'SOA onder ouderen is sterk toegenomen' zo meldt de Telegraaf afgelopen week. De GGD in Amsterdam luidt de noodklok. Amsterdamse senioren doen het namelijk niet alleen vaak, het gebeurt bovendien onveilig, volgens de organisatie. De GGD verklaart de stijging van het aantal meldingen van SOA door de toename van het aantal vijftigplussers in Amsterdam. Vroeger was het risico op soa's veel kleiner, dus veel ouderen zijn condooms niet gewend. Ook zou het hoge aantal echtscheidingen ervoor zorgen dat meer ouderen actief zijn op de relatiemarkt. Bovendien leven mensen steeds langer. 'Over het algemeen associëren wij onveilige seks eigenlijk vooral met jongeren, maar ook ouderen zouden zich bewust moeten zijn van het belang van veilige seks en het gebruik van condooms.'

Dokter Charlotte Jones, verbonden aan het Britse verbond van huisartsen, heeft een andere verklaring voor de toename van SOA onder ouderen. Volgens haar is het aantal besmettingen van syfilis, gonorroe en chlamydia fors gestegen en dat zou komen door de Vijftig Tinten boeken. De erotische Vijftig Tinten-trilogie heeft oudere koppels avontuurlijker gemaakt in bed, met de nodige SOA tot gevolg. Volgens Jones putten kopppels meer vertrouwen uit de boeken, maar vergeten in alle opwinding de voorbehoedsmiddelen.

Is de toename van SOA in het hele land zichtbaar?

In de loop der jaren is het gedrag van mensen verandert. Vroeger was het zo dat als je getrouwd was je elkaar trouw bleef en was scheiden een taboe. Anno 2014 is het zijn van een swinger, het bezoeken van parenclubs, het hebben van een open relatie en de komst van websites als second love en Victoria Milan veel meer gewoon geworden. Er heerst hier ook wel een taboe op, maar mensen zijn nieuwsgierig erna en willen experimenteren. We zien bij de oudere generatie die actief is als swinger of het opnieuw vrijgezel zijn na een scheiding dat de nieuwe relatiemarkt een soort tweede jeugd is. Alleen heeft deze generatie niet de voorlichtingen genoten die tegenwoordig standaard op scholen worden aangeboden. 

Het, over het algemeen, ontbreken van kennis over hoe SOA worden ovegedragen en het gebruik van een condoom om SOA te voorkomen is kenmerkend voor deze groep. Om de ouderen bewust te maken van het gevaar van SOA, gaat de GGD Amsterdam flyers uitdelen op concerten van Rowen Heze, de Toppers, Floriade, Huishoudbeurs, Kampeer & Caravan Jaarbeurs en de Libelle Zomerweek uit delen.

Maar waar kan je naar toe als je je wilt te laten testen op SOA? De huisarts is de eerst aangewezen persoon om SOA te testen, maar niet iedereen vindt het prettig om zijn verhaal te doen bij zijn huisarts. Bij de GGD komt niet iedereen meer in aanmerking voor een gratis SOAtest. De criteria waar je aan moet voldoen om een gratis SOA test te mogen zijn: behoren tot de groep mannen die seks hebben met mannen of het hebben van SOA gerelateerde klachten. 

Soapoli-online biedt de 50-plussers een betrouwbaar alternatief met betrouwbare SOA laboratorium testen en professionele begeleiding. Heb je vragen over de risico's van onveilige seks en hoe jij je hiertegen kunt beschermen je kunt altijd contact opnemen met de SOA informatielijn van SOAAIDS Nederland: 0900-204 2040 of je kan contact opnemen met ons

 

 

Geen reacties

Plaats een reactie