Tagged in: Trichomonas,

Trichomonas staat niet in de top 10 van SOA, toch is het een seksueel overdraagbare aandoening waarvan je vervelende klachten kan krijgen. Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen. Vrouwen hebben bij een trichomonas infectie vaak last van een pijnlijke, rode schaamlippen, vagina en groenige soms zelfs schuimende afscheiding die vies ruikt. Overigens kunnen mannen ook klachten krijgen van afscheiding uit de plasbuis. Mannen hebben bij een infectie met de trichomonas parasiet eerder last van een urineweginfectie. Trichomonas wordt veroorzaakt door een parasiet die een voorkeur heeft om zich te nestelen in het epitheel, dit is de huid waarmee de vagina aan de binnenkant is bekleed. Hoewel dit minder vaak voorkomt, kan de trichomonas parasiet zich ook bevinden in de urineweg van de man als ook van de vrouw. Een deel van de mannen en vrouwen die besmet is met de trichomonas parasiet heeft geen klachten.

Zoals ik boven al beschreef kan je als vrouw flinke klachten hebben. Dat is vervelend maar aan de andere kant weet je dan dat er iets niet in orde is en kan je je hierop laten testen. Het is belangrijk om, in het geval van klachten, geen sekscontact te hebben. Trichomonas kan je namelijk seksueel overdragen naar een sekspartner. Trichomonas wordt overgedragen via sperma, voorvocht of afscheiding welke in contact komt met het slijmvlies van de vagina of vaginale afscheiding of via vaginaal vocht wat in contact komt met de slijmvliezen van de penis. De kans dat je besmet raakt met trichomons als je seks hebt met iemand die besmet is ligt vrij hoog en kan oplopen tot wel 80%. De kans dat je als vrouw een trichomonas besmetting oploopt is iets groter dan van vrouw naar man.

Een niet behandelde trichomonas kan schade aanrichten, het grootste gevaar is echter dat de trichomonas parasiet het slijmvlies van je vagina of urineweg zo beschadigd dat je meer kans loopt om besmet te raken met chlamydia bacterie, gonorroe bacterie en zelfs het hiv virus.

Wat te doen als je klachten hebt zoals eerder beschreven? Laat je testen. Testen kan eenvoudig; mannen kunnen urine opvangen en vrouwen kunnen met een wattenstaafje zelf een uitstrijkje van de vagina maken. Wil je dit niet bij de huisarts doen? Anoniem SOA testen op trichomonas kan via soapoli-online.

Stel je hebt trichomonas, wat dan? Het goede nieuws is dat het te genezen is en dat een eenmalig inname van metronidazol afdoende is. Mocht je klachten hebben dan zul je merken dat deze soms al binnen een dag verminderen. Na de behandeling wordt geadviseerd 7 dagen geen seksueel contact te hebben. Het is belangrijk om na een infectie met trichomonas wel je sekspartners te waarschuwen zodat deze zich kunnen laten testen en behandelen. Mocht je klachten hebben gehad dan moet je alle partners waarschuwen met wie je seks had tot 4 weken voordat de klachten ontstonden. Het is wel te adviseren om je op alle SOA te testen als bij jouw een trichomonas infectie is gevonden, zoals eerder geschreven loop je meer kans naast trichomonas nog een andere SOA bij je te dragen.

De beste manier om een trichomonas besmetting te voorkomen is door een condoom te gebruiken tijdens de seks. Bij het gebruik van een condoom is het belangrijk om tijdens het voorspel of na het hoogtepunt het al te gebruiken en te voorkomen dat er slijmvliescontact tussen vagina en penis is tijdens het contact. Lees hier meer over hoe je op de juiste wijze een condoom gebruikt. Heb je onveilige seks gehad, test dan niet alleen op trichomonas maar zorg dat je dan alle SOA uitsluit waarop je risico hebt gelopen.

Testen op trichomonas is eenvoudig. Kijk voor het test aanbod van Soapoli-online in onze webshop onder trichomonas

Geen reacties

Plaats een reactie