PrEP dagelijks gebruik

Je gebruikt PrEP dagelijks of je hebt interesse dit dagelijks te gaan gebruiken. Het is dan van belang dat je controles laat uitvoeren zodat je je volgende recept kunt krijgen. 

Testen kan bij de huisarts, GGD of bij Soapoli-online. Er zijn verschillende momenten van controles:
  1. Voor je start met PrEP
  2. Bij de start van PrEP
  3. 1 maand na de start van PrEP
  4. Elke 3 maanden na start PrEP
Soapoli-online kan jou helpen hiermee. We plannen eerst een E-consult met je in zodat we het schema op maat voor je kunnen maken. 

Slikschema

Bij dagelijks gebruik van PrEP is het belangrijk dat je elke dag op hetzelfde tijdstip een tablet neemt. 

Wat te doen als:

Je je pil vergeet 


Bij dagelijks PrEP kan de vergeten pil alsnog ingenomen worden zodra eraan wordt gedacht. Als het vergeten wordt ontdekt bij het volgende inname-moment, hoeft de vergeten tablet niet alsnog worden ingenomen en gaat iemand door met het normale inname-schema. 

Braken na inname


Als de pil nuchter is ingenomen, dan bij braken binnen 1 uur na inname de pil opnieuw innemen. Als PrEP met voedsel is ingenomen, dan bij braken binnen 3 uur na inname de pil opnieuw innemen. Zie je stukken van de pil terug in je braaksel dan altijd opnieuw innemen.

Diarree na inname


Bij diarree is opnieuw innemen niet nodig en kan het gewone schema gecontinueerd worden. Indien iemand aanhoudende of waterdunne diarree heeft, of indien er sprake is van chronische darminfecties, is het raadzaam te overleggen met een hivbehandelaar of huisarts.

Vindt meer veelgestelde vragen in onze FAQ.