De meeste mensen met mycoplasma genitalium, dat onstekingen van de urinewegen, van de baarmoederhals, van de eileiders en zelfs vrouwelijke onvruchtbaarheid kan veroorzaken, zullen nooit weten dat ze het hebben. 

Mycoplasma genitalium (MG). Knoop het in uw oren, want het is de naam van een nieuwe soa (seksueel overdraagbare aandoening) die honderdduizenden treft. De infectie werd in de jaren 80 als een bacterie geïdentificeerd, maar wetenschappers menen nu dat ze seksueel wordt doorgegeven. MG kan voor ontsteking van de urinewegen en vaginale bloedingen zorgen.

Heel wat mensen zullen nooit weten dat ze drager zijn van MG, maar het bewijs groeit dat het door onbeschermde seks wordt doorgegeven. 

1 op 100
Britse onderzoekers analyseerden de gegevens van een nationaal onderzoek naar seksueel gedrag. Zij stelden vast dat mensen die meerdere sekspartners hebben, geen condoom gebruiken, in achtergestelde gebieden wonen en tussen 25 en 44 jaar oud zijn de grootste kans hebben om positief te testen. De resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in het vakblad International Journal of Epidemiology, tonen dat 1 op 100 Britten tussen 16 en 44 jaar die ooit seks hebben gehad drager zijn van MG.

Meerdere sekspartners
De bacterie komt het vaakst voor bij mensen die in het voorbije jaar meer dan vier sekspartners hebben gehad. In die groep is 5.2 procent van de mannen en 3.1 procent van de vrouwen drager van MG. 

Bloeding na seks
De theorie dat de aandoening seksueel wordt overgedragen, wordt ondersteund door de vaststelling dat geen enkele van de 200 onderzochte 16- en 17-jarigen die verklaarden nog geen seks te hebben gehad drager bleek van de infectie. De meeste mensen die positief testten verklaarden dat ze geen symptomen hadden, maar een groot deel van de vrouwen verklaarde te bloeden na de seks.

Aangenomen wordt dat MG onstekingen van de urinewegen, van de baarmoederhals, van de eileiders en mogelijk zelfs vrouwelijke onvruchtbaarheid kan veroorzaken. 

De onderzoekers waarschuwen dat indien dokters enkel de mensen testen die symptomen vertonen, de meerderheid van de gevallen over het hoofd zal gezien worden. "Verder onderzoek is nodig om de klinische gevolgen en de langetermijncomplicaties van de infecties te kennen", aldus hoofdonderzoeker Pam Sonnenberg en hoofdauteur van het onderzoek.

Wil je je hierop graag laten testen? Binnenkort bieden we een zelftest aan in de webshop van Soapoli-online. 

Bronvermelding: het laatste nieuws

Geen reacties

Plaats een reactie