Suus van 24 jaar belt op naar Soapoli-online. 'Ik snap er niets van mijn uitslag is negatief maar mijn vriend heeft wel chlamydia. Dan klopt mijn uitslag toch niet??'

Alle feiten op een rijtje:

- Een chlamydia is besmettelijker dan de meeste soa maar er is niet sprake van een 100% gegarandeerde overdracht.
- Betrouwbaar op soa testen kan 14 dagen na de laatste keer onbeschermd sekscontact
- Ben je een vrouw en ga je testen op chlamydia? Test dan vaginaal en anaal.
- Neem niet zomaar een behandeling! Teveel anti-biotica kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid, daarbij is de kans aanwezig dat je niet de juiste behandeling neemt.

Ben je benieuwd naar de toelichting op deze feiten? Lees hieronder verder.

Hoe besmettelijk is chlamydia?

In een oudere studie waarbij diagnostiek door middel van een kweek heeft plaatsgevond is gekeken naar de transmissiekans tussen mannen en vrouwen wanneer een van de partners een dubbele infectie heeft met zowel gonorroe als chlamydia (Lycke 1980).

Voor gonorroe is de overdrachtskans van vrouw naar man 77% en van man naar vrouw 80%.
Voor chlamydia is de transmissiekans van vrouw naar man 28% en van man naar vrouw 45%.
De conclusie luidde toen dat gonorroe besmettelijker is dan chlamydia. Dit kan wat vertekend zijn omdat gonorroe makkelijker te kweken is en toentertijd de middelen anders waren dan tegenwoordige tijd. Maar duidelijk is dat het geen 100% overdracht is. Naarmate je vaker onbeschermd seks hebt met iemand die chlamydia heeft des te groter de kans word op overdracht.

Wat ook opvalt is dat op basis van deze getallen het aannemelijk maakt dat de transmissie van chlamydia van man naar vrouw gemakkelijker verloopt dan van vrouw naar man.

(bron: LCI richtlijn)

Wanneer op chlamydia testen?

Betrouwbaar op chlamydia testen kun je in een vaste relatie het beste allebei tegelijk doen. Het liefst met 2 weken geen onbeschermd contact. Lukt het niet met die 2 weken da kan het zijn dat een van de twee negatief test en dan zou diegene zich na 2 weken nogmaals kunnen testen. Om zo zeker te zijn dat alles in orde is.

Hoe test ik mijzelf goed op chlamydia, zodat ik zeker weet niets heb?

Test je goed dat betekent voor de vrouw dat we adviseren vaginaal en anaal te testen, ook al heb je geen anale penetrerende seks gehad. We zien te vaak dat alleen vagina getest word en dat de behandeling dan niet voldoende blijkt te zijn als bij een hertest (dit kan na 6 weken) positief blijkt te zijn.

Waarom geven jullie mijn partner ook niet gewoon een behandeling?

Het wordt ons vaak gevraagd. Maar als ik het heb dan heeft mijn partner het toch ook? Kan die niet meteen mee behandeld worden?

 

Wij zijn een alternatief voor de huisarts en de GGD en wij willen ons aan alle richtlijnen houden, daarom mogen wij niet blind meebehandelen. Daarbij kan teveel en onnodig anti-biotica innemen gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Bestel niet zelf internet want er is een kans dat je niet de juiste behandeling neemt en je niet goed weet waar de medicatie vandaan komt. Test altijd allebei zodat je weet waar je aan toe bent.

Betrouwbare sites voor correcte informatie: Soaaids Nederland, Sense.info

1 reactie
T
donderdag 3 september 2020
Goedemorgen,

Wellicht een ‘domme’ vraag, maar mijn partner en ik hebben nu al een tijdje onbeschermde seks. Voor hem heb ik mij laten testen en ik had niks. Hij heeft zich iets minder recent laten testen. Ik laat mij voor de zekerheid nu toch testen om alles uit te sluiten, maar is lees dat de besmettingskans na 1x niet 100% is. Hoe zit dat als je veelvuldig onbeschermde seks hebt gehad? Als mijn test negatief is, hoe groot is de kans dat hij toch wat blijkt te hebben en mij alsnog later kan besmetten?

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI