Seks met mannen 

uitslag binnen 3 werkdagen (na binnenkomst lab)
op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis
net zo betrouwbaar als bij de GGD
discrete verzending
behandeling mogelijk

Ben jij een man en heb je wel eens seks met een man?

Wist je dat?: 

8% van de mannen wel eens geëxperimenteerd heeft met een man?
Van de mannen heeft 8% ooit seks gehad met een man, van de vrouwen had 10% ooit seks met een vrouw. Seks betekent hier orale of anale seks en voor vrouwen die seks hebben met vrouwen ook seks met vingers of speeltjes.

6% van de mannen en 3% van de vrouwen noemt zich homoseksueel, biseksueel of lesbisch.
Dat zelfbenoeming als homo, biseksueel of lesbisch vaker voorkomt onder mannen dan vrouwen, terwijl aantrekking tot seksegenoten juist vaker voorkomt onder vrouwen, lijkt te komen door de relatief grote groep vrouwen die zich vooral tot het andere geslacht aangetrokken voelt en die zich vaker dan mannen heteroseksueel noemt. Van de vrouwen die zich vooral tot personen van hetzelfde geslacht aangetrokken voelen, zegt 78% zich hetero te noemen, tegenover 49% van de mannen.

Behoor jij tot die 8% en benoem jij jezelf tot heteroseksueel of houd je je bi- homo seksuele gevoelens liever voor jezelf? Is het lastig om de juiste informatie te vinden over veilige seks, soa en hiv?
Soapoli-online is er voor jou. Bij ons kun je anoniem en heel discreet je informatie inwinnen door op de site te lezen maar je kunt ons ook bellen of mailen. Klazien en Marlous zijn beiden soa verpleegkundigen en hebben ieder meer dan 20 jaar ervaring hierin. Geen vraag is te gek. 
Heb je seks contact gehad en wil je zeker zijn dat je hier niets aan over hebt gehouden dan ben je hier ook aan het juiste adres. We bieden soa lab afnamesets aan die in het laboratorium geanalyseerd worden. Net zoals bij de huisarts maar dan anoniem en zonder gesprek. 

 

Risico op soa en hiv

Soa (Seksueel overdraagbare aandoeningen), vroeger geslachtsziekten genoemd, zijn ziekten die worden overgedragen via seksueel contact. Jaarlijks lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een soa op. Sommige soa hebben ernstige gevolgen als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste makkelijk te genezen. Behandeling met medicijnen helpt je ervan af.
Een soa kan je bij je dragen zonder dat je er iets van merkt. De meeste soa geven namelijk helemaal geen klachten.

Via Soapoli-online kun je je laten testen op, chlamydia, gonorroe, trichomonas, syfilis, hiv, hepatitis B, hepatitis C, mycoplasma en herpes genitalis.

Het standaard advies volgens de NHG standaarden voor een man die seks heeft gehad met een man is best uitgebreid: 

Chlamydia en gonorroe (keel en urine en anus) 
Syfilis en hiv (op hiv testen is niet nodig als je al weet dat je hiv positief bent)
Hepatitis B (tenzij je gevaccineerd bent) 
Ben je besmet met hiv of gebruik je Prep dan zou je hepatitis C kunnen testen

Zoals gezegd dit is een best uitgebreid advies. Om hem iets te nuanceren: Als je bijvoorbeeld eenmalig iemand hebt gepijpt en nooit bent gepijpt of aangeraakt bent bij de penis of anus dan volstaat een keeltest op chlamydia en gonorroe. Je kunt ons bellen of mailen als je hier vragen over hebt of een testadvies op maat wilt hebben.

Hiv draag je over via bloed-bloed contact en bloed-sperma contact. Een condoom beschermt hierin heel goed. We adviseren je toch regelmatig op hiv te testen ook al gebruik je altijd condooms. Test eens per half jaar op soa en hiv als je wisselende partners hebt of als jouw partner mogelijk meer risico loopt op soa/ hiv.
 
gratis advies in de soatestwijzer

Ik heb een soa, hoe kom ik aan een behandeling?

Soapoli-online geeft in de uitslag aan wat je moet doen stel dat de uitslag positief is. Dat is bij chlamydia, trichomonas en mycoplasma vrij makkelijk door een recept te sturen naar de door jou opgegeven apotheek. 

Syfilis en gonorroe behandelen we met een injectie. je kunt naar Gouda komen als je huisarts geen optie is. 

Mocht er een hiv positieve uitslag zijn dan zorgen we dat je bij de juiste hulpverlener komt.

Via deze link kom je bij uitgebreide informatie hoe een SOA behandeling via Soapoli-online eruit ziet.

Voorkom een soa

Voorkomen is beter dan genezen. Hoe voorkom je het oplopen van soa/hiv?

Het kan zijn dat het condoom is stuk gegaan tijdens de seks. Dan schrik je behoorlijk. Hier een aantal tips wat je moet doen als jou dit overkomt: wat te doen als het condoom scheurt tijdens anale seks.

Wist je dat er 1 soa is waar voor je je kunt laten beschermen? Gratis?? Dat is hepatitis B. Met 3 vaccinaties heb je een levenslange bescherming tegen dit virus. Bezoek een GGD bij jou in de buurt en zij helpen jou verder. 
 

PEP en PrEP

In 2017 waren in Nederland 7 van de 10 hiv diagnoses bij mannen die seks hebben met mannen. Als je een man bent die seks heeft met mannen heb je in Nederland een behoorlijke kans om hiv op te lopen. Als man die seks heeft met mannen is het verstandig PrEP te gebruiken, tenzij:

- Je ALTIJD een condoom gebruikt bij het neuken, ook met je vaste partner
- Je niet altijd een condoom gebruikt maar je van je sekspartner 100% zeker weet dat deze hiv-negatief is en geen kans heeft om hiv op te lopen van een andere sekspartner
- Je niet altijd een condoom gebruikt maar je van je sekspartner weet dat hij hiv met een onderdrukte viral load heeft. Iemand met een onderdrukte viral load kan het virus niet overdragen.

 
Wil jij meer weten over PEP en PrEP? Er is een hele goed site waar je al je informatie kunt vinden: www.PrEPnu.nl Je vindt hier artsen waar je terecht kunt die jou kunnen helpen aan een recept voor PrEP maar die jou ook helpen gezond te slikken. 
Heb ik een soa? 
Waar kan je een soa van krijgen?                                                        
Hoe gaat een soa test?
Passen mijn klachten bij een soa? 

Wat moet ik testen? 
Wanneer kan je op soa testen?
Hoe krijg ik de uitslag? 
Hoe kom ik aan een soa behandeling?
Hoe voorkom ik een soa?
Wat kost een soa test?
Belangrijke informatieve site: 
Testlab
Soaaids Nederland