Vrouwen stellen ons vaak de vraag of zij kunnen testen op SOA als zij ongesteld zijn of dat het mogelijk is dat zij urine opvangen. Wij geven uitgebreid antwoord op deze vragen in deze blog.

SOA testen; kan dat als ik ongesteld ben?

Ja dit kan betrouwbaar. Chlamydia, gonorroe en trichomonas worden overgedragen via slijmvliescontact. Slijmvliezen zitten in de vagina. Als je ongesteld bent, loopt het menstruatiebloed via de vagina naar buiten. Het slijmvlies wordt vermengd met het bloed. De slijmvliezen zijn nog steeds aanwezig dus testen is zinvol. Bloed heeft geen effect op het onderzoek.

Een gerelateerde vraag hieraan is: er zit wat bloed aan het afname stokje na de afname, is dat erg?

Het kan zijn dat de afname wat pijnlijk is doordat de vagina wat droog is. Het kan dan gepaard gaan met wat bloed. Dit is niet erg en heeft geen enkel effect op de onderzoeken.

De tip die we hierin mee willen geven, is dat het belangrijk is de test rustig af te nemen. Als het wat gevoelig is, neem de tijd er dan voor.

SOA testen; kan ik dat ook doen door urine op te vangen?

Het testen op gonorroe, chlamydia en trichomans van de vagina is het meest betrouwbaar middels een vaginale afname. SOA zoals chlamydia, gonorroe en trichomonas worden, zoals eerder genoemd, overgedragen via slijmvliescontact. Slijmvliezen zitten bij de vrouw in de keel, vagina en anus:

De urinebuis van de vrouw zit iets van de vagina af. De kans dat daar dan ook een zelfde SOA gevonden wordt is aanwezig. Maar het testen of je iets opgelopen hebt is toch het meest logisch als je het risicogebied test en dat is in de vagina.

Waarom kan de man dan wel via urine testen en hoeft hij niet met een stokje de test af te nemen?

Bij de man loopt de urine- en zaadleider door dezelfde buis.

Als er een SOA aanwezig is dan zit het in deze buis. Door te plassen, plast de man de eventuele SOA bacterie mee naar buiten. Het is hierin wel belangrijk dat het laatste plas moment voor de afname 2 uur of langer geleden is. Ochtendurine opvangen is het aller beste in dit geval.

Geen reacties

Plaats een reactie