BLOG

terug naar het overzicht
Waar krijg je nou wel een SOA van en waarvan niet?!
Tags: Alweer een soa, Behandelen, Betaalde seks, Chlamydia, Condoom gescheurd, Genitale wratten, Gewaarschuwd, Gonorroe, Hepatitis B, Hepatitis C, Herpes, Hiv/aids, Medicatie, Mycoplasma, Pijpen en beffen, Sneltest, Syfilis, Symptomen/klachten, Thuistesten, Trichomonas, Veilige seks, Vruchtbaarheid en SOA, Wanneer testen op SOA, Zwanger

Waar loop je geen SOA van op?

SOA worden vooral overgedragen via sperma, vaginaal vocht, bloed en contact tussen de slijmvliezen. Slijmvliezen zitten in de vagina, penis, anus en achterin de keel. Als deze plekken met elkaar (met een sekspartner) in contact komen zonder dat je bescherming gebruikt dan kan een SOA overgedragen worden.

Met veilig vrijen voorkom je een SOA. Veilig vrijen is:

 • Als jij en je vaste partner nooit vrijen met een ander en geen van beiden een SOA hebben
 • Als je alleen streelt, zoent, tongzoent, knuffelt, masseert, masturbeert of elkaar met de hand bevredigt
 • Als je een condoom gebruikt bij vaginale seks (penis in vagina)
 • Als je een condoom en veel glijmiddel gebruikt bij anale seks (penis in anus)
 • Als je bij pijpen een condoom gebruikt
 • Als je bij beffen of rimmen een beflapje (of opengeknipt condoom gebruikt).
We krijgen met regelmaat vragen of je hiv kunt oplopen door uit elkaar glas te drinken of door het zitten op een vreemde wc. Hier loop je GEEN hiv van op. Lees hier meer.


Wat is wel/niet veilig vrijen?

Bij seks zonder condoom kun je risico lopen op een SOA of ongewenste zwangerschap.
De meest voorkomende risico’s op een rijtje bij verschillende seksuele handelingen:

Knuffelen:
 • is veilig voor hiv en SOA

Zoenen:

 • niet veilig als iemand last heeft van een koortslip (herpes).
Vingeren:
 • Veilig voor hiv & SOA zolang je je eigen geslachtsdeel daarna niet aanraakt als je niet eerst je handen hebt gewassen.
 • Niet veilig als er sperma, bloed of voorvocht zit aan de vinger die bij jou naar binnen gaat, dan kan er een SOA worden overgedragen. Die SOA kan afkomstig zijn van de keel, piemel of anus en via vingers worden overgebracht.
 • Veilig als je zelf iemand vingert, dan loop je zelf geen risico op SOA.
 •  Niet veilig als je via je vinger een SOA uit zijn/haar anus overbrengen op je eigen vagina, piemel of anus omdat je tussendoor je handen niet hebt gewassen.
Pijpen en beffen: 
 • Veilig als er bij een oraal sekscontact geen sperma in de mond is gekomen. De kans dat je besmet raakt met het hiv virus zeer klein.
 • Niet veilig voor SOA, je kan op deze wijze wel andere SOA oplopen.
Zekerheid krijgen over de kans dat je na een oraal sekscontact herpes genitalis of genitale wratten oploopt is helaas niet te geven tenzij je hiervan na enige tijd klachten krijgt in de vorm van pijnlijke blaasjes en wratjes. Heb je iemand gepijpt en er is sperma in je mond gekomen dan heb je een risico op hiv.

​Kontlikken (rimmen): 
 • Niet veilig er is een risico op hepatitis A/B en andere SOA. 
 • Niet veilig, een seksspeeltje wat in aanraking is geweest met de slijmvliezen van de vagina of anus van een sekspartner en kort daarna in je eigen vagina of anus wordt ingebracht kan een SOA overbrengen.
 • Wel veilig, een speeltje delen door een condoom er om heen te doen en deze te wisselen voordat een andere partner het gebruikt. Of door het te reinigen voordat de ander hem kan gebruiken. 
Wrijfcontact:
 • Niet veilige onder dat de penis in de vagina of anus gaat. Als de penis zonder condoom wrijft tegen de vagina of anus kan dat een risico op SOA geven.
 • Het risico op HIV krijg je als je sperma met bloed in contact komt.
Onbeschermde penetratie (neuken): 
 • Niet veilig; Piemel komt in de vagina of anus zonder een condoom. Dit geeft risico op hiv en SOA.
Wil je graag weten welk risico je exact hebt gelopen loop dan onze SOA testwijzer door.

Het risico op SOA als chlamydia, gonorroe, hepatitis B, syfilis en HIV kan niet direct na een onveilig sekscontact worden onderzocht. Er moet bij het testen altijd rekening worden gehouden met de windowfase van de SOA, en deze is voor alle SOA weer anders.


bronvermelding: SOAAIDS, man tot man
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 22 april 2019
86 reacties
Ik mis eigenlijk altijd info over (hr-)HPV. Op te lopen door bijv kruisstreek betasten en alles wat intiemer is. Ook in de mond. Een echte SOA. Veroorzaker van oa baarmoederhalskanker, 10-15 jaar later.
Zowat niemand weet dat gek genoeg.
300 doden per jaar in Nederland, deels te voorkomen.
Dan kloppen bovenstaande lijstjes ook niet meer namelijk.
Groet!
Geplaatst door: Erwin pijnenburg op maandag 20 april 2020
Beste medewerker,

Enkel de ballen likken en absoluut niet hoger, krijg je daar een soa van (ben specifiek erg benieuwd nr de soa gonnoroe)??....

alvast dank voor de reactie!!
Geplaatst door: lot op dinsdag 12 mei 2020
Beste Lot

Nee dat geeft geen risico op SOA. Tenzij je een koortslip hebt dan kan dat wel blaasjes geven.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous (verpleegkundige Soapoli-online) op dinsdag 12 mei 2020
Beste
Na de vaginale sex met mijn partner raakte ik mijn condoom handtastelijk aan, kort daarna hebk mijn handen en penis tergelijk gewassen. Kan ik hiv of een soa krijgen door dit.
Geplaatst door: Rachid op woensdag 3 juni 2020
ik werd door een t girl gepijpt met condoom maar vlak voordat ik klaar kwam trok ze de condoom uit mn penis en zag ik dat ik een wondje op de stam van mn penis had. Kan het zo zijn dat ik hierdoor een soa heb gekregen. Het was ook een 1 night stand.
Geplaatst door: joey op zaterdag 12 september 2020
Beste Joey

Chlamydia en gonorroe draag je over via slijmvliescontact. Zo te lezen was het pijpcontact zelf met condoom, dus loop je geen risico op SOA. Dat wondje zat er vermoedelijk al of heeft ze met een nagel veroorzaakt.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous (SOA verpleegkundige) op zaterdag 12 september 2020
Beste

Ik heb wrijfcontact gehad waar de vagina over de penis wreef. En dit toch voor enige tijd. Niet klaargekomen maar wel veel 'nattigheid'. Zonder echt te penetreren. Kan ik zo HIV oplopen?

Mvg
Geplaatst door: Danni op maandag 14 december 2020
Ik ben gepijpt door een tgirl met condoom ik heb wel aan haar borsten gelikt en gezogen en hier kwam wat vocht uit heb ik nu risico gelopen op hiv of een soa
Geplaatst door: Tim op maandag 14 december 2020
Beste Tim

Zo te lezen heb je geen slijmvliescontact gehad dus dat is geen risico op hiv/ soa

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 14 december 2020
Beste Danni,

De kans om op deze wijze hiv op te lopen schat ik zeer laag in. Met dit contact loop je risico op chlamydia of gonorroe, als je partner een van deze twee SOA bij zich draagt.

Voor meer advies volg de Soatestwijzer: https://www.soapoli-online.nl/soatestwijzer

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous (verpleegkundige Soapoli-online) op maandag 14 december 2020
Hoi,

Het klinkt misschien heel raar, maar ik heb een paar jaar geleden seksueel contact gehad. Beffen, pijpen en vingeren met een jongen (ik ben zelf een vrouw). Ik heb al twee testen vaginaal gedaan en die is negatief op alle soa’s en ook de keel afname is negatief. Nu besef ik me dat ik mijn partner destijds aan mijn anus heeft gezeten en een keer is het condoom tussen mijn billen blijven hangen (geen anale seks gehad). Nu ben ik een beetje bang dat ik alsnog een soa in mn anus kan hebben. Hoe groot schat u de kans dat ik besmet ben met chlamydia en gonnoeroe? En is het noodzakelijk om ook een afname voor de anus te doen?
Geplaatst door: Lara op zaterdag 19 december 2020
Beste,

Ik kreeg in april te horen dat ik besmet was met chlamydia. Ik nam mijn antibiotica in. In mei ging ik op controle en de chlamydia was weg. Wel heb ik nog een vraag. Aangezien ik nog make up gebruik van ook in de periode wanneer ik toen chlamydia had, ben ik bang dat ik mijzelf mogelijks terug chlamydia kan geven. Kan dit? Het gaat mij onder meer over allerlei lipproducten en gezichtscrème.

Groeten,

Lisa
Geplaatst door: Lisa op zondag 20 december 2020
Beste Lisa

Chlamydia is een bacterie en nestelt zich in slijmvliezen. Slijmvliezen zitten in de vagina, anus en achter in de keel. Daar gebruik je geen make up dus dat is geen enkel risico.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zondag 20 december 2020
Beste Lara

Gezien je 2 x een test hebt afgenomen en beiden negatief zijn mag je ervan uit gaan dat dat dan echt wel in orde is. En het is al een paar jaar geleden toch? Moet je je nu niet meer te druk om maken.

Groet Marlous (Soa verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zondag 20 december 2020
Hoi ik heb een vraag ik heb een aantal dagen geleden soort van sexueel contact gehad met een onbekende man ben zelf ook een man er was geen penetratie of orale sex al hoewel hij sex wou hebben was het onveilig maar mijn hand zat voor mijn anus dus er was 100% zeker geen penetratie nu ben ik dus erg bang dat er toch iets van vocht of dat de toch mijn anus heeft aangeraakt zonder dat ik er bewust van was ik ben erg bang dat ik iets erg heb opgelopen als hiv dit was namelijk iets eenmaligs

Bedankt

Geplaatst door: Mike op zondag 27 december 2020
Ik ben nog steeds erg bang om iets op gelopen te hebben is mijn vraag hier boven terecht of maak ik me onnodige zorgen?
Geplaatst door: Mike op zaterdag 2 januari 2021
Beste Mike,

Ik zie dat mijn collega een directe mail naar je heeft gestuurd met een reactie:

Als je hand voor je anus zat en je zeker bent dat er geen penetratie is geweest is dit geen risico voor hiv.
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zaterdag 2 januari 2021
Sorry ik had het verkeerde mail adres gebruikt


Maar wat nu als zijn penis toch alleen mijn anus heeft aangeraakt waar ik dus over twijfel is er dan nog steeds geen risico voor hiv?
Ik ben er alleen zeker van dat er geen penetratie is geweest

Bedankt!
Geplaatst door: Mike op zaterdag 2 januari 2021
Hiv overdracht kan bij bloed-bloed of bloed-sperma contact plaats vinden. Bij alleen aanraken lijkt me dit risico zeer onwaarschijnlijk.
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zaterdag 2 januari 2021
Mijn vriendin en ik hebben sinds wij bij elkaar zijn geen andere bedpartners meer gehad. Sinds kort rim ik haar regelmatig en haal ik mijn penis langs haar anus, kan hierdoor een SOA ontstaan?
Geplaatst door: Kevin op maandag 4 januari 2021
Beste Kevin,

Als jij of zij een SOA heeft dan kun je dat aan elkaar geven. Zijn jullie getest?

Groet Marlous (verpleegkundige Soapoli-online)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 4 januari 2021
hi ik vroeg me af als 2 partners beide geen hiv hebben en dan anal seks hebben met elkaar zonder condoom, kunnen die 2 partners dan alsnog hiv krijgen, terwijl het 100% zeker is dat ze geen hiv hebben, en er is ook contact geweest tussen sperma/bloed en anus, want ik snap het niet helemaal, een van de twee moet toch hiv positief zijn om een ander te besmetten?,
Geplaatst door: rik op dinsdag 5 januari 2021
Beste Rik

Je begrijpt het goed, als je beiden zeker weet dat je hiv negatief bent dan kun je geen hiv van elkaar krijgen. Let op dat je wel andere SOA kunt op lopen als die niet getest zijn.

Groet Marlous (SOA verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 5 januari 2021
Hallo,

Vier maanden geleden heeft mijn sekspartner (vrouw) seks gehad met iemand anders. De afgelopen vier maanden hebben diezelfde sekspartner en ik het bed niet meer gedeeld met iemand anders. Sinds 3 dagen geleden heb ik last van SOA symptomen. Is het gebruikelijk dat bij mij nu pas de symptomen merkbaar zijn, als zij 4 maanden terug seks heeft gehad met een ander, die mogelijk besmet is met een soa? Ik lees namelijk dat de incubatietijd veel korter is (chlamydia/gonorroe).
Geplaatst door: Jeroen op donderdag 7 januari 2021
Hoi Jeroen,

Je kan enkele dagen/ weken (afhankelijk van de soa) na het oplopen van de infectie klachten krijgen. Je kan ondanks dat je regelmatig seks hebt met je partner nu pas de SOA overgedragen gekregen hebben.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien op donderdag 7 januari 2021
Hallo,

Er wordt overal geschreven over dat als je iemand pijpt je een soa kan oplopen en andersom bij beffen ook. Maar ik vroeg mij dus af dat als iemand jou beft, kan je daar dan ook een soa van krijgen en andersom ook dat als iemand jou pijpt je van diegene een soa kan krijgen.
Geplaatst door: Eef op woensdag 20 januari 2021
Beste Eef

Bij pijpen komt de penis achterin de keel wat het slijmvliescontact maakt. Daar zou je een SOA van kunnen overdragen. Bij beffen is dit directe contact er niet. Let wel goed op met koortslippen.Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 20 januari 2021
Hoi ik heb ooit een keer iemand heel kort gepijpt, hij is niet klaargeomen en was echt maar heel kort. Kan ik hier een soa van hebben opgelopen?
Geplaatst door: Julia op maandag 22 maart 2021
Beste Julia,

Ook als het orale contact kort is kan je een SOA overgedragen krijgen.

groet, Klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op maandag 22 maart 2021
Beste, ik ben 3 weken terug getest op mycoplasma (vaginaal) en die bleek toen positief. Ik heb antibiotica gehad en heb mij opnieuw getest, en gelukkig bleek de test nu negatief.

Nu heb ik een vraag: ik heb afgelopen woensdag mijzelf bevredigd met een seksspeeltje, die had ik al een tijd niet gebruikt (zo'n 2 maanden denk ik), maar dus misschien wel is toen in besmet was met Mycoplasma. Is er een kans dat ik mijzelf nu weer heb besmet? De test heb ik gisteren gedaan trouwens, maar goed dat zegt niks over of ik wel of niet mijzelf heb besmet afgelopen woensdag.

Ik hoor het graag.
Geplaatst door: Anne op vrijdag 16 april 2021
Beste Anne,

Je kan geen mycoplasma oplopen via een seksspeeltje wat twee weken niet gebruikt is.

groet, Klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op zaterdag 17 april 2021
Hoi, ik heb een vraagje. Ik heb een tijdje geleden chlamydia gehad. Ik was vanmorgen mijn kast opruimen en kwam seksspeeltjes tegen die ik gebruikt had toen ik de soa had. (Zo'n half jaar of nog langer geleden) ik heb de speeltjes aangeraakt om ze weg te gooien. Kan het dat de chlamydia bacterie nog leeft en aan mijn vingers kan zitten?
Geplaatst door: Thea op vrijdag 30 april 2021
Beste Thea,

Een chlamydia bacterie kan niet overleven zonder vochtige warme omgeving (bij voorkeur een menselijk lichaam). De seksspeeltjes zijn dan ook geen risico om chlamydia van te krijgen als deze al enige tijd in de kast hebben gelegen en niet worden gebruikt.

groet, klazien

Geplaatst door: Klazien op vrijdag 30 april 2021
Beste
Stel je voor iemand heeft een soa en diegene is naar de wc gegaan heeft zijn geslachtsdeel aangeraakt en heeft daarna zijn handen niet gewassen en geeft jou dan vervolgens een hand wat voor gevolgen kan dit hebben?
Mvg Kees
Geplaatst door: Kees flaak op maandag 17 mei 2021
Beste Kees

een SOA wordt overgedragen bij direct slijmvlies of bloed contact. Zoals je de situatie beschrijft is dit zeer onwaarschijnlijk.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 17 mei 2021
Als er wc-water omhoog spettert op je vagina, kan je hier dan een soa van krijgen?
Geplaatst door: Anoniem op dinsdag 1 juni 2021
beste anoniem

nee van op spetterend wc water kun je geen SOA oplopen.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 2 juni 2021
Hi Soapoli-online,

Ik heb gisteren (als man) sex gehad met een man die ik niet ken. Nu heb ik heb er spijt van en maak me zorgen….

We hebben gezoend, elkaar gepijpt en hij heeft mij -met- condoom geneukt. Vlak voordat hij me neukte heeft hij me gerimd en is zijn penis kort in contact geweest met mijn anus…voordat hij het condoom om deed. We zijn onder de douche klaargekomen.. dus zijn sperma is meteen weg gespoeld en het is gelukkig helemaal niet in mijn mond gekomen.

Ik wil volgende week donderdag of vrijdag (11 a 12 dagen later) oraal + anaal én via urine testen op Chlamydia, gonorroe en trichomonas. En over 4 weken via bloed op Syfilis en HIV. En dan in september een derde test, nogmaals via bloed op Syfilis en HIV testen.

Ik snap dat jullie niets kunnen uitsluiten.. maar ik vroeg me af of jullie kunnen zeggen of ik een (hoog) risico heb gelopen op een hiv besmetting? En is mijn plan van aanpak voor de tests goed bedacht? Wat kunnen jullie me adviseren?

Groetjes,
Joey
Geplaatst door: Joey95 op maandag 21 juni 2021
Beste Joey,

In de SOAtestwijzer ontvang je gratis advies over wat je moet testen en ook wanneer je dit betrouwbaar kunt afnemen: https://www.soapoli-online.nl/soatestwijzer

De windowfase van chlamydia en gonorroe is 14 dagen. Syfilis en HIV I kan na 4 weken.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 22 juni 2021
Kan je van zoenen ook een soa krijgen en je heb een kuur afgerond van 2 pillen en je moet nog 5 dagen wachten om sex te hebben maar je wilt wel zoenen kan dat
Geplaatst door: Ann op zondag 27 juni 2021
Beste Ann

Zoenen kan wel. Geen probleem.

Groet Marlous
SOA verpleegkundige
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zondag 27 juni 2021
Goedendag, ik vroeg mij af of je clamydia kunt krijgen als je de penis alleen gekust en gelikt word ik snap niet helemaal wat wel kan en wat niet zou ik hierin watmeer uitleg kunnen krijgen?
Geplaatst door: Anoniempje op woensdag 30 juni 2021
Beste anoniempje

De soa wordt overgedragen als er slijmvliescontact plaats vind. Slijmvliezen zitten achterin de keel. Met kussen en likken maken je dit contact niet. Wel als de penis achter in de keel komt. Je kunt een smaakjescondoom gebruiken dan weet je zeker dat het altijd safe is.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 30 juni 2021
Ik heb een vraag. Over soa's. Kan ik soa krijgen als ik alleen met mijn vaste man vrij. Hij vrijt ook alleen met mij.. maar mijn vraag is .hij had een keertje zijn penis in mijn anus gedaan daarna in mijn vagina. Loop ik dan soa op?!
Die is 3 maanden geleden. Ik heb wel last van afscheiding. Laat mij graag weten. Alvast bedankt
Geplaatst door: Mino op dinsdag 6 juli 2021
Beste Mino,

Als jij en je partner alleen met elkaar vrijen en geen andere partners hebben, en voordat je deze relatie inging SOA vrij was is er geen risico om elkaar te besmetten.

Heb je anale seks (penis in de anus) en daarna direct vaginale seks dan kan er ontlasting uit de anus in je vagina terecht komen, hierdoor kan je afscheiding krijgen. Je kan je huisarts hiervoor bellen.

Heb je anale seks dan is het verstandig hiervoor een condoom te gebruiken en het condoom te verwisselen als je van anus naar vagina gaat of vica versa.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien op woensdag 7 juli 2021
Hoe ontstaan soa's nou? En daarmee bedoel ik: waarom wordt de een wel besmet en de ander niet ?
Hoe komt het dat de een bv door verschillende contacten steeds soa's of vaginale bacteriose/ schimmelinfectie krijgt... en de ander met veel contanten niets...

Hoe komt dat? Door onhygiënisch of gewoon pech?
Geplaatst door: Sanna op maandag 2 augustus 2021
Beste Sanna

SOA draag je over door slijmvliescontact, bloed, sperma. Het is nooit 100% gegarandeerde overdracht. Naar mate je vaker onbeschermde seks hebt word het risico groter. en het hangt er ook van af hoeveel bacterie of virus deeltjes iemand bij zich draagt. Heeft niets met onhygiënisch te maken.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 2 augustus 2021
Beste

Kun je soa of hiv krijgen als jezelf en je partner geen soa of hiv heeft en toch onveilig sex te hebben.
Geplaatst door: Nick op zondag 22 augustus 2021
Hallo

Ik heb een dildo in mijn anus gestopt. Toen ik die dildo eruit heb gehaald heb ik het met me handen aangeraakt en heb me toen met die zelfde hand afgetrokken. Maak ik hiermee kans op een soa?
Geplaatst door: Mappi op dinsdag 31 augustus 2021
Beste Mappi,

Als je geen soa anaal hebt (je hebt geen onbeschermde seks gehad met een sekspartner in je anus waardoor er anaal een soa zou kunnen zitten) dan kan je ook geen soa overbrengen via je vingers naar een andere lichaamslocatie.

Heb je onbeschermde seks gehad met een sekspartner dan adviseren we je een soa test te doen.
Kijk voor advies welke soa test jij nodig hebt: https://www.soapoli-online.nl/soatestwijzer

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op woensdag 1 september 2021
Beste Klazien

Ik heb nog nul sekspartners gehad en heb nog niks gedaan. Dus ik ben eigenlijk nu soa vrij zoals je nu zegt. En hoef me nergens zorgen over te maken dus?

Groet, Mappi
Geplaatst door: Mappi op woensdag 1 september 2021
Klopt, als je geen sekspartners hebt gehad heb je geen SOA en kan je ook geen SOA naar jezelf of een ander overdragen.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op woensdag 1 september 2021
Ik heb sex gehad met een dame ze was ongesteld maar ik heb condoom gebruikt en glijmiddel maar daarna zag ik dat er beetje bloed bij me schaamhaar was ik heb dat weghaalde met papier en ging verder daarna was ik klaar en heb condoom weghaald en heb me penis aangeraakt ik vraag me af of ik iets op loop als ik me penis heb aangeraakt of als er bloed was op mijn schaamhaar ?
Geplaatst door: Simo op zondag 12 september 2021
Beste Simo,

Als er slijmvliescontact geweest is, jouw penis heeft haar vagina zonder bescherming van een condoom aangeraakt of jij hebt haar vagina aangeraakt en direct daarna je penis dan heb je een risico om een soa op te lopen. Blijf je twijfelen omdat je niet meer goed weet hoe het ging dan adviseren we je te testen.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien op maandag 13 september 2021
Nee ik heb gewoon sex gehad met condoom maar toen er bloed was bij mijn schaamhaar heb k dat met mijn hand zegmaar weghaald en toen heb ik me penis niet aangeraakt pas na dat we klaar waren heb ik alleen condoom weghaalt en me penis aangeraakt toen was er geen bloed op me vingers maar het was wel die hand waarmee ik de bloed weg heb gehaald maar heb me penis dan niet bij die eikel aangeraakt maar gewoon van middel dat is precies hoe t gegaan is is er dan nog kans op hiv of soa
Geplaatst door: Simo op maandag 13 september 2021
De situatie die je omschrijft is geen risico voor hiv. Je hebt tijdens de seks een condoom gebruikt en daarna geen slijmvlies aangeraakt, dan heb je ook geen risico op chlamydia, gonorroe of syfilis.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien op maandag 13 september 2021
Vorige week heb ik onveilig oral sex met een man ik ben niet in zijn mond niet klaar gekomen ik heb hem bij zijn anaal een paar keer vingeren en tongen zonen elkaar pijpen hij is ook niet klaar gekomen. Ik ben klaar gekomen op zijn body. Ik maak me zorgen over.
Heb ik hier een risico gelopen op hiv????
Kan ik naar 4 weken 4de generatie hiv test doen boj de ggd??
Geplaatst door: Koor op woensdag 15 september 2021
hey hallo, als syfliss via zoenen kan overgedragen, is het dan mogelijk dat iemand met dit virus uit een (bier flesje drinkt met de bove kant van het flesje over de besmette plek is gegaan en iemand anders dan hieruit drinkt dit ook te kunnen krijgen?
Geplaatst door: klaasie op donderdag 7 oktober 2021
Via zoenen krijg je geen syfilis, en via het drinken uit bekers of flesjes waar iemand anders met zijn mond aan heeft gezeten loop je geen SOA/ syfilis op.

groet, Klazien Visser
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op donderdag 7 oktober 2021
Dag, dat ik nieuwsgierig was heb ik me eens laten aftrekken door een man. Hij heeft mij afgetrokken, ik heb niets aangeraakt. Kun je hierdoor een soa oplopen?
Geplaatst door: Ramon op maandag 25 oktober 2021
Dag Ramon

Als er verder sprake is geweest van slijmvlies contact dan is er geen risico.

Groet Marlous (Soa verpleegkundige)
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 25 oktober 2021
Dag Marlous, dank voor je snelle reactie. Hij heeft zijn eigen piemel wel aangeraakt voordat hij mij heeft afgetrokken. Er heeft wel even tussen gezeten, Hij is niet klaargekomen dat ik weet. Maakt dit het risico nog anders? Of is er direct slijmvlies contact nodig?
Geplaatst door: Ramon op zondag 31 oktober 2021
Als je twijfelt over of je wel of geen slijmvlies contact hebt gehad dan kan je het beste een test doen.

groet, klazien
soa verpleegkundige
Geplaatst door: Klazien Visser op zondag 31 oktober 2021
Hoi, ik heb mij laten aftrekken en diegene die dat deed gebruikte spuug om het te smeren. Heb ik nu kans op een soa? Merk wel dar ik veel moet plassen de afgelopen dagen.
Geplaatst door: Bryan op zondag 21 november 2021
Beste Bryan

nee hoor geen risico. Dit heb je alleen bij slijmvliescontact en dat zit niet in speeksel.

Groet Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op zondag 21 november 2021
Hoi Marlous,

Dank voor uw antwoord. Nu lees ik dat soa’s wel in spuug/speeksel kunnen zitten. Zelf twijfel ik nu aan blaasontsteking en huisarts zegt dat ik 3 weken moet wachten en dan testen. Ben hoogstwaarschijnlijk mijzelf gek aan het maken. Dus er zit volgens u totaal geen risico in mijn braag?
Geplaatst door: Bryan op dinsdag 23 november 2021
het gaat om slijmvliescontact. Dat zit achterin in de keel. Risico heb je bij pijpen.

Marlous
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op dinsdag 23 november 2021
Ik heb seks gehad met een prostituée (condoom gebruikt). dus normaal zou ik veilig moeten zijn, alleen ik zit mezelf helemaal gek te maken dat ik alsnog iets opgelopen heb. Is de kans er dat je misschien een soa kunt krijgen ook al heb je een condoom gebruikt?
Geplaatst door: Jon K op maandag 20 december 2021
Kans is heel klein als alles veilig. Wil je zekerheid dan is testen de beste manier.

Groet Soapoli-online
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 20 december 2021
Kan je een soa krijgen als je een gebruikte condoom aanraakt en vervolgens je penis/vagina aanraakt?
Geplaatst door: Aaron op maandag 20 december 2021
Als er slijmvlies aan zat kan dat theoretisch maar het is wel wat ver gezocht denk ik.
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 20 december 2021
Beste,

Is er kans op een soa of hiv als je condoom gebruikt tijdens de seks? Of is het altijd beter om nog even te testen?
Geplaatst door: Kevin op vrijdag 24 december 2021
Beste Kevin,

Bij juist condoom gebruik;
-omdoen op het moment dat er gepenetreerd gaat worden
-geen slijmvliescontact tijdens het voorspel
is er geen kans op soa of hiv overdracht. Twijfel je over of het wel veilig was dan is het advies te testen. Zie voor een testadvies: https://www.soapoli-online.nl/soatestwijzer

groet, klazien Visser
Soapoli-online
Geplaatst door: Klazien Visser op zaterdag 25 december 2021
Hey Klazien,

Er was geen sprake van voorspel, en de penetratie was sowieso met een condoom.

Groetjes,
Geplaatst door: Kevin op maandag 27 december 2021
Hoi kevin,

Dan is het contact veilig geweest, en is testen niet nodig.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op maandag 27 december 2021
Hey Klazien,

Bedankt voor je antwoord!
Ik had nog wel een vraagje: moest je nou besmet raken met een soa of HIV, wat zijn dan de symptomen die je moet merken?
De laatste keer dat ik seks had was 20 november dus dat is ongeveer 6 weken (met condoom natuurlijk)
Is er ook risico om besmet te raken als je de condoom af doet en er komt perongeluk sliijmvlies op je penis?
Geplaatst door: Kevin op dinsdag 28 december 2021
Beste Kevin,

Kijk op https://www.soapoli-online.nl/soa-klachten voor symptomptomen die door een SOA kunnen worden veroorzaakt.

groet, klazien
Geplaatst door: Klazien Visser op dinsdag 28 december 2021
Ik ben gisteren met een man bezig geweest die zijn eikel tegen mijn anus aanhield. Dit was niet lang (<2min) maar wel zonder condoom. Is de kans op een soa hierdoor groot?
Geplaatst door: Suzanne op donderdag 13 januari 2022
Beste Suzanne,

Via slijmvliescontact (penis/ anus) kan je een soa overgedragen krijgen. Indien je zekerheid wilt adviseer ik je zeker te testen. Via de https://www.soapoli-online.nl/soatestwijzer kan je zien welke soa testen geadviseerd worden.

groet, klazien
soa verpleegkundige
Geplaatst door: klazien Visser op donderdag 13 januari 2022
4 maanden geleden als man contact gehad met de en trans.
Piemels Kort tegen elkaar aangehouden, beetje schermen en daarna in 1 hand ongeveer 1 min. tegen elkaar aan afgetrokken.
Vervolgens met condoom (diep) gepijpt en wel ook schacht onder condoom om en ballen even gelikt.
Na een week kreeg ik brandende pijn in plasbuis en ook pereniaal. Klein vlekje op de eikel naast plasgaatje, jeukt en steekt af en toe vreselijk. Later ook pijn bij anus gekregen. Alle soa test 2x negatief en alleen niet getest op mycoplasma. Heb na 4 maanden nog steeds die klachten en pijn aan ballen en huid balzak is net een cactus. Wat kan dit zijn? Mycoplasma? Huisarts weet het niet.

Alvast bedankt voor een reactie.
Geplaatst door: Destin op maandag 21 februari 2022
zo te lezen heb je alle soa al uitgesloten bij je huisarts. Je kunt nog testen op mycoplasma of toch nogmaals naar je huisarts.

Groet Soapoli-online
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 21 februari 2022
Hallo,
Ik heb iemand onveilig gepijpt die mogelijk chlam heeft. Kan ik wel met mensen zoenen of kan ik zo de soa ook overdragen?
Alvast bedankt!
Geplaatst door: Maartje op woensdag 6 april 2022
Beste Maartje

zoenen kan geen kwaad. Testen is wel aan te raden in dit geval

Marlous Soaverpleegkundige
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 6 april 2022
Bedankt voor je reactie! Ik wilde me inderdaad laten testen.
Geplaatst door: Maartje op woensdag 6 april 2022
Stel je laat je allebei testen op voorhand, mag je dan veilig zonder condoom?

Geen excuus hoor gewoon vraag.

Mvg
Geplaatst door: Anoniem op woensdag 11 mei 2022
Als je beiden getest bent en alles is negatief dan kun je elkaar geen soa meer geven.
Het is dan vooral belangrijk dat je alleen met elkaar seks hebt en niet met een ander. En anders zo snel mogelijk eerlijk zijn

Marlous van soapoli-online
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op woensdag 11 mei 2022
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 

Onzeker of je je moet testen op soa?

Binnen 1 minuut gratis en anoniem test advies

Soatestwijzer