Loop je al een tijdje rond met klachten en maak je je zorgen dat het misschien een symptoom is van een SOA (Seksueel overdraagbare aandoening)? Soapoli-online heeft een SOA symptoomwijzer ontwikkeld. In de SOA symptoomwijzer vind je een antwoord op de vraag of je klachten worden veroorzaakt door een SOA en welke SOA test geadviseerd worden.

Waarom zou je een SOA test doen?

Hieronder beschrijven we een aantal van de meest voorkomende klachten die kunnen wijzen op een SOA. Heb jij een van de onderstaande SOA klachten, dan is het verstandig om je te laten testen op SOA. Klachten zoals hieronder beschreven zijn namelijk altijd een waarschuwing van je lichaam dat er iets aan de hand is. Blijf met deze klachten niet rondlopen, een SOA die niet behandeld wordt kan namelijk ernstige gezondheidsschade veroorzaken. Zo kan je onvruchtbaar worden als je niet tijdig een chlamydia behandeld. Ook kan je jouw SOA via sekscontact weer aan een ander overdragen. Gelukkig zijn de meeste SOA goed te behandelen.

Wat is onveilige seks?

SOA kan je oplopen via onbeschermde seks. Misschien denk jij dat je altijd geslachtsgemeenschap (neuken: penis in de vagina, penis in de anus) moet hebben gehad om een SOA op te kunnen lopen, dit is niet het geval. Onbeschermde seks heb je ook als je zonder condoom orale seks hebt (iemand pijpt), als iemand jouw penis in zijn mond neemt zonder condoom (je wordt gepijpt), als je iemands vagina likt of als iemand jouw vagina likt. Likken van de anus zonder bescherming valt ook onder risico op SOA. Met de penis langs een vagina of anus wrijven zonder condoom is ook een onveilig sekscontact waarbij een SOA overgedragen kan worden.

Welke klacht kan worden veroorzaakt door een SOA?

SOA klachten van de vagina: SOA klachten van de penis:

Jeuk

Pijn bij het plassen

Veel afscheiding

Stinkende afscheiding

Pijn bij het vrijen

Groenige afscheiding

Wondjes op of in de vagina

Bloedverlies tussen de menstruatie

Blaasjes

Wratjes

Jeuk

Geïrriteerde eikel

Pijn bij het plassen

Wondje op de penis

Afscheiding uit de penis

Groenige afscheiding

Blaasjes

Wratjes

   
SOA klachten van de anus SOA klachten in en rond de mond

Jeuk

Wond(jes) rondom of in de anus

Afscheiding

Pijn aan de anus

Bloedverlies

Wratjes

Keelpijn

Blaasjes op de lip

Wond(jes) in de mond

Heb jij last van een van de bovengenoemde klachten?

Kom dan in actie en laat zo spoedig als mogelijk op SOA testen. Wil een anonieme SOA test omdat je liever niet bij je huisarts test? Bestel dan je SOA test via onze webshop, weet je niet welke SOA-test je nodig hebt? Maak dan gebruik van onze SOA testwijzer.
Zijn de uitslagen van je SOA test goed omdat er geen SOA is gevonden, ga dan naar je huisarts om verder onderzoek te doen.

Geen reacties

Plaats een reactie