Suus (24) belt op naar Soapoli-online. ‘’Ik snap er niets van, mijn uitslag is negatief maar mijn vriend heeft wel chlamydia. Dan klopt mijn uitslag toch niet?’’ Dit is niet per se waar. Chlamydia is besmettelijker dan de meeste soa’s, maar er is geen sprake van een 100% gegarandeerde overdracht. Lees verder om meer te weten te komen over chlamydia en waarom je soms zelf wel op chlamydia positief, maar je partner negatief kan testen.

Een aantal feiten over chlamydia op een rij

  • Betrouwbaar op een soa testen kan 14 dagen na de laatste keer onbeschermd sekscontact.
  • Ben je een vrouw en ga je testen op chlamydia? Test dan vaginaal en anaal.
  • Neem niet zomaar een behandeling! Te veel antibiotica kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Daarbij is de kans aanwezig dat je niet de juiste behandeling neemt.

Ben je benieuwd naar de toelichting op deze feiten? Lees hieronder verder.

Hoe besmettelijk is chlamydia?

In een eerdere studie, waarin diagnostiek plaatsvond door middel van een kweek, is onderzocht wat de transmissiekans is tussen mannen en vrouwen wanneer een van de partners besmet is met zowel gonorroe als chlamydia:

  • Voor gonorroe is de overdrachtskans van vrouw naar man 77% en van man naar vrouw 80%.
  • Voor chlamydia is de overdrachtskans van vrouw naar man 28% en van man naar vrouw 45%.

De conclusie luidde toen dat gonorroe besmettelijker is dan chlamydia. Dit kan wat vertekend zijn omdat gonorroe makkelijker te kweken is en toentertijd de middelen anders waren dan tegenwoordige tijd. Maar duidelijk is dat het geen 100% overdracht is. Naarmate je vaker onbeschermd seks hebt met iemand die chlamydia heeft, des te groter de kans word op overdracht.

Wat ook opvalt is dat op basis van deze getallen het aannemelijk maakt dat de transmissie van chlamydia van man naar vrouw gemakkelijker verloopt dan van vrouw naar man.

Wanneer op chlamydia testen?

Betrouwbaar op chlamydia testen kun je in een vaste relatie het beste allebei tegelijk doen. Het liefst met 2 weken geen onbeschermd contact. Lukt het niet met die twee weken, dan kan het zijn dat een van de twee negatief test en dan zou diegene zich na twee weken nogmaals kunnen testen. Om er zo zeker van te zijn dat alles in orde is.

Hoe test ik mijzelf goed op chlamydia, zodat ik zeker weet niets heb?

Test je goed dat betekent voor de vrouw dat we adviseren vaginaal en anaal te testen, ook al heb je geen anale penetrerende seks gehad. We zien te vaak dat alleen vagina getest wordt en dat de behandeling dan niet voldoende blijkt te zijn als bij een hertest (dit kan na 6 weken) positief blijkt te zijn.

Waarom geven jullie mijn partner ook niet gewoon een behandeling?

Dit is een vraag die wij vaak voorbij zien komen. ‘’Ik heb chlamydia en mijn partner niet. Als ik het heb dan heeft mijn partner het toch ook? Kan die niet meteen mee behandeld worden?’’ 

Wij zijn een alternatief voor de huisarts en de GGD en wij willen ons aan alle richtlijnen houden, daarom mogen wij niet blind meebehandelen. Daarbij kan te veel en onnodig antibiotica innemen gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Bestel niet zelf via internet want er is een kans dat je niet de juiste behandeling neemt en je niet weet waar de medicatie vandaan komt. Test altijd allebei zodat je weet waar je aan toe bent.

Kan je een soa krijgen als je partner geen soa heeft?

Zelfs wanneer je partner negatief test, betekent dat niet per se dat jullie veilig zijn voor soa's. Hoe zit dat?

Stille overdragers

Sommige mensen kunnen een soa bij zich dragen zonder dat ze ook maar één symptoom vertonen. Dus zelfs als je partner denkt dat hij of zij geen soa heeft, kan dit nog steeds wel het geval zijn.

Nieuwe infectie na de test

Een negatieve soa test is geweldig nieuws, maar het is geen garantie voor de toekomst. Ook na de negatieve test, kunnen altijd nieuwe blootstellingen plaatsvinden.

Fout-positieve of fout-negatieve testresultaten

Soa tests zijn niet altijd perfect. Fout-positieve resultaten (denken dat je een soa hebt wanneer dat niet zo is) en fout-negatieve resultaten (denken dat je schoon bent terwijl je dat niet bent) kunnen voorkomen.

Zorg dat je veilig en gezond blijft door je regelmatig te testen op soa's. Het is niet alleen een verstandige keuze voor je eigen gezondheid, maar ook voor die van je seks partner(s). Bekijk de soa testen van Soapoli-online of doe de Soa-testwijzer, voor gratis testadvies. 

5 reacties
T
donderdag 3 september 2020
Goedemorgen,

Wellicht een ‘domme’ vraag, maar mijn partner en ik hebben nu al een tijdje onbeschermde seks. Voor hem heb ik mij laten testen en ik had niks. Hij heeft zich iets minder recent laten testen. Ik laat mij voor de zekerheid nu toch testen om alles uit te sluiten, maar is lees dat de besmettingskans na 1x niet 100% is. Hoe zit dat als je veelvuldig onbeschermde seks hebt gehad? Als mijn test negatief is, hoe groot is de kans dat hij toch wat blijkt te hebben en mij alsnog later kan besmetten?

R
donderdag 27 juli 2023
Als je chlamydia-positief bent en door iemand bent gebeft, hoe groot is de kans dat diegene het heeft opgelopen in de mond? Als je het al in de keel hebt, kun je het dan overbrengen met zoenen en hoe groot is de kans dat je het hebt overgedragen door 1x scharen? Kan je het ook krijgen of overbrengen door vingeren? Zo ja, hoe zit dat dan? Kan er weinig duidelijks over vinden. Wanneer vertel je het een vrouwelijke bedpartner? Alvast bedankt

Marlous (Soaverpleegkundige)
vrijdag 28 juli 2023
Beste R

Bij soa overdracht is direct slijmvliescontact nodig. Zo te lezen zou je dat hebben gehad met scharen. Of het delen van speeltjes bijvoorbeeld
We hebben veel blogs geschreven zoals https://www.soapoli-online.nl/blog/hoeveel-kans-heb-je-om-een-soa-op-te-lopen-na-onveilige-seks .

Ll
maandag 26 februari 2024
Ik heb maar een bedpartner en hij heeft geen soa en ik wel. Maar hij heeft ook met andere het bed gedeeld en ik niet, hoe kan dat?

klazien (soa verpleegkundige)
maandag 26 februari 2024
Ik denk dat je even terug moet naar je partner om te vragen waar hij de test heeft laten doen. Er zijn verschillende opties;
of hij is niet correct getest
of zijn lichaam heeft de ziekte zelf weggewerkt
of iemand zit te jokken.

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI