Er zijn verschillende redenen om een soa-test af te nemen. Zo doe je dit als je onveilige seks hebt gehad, wanneer je (ex)partner vertelt dat hij of zij een soa heeft of als je last hebt van klachten die passen bij een soa. Een soa-test kost geld. Wordt een soa-test vergoed door je zorgverzekering?

Vergoed vanuit de basisverzekering


De vergoeding voor een soa-test is bij elke zorgverzekering gelijk. Deze valt onder het eigen risico. Zorgvuldig je zorgverzekering kiezen is verstandig, want je bespaart flink op de verzekering als je kiest voor de basisverzekering met de laagste premie. Over het algemeen vergoeden zorgverzekeraars alleen een soa-test wanneer deze is aangevraagd door de huisarts. Het bedrag wordt in dit geval dus wel eerst in mindering gebracht op je eigen risico. Wanneer je jouw test online bestelt wordt deze doorgaans niet door de verzekering vergoed. Wel profiteer je van gemak, heb je de keuze uit verschillende betaalwijzen en heb je de test snel in huis evenals de uitslag. Op je overzicht of afschrift komt nooit de naam Soapoli-online te staan. Anderen kunnen dus niet aan jouw overzicht of afschrift zien dat je een thuistest in huis hebt gehaald.

Wat kost een soa-test?


Als je een soa-test af laat nemen bij de huisarts, worden de kosten voor het huisartsbezoek vergoed vanuit de basisverzekering. Hier hoef je verder dus niets extra voor te betalen. De kosten voor de soa-test zelf gaan van je eigen risico af. De gemiddelde kosten van een test via de huisarts zijn €150,-. Wanneer jij je complete eigen risico al hebt gebruikt, worden de kosten vergoed door je zorgverzekeraar. Als je een soa-test af laat nemen bij de GGD worden de kosten voor zowel het bezoek aan de soa-poli als voor de soa-test zelf niet in rekening gebracht. De kosten hiervoor worden vanuit overheidssubsidie betaald, maar niet iedereen kan voor een soa-test bij de GGD terecht. De zelftesten die je in de webshop van Soapoli-online besteld zijn net zo betrouwbaar als bij de huisarts en GGD. Je hebt niet te maken met kosten voor het consult, maar rekent alleen het bedrag van de test zelf af. Hoeveel dit kost hangt af van het aantal testen die je moet doen. Dit hangt samen met het risico wat je hebt gelopen.

Wie kan naar de GGD?


Er zijn een aantal risicogroepen vastgesteld door de overheid. Voor wie binnen de risicogroep valt is een anonieme soa-test bij de GGD gratis. Je betaalt in dit geval ook geen eigen risico. Tot de risicogroepen behoren onder andere jongeren tot en met 24 jaar, mensen met regelmatig wisselende seksuele partners en mensen die door een (ex-) partner zijn gewaarschuwd dat hij of zij een soa heeft. Het RIVM presenteert halfjaarlijks de meest recente gegevens van de Centra Seksuele Gezondheid met betrekking tot de seksuele gezondheid in Nederland.
Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI