoom enkel zou zijn gerekt als gevolg hiervan en dat, bij het aftrekken, pas het condoom is geknapt, ófwel dat het condoom al was geknapt tijdens de penetratie (wat tot dusver de gedachte zou zijn).

Ze heeft tot dusver aangeduid zelf niets te hebben (wat SOA's betreft), en ze lijkt mij wel een persoon die om haar hygiëne geeft en ze is verder vitaal. Overigens gebruikt ze ook van tijd tot tijd drugs (hetgeen ze vooral oprookt en tot dusver bekend niet inspuit).

Tot dusver heb ik geen symptomen (Godzijdank), maar ik vroeg mij af wat men / een professional hiervan zou denken. Bij voorbaat dank.

Mvg,
Shayne

Klazien (soa verpleegkundige)
maandag 8 april 2024
Als professional zou ik je adviseren zeker chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv te testen,

L
woensdag 17 april 2024
Ik heb een hiv test gedaan via certe op 5 weken en 4 dagen omdat ik iemand gepijpt had zonder condoom maar geen sperma in de mond oid. Deze test was negatief. Kan ik hiv uitsluiten of moet ik een nieuwe test doen?

Marlous (Soaverpleegkundige)
donderdag 18 april 2024
Beste L

Het risico op het overdragen van hiv via orale seks is verwaarloosbaar klein. HIV 1 kun je betrouwbaar testen na 4 weken; HIV 2 na 6 weken maar dat komt eigenlijk niet voor in Nederland.

L
donderdag 18 april 2024
Ja oké maar mijn test was op net geen zes weken. Denkt u dat het voldoende is om het af te kunnen sluiten?

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI