De morning after pil is één pil die je kan innemen om te voorkomen dat je zwanger wordt. De morning after pil voorkomt of stelt een eisprong bij de vrouw uit. Heel handig als je niet zwanger wil worden. 

Wanneer heb je een morning after pil nodig? De morning after pil neem je als je er iets mis is gegaan met het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Stel je hebt geen condoom gebruikt tijdens de seks, het condoom is gescheurd of je bent de pil vergeten en er is sperma in je vagina of in de buurt van je vagina gekomen. Om te voorkomen dat je zwanger wordt kan je in deze situatie de morning after pil gerbuiken.

Moet je altijd een morning after pil innemen als er iets fout is gegaan bij het gebruik van voorbehoedsmiddelen? Afhankelijk van wanneer je je vruchtbare periode hebt is het nodig om de morning after pil te nemen om een zwangerschap te voorkomen. Heb je een regelmatige cyclus van 28 dagen dan heb je tussen dag 6 en  16  het meeste kans onbedoeld zwanger te worden. Het moment waarop je tijdens je cyclus onbeschermde seks hebt maakt of het nodig is een morning after pil te nemen. De vruchtbare dagen zijn bij iedere vrouw weer anders. Vind je het moeilijk om te bepalen of je een morning after pil nodig hebt dan is het verstandig om advies te vragen bij de apotheek of contact op te nemen met je huisarts.

Op welk moment neem je de morning after pil? De morning after pil moet je zo snel mogelijk na het onveilige sekscontact innemen, liefst binnen 24 uur. Je kan de pil innemen tot 72 uur na het onveilige sekscontact. Ben je later? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoe kom je aan een morning after pil? De morning after pil kan je bij de apotheek of de drogist kopen zonder recept. De kosten zijn ongeveer 15 euro.

Wat je moet weten als je de morning after pil hebt gebruikt

·  De morning after pil werkt niet voor 100% tegen zwangerschap, ben je iets zwaarder in gewicht dan kan het zijn dat de morning after pil minder goed werkt.

Hoe eerder je de morning after pil inneemt na het onveilige sekscontact hoe beter

·  Wordt je niet ongesteld check dan of je zwanger bent

·  De morning after pil is bedoelt om te gebruiken in “nood”situaties en niet als dagelijks voorbehoedsmiddel.

·  Heb je moeite met het gebruik van voorbehoedsmiddelen? Doe dan een anticonceptie check en kijk welk voorbehoedsmiddel wel bij je past. 

Heb je risico gelopen op een zwangerschap dan heb je ook risico gelopen op SOA. Loop de SOA testwijzer door op onze website en ga voor zekerheid .


Geen reacties

Plaats een reactie