De meeste mensen met mycoplasma genitalium, dat onstekingen van de urinewegen, van de baarmoederhals, van de eileiders en zelfs vrouwelijke onvruchtbaarheid kan veroorzaken, zullen nooit weten dat ze het hebben. 

Mycoplasma genitalium (MG). Knoop het in uw oren, want het is de naam van een nieuwe soa (seksueel overdraagbare aandoening) die honderdduizenden treft. De infectie werd in de jaren 80 als een bacterie geïdentificeerd, maar wetenschappers menen nu dat ze seksueel wordt doorgegeven. MG kan voor ontsteking van de urinewegen en vaginale bloedingen zorgen.

Heel wat mensen zullen nooit weten dat ze drager zijn van MG, maar het bewijs groeit dat het door onbeschermde seks wordt doorgegeven. 

1 op 100
Britse onderzoekers analyseerden de gegevens van een nationaal onderzoek naar seksueel gedrag. Zij stelden vast dat mensen die meerdere sekspartners hebben, geen condoom gebruiken, in achtergestelde gebieden wonen en tussen 25 en 44 jaar oud zijn de grootste kans hebben om positief te testen. De resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in het vakblad International Journal of Epidemiology, tonen dat 1 op 100 Britten tussen 16 en 44 jaar die ooit seks hebben gehad drager zijn van MG.

Meerdere sekspartners
De bacterie komt het vaakst voor bij mensen die in het voorbije jaar meer dan vier sekspartners hebben gehad. In die groep is 5.2 procent van de mannen en 3.1 procent van de vrouwen drager van MG. 

Bloeding na seks
De theorie dat de aandoening seksueel wordt overgedragen, wordt ondersteund door de vaststelling dat geen enkele van de 200 onderzochte 16- en 17-jarigen die verklaarden nog geen seks te hebben gehad drager bleek van de infectie. De meeste mensen die positief testten verklaarden dat ze geen symptomen hadden, maar een groot deel van de vrouwen verklaarde te bloeden na de seks.

Aangenomen wordt dat MG onstekingen van de urinewegen, van de baarmoederhals, van de eileiders en mogelijk zelfs vrouwelijke onvruchtbaarheid kan veroorzaken. 

De onderzoekers waarschuwen dat indien dokters enkel de mensen testen die symptomen vertonen, de meerderheid van de gevallen over het hoofd zal gezien worden. "Verder onderzoek is nodig om de klinische gevolgen en de langetermijncomplicaties van de infecties te kennen", aldus hoofdonderzoeker Pam Sonnenberg en hoofdauteur van het onderzoek.

Wil je je hierop graag laten testen? Binnenkort bieden we een zelftest aan in de webshop van Soapoli-online. 

Bronvermelding: het laatste nieuws

2 reacties
Destin Goedhouwer
maandag 12 december 2022
Beste soa poli,

ik ben ten einde raad.

Ik heb sinds 22-9-2021 pijn aan mijn plasbuis en een bijna continue pijn aan huid van de penis en de balzak. Die pijn is soms echt heftig meestal iets minder heftig en soms lijkt het heel even (een halve dag) bijna helemaal weg. Maar nooit helemaal.

Wat is er gebeurd?
Ik heb (heel impulsief en stom) betaalde seks gehad met shemale. Ik heb gepijpt met condoom, wel buiten het condoom de balzak ook geraakt met mijn tong destijds.
Verder alleen de penissen een paar minuten tegen elkaar gehouden.

Hierna leek er een week niets aan de hand en precies na die week ging ik mijn penis en scrotum vooraf aan het douchen scheren. Tijdens het douchen kreeg ik enorm veel pijn en ontstonden er vurige rode bulten op mijn onderbuik, mijn penis, balzak en binnenkant dijbenen. Het deed enorm veel pijn en het was echt heftig rood. Ook ontstond er tijdens het douchen een klein blauwig vlekje bij de plasbuis ingang van de penis. Dat kriebelde enorm, maar dan het niet fijn kriebelen.

Die rode uitslag was relatief snel weer weg, maar daarna kreeg ik erg veel pijn aan mijn plasbuis en het kriebelen ging maar door. Ook ontstonden er veel rode vlekken op de eikel wat ook erg pijnlijk was. Iets later begon mijn anus ook erg te kriebelen en schraal aan te voelen.

Ik dacht dat ik alle SOA's zou kunnen hebben en uiteindelijk ben ik eerst getest op chlamydia en gonnoreu bij de stadskliniek. Daar kwam niets uit. Later ging ik naar de huisarts en ben ik op alle SOA's getest en alle uitslagen negatief. Ik heb mij ook laten testen op mycoplasma en ureaplasma via de huisarts. Ik denk zelf echter dat dit niet goed gegaan is omdat het een keer opnieuw moest met een swap en urine.

Maar tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds klachten, soort chronische plasbuisontsteking en veel pijn aan de huid van de penis en balzak. De penis zelf voelt ook vaak pijnlijk aan als je erop drukt, soort tintelachtige pijn. En ook de anus blijft aanhoudend schraal, jeukend en vervelend kriebelend.

Ik ben in behandeling geweest bij de huisarts, huidarts en (assistent) uroloog. Helaas hebben de dermatologen, urologen en huisarts aangegeven mij niet verder te kunnen helpen. Nu ben ik al bijna andehalf jaar met klachten. Ik voel me een soort uitgeprocedeerde asielzoeker en dat is echt een heel naar gevoel.

Ik hoop dat jullie mij wellicht kunnen helpen.

Groet, Destin

Klazien (verpleegkundige)
dinsdag 13 december 2022
Wat super vervelend dat je klachten hebt. Helaas kunnen wij hierin niet veel betekenen. Je zou een second opinion kunnen vragen, dit betekent dat je terug naar je huisarts moet en vragen of die je naar een andere arts kan verwijzen.

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI