BLOG

terug naar het overzicht
LGV
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

LGV oftewel Lympfogranuloma venereum…euh wat?

Vandaag (2 april 2013) was LGV in het nieuws. LGV staat voor Lymfogranuloma venerium, en dit klinkt als een nieuwe SOA. Helaas, niks is minder waar. LGV is een SOA die voorheen vooral werd gezien als import SOA, een SOA die vooral in tropische landen voorkwam en enkel in Nederland voorkwam. Enige jaren geleden, zo rond 2003 was er in Nederland opeens een stijging van het aantal LGV besmettingen te zien onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Na 2003 werden er nog altijd besmettingen gezien met LGV en zoals vandaag in de Volkskrant werd gemeld zijn dat op dit moment opvallend meer.

Maar wat is nu eigenlijk LGV?

LGV wordt veroorzaakt door een variant van de chlamydia trachomatis bacterie. Opvallend aan deze variant is dat een infectie met deze variant heftiger verloopt. Zo hebben mensen die besmet zijn met de "gewone" chlamydia meestal geen klachten en geeft besmetting met de LGV variant vaak wel klachten. LGV wordt overgedragen via seks contact, dus onbeschermd contact met besmette slijmvliezen van penis, keel of anus. Een infectie met de chlamydia bacterie die LGV veroorzaakt verloopt in veel gevallen heftig. De oorzaak hiervan ligt aan het feit dat de chlamydia bacterie die LGV veroorzaakt dieper in de huidlaag doordringt en daar ernstiger afweerreacties veroorzaakt. Klachten die mensen die besmet zijn hebben zijn kort na infectie een wondje aldaar waar de bacterie de huid is ingedrongen. Dit wondje is vaak klein en geneest na enkele dagen. Hierna kan er een ontstekingsreactie optreden waarbij de lymfklieren opzetten in het gebied waar zich de infectie voordoet. Het is belangrijk dat als je klachten hebt als klierzwelling in de lies wat pijnlijk aanvoelt als het wordt aangeraakt of anale klachten waarbij je afscheiding hebt, jeuk, krampen of obstipatie je zo spoedig mogelijk een arts moet bezoeken. Onbehandeld richt de bacterie vooral schade aan bij organen in het bekken zoals de blaas, darmen, baarmoeder en eierstokken.

Wordt LGV altijd getest?

Nee, een onderzoek op LGV wordt gedaan als er een chlamydia na onderzoek wordt vastgesteld. Standaard wordt niet iedere test waarbij chlamydia wordt gevonden onderzocht op LGV, er moet een vermoeden bestaan (bijvoorbeeld door klachten of de plek waar de chlamydia infectie zich bevind) dat er sprake kan zijn van een LGV infectie.

Behandeling

Behandeling van LGV bestaat uit een lange antibioticakuur. In ernstige gevallen kan het soms nodig zijn operatief in te grijpen. Door de ernst van de klachten bij een LGV infectie raden wij dan ook aan als je bovenstaande klachten hebt of als je gewaarschuwd bent voor LGV zijn huisarts, een soapoli van de GGD of ons inloopspreekuur te bezoeken.

Geplaatst door: Klazien Visser op zondag 8 september 2013
1 reactie
Kun je makkelijk deze lvg chlamydia test laten uitvoeren? ...en komt deze lvg variant ook bij hetero mannen voor ...of stel dan n hetero toch n msm man contact heeft gehad ...kan de vrouw zich ook laten testen op lvg chlamydia ?

Dank U
Geplaatst door: B.van der Elst op zaterdag 15 augustus 2020
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie