Soa symptomen man

Een soa, kort voor seksueel overdraagbare aandoening, is een ziekte die je kunt krijgen door seksueel contact. Het zijn virussen, bacteriën of parasieten in sperma, bloed of vaginaal vocht. Sommige ziekten kunnen ook via huidcontact worden overgedragen. Wanneer je denkt een soa te hebben opgelopen is het belangrijk om een soa test af te nemen. Lees meer over welke klachten er voorkomen bij de verschillende soa’s voor mannen en wat je kunt doen.

 

Welke symptomen soa man?

In Nederland zijn er ongeveer 10 verschillende soa's. Chlamydia is de meest voorkomende, terwijl HIV als de meest gevreesde wordt beschouwd. Sommige geslachtsziekten lijken vanzelf te verdwijnen, maar sluimeren intussen door en kunnen later klachten veroorzaken, zoals ontsteking van de zaadballen of prostaat.

 

Hoewel sommige aandoeningen in verschillende stadia verschillende soa klachten kunnen geven, kan het soms lastig zijn om vast te stellen of het daadwerkelijk een soa is en welke dit precies is. Dit is slechts een eerste indicatie. Het is belangrijk om alert te zijn en bij twijfel professioneel advies in te winnen. Bekijk hieronder welke symptomen kunnen wijzen op een soa. 

 

Pijn of een branderig gevoel bij het plassen

Dit wijst mogelijk op:

  • Chlamydia: de pijn gaat vaak gepaard met moeite hebben met plassen of afscheiding uit de plasbuis.
  • Genitale wratten: de wratten zijn rozerood tot bruin en jeuken of doen pijn.
  • Gonorroe: vaak in combinatie met een geelgroen-romige afscheiding uit de plasbuis.
  • Herpes genitalis: pijn bij het plassen en abnormale afscheiding uit de plasbuis zijn symptomen in de 2e fase van de ziekte, nadat er eerst kleine blaasjes en kleine vaste bultjes in de huid rondom de penis zijn ontstaan, die later zweertjes kunnen vormen. Die verdwijnen weer in de 2e of 3e week na de besmetting.
 

Zweertjes, wratten of soa bultjes

Dit wijst mogelijk op:

  • Genitale wratten: ze hebben een roze rode tot bruine kleur en een bloemkoolachtig uiterlijk. Je vindt ze op de voorhuid, de eikel, het eikelriempje, de penisschacht, de balzak of de anus. Ze zijn 1 tot 5 mm groot.
  • Herpes genitalis: 4 tot 5 dagen na de infectie ontstaan kleine blaasjes en kleine vaste bultjes in de huid van de geslachtsdelen. Deze kunnen samenvloeien tot zweertjes. Na een tijdje genezen ze en vormen ze korstjes.
  • Syfilis: er ontstaat een pijnloos zweertje met harde rand. Ze zijn ongeveer 1 cm groot en doen meestal geen pijn. Ze kunnen voorkomen op de penis, maar ook in de mond keelholte, rondom de anus of in het rectum. Er ontstaan vaak lokaal pijnloze lymfeklierzwellingen. Later kunnen vlakke, natte wratjes te zien zijn rondom de geslachtsdelen en de anus.
  • Een HIV-infectie: een van de bij-effecten van HIV kan zijn: een vlekkerige huiduitslag en oppervlakkige slijmvlies wondjes in de mond, slokdarm of op de geslachtsdelen. Maar de belangrijkste symptomen soa man zijn koorts, spierpijn, hoofdpijn en zwelling van de lymfeklieren, soms ook diarree, longontsteking, leverontsteking of afwijkingen in het centrale zenuwstelsel.
 

Jeuk rondom je geslachtsdelen

Dit wijst mogelijk op:

  • Schaamluis: een parasiet die zich kan verspreiden via beddengoed, handdoeken en als mensen bloot tegen elkaar aan liggen. De luizen zijn ongeveer 1,5 tot 2 mm groot en opvallend plat.
  • Herpes genitalis: vooral in het beginstadium kun je jeuk hebben in het gebied rondom je penis. Daarna ontstaan kleine blaasjes en bultjes.
  • Schurft (scabiës): op je geslachtsorganen kunnen kleine roodpaarse bultjes ontstaan, die je ook kan vinden op je pols, tussen je vingers en in de knieholten. Ze worden veroorzaakt door schurftmijt. Het kan al overgebracht worden door in andermans bed te liggen of andermans kleren te dragen.
  • Genitale wratten: soms ontstaan jeuk door de roze rode tot bruine wratten die je vindt op de voorhuid, de eikel, het eikelriempje, de penisschacht, de balzak of anus.
  • Candida: de eikel van de penis kan er rood en schilferig uitzien.
 

Afscheiding uit je penis of anus

Dit wijst mogelijk op:

  • Gonorroe: vaak gaat het samen met pijn bij het plassen. De afscheiding is meestal geelgroen-romig.
  • Herpes genitalis: de afscheiding treedt vaak op in de tweede of derde week na besmetting, nadat de zweertjes genezen zijn.
  • Trichomonas: er kan sprake zijn van witte afscheiding. Meestal geeft deze infectie bij mannen geen klachten, bij vrouwen is het duidelijker herkenbaar.
 

Geelzucht

Dit wijst mogelijk op:

  • Hepatitis B: behalve een gele huid kun je ook gelig oogwit hebben. Andere ziekteverschijnselen zijn koorts, verlies van gewicht, pijn in de gewrichten, huiduitslag en misselijkheid.
 

Herken je een van deze klachten bij jezelf? Wat nu?

Wanneer je soa klachten hebt is het altijd het beste dat er even naar gekeken wordt, zodat je je een eventuele soa kan uitsluiten of op de juiste manier kan behandelen. Je kunt je laten testen bij je huisarts of bij de soa poli van de GGD. Maar je kunt ook thuis een test doen, door een test te bestellen in de webshop of een zelftest te kopen bij een van onze verkooppunten

 

Blijkt uit de test dat je een soa hebt opgelopen, waarschuw dan zo snel mogelijk je sekspartner(s). Wie je exact moet waarschuwen is afhankelijk van de opgelopen soa en of je klachten hebt. Voor een goede indicatie wie je moet waarschuwen (met name uit welke periode) kunnen wij met je meedenken. Je kunt ook de hulp inschakelen van de soa poli van de GGD. Het kan moeilijk zijn om dit te vertellen, maar je doet de ander er een groot plezier mee. Sommige soa’s geven bijvoorbeeld wel klachten bij mannen, maar nauwelijks soa klachten bij vrouwen.

 

Doe de soa test van Soapoli-online

Twijfel je over de symptomen soa man of wil je een soa uitsluiten, bestel dan een anonieme test van Soapoli-online. Snelle, betrouwbare testen die in een laboratorium worden onderzocht. Binnen 3 werkdagen ontvang je je uitslag!

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI