BLOG

terug naar het overzicht
Ik heb geen SOA dus mijn partner heeft geen SOA test nodig?!
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

We krijgen deze opmerking vaker. In een relatie test 1 partner en als zijn of haar uitslag goed dan heeft de wederhelft vast ook geen SOA, toch?

Helaas, deze veronderstelling klopt niet altijd. Heb je een prille relatie en allebei eerder seks gehad met anderen dan is het belangrijk om je beide te laten testen. Dat je partner een goede SOA test uitslag zegt niet altijd iets over of jouw uitslag ook goed is. Jij kan immers een SOA hebben meegenomen uit een andere relatie? Ontdek je dit niet tijdig dan kan je de SOA overdragen op je nieuwe partner.

Wil jij zekerheid dat je nieuwe relatie een gezonde start krijg? Doe dan beide een SOA test.

Hoe werkt dat een SOA test in een nieuwe relatie? Beide testen is van belang om een SOA uit te sluiten. Daarnaast is het van belang om het juiste tijdstip te bepalen waarop je betrouwbaar kan testen. Heb je recent nog seks gehad met een andere partner? Wacht dan zeker de window fase (de tijd waarna een SOA aan te tonen is) af zodat je uitslag een betrouwbaar resultaat geeft. 

Hoe weet ik welke SOA-test ik moet doen?

De test die je moet doen is afhankelijk van het soort sekscontact wat je hebt gehad. Check voor een op maat gemaakt SOA test advies de SOA-testwijzer

Onveilige seks met je nieuwe partner?

Nadat de uitslagen van jullie allebei goed zijn kan je ervoor kiezen zonder condoom te vrijen. Zorg dat je in dat geval de anticonceptie goed regelt (als je nog geen kinderwens hebt) en dat je zeker weet dat je partner geen SOA als herpes genitalis of genitale wratten heeft. Deze twee SOA zijn niet vooraf te testen, ze worden vastgesteld als je de klachten/ symptomen krijgt.

Geplaatst door: Klazien Visser op vrijdag 27 juli 2018
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 
Twijfel je na het lezen van deze blog of je een soa hebt? Ga voor zekerheid en laat je testen.