Zo'n maandagochtend kan heel ontnuchterend werken. Zondagavond begint het gemaal meestal al 'Hij zei dat hij geen SOA had' of 'zij zal me toch niets gegeven hebben?!'. Wat doe je; je gaat flink zoeken op een zoekmachine. Welke klachten zou ik dan moeten hebben? Waar kan ik terecht? Wat kost het? Kan ik anoniem getest worden? 

Om je een snel antwoord te bieden op deze vragen, beantwoorden wij ze hieronder: 

Welke klachten zou ik dan moeten hebben?

Het verradelijke bij een SOA is dat je vaak geen klachten hebt. Als je al klachten zou hebben dan uit zich dat zich in pijn bij het plassen, een andere afscheiding. Lees meer over mogelijke klachten in: Blog: Klachten die kunnen wijzen op een SOA bij mannen en Blog: Klachten die kunnen wijzen op een soa bij vrouwen.

Als je onveilige seks hebt gehad dan is het risico aanwezig dat je een SOA overgedragen hebt gekregen. Dan moet je bedpartner natuurlijk wel een SOA bij zich dragen anders valt er weinig over te dragen. Maar hoe weet je of je bedpartner wel of een niet SOA heeft?? Dat weet hij of zij alleen als hij altijd veilige seks heeft gehad of zich recentelijk heeft laten testen.

Waar kan ik terecht?

Het meest logische is dat je naar je huisarts gaat. Je huisarts heeft een geheimhoudingsplicht en kan jouw gegevens niet delen met je partner of derden. Je kunt ook naar de GGD maar dan moet je wel voldoen aan bepaalde criteria. Mochten deze twee plekken niet aansluiten bij jouw behoeften of kun je er niet terecht dan kun je ook SOA testen via het internet bestellen. Let op dat je niet voor de zelfafleestesten gaat maar kiest voor een laboratorium test. Deze testen bieden je de hoogst haalbare betrouwbare uitslag.

Wat kost het?

Bij de huisarts betaal je niets voor het consult maar vallen de SOA testen binnen je eigen risico. De kosten van deze testen worden door een laboratorium bepaalt en moeten onder het Nza tarief vallen. Soapoli-online is een commercieel bedrijf en heeft commerciele prijzen. Deze tarieven zijn dus goedkoper dan via de reguliere weg.

Bij de GGD kun je je gratis laten testen mits je voldoet aan bepaalde criteria. Als je de SOA poli belt van de GGD hoor je vanzelf of je wel of niet in aanmerking komt voor een consult.

Een belangrijke vraag is ook wanneer kan ik me laten testen. SOA hebben een incubatietijd voordat ze zich openbaren in een test. Eerder testen kan maar geeft je niet een heel betrouwbare uitslag.

  • Chlamydia en gonorroe kun je na 10 dagen testen.
  • Trichomonas na 21 dagen.
  • Syfilis na 6 weken.
  • Hiv en hepatitis B na 3 maanden.

Nog meer vragen? Zoek niet teveel op het internet. Er wordt veel advies en informatie gegeven maar niet altijd betrouwbare informatie. Haal je informatie van de website van Soaaids.nl of via onze site; we hebben ruim 100 blogs geschreven over allerlei onderwerpen die gaan over SOA en seks.

Je kunt ons ook altijd mailen of bellen.

Geen reacties

Plaats een reactie