Een veelgestelde vraag is: Is het nodig dat ik ook mijn keel test als ik al een vagina of urinetest heb gekocht?

Ja dit is nodig als je ook orale onveilige seks hebt gehad. De verwarring komt voort omdat soms gedacht word dat een SOA zoals chlamydia door je hele lijf zit. Maar dit is niet waar!

De SOA chlamydia en gonorroe zijn bacteriële SOA. Deze bacteriële SOA wordt overgedragen via onveilig slijmvliescontact en nestelen zich in waar het risicocontact heeft plaats gevonden. Slijmvliezen zitten in de keel, vagina, penis en anus:

Dus als je op één van deze drie plekken onveilige seks hebt gehad dan kan een aanwezige chlamydia of gonorroe zich op die plek innestelen. Heb je op verschillende plekken seks gehad; heb je bijvoorbeeld orale seks (pijpen, beffen) en penetrerende seks (piemel in vagina) gehad dan is het verstandig voor de vrouw haar keel en vagina te testen en voor de man zijn keel en urine te testen.

Een opgelopen SOA zoals Syfils, HIV en hepatitis B zitten wel in heel je lijf

Als je een syfilis, hiv of hepatitis B hebt opgelopen dan bevindt deze bacterie/ virus zich wel in heel je lijf en daarom testen we dat middels een bloedonderzoek.

2 reacties
Nicolaas
woensdag 8 november 2023
Hallo,
ik heb soa-gerelateerde klachten (penis) na onveilige sex met iemand die ik vertrouwde. Helaas bleek na bespreken hiervan dat ze met iemand anders ook onveilige sex heeft gehad. Hierdoor weet ik dus nu dat de kans groot is dat het een som (vermoedelijk gonorroe) betreft. Ik heb ook orale sex met deze partner gehad.
Mocht ik positief testen via de urinetest (chlamydia en gonorroe, reeds besteld), is het dan nog nog om óók de keel te testen? Of pakt de kuur (indien nodig) deze 'automatisch' mee als ik het heb? Oftewel: werkt een kuur plaatselijk?

Marlous (soa verpleegkundige)
donderdag 9 november 2023
Beste Nicolaas,

Een kuur pakt alle gonorroebacterie aan. Dus hij pakt alles automatisch mee

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI