Alles over testen op SOA

Zelf op SOA testen ~professionele testen, anoniem, discreet en snel~

Als je een SOA test wilt laten afnemen en je gaat liever niet naar je huisarts dan ben je bij Soapoli-online aan het juiste adres. Klazien en Marlous, verpleegkundigen en oprichters van Soapoli-online hebben bij elkaar maar liefst 30 jaar ervaring in de SOA bestrijding. Na jaren bij een GGD te hebben gewerkt, waarin de criteria van toegang tot de GGD steeds verder aangescherpt werd, zagen zij de noodzaak goede en betrouwbare SOA zelfzorg neer te zetten. Belangrijk vinden zij dat hun klanten goed geïnformeerd zijn om wel overwogen te testen op SOA.

Op deze pagina lees je alle informatie die je nodig hebt omtrent SOA en op SOA testen, hoe een test werkt en wanneer je deze moet laten uitvoeren.
 
In dit overzicht vind je beknopt het proces. Hieronder lees je uitgebreid alle informatie:
 
Soa behandeling , gratis consult
De SOAtestwijzer geeft jouw direct antwoord welke SOA test jij nodig hebt en wanneer je de SOA-test betrouwbaar kan afnemen.

Je bestelling ontvang je in een blanco brievenbusbox/pakket. Op werkdagen voor 23 uur besteld is dezelfde dag verzonden.
De afname doe je wanneer jij dat wilt. Instructies zijn eenvoudig op te volgen.

Stuur je afname kosteloos retour via een Postnl brievenbus naar ons ISO gecertificeerde laboratorium. De kwaliteit van de analyse is hetzelfde als een SOA test via de huisarts of GGD.
Je SOA test uitslag lees je na 3 werkdagen in ons uitslagenportaal. Heb je een SOA opgelopen? Wij bieden ook SOA behandeling als je huisarts geen optie is.

Door op de link te klikken ga je direct naar de informatie: 

Wat is een SOA
Hoe krijg ik een SOA
Voorkom een SOA
SOA symptomen
Welke SOA test heb jij nodig?
Waarom wordt ik geadviseerd verschillende soa testen te doen?
Afname van de SOA 
Analyse in ons laboratorium
De SOA test uitslag
SOA behandeling
Ik wil een SOA test kopen
 

Wat is een SOA

SOA (Seksueel overdraagbare aandoeningen), vroeger geslachtsziekten genoemd, zijn ziekten die worden overgedragen via seksueel contact. Jaarlijks lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een SOA op. Sommige SOA hebben ernstige gevolgen als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste makkelijk te genezen.     

Een SOA kan je bij je dragen zonder dat je er iets van merkt. Via Soapoli-online kun je je laten testen op, chlamydiagonorroetrichomonassyfilishivhepatitis Bhepatitis Cmycoplasma en herpes genitalis.Genitale wratten is ook een infectie die je kunt overdragen via onbeschermde seks. Heb je last van bloemkoolachtige plekjes; dan adviseren we je naar je huisarts te gaan.
 

Hoe krijg je een SOA 

Een SOA draag je over door het hebben van onbeschermde seks. Dit kan doordat je seks onder condoom hebt gehad of er heeft  slijmvliescontact plaats gevonden.
Een SOA bacterie of virus zit in:
 • Sperma
 • Voorvocht
 • Bloed
 • Vaginaal vocht 
 • Slijmvliezen
 • Schaamhaar
 • Huid
Onveilige seks is:
 • Vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina)
 • Anale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in anus)
 • Orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje
 • Gezamenlijk gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.
 • Slijmvliescontact (contact van de penis met de vagina, contact penis met de anus, contact penis met de mond, contact penis met andere penis)

Een SOA door een virus of bacterie

Je huid is meestal dik genoeg om een SOA tegen te houden. Slijmvliezen zijn dunner en kunnen dat niet. Slijmvliezen zijn de vochtige delen van je penis, eikel, plasbuis, anus, vagina, mond en keel. De bacterie of het virus gaat in de slijmvliezen zitten. Zo krijg je een SOA.  
Genitale wrattensyfilis en herpes genitalis kunnen ook via je huid je lichaam binnendringen.

Een SOA door beestjes

Beestjes kun je op je huid of in je schaamhaar krijgen. Je kunt ze ook doorgeven. Dit gebeurt door contact van jouw huid met de huid van iemand anders. Of door contact van jouw schaamhaar met het schaamhaar of lichaamshaar van iemand anders. Een condoom kan je hier niet tegen beschermen. Bij beestjes gaat het meestal om schaamluis of schurft.

Een aantal SOA's is ook overdraagbaar via bloed

Denk hierbij aan HIV, hepatitis B en hepatitis C. Dit kun je ook oplopen als gevolg van een onhygiënisch aangebrachte tatoeage of piercing. Of als je voor drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt.

Ook zonder penetratie kans op een SOA

Zoals je ziet is penetrerende seks (neuken) niet noodzakelijk voor het overdragen van SOA, met een wrijfcontact van slijmvlies op slijmvlies zonder bescherming van een condoom loop je al risico.

Voorkom een SOA

Vrijen met condoom is een van de meest effectieve manieren om overdracht van SOA en om zwangerschap te voorkomen. Condoomgebruik is succesvol als je een condoom op zak hebt, het condoom op de juiste wijze gebruikt en als je condoomgebruik bij je sekspartners ter sprake kan brengen. 

Condooms gebruiken lijkt makkelijk, toch adviseren we iedereen om te oefenen met het omdoen van condooms. 
Met gemak een condoom op de juiste wijze aanbrengen voorkomt teleurstellingen en draagt bij aan een positieve sekservaring voor jou en je sekspartner. 


De video hierboven laat zien hoe je een condoom gebruikt. Condoom gebruikt? Maar is het condoom gescheurd of afgegleden lees dan wat je moet doen :
Condoom gescheurd na vaginale seks
Condoom gescheurd na anale seks

 

Wat kost een SOA test

Een SOA test via je huisarts valt onder je eigen risico. De kosten voor een labonderzoek worden niet door de zorgverzekering vergoed en zijn als je via je huisarts test vooraf aan de analyse ook niet altijd duidelijk. Een test via de GGD is gratis, deze gratis SOA test is alleen beschikbaar als je valt in de doelgroep. 

Val je niet in de doelgroep van de GGD, wil je niet dat je SOA test uitslag in je medisch dossier komt dan kan je terecht bij Soapoli-online. Wij bieden betrouwbare SOA testen die je zelf thuis kan afnemen en voor analyse naar ons lab stuurt.

SOA klachten en symptomen

Heb je onveilige seks gehad? Ervaar je klachten of SOA symptomen en denk je dat je misschien een SOA hebt opgelopen? Je kunt ook een SOA hebben als je geen klachten hebt.

Check via de symptoomwijzer of de klachten of SOA symptomen die jij hebt kunnen worden veroorzaakt door een SOA en ontvang direct een passend SOA test advies.
SOA Symptoomwijzer
Let op: wij adviseren ten alle tijden met je klachten naar de huisarts te gaan. Deze SOA symptoomwijzer kan je helpen als je twijfelt na een onbeschermd seks contact of het een SOA zou kunnen zijn. 
Een SOA kan klachten geven, maar in de meeste gevallen merk je niet dat je een SOA hebt. Een SOA kan onbehandeld ernstige gezondheidsklachten geven, daarom is testen en behandelen belangrijk. Door een SOA-test te doen weet je zeker dat je geen SOA hebt.

 

Welke SOA test moet ik doen?

Heb je een onbeschermd seks contact gehad, ben je gewaarschuwd door iemand die een SOA heeft waar je seks mee hebt gehad of wil je het gewoon graag weten dan kun je je laten testen op SOA en hiv. Maar wat moet je nou testen? Belangrijk is is dat je je van te voren verdiept in wat jouw risico is. Hiervoor hebben wij een SOA testwijzer ontwikkeld. Deze testwijzer is gebaseerd op de NHG standaarden van de huisarts. Door anoniem vragen te beantwoorden ontvang je een advies op maat. 

Bij het testen op SOA ga je eigenlijk uitsluiten. Dat betekent dat je goed moet weten wat jou gelopen risico is en dat je daarop kijkt welke testen je hierbij zou kunnen doen. Onze SOA testwijzer geeft je een anoniem en volgens het SOA consult van de NHG-standaard advies. 

 

Waarom wordt er in het Soatestadvies meerdere lichaamslocaties opgegeven om te testen? 

Deze vraag krijgen we weleens. 'Kan ik niet urine inleveren en dat jullie dan alles onderzoeken?'
Zoals je ook onder het kopje wat is een SOA hebt kunnen zien, zijn SOA bacterien of virussen. Beiden hebben anderen wegen om zich te laten overdragen of zich te nestelen in jouw lijf. Daarom zijn er verschillende manieren van afname. 
Voor de SOA chlamydia en gonorroe test je de lichaamslocatie waar het risico heeft plaatsgevonden. Dit kan zijn:
- de keel
- de vagina
- de penis 
- de anus
De bacterie gaat niet uit zichzelf door je lijf heen om zich op een andere locatie te nestelen. Hier is een overdracht voor nodig. 


HIV, syfilis, hepatitis B en C test je via een bloedtest. Deze bacterie/ virus zit in je bloed en kun je niet achterhalen met een zelfafname test of urine. 
 

Wanneer kan ik betrouwbaar een SOA test doen?

Een SOA test is betrouwbaar als je de test afneemt na afloop van de window-fase. Met window-fase bedoelen we de tijd die verstrijkt tussen het moment van besmetting (het onveilige sekscontact) en het kunnen aantonen van de besmetting met een laboratorium test. Doe je een SOA test na de window periode dan kan met zekerheid worden vastgesteld of je een besmetting hebt opgelopen of niet. 

Een SOA geeft niet altijd merkbare klachten, het is zelfs zo dat veel SOA geen klachten geven. Als je klachten hebt en je wilt de window-fase niet afwachten dan kun je eerder testen want de test kan soms eerder een SOA aantonen. Geeft de uitslag aan dat je geen SOA hebt en je hebt eerder getest dan de aangegeven periode dan adviseren we je altijd de test te herhalen.

Hieronder het overzicht met de window-fases van de verschillende Soapoli-online testen:
Infectieziekte Window-fase (betrouwbaar afnemen na deze periode) 
Chlamydia   14 dagen
Gonorroe 14 dagen
Trichomonas 21 dagen
Mycoplasma genitalium 14 dagen
Herpes genitalis zodra er klachten van blaasjes op de geslachtsdelen ontstaan
Syfilis 4 weken
HIV 1 4 weken
HIV 2 6 weken (HIV 2 komt bijna niet voor in Nederland)
HIV RNA 12 dagen na een onveilig contact
Hepatitis B 8 weken
Hepatitis C 8 weken

De incubatietijd, een veel gebruikte term, zegt iets over wanneer klachten kunnen optreden. 

Let op: De hierboven aangegeven window-fases gelden uitsluitend voor de testen van Soapoli-online en kunnen afwijken van de landelijke richtlijn. We maken gebruik van de nieuwste generatie testen die daardoor sneller een betrouwbare uitslag geven. Als je je houdt aan de window fase en de afname instructies nauwkeurig opvolgt dan is de uitkomst van je uitslag bijna 100%. Ervaar je klachten ga dan bij voorkeur naar je huisarts of de GGD.
 

Hoe gaat een SOA test

Een SOA test is een test waarbij afgenomen lichaamsmateriaal in een lab wordt onderzocht op een SOA infectie. Bacteriele SOA als chlamydia, gonorroe, trichomonas en mycoplasma genitalium worden onderzocht in urine (bij mannen) en een afstrijk uit de vagina (bij vrouwen). Uit een afstrijk van de keel of anus kan ook SOA worden getest. Via bloedafname kan hiv, syfilis, hepatitis B en hepatitis C worden onderzocht. De bloedafnames voor deze testen kunnen via Soapoli-online zelf thuis worden afgenomen door middel van een vingerprik.
Op ons youtube kanaal Soapoli-online vind je alle afname instructies, hieronder de bloedafname instructie.

 

Analyse in ons laboratorium

Soapoli-online werkt met ISO gecertificeerd laboratorium STEIN & collegae. Een Duits lab met een kantoor in Nederland. Zij voldoen aan alle richtlijnen en kwaliteitseisen. De afnames geven je dezelfde betrouwbaarheid als testen bij je huisarts. Het opvolgen van de instructie en de windowfases is essentieel. 
 

De SOA uitslag

Zodra jouw afname in het laboratorium is aangekomen dan is de uitslag binnen een 3 werkdagen bekend. 
Als je je test afneemt is het advies je testcode meteen aan te melden in het uitslagenportaal zodat je een mail ontvangt als je uitslag bekend is. 

De button naar het uitslagenportaal 'mijn uitslag' vind je bovenin rechts op de website. 

SOA behandeling

Wat onze dienstverlening uniek maakt is dat wij ook behandelen mogen en kunnen voorschrijven voor chlamydia en gonorroe. Dit doen wij onder medisch toezicht en het accorderen van de huisartsen van huisartsenpraktijk de Huisarts. 
Test je positief dan vind je in de uitslag een aanvraagformulier voor het aanvragen van een recept of behandeling.
Een chlamydia behandeling bestaat uit tabletten. De aanvraag hiervoor is gratis. De medicatie betaal je bij de apotheek. Dit ligt vaak tussen de 15 en 20 euro.
Gonorroe wordt behandeld middels een injectie. Dit kan je via je huisarts regelen of via onze arts in Gouda.

Voor syfilis, HIV en hepatitis B geldt dat we je zullen verwijzen naar de huisarts of GGD. 

Heb je een SOA behandeling, bijvoorbeeld een chlamydia behandeling, nodig omdat je chlamydia hebt en wil je dit liever niet naar je huisarts doen? Dan kan je je SOA behandeling direct in ons uitslagenportaal aanvragen.
 

"Wist je dat een onbehandelde anale chlamydia de oorzaak kan zijn dat je vaginaal opnieuw met chlamydia besmet raakt"

Heb je eerder een vaginale chlamydia infectie gehad, heb je anale klachten of anale seks gehad? Dan adviseren we je,  voordat je de behandeling voor een vaginale chlamydia infectie start,  eerst een anale chlamydia test te doen. Een chlamydia infectie kan ook anaal terecht komen. 
Een vaginale chlamydia behandeling werkt niet afdoende om een anale chlamydia infectie te behandelen. De infectie blijft dan anaal zitten en kan hierdoor weer vaginaal terecht komen.
 
Waarom wij een anale test adviseren:

Ik wil graag SOA testen kopen

Het testaanbod van Soapoli-online is zeer breed. Wij bieden binnen Soapoli-online chlamydia, gonorroe, trichomonas, mycoplasma, syfilis, HIV, hepatitis B en C testen aan. In de webshop vind je alle testen. 
  
De testen worden verzenden in blanco brievenbusdoos of als pakket zonder opdruk. (bij 1 of 2 testen als briefbuspakketje, bij meer testen verzenden wij het als pakket). Op werkdagen voor 23 uur bestelt, is dezelfde dag verzonden.

Waarom Soapoli-online?

Onze klanten zijn zeer tevreden:

Soapoli-online is beoordeeld met een 9,5 / 10 (9050 beoordelingen)

08-03-2021
06-03-2021
Dat plastic verzendzakje sluiten is heel onduidelijk

 
 1. Anonimiteit gewaarborgd
 2. Discrete verzending
 3. Alle SOA testen zelf af te nemen
 4. Uitslag binnen 3 werkdagen (na binnenkomst lab)
 5. SOA behandeling mogelijk
 6. Gecertificeerd laboratorium