chlamydia class=

Ook dit jaar is chlamydia nog steeds de meest voorkomende soa is in Nederland. Daarom in deze blog aandacht voor chlamydia.
We geven een antwoord op vragen over hoe loop je het op, de behandeling van chlamydia en hoe je weet of je chlamydia weg is na behandeling.
 

Chlamydia, hoe loop je het op?
Hoe test je of je chlamydia hebt?
Kan je meteen na de seks testen of je chlamydia hebt opgelopen?
Voel je direct symptomen van chlamydia als je het hebt opgelopen?
Welke soort test kan je het beste doen om te zien of je chlamydia hebt?
Waar kan je het beste een chlamydia test laten doen?
Mijn (s)ex-partner heeft chlamydia dan heb ik het ook toch?​
Is chlamydia te behandelen?​
Welke chlamydia medicatie wordt voorgeschreven om te behandelen?​
Kan ik een chlamydia behandeling kopen?​
Hoe weet je of de chlamydia infectie genezen is?
Wanneer kan je een hertest op chlamydia doen?​
 

 

Chlamydia, hoe loop je het op?

Chlamydia is een bacterie die je via seksueel contact kan oplopen en kan overdragen. Met seksueel contact bedoelen we penetratie (neuken) zowel vaginaal als anaal. Ook via het geven van orale seks of het ontvangen van orale seks kan deze bacterie worden opgelopen. 

Hoe test je of je chlamydia hebt?

Door een urine op te vangen bij een man. Of een “strijkje” te doen op de plek waar je seks hebt gehad bij de vrouw/ man. Lichaamslocaties waar de chlamydia bacterie kan zitten zijn;
De keel
De vagina
De anus 
Door de urine en/of het strijkje te analyseren in een lab kan worden aangetoond of je de chlamydia bacterie bij je draagt.
 

Kan je meteen na de seks testen of je chlamydia hebt opgelopen?

Nee, een infectie met chlamydia is niet direct aantoonbaar na de seks. Het duurt even voordat de bacterie kan worden aangetoond via een laboratorium test. Gemiddeld is dit 14 dagen, dit wordt de window-fase genoemd.
 

Voel je direct symptomen van chlamydia als je het hebt opgelopen?

Sommige mensen krijgen na het oplopen van een chlamydia infectie klachten. Symptomen van chlamydia kunnen zijn, meer of veranderde afscheiding, pijn bij het plassen, branderig gevoel bij het plassen, onderbuikpijn. Echter ervaren het merendeel van de mensen die chlamydia hebben helemaal geen klachten. Ook als je geen klachten hebt kan je dus chlamydia hebben en is het doen van een test aan te raden.
 

Welke soort test kan je het beste doen om te zien of je chlamydia hebt?

Om met zekerheid vast te stellen of je chlamydia is de meest betrouwbare methode een laboratorium test. Heb je vaginale seks gehad dan neem je een afstrijkje uit je vagina, in het lab kan dan worden onderzocht of jouw afname de bacterie bevat. 
Er worden in Nederland ook zelftesten voor chlamydia verkocht, dit zijn testen waarbij je zelf meteen de uitslag afleest. Daar deze testen niet betrouwbaar zijn raden we je deze af.
 

Waar kan je het beste een chlamydia test laten doen?

Heb je onveilige seks gehad en maak je je zorgen. Dan is je huisarts de eerst aangewezen persoon. Wil je niet naar je huisarts om persoonlijke redenen dan kan je ook een soa test via Soapoli-online doen. Wij adviseren je te starten bij de Soatestwijzer, deze geeft je goed advies of een chlamydia test in jouw geval nodig is en of er nog aanvullende testen geadviseerd worden.
 
 

Mijn (s)ex-partner heeft chlamydia dan heb ik het ook toch?

Test als je gewaarschuwd bent altijd. Een chlamydia infectie wordt niet altijd 1 op 1 overgedragen. Het kan dus zijn dat je (s)ex partner het wel heeft maar jij niet.
 
 

Is chlamydia te behandelen?

Gelukkig kan de chlamydia bacterie met een antibiotica kuur worden behandeld. Vaak is de bacterie binnen enkele dagen/ uren na inname van de SOA behandeling gedood. 
 

Welke chlamydia medicatie wordt voorgeschreven om te behandelen?

Afhankelijk van de lichaamslocatie waar de chlamydia is gevonden en je eigen gezondheidstoestand wordt er een lange of korte chlamydia antibiotica kuur voorgeschreven. Je behandelaar bepaald welke chlamydia pillen voor jouw het beste zijn.
 

Kan ik een chlamydia behandeling kopen?

Om chlamydia te behandelen heb je een recept van een arts nodig. Test je via Soapoli-online dan kunnen wij je bij een chlamydia positieve uitslag gratis een recept verstrekken.
 

Hoe weet je of de chlamydia infectie genezen is?

Heb je klachten als pijn bij het plassen en of veranderde afscheiding en deze verdwijnen een aantal dagen na inname van de chlamydia pillen dan is de behandeling geslaagd. Wil je zekerheid dat de chlamydia kuur heeft gewerkt dan adviseren we je chlamydia te testen. 
 

Wanneer kan je een hertest op chlamydia doen?

Om te testen of je chlamydia kuur goed is aangeslagen adviseren we je te wachten tot 6 weken na het afronden van een chlamydia behandeling. De 6 weken zijn van belang om te voorkomen dat je een vals positieve uitslag krijgt. Een chlamydia test kan na behandeling nog enkele weken positief blijven zelfs als de chlamydia behandeling succesvol was. 
 
Meer lezen over chlamydia? 
Heb ik alweer chlamydia? Hoe kan dat nou?
Een chlamydia in de anus wordt vaak gemist
 
Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI