BLOG

terug naar het overzicht
Wanneer kun je zonder condoom seks hebben?
 
Condooms gebruik je om te voorkomen dat je zwanger wordt of iemand zwanger maakt en om te voorkomen dat je een SOA oploopt of overdraagt. Heb je pas een nieuwe relatie dan is het verstandig om tijdens de seks een condoom te gebruiken. Ook als je de pil gebruikt.
 
Uit recent onderzoek van de GGD Amsterdam blijkt dat veel mensen bij de start van hun relatie een condoom gebruiken, wat natuurlijk heel verstandig is. Toch blijkt dat er na een tijdje gestopt wordt met het gebruik van condooms. Op zich niet erg als je beide getest bent op SOA en je zeker weet dat je allebei niks hebt. Helaas test niet iedereen zich voordat ze het condoom de deur uit doen en ja dan kan je nog wel eens voor een vervelende verrassing komen te staan.
 
Meest voorkomende reden om minder vaak of geen condoom meer te gebruiken is dat partners elkaar steeds meer vertrouwen en door dit vertrouwen niet verwachten dat ze een SOA van elkaar kunnen oplopen. Helaas is vertrouwen niet een goede meetmethode om te bepalen of je nieuwe partner SOA-vrij is. Soa testen blijft toch de enige manier om zekerheid te krijgen. 
Stoppen met condooms gebruik kan een wens zijn als je een vast partner hebt en je alleen met elkaar vrijt. Betrouwbaar op soa testen kan als je 6,5 weken voorafgaand aan je nieuwe relatie geen andere sekspartner(s) hebt gehad met wie je onveilige seks hebt gehad. Het is belangrijk dat je nieuwe partner ook 6,5 weken* voorafgaand aan het eerste sekscontact met jou geen onveilige sekscontacten heeft gehad. 6,5 weken wordt aangehouden in verband met de incubatietijd van hiv, het kan namelijk wel 6,5 weken duren voordat hiv antistoffen in het bloed zichtbaar worden. Als je niet goed weet of je risico hebt gelopen op SOA maak dan gebruik van onze soa testwijzer om in te inschatten of het nodig is om te testen. 
Allebei getest en geen SOA? Een goed begin van je relatie, o en vergeet je niet anticonceptie te regelen?
Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op maandag 18 oktober 2021
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam (verplicht)
Email (verplicht, wordt nooit getoond)
Reactie
 
 
Twijfel je na het lezen van deze blog of je een soa hebt? Ga voor zekerheid en laat je testen.