Beste bloglezer, Deze week willen wij dieper in gaan op de vraag 'hoe loop ik een SOA op?'

Om te begrijpen hoe je een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) oploopt is het handig om te weten waardoor SOA worden veroorzaakt. Dit zijn virussen de zogenoemde virale SOA en door bacteriën de bacteriële SOA.

Virale SOA

Een virus kenmerkt zich dat hij na het oplopen in je lichaamcellen doordringt. Onder de virale SOA vallen hepatitis B, herpes genitalis, genitale wratten en HIV. HIV is het virus dat AIDS kan veroorzaken. In sommige gevallen bijvoorbeeld na het oplopen van hepatitis B, kan je lichaam zelf het virus opruimen waarna antistoffen tegen hepatitis B ontstaan die je levenslang beschermen tegen een nieuwe infectie. Helaas geldt voor veel virussen dat deze in je lichaam blijven en afhankelijk van het soort virus, schade aanbrengt of af en toe klachten veroorzaakt.

Bacteriële SOA

SOA die veroorzaakt worden door bacteriën zijn, zoals het woord al zegt, bacteriële SOA. Onder bacteriële SOA vallen chlamydia, gonorroe en syfilis. Deze SOA zijn te behandelen met antibiotica waardoor de ziekte volledig geneest. Het is wel belangrijk dat je je zo snel mogelijk laat behandelen. Te lang doorlopen met een bacteriële SOA kan nare gevolgen hebben, het bijvoorbeeld leiden tot onvruchtbaarheid.

Overdracht van virale SOA is te verdelen in 3 groepen:

  1. Herpes genitalis en genitale wratten; deze SOA loop je op door wrijfcontact van de huid (in een latere Blog gaan we dieper in op de SOA herpes genitalis en genitale wratten)
  2. Hepatitis B wordt overgedragen door bloed contact op de beschadigde huid. Bloed contact kan je hebben tijdens onbeschermde seks. Je kunt hepatitis B ook krijgen door naalden te delen (bij drugsspuiten) of slechte hygiëne tijdens het tatoeëren).
  3. HIV wordt overgedragen via bloed-bloed contact en door bloed-sperma contact.

Hoe vindt de overdracht plaats van een bacteriële SOA?

Een bacteriële SOA wordt overgedragen door slijmvliescontact. Slijmvliezen zitten in de keel, vagina, penis en anus. Als je op een van deze plekken sekscontact zonder condoom hebt, dan kun je de SOA overdragen of overgedragen krijgen. Een contact waarbij je risico loopt is: pijpcontact, befcontact, rimmen (kontlikken), delen van speeltjes zonder tussentijds reinigen, droogneuken (de penis niet in de vagina of de anus), penetratie in de vagina en/ of anus.

Welke klachten heb ik als ik een SOA heb?

Het vervelende van SOA is dat je niet altijd merkt dat je iets hebt omdat je geen klachten hoeft te hebben. Klachten die kunnen wijzen op een SOA zijn: afscheiding uit de vagina, penis of anus, veranderde geur en jeuk bij de vagina, penis en anus, blaasjes, wondjes of wratjes op of rond de vagina, penis of anus, branderig gevoel bij het plassen, bloedverlies tussen menstruaties door, contactbloedingen (bloeding na het vrijen) en pijn bij het vrijen.

Denk je risico te hebben gelopen op een SOA?

Maak dan gebruik van onze SOA testwijzer, en krijg een advies op maat.

Weet je welke SOA test je wilt?

Kijk dan in onze webshop.

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI