Je kan een soa via (tong)zoenen krijgen als je zweertjes en wondjes aan je mond hebt. Heb je blaasjes rond je lippen dan gaat het in de meeste gevallen om herpes (koortslip).

Heb je blaasjes of ingedroogde blaasjes dan is een soa als herpes wel besmettelijk dat het via (tong)zoenen overgedragen worden.

Chlamydia, gonorroe en een HIV infectie kan je niet door tongzoenen oplopen.

Tongzoenen is veilig voor hiv. In zuiver speeksel is de hoeveelheid HIV-virus te klein om een besmetting te veroorzaken; bovendien is het virus er aanwezig in een ‘niet-besmetteljke’ vorm. De binnenkant van de mond is bekleed met een dik slijmvlies dat ondoorlaatbaar is voor het HIV-virus. Bovendien heeft speeksel anti-viruseigenschappen die ook het hiv-virus kunnen verlammen, maar niet doden.

Vaak stellen mensen zich de vraag: 'en wat als mijn partner bloedend tandvlees heeft?' Of als hij een ontsteking in de mond heeft? Als dat echt ernstig is, zal er inderdaad meer virus in het speeksel terechtkomen. Maar ook dan blijft gezond mondslijmvlies voldoende stevig om die extra hoeveelheid virus toch geen kans te geven. Enkel en alleen wanneer jouw mondslijmvlies beschadigd is door aftjes, herpeswondjes, ontstoken wondjes enz. èn je partner heeft bloed of etter in zijn speeksel, bestaat er in de theorie een kans dat virus in jouw bloedbaan terechtkomt.
In de praktijk komt dit risico zeer zelden voor omdat (tong)zoenen met pijnlijke wonden (bijv. herpesblaasjes) in of rond de mond helemaal niet leuk is.
30 reacties
Bened
vrijdag 1 april 2022
Als je Chlamydia hebt opgelopen, kan je dit dan doorgeven via (tong)zoenen ook als je niet pijnlijke aftjes in je mond hebt?

Marlous Lasschuyt
vrijdag 1 april 2022
Beste Bened

Chlamydia draag je niet over via zoenen. Dit draag je over via slijmvliezen die in de vagina, achterin de keel, penis en anus zitten.

Soaverpleegkundige





Linda
vrijdag 23 december 2022
Hi ik lees op soa aids Nederland en Engelse sites dat recent onderzoek uitwijst dat je wel gonorroe kan oplopen door tongzoenen.

Kunnen jullie dit misschien aanpassen op de website?

Klazien (soa verpleegkundige)
zaterdag 24 december 2022
Wij gebruiken onder andere als bron het LCI voor onze blogs. Het LCI geeft tongzoenen niet als besmetttingsweg aan voor gonorroe. Via tongzoenen gonorroe krijgen is misschien niet helemaal uitgesloten maar in de praktijk is de kans om gonorroe op te lopen echt heel erg klein. Je zou dan je tong diep in de keel moeten stoppen van degene die gonorroe heeft tijdens het tongzoenen, in de praktijk zal dit niet vaak voorkomen schat ik zo in omdat dit tot braakneigingen lijdt. In een blog vermelden dat je van tongzoenen gonorroe kan oplopen geeft onnodige angst.

Jan
maandag 9 januari 2023
Hoi,
Ik heb met een jonge van 22 jaar getongzoend.
Ik heb vaak een ontstoken tandvlees, niet erg maar alleen als ik mijn tanden ga poetsen of tijdens het stokeren bloedt ie, kan ik daardoor hiv krijgen?
Tijdens het zoeken was er geen bloed in mijn mond en zaten er geen aftjes of wondjes bij.
Ik weet niet of de jonge een bloed in zijn speeksel had of niet of zijn virale lading hoog was of niet .
Weer de vraag, kan hiv zo krijgen ?
Alvast bedankt



Marlous (Soaverpleegkundige)
dinsdag 10 januari 2023
Met tongzoenen loop je geen risico Jan

Justin
vrijdag 13 januari 2023
Ik heb uit het glas van iemand gedronken die chlamydia heeft, kan ik het zo oplopen?

klazien (soa verpleegkundige)
vrijdag 13 januari 2023
Nee je kan geen chlamydia oplopen via het drinken uit een glas van iemand anders.

Justin
vrijdag 13 januari 2023
Bedankt voor het snelle antwoord. Heb ook met die gene met chlamydia gegeten. Waarbij ik door het lachen soms wat spuug om mijn bord zag landen. Een dag erna hoorde ik van de soa. Dit kan dan ook geen kwaad?

klazien (soa verpleegkundige)
zaterdag 14 januari 2023
Nee een chlamydia infectie krijg je alleen via seksueel contact; zeker niet via eten of speeksel. Zie https://www.soapoli-online.nl/soa-en-soatesten/hoe-loop-je-een-soa-op


Dee
donderdag 26 januari 2023
Hoi,
Ik heb afgelopen zaterdag gestapt, heb met iemand gezoend en nu op voorkant van me tong al 5 dagen soort van bultjes en pijn, heb btw ook een hele hete pizza die avond gegeten waardoor k me gong/gehemelte heb verbrand. Maar kan dit herpes zijn en gaat dat over of?

Klazien (soa verpleegkundige)
donderdag 26 januari 2023
Klinkt eerder als een verbranding; je kan als je ongerust bent beter even langs je huisarts gaan om het te laten zien.

Frank
vrijdag 9 juni 2023
Hallo
Ik heb hele getongd met irmand die waarschijnlijk gonorroe heeft en heb ik het nu ook?

KLazien (soa verpleegkundige)
vrijdag 9 juni 2023
Indien je ongerust bent dan kan je het beste even een keeltest doen voor de zekerheid.

Frank
zaterdag 10 juni 2023
Goedemorgen
Wat kunnen de symptomen zijn als je iemand 3 tongzoenen geeft die waarschijnlijk gonorroe heeft...?

Marlous
zaterdag 10 juni 2023
Dag Frank

in principe kan je geen gonorroe krijgen van tongzoenen.

Wessel
zaterdag 22 juli 2023
ik heb met een man heel even met mijn tong wat contact gehad met het puntje van zijn tong. Dus niet echt tongzoenenen wel heel even een paar keer met de puntjes van onze tong langs elkaar heen gehaald. Ik heb nadien een wat branderig gevoel op mijn tong, maar kan niet echt iets vreemds aan mijn tong ontdekken, Geen zweertjes of wat dan ook, maar sindsdien wel al een sinds een week of drie een branderig gevoel op mijn tong. De ene dag is het minder en denk ik het is over en dan later weer een branderig gevoel. Kan het een soa zijn of is het gewoon puur toeval. Ik heb ook langdurig gepijpt maar met een durex condoom en denk ik zeker wel een half uur of langer. Zou het ook een allergische reactie kunnen zijn van dat consoom. We zijn beide trouwens niet klaargekomen dus verder geen sperma aan te pas geweest. Ik heb wel sinds een week wat koortsuitslag en smeer met koortslipcreme maar dat is al bijna over, Maar tijdnes dat tongcontact niet dat is 3 weken geleden en die koortslip sinds een week, Daar heb ik heel soms last van en al van kind af aan, niet vaak soms een paar keer per jaar dan weer een jaar niet etc. Ik denk dat dat wel los staat van het tongcontact. Maar zou dat branderige gevoel op mijn tong aan de voorkant een soa kunnen zijn of iets anders. groet, Wessel

Marlous (Soaverpleegkundige)
maandag 24 juli 2023
Beste Wessel
mogelijk door het wat langere pijpen dat het iets geïrriteerd is maar lijkt me geen soa

Anoniem
woensdag 2 augustus 2023
Kan je als je een genitale herpes uitbraak hebt bij je geslachtsdelen maar niet bij je mond toch via het slijm in de mond dan toch herpes overdragen aan je partner ondanks dat je geen sex hebt maar alleen zoent met die ander

Marlous (Soaverpleegkundige)
donderdag 3 augustus 2023
Beste anoniem

de overdracht vindt plaats als het blaasvocht uit het wondje de huid van de ander raakt. Dus zoenen als je blaasjes bij je geslachtsdeel hebt is geen risiso op overdracht

Sven
woensdag 9 augustus 2023
Hoi, ik heb laatst met een meisje getongzoend maar ze had een beetje bloed in haar mond soort een ontstoken tandvlees. Kan je daardoor hiv krijgen?

Klazien (soa verpleegkundige)
donderdag 10 augustus 2023
Van zoenen loop je geen hiv op. Zie ook https://www.soaaids.nl/nl/alle-soas/hiv

Anoniem
maandag 28 augustus 2023
Hii ik heb een vraagje mijn laatste sekspartner heeft gonorroe waardoor ik het waarschijnlijk ook heb opgelopen, nu heb ik een paar dagen terug met iemand gezoend en ben ik bang dat diegene het misschien ook heeft gekregen omdat ik op veel sites zie staan dat je het ook via zoenen kan overdragen.

Klazien (soa verpleegkundige)
maandag 28 augustus 2023
Het is belangrijk om jezelf te laten testen op gonorroe. heb je een infectie in je keel dan is het verstand de persoon met wie je gezoend hebt te informeren. Er bestaat een kleine kans dat je het kan hebben overgedragen.

Anoniem
dinsdag 19 september 2023
Goedemiddag,

Ik heb een vraag over herpes genitalis. Ik las hier even geleden ook een vraag over zoenen met iemand die herpes genitalis heeft bij de geslachtsdelen. Er staat op internet alleen steeds iets anders.

Ik heb een aantal keren gezoend met iemand die herpes genitalis heeft bij de geslachtsdelen (als hij een uitbraak heeft). Hij heeft overigens HSV-2. Op sommige sites staat dat door het mond slijmvlies het virus ook overdraagbaar is en dat je dus door tongzoenen besmet kan raken. Op andere sites staat dat je dan echt seks moet hebben en je in aanraking moet komen met het gebied. Wat is nu waarheid? Kan ik door tongzoenen het virus hebben opgelopen?

KLazien (soa verpleegkundige)
woensdag 20 september 2023
Indien je tongzoent en de infectie van de persoon die je zoent zit op zijn geslachtsdelen dan is er geen risico dat je dit overgedragen krijgt.

Anoniem
woensdag 13 maart 2024
Hoi,
Ik heb gonorroe gehad en ben hiervoor behandeld middels een injectie in mijn bil. Nu is het 5 dagen geleden en heb nog steeds een beetje keelpijn. De andere klachten zijn gelukkig wel weg. Kan ik er zeker van zijn dat de gonorroe nu helemaal weg is? Is normaal dat keelpijn nog aanhoudt?

Marlous (Soaverpleegkundige)
woensdag 13 maart 2024
Fijn te horen dat de klachten zijn afgenomen, dat is een goed teken. Voor deze vraag moet ik eigenlijk meer weten van je. Als je via ons getest en behandeld bent mail ons dan even met je testcode. Je kunt ook je vragen stellen aan je behandelaar.

Jason
vrijdag 12 april 2024
Hoi, Soa aids nederland geeft wel een kleine kans om Gonnoroe op te lopen via tongzoenen. Op de site en ook telefonisch contact gehad. Vind het wel heel verwarrend zo, en wat word er bedoeld met een kleine kans ? Ik zie het namelijk niet zitten om na een kus elke keer te testen. Maar wil
mijn partners door middel van orale sex ook niet besmetten door risico van het tongzoenen. Gr Jason

Marlous (Soaverpleegkundige)
zaterdag 13 april 2024
Beste Jason

er zijn onderzoeken geweest waar uit bleek dat mensen een gonorroe in de keel hadden die alleen maar gezoend hadden. In principe is de richtlijn te testen als je keelklachten hebt en kan een gonorroe in de keel zich ook snel klaren (genezen)

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI