Zelf op SOA testen ~professionele testen, anoniem, discreet en snel~

Als je een SOA test wilt laten afnemen en je gaat liever niet naar je huisarts dan ben je bij Soapoli-online aan het juiste adres. Klazien en Marlous, de oprichters van Soapoli-online hebben bij elkaar maar liefst 30 jaar ervaring in de SOA bestrijding. Na jaren bij een GGD te hebben gewerkt, zagen zij de noodzaak goede en betrouwbare SOA zelfzorg neer te zetten. Belangrijk vinden zij dat hun klanten goed geïnformeerd zijn om wel overwogen te testen op SOA.

Op deze pagina lees je alles over SOA testen, hoe een test werkt, en wanneer je deze moet laten uitvoeren.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), vroeger geslachtsziekten genoemd, zijn ziekten die worden overgedragen via seksueel contact. Jaarlijks lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een SOA op. Sommige SOA hebben ernstige gevolgen als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste makkelijk te genezen.

Er is veel informatie te vinden over SOA.

Snel naar:

Wat zijn SOA?
Hoe krijg je een SOA?
Waarom een SOA test?
Hoe gaat een SOA test?
Wat kost een SOA test?
Wanneer en hoe ontvang je de uitslagen van je SOA test?
Hoe krijg ik een chlamydia behandeling
Wanneer heb je een SOA test nodig
Hoe vaak moet je een SOA test doen?
Hoe weet ik welke SOA test ik moet doen?
Voorkom een SOA
Wanneer kan ik betrouwbaar een SOA test doen?
SOA klachten en symptomen

Wat zijn SOA

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), vroeger geslachtsziekten genoemd, zijn ziekten die worden overgedragen via seksueel contact. Jaarlijks lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een SOA op. Sommige SOA hebben ernstige gevolgen als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste makkelijk te genezen.

SOA staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening. Het is meestal een virus of bacterie die in je lichaam komt of die je doorgeeft aan anderen door seks. Dat kan met de penis in of bij de vagina of anus zijn. Maar je kunt sommige SOA's ook doorgeven met je mond of vingers.

Een SOA kun je krijgen en doorgeven via;

  • sperma
  • vocht uit de vagina,
  • bloed
  • contact van huid of slijmvliezen. Slijmvliezen zijn de vochtige delen van de eikel op je penis, plasbuis, anus, vagina, mond en keel.

Een SOA kan je bij je dragen zonder dat je er iets van merkt. Hieronder de meest voorkomende SOA in Nederland:

Chlamydia
Gonorroe
Trichomonas
Syfilis
HIV
Hepatitis B
Hepatitis C
Herpes
Mycoplasma
Herpes genitalis
Genitale wratten

Onveilie seks gehad

Hoe krijg je een SOA?

Heb je onbeschermd seks contact gehad (seks zonder de bescherming van een condoom) of heeft er slijmvliescontact plaats gevonden dan kan een SOA overgedragen worden.
De meeste SOA worden opgelopen bij onveilige seks. Een SOA kan zitten in:

  • Sperma
  • Voorvocht
  • Bloed
  • Vaginaal vocht Slijmvliezen
  • Schaamhaar
  • Huid

Onveilige seks is:

  • Vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina)
  • Anale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in anus)
  • Orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje
  • Gezamenlijk gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.
  • Slijmvliescontact (contact van de penis met de vagina, contact penis met de anus, contact penis met de mond, contact penis met andere penis)

Een SOA door een virus of bacterie

Je huid is meestal dik genoeg om een SOA tegen te houden. Slijmvliezen zijn dunner en kunnen dat niet. Slijmvliezen zijn de vochtige delen van je penis, eikel, plasbuis, anus, vagina, mond en keel. De bacterie of het virus gaat in de slijmvliezen zitten. Zo krijg je een SOA. Genitale wratten, syfilis en herpes genitalis kunnen ook via je huid je lichaam binnendringen.

Een SOA door beestjes

Beestjes kun je op je huid of in je schaamhaar krijgen. Je kunt ze ook doorgeven. Dit gebeurt door contact van jouw huid met de huid van iemand anders. Of door contact van jouw schaamhaar met het schaamhaar of lichaamshaar van iemand anders. Een condoom kan je hier niet tegen beschermen. Bij beestjes gaat het meestal om schaamluis of schurft.

Een aantal SOA's is ook overdraagbaar via bloed.

Denk hierbij aan HIV, hepatitis B en hepatitis C. Dit kun je ook oplopen als gevolg van een onhygiënisch aangebrachte tatoeage of piercing. Of als je voor drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt.

Ook zonder penetratie kans op een SOA

Zoals je ziet is penetrerende seks (neuken) niet noodzakelijk voor het overdragen van SOA, met een wrijfcontact van slijmvlies op slijmvlies zonder bescherming van een condoom loop je al risico.

Waarom een SOA test

Een SOA kan klachten geven, maar in de meeste gevallen merk je niet dat je een SOA hebt. Een SOA kan onbehandeld ernstige gezondheidsklachten geven, daarom is testen en behandelen belangrijk. Door een SOA-test te doen weet je zeker dat je geen SOA hebt.

Hoe gaat een SOA test

Een SOA test is een test waarbij afgenomen lichaamsmateriaal in een lab wordt onderzocht op een SOA infectie. Bacteriele SOA als chlamydia, gonorroe, trichomonas en mycoplasma genitalium worden onderzocht in urine (bij mannen) en een afstrijk uit de vagina (bij vrouwen). Uit een afstrijk van de keel of anus kan ook SOA worden getest. Via bloedafname kan hiv, syfilis, hepatitis B en hepatitis C worden onderzocht. De bloedafnames voor deze testen kunnen via Soapoli-online zelf thuis worden afgenomen door middel van een vingerprik.
Op ons youtube kanaal Soapoli-online vind je alle afname instructies, hieronder de bloedafname instructie.
 

Wat kost een SOA test

Een SOA test via je huisarts valt onder je eigen risico. De kosten voor een labonderzoek worden niet door de zorgverzekering vergoed en zijn als je via je huisarts test vooraf aan de analyse ook niet altijd duidelijk. Een test via de GGD is gratis, deze gratis SOA test is alleen beschikbaar als je valt in de doelgroep.
Val je niet in de doelgroep van de GGD, wil je niet dat je SOA test uitslag in je medisch dossier komt dan kan je terecht bij Soapoli-online. Wij bieden betrouwbare SOA testen die je zelf thuis kan afnemen en voor analyse naar ons lab stuurt.

Wanneer en hoe ontvang je de uitslag van je SOA test

Soapoli-online maakt gebruik van een uitslagenportaal. In dit uitslagenportaal kan je met je unieke inlogcode je uitslag 3 werkdagen nadat je je afname hebt opgestuurd inzien. Je uitslag wordt in begrijpelijke taal gegeven.

SOA behandeling

Heb je een SOA behandeling, bijvoorbeeld een chlamydia behandeling, nodig omdat je chlamydia hebt en wil je dit liever niet naar je huisarts doen? Dan kan je je SOA behandeling direct in ons uitslagenportaal aanvragen. Je recept wordt op werkdagen binnen 4 uur verwerkt en naar de apotheek van jouw keuze verzonden.

Heb je eerder een vaginale chlamydia infectie gehad, heb je anale klachten of anale seks gehad? Dan adviseren we je, voordat je de behandeling voor een vaginale chlamydia infectie start, eerst een anale chlamydia test te doen. Een chlamydia infectie kan ook anaal terecht komen.

Wist je dat een onbehandelde anale chlamydia bij vrouwen de oorzaak kan zijn dat je vaginaal opnieuw met chlamydia besmet raakt?

Een vaginale chlamydia behandeling werkt niet afdoende om een anale chlamydia infectie te behandelen. De infectie blijft dan anaal zitten en kan hierdoor weer vaginaal terecht komen.

Waarom wij een anale test adviseren:

  • Een onbehandelde anale chlamydia kan er voor zorgen dat de chlamydia infectie weer vaginaal terecht komt.
  • Een vaginale behandeling geneest een anale chlamydia infectie niet afdoende.
  • Heb je een anale chlamydia dan kan je sekspartner(s) met chlamydia besmetten.

Wanneer heb je een SOA test nodig?

Heb je zonder condoom seks gehad dan is het verstandig een SOA test te doen. Een SOA kan je oplopen via onveilige seks en via slijmvliescontact.

Zie voor advies welke SOA test bij jouw risico nodig is onze Soatestwijzer.

Hoe vaak moet je een SOA test doen?

De uitslag van een SOA test is een moment opname, heb je regelmatig onveilig contact en wisselende partners dan adviseren we je regelmatig een SOA test te doen. Eens per half jaar is aan te raden, heb je klachten na een onveilig sekscontact dan adviseren we je eerder te testen.

Hoe weet ik welke SOA test ik moet doen?

Bij het testen op SOA ga je eigenlijk uitsluiten. Dat betekent dat je goed moet weten wat jou gelopen risico is en dat je daarop kijkt welke testen je hierbij zou kunnen doen. Onze SOA testwijzer geeft je een anoniem en volgens het SOA consult van de NHG-standaard advies.

Waarom wordt er in het Soatestadvies meerdere lichaamslocaties opgegeven om te testen? 

Deze vraag krijgen we weleens. 'Kan ik niet urine inleveren en dat jullie dan alles onderzoeken?'
Zoals je ook onder het kopje wat is een SOA hebt kunnen zien, zijn SOA bacterien of virussen. Beiden hebben anderen wegen om zich te laten overdragen of zich te nestelen in jouw lijf. Daarom zijn er verschillende manieren van afname.

Voor de SOA chlamydia en gonorroe test je de lichaamslocatie waar het risico heeft plaatsgevonden. Dit kan zijn:
- de keel
- de vagina
- de penis 
- de anus
De bacterie gaat niet uit zichzelf door je lijf heen om zich op een andere locatie te nestelen. Hier is een overdracht voor nodig.


HIV, syfilis, hepatitis B en C test je via een bloedtest. Deze bacterie/ virus zit in je bloed en kun je niet achterhalen met een zelfafname test of urine.

Voorkom een SOA

Vrijen met condoom is een van de meest effectieve manieren om overdracht van SOA en om zwangerschap te voorkomen. Condoomgebruik is succesvol als je een condoom op zak hebt, het condoom op de juiste wijze gebruikt en als je condoomgebruik bij je sekspartners ter sprake kan brengen.

Condooms gebruiken lijkt makkelijk, toch adviseren we iedereen om te oefenen met het omdoen van condooms.

Met gemak een condoom op de juiste wijze aanbrengen voorkomt teleurstellingen en draagt bij aan een positieve sekservaring voor jou en je sekspartner.

De video hierboven laat zien hoe je een condoom gebruikt.Condoom gebruikt? Maar is het condoom gescheurd of afgegleden lees dan wat je moet doen:
Condoom gescheurd na vaginale seks.
Condoom gescheurd na anale seks

SOA klachten en symptomen

Heb je onveilige seks gehad? Ervaar je klachten of SOA symptomen en denk je dat je misschien een SOA hebt opgelopen? Je kunt ook een SOA hebben als je geen klachten hebt.

Check via de symptoomwijzer of de klachten of SOA symptomen die jij hebt kunnen worden veroorzaakt door een SOA en ontvang direct een passend SOA test advies.

SOA Symptoomwijzer

Let op: wij adviseren ten alle tijden met je klachten naar de huisarts te gaan. Deze SOA symptoomwijzer kan je helpen als je twijfelt na een onbeschermd seks contact of het een SOA zou kunnen zijn.

Wanneer kan ik betrouwbaar een SOA test doen?

Een SOA test is betrouwbaar als je de test afneemt na afloop van de window-fase. Met window-fase bedoelen we de tijd die verstrijkt tussen het moment van besmetting (het onveilige sekscontact) en het kunnen aantonen van de besmetting met een laboratorium test. Doe je een SOA test na de window periode dan kan met zekerheid worden vastgesteld of je een besmetting hebt opgelopen of niet.

Een SOA geeft niet altijd merkbare klachten, het is zelfs zo dat veel SOA geen klachten geven. Als je klachten hebt en je wilt de window-fase niet afwachten dan kun je eerder testen want de test kan soms eerder een SOA aantonen. Geeft de uitslag aan dat je geen SOA hebt en je hebt eerder getest dan de aangegeven periode dan adviseren we je altijd de test te herhalen.

Hieronder het overzicht met de window-fases van de verschillende Soapoli-online testen

Infectieziekte

Window-fase (betrouwbaar afnemen na deze periode)

Chlamydia

14 dagen

Gonorroe

14 dagen

Trichomonas

21 dagen

Mycoplasma genitalium

14 dagen

Herpes genitalis

zodra er klachten van blaasjes op de geslachtsdelen ontstaan

Syfilis

4 weken

HIV 1

4 weken

HIV 2

6 weken (HIV 2 komt bijna niet voor in Nederland)

HIV RNA

12 dagen na een onveilig contact

Hepatitis B

8 weken

Hepatitis C

8 weken

 

De incubatietijd, een veel gebruikte term, zegt iets over wanneer klachten kunnen optreden.

Let op: De hierboven aangegeven window-fases gelden uitsluitend voor de testen van Soapoli-online en kunnen afwijken van de landelijke richtlijn. We maken gebruik van de nieuwste generatie testen die daardoor sneller een betrouwbare uitslag geven. Als je je houdt aan de window fase en de afname instructies nauwkeurig opvolgt dan is de uitkomst van je uitslag bijna 100%. Ervaar je klachten ga dan bij voorkeur naar je huisarts of de GGD.

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI