Hiv is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door het Human Immunodeficiency Virus. Oftewel, hiv is een virus die de afweer van de mens afbreekt. Wanneer het afweersysteem zo is afgezwakt door het hiv-virus dat het lichaam zich niet kan beschermen, is er sprake van aids. Het is een besmettelijke soa voor zowel mannen als vrouwen. Hiv is misschien wel een van de bekendste soa’s, vooral vanwege het hoge overlijdensrisico. Daarnaast zorgt hiv voor weinig klachten, waardoor het lastig op te merken is. Daarom is het goed om meer over hiv, de risico’s en de behandeling te weten te komen. Op deze pagina vertellen we je alles over de soa hiv.
 

Heb ik hiv?-Soapoli-online

Wat is hiv?

Hiv is een soa die wordt veroorzaakt door het Human Immunodeficiency Virus. Human staat voor menselijk, immunodeficiency staat voor het niet voldoende werken van het immuunsysteem en virus omdat hiv een retrovirus is. Een retrovirus houdt in dat het een virus is die erfelijk materiaal opslaat in de vorm van RNA. Wanneer een cel is geïnfecteerd met het hiv-virus, kopieert het RNA de ‘code’ naar het DNA. Dit zorgt ervoor dat hiv erfelijk overdraagbaar is. 

In Nederland komt hiv voornamelijk voor bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). In 2021 waren er 427 nieuwe gevallen van hiv geconstateerd, waarvan 250 mannen zijn die seks hebben met mannen. Aan het einde van 2021 waren er 24.110 hiv-positieve gevallen in Nederland. De werking van hiv is iets wat mensen vaak angstig maakt. Dat komt omdat hiv ervoor zorgt dat je lichaam steeds zwakker wordt. Het hiv-virus zorgt dat je lichaam geen beschermlaag meer heeft tegen infecties. Infecties die normaal gesproken onschuldig lijken, zoals een verkoudheid, kunnen nu opeens zorgen voor een gevaarlijke ziekte. Een verkoudheid kan bijvoorbeeld al snel een gevaarlijke longontsteking worden. 

De laatste fase van een hiv-infectie is wellicht nog bekender dan hiv zelf, namelijk aids. Wanneer het immuunsysteem van je lichaam helemaal niet meer werkt, is er sprake van aids. Aids staat voor Acquired Immunodeficiency Syndrome en is een verzamelnaam voor ziektes die bij mensen met een goed werkend immuunsysteem amper voorkomen. Maar bij mensen die geïnfecteerd zijn met hiv komen deze wel voor. De diagnose aids wordt gesteld bij iemand wanneer hij of zij besmet is met het hiv-virus en een van deze aandoeningen heeft of als het aantal bloedcellen gevaarlijk laag is. 
Chlamydia en gonorroe testen

Chlamydia en Gonorroe

Testen voor:
  •  Chlamydia
  •  Gonorroe


Inclusief:
  •  Gratis e-consult
  •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen met heteroseksuele contacten zonder klachten, minder dan 3 sekscontacten afgelopen half jaar. Die op zoek zijn naar zekerheid.

  •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
  •  Volledig anoniem besteld & geleverd
59,95
Veel verkocht
Chlamydia en gonorroe testen

Combinatie testpakket met 4 soa-bepalingen

Testen voor:
  •  Chlamydia en gonorroe
  •  Syfilis en hiv


Inclusief:
  •  Gratis e-consult
  •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen met heteroseksuele contacten met meer dan 3 sekscontacten afgelopen half jaar. Die op zoek zijn naar zekerheid.

  •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
  •  Volledig anoniem besteld & geleverd
105,25
Nieuw
Chlamydia en gonorroe testen

PrEP-poli

Testen voor:
  •  Chlamydia en gonorroe (keel, anus en urine)
  •  Nierfunctie
  •  Hepatitis B en C
  •  Syfilis en hiv
Inclusief:
  •  E-consult
  •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen die met PrEP willen starten of hun tussentijdse controles via Soapoli-online willen laten doen.

  •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
  •  Volledig anoniem besteld & geleverd
Vanaf 65,-

Hoe krijg je hiv?

Gelukkig voor veel mensen krijg je hiv niet zomaar. Simpel gezegd kun je hiv alleen krijgen door seks zonder condoom of via bloedcontact. Om te weten hoe je hiv precies krijgt, is het goed om te weten waar het hiv-virus zich in verschuilt. Het hiv-virus zit bij mannen in sperma en in voorvocht, bij vrouwen bevindt het virus zich in het vocht in de vagina. Bij zowel mannen als vrouwen zit het virus in het vocht van de anus. Het is dus niet mogelijk om hiv op te lopen door bijvoorbeeld in iemand zijn of haar gezicht te ademen, een hand te schudden of met iemand te zoenen. 

Hiv-infectie door onveilige seks

Net zoals vrijwel alle soa’s kun je hiv oplopen door het hebben van onveilige seks. Onder onveilige seks verstaan we seks zonder condoom of beflap. Hiv is op te lopen door seksuele penetratie (penis in vagina of anus), orale seks (beffen, pijpen, rimmen) en door seks speelgoed (denk aan een dildo). Omdat het hiv-virus zich bevindt in het voorvocht van een man, hoeft hij niet per se klaar te komen om het virus over te dragen. Wel is het zo dat hiv in voorvocht in veel mindere mate voorkomt dan in sperma en bloed. 

Iemand kan door orale seks geïnfecteerd raken met hiv omdat hierbij contact mogelijk is met menstruatiebloed of sperma. Wanneer er geen sperma of menstruatiebloed vrijkomt, is er geen mogelijkheid om geïnfecteerd te raken met het hiv-virus. Dat komt omdat het speeksel in de mond de werking van hiv vermindert. Omdat voorvocht en vaginaal vocht een lage hoeveelheid van het virus bevatten, zal dit worden afgebroken door het speeksel.
De kans om hiv op te lopen door onveilige orale seks is verwaarloosbaar klein.

Hiv-infectie door bloed

Een hiv-infectie kun je ook oplopen door het contact tussen bloed. Nu is de kans om hiv op te lopen in Nederland door het contact tussen bloed, niet heel groot. Maar toch bestaat er een kans dat het kan. Zo kun je hiv krijgen door een bloedtransfusie in een ziekenhuis. Deze vorm van overdracht is in Nederland uitgesloten, want sinds 1985 wordt al het bloed voor een transfusie getest op hiv. Maar in sommige landen buiten Nederland, waar dit niet gebeurt, is dit nog wel mogelijk. Ook kun je het hiv-virus oplopen door het hergebruiken van een naald, bijvoorbeeld bij het inspuiten van drugs. In naalden kunnen bloedresten achterblijven die kunnen zorgen voor een infectie. 

Gevallen waarbij je nog meer een hiv-infectie kunt oplopen zijn het laten zetten van een tatoeage met een naald die niet is schoongemaakt of het per ongeluk prikken aan een besmette naald. Maar deze gevallen komen nauwelijks voor. Dat komt omdat het virus slechts enkele minuten buiten het lichaam kan overleven. 

Hiv-infectie bij zwangerschap

Wanneer je in Nederland zwanger bent, wordt je een hiv-test aangeboden. Zo wordt een eventuele overdracht van moeder naar baby op tijd voorkomen. Wanneer je zwanger bent en je bent besmet met het hiv-virus, is de kans 30 tot 40 procent dat je dit virus overdraagt naar je baby. Je kunt het tijdens de zwangerschap overdragen, bij de bevalling of tijdens het geven van borstvoeding. Wanneer je er op tijd achterkomt dat je hiv-positief bent tijdens een zwangerschap, kun je hiv-remmers krijgen. Dit verkleint de kans op het overdragen van het virus tot ongeveer 2%. 

Wanneer je hiv-positief bent getest tijdens de zwangerschap, blijf je onder controle van de internist. Ook moet je op controle blijven komen bij de gynaecoloog. Je kan alleen bevallen op een natuurlijke manier wanneer er geen spoor van hiv aantoonbaar is in het bloed. Hier kun je voor zorgen door het nemen van hiv-remmers. Is er het virus nog wel zichtbaar? Dan moet de bevalling gebeuren via een keizersnede. De baby zal dan tot vier weken na de bevalling hiv-remmers moeten slikken. 

 

Hoe verloopt een hiv test via Soapoli-online?

Hoe verloopt een online soa thuistest?

1. Doe de GRATIS Soa-testwijzer

Gebruik onze GRATIS Soa-testwijzer, en ontvang direct antwoord op welke soa thuistest je nodig hebt en vanaf welk moment een afname betrouwbaar is.

2. Volledig anoniem besteld en bezorgd

Soapoli-online levert jouw soa thuistest discreet af. Voor 23.00 uur besteld, is de volgende werkdag in huis. Volg de duidelijke instructies en neem de soa thuistest zelfstandig af.

3. Stuur je afname GRATIS naar ons lab

Verzend je afname gratis naar ons ISO-gecertificeerd laboratorium. De betrouwbaarheid van de soa test voor thuis is hetzelfde als testen via de huisarts of GGD.

4. Ontvang de uitslag

De uitslag van jouw soa thuistest is binnen 1-3 werkdagen zichtbaar in ons uitslagenportaal.

Symptomen van hiv

Wat lastig is bij het hiv-virus, is dat je niet altijd direct duidelijke klachten ervaart zoals dit bij andere soa’s, zoals chlamydia of gonorroe, vaak wel het geval is. Wat je merkt in het geval van een hiv-infectie, is dat je na enkele weken na besmetting een grieperig gevoel kunt ervaren. Onder een grieperig gevoel valt moeheid, koorts, spierpijn, verminderde eetlust en diarree. Maar wanneer je een hiv-infectie hebt opgelopen, is je weerstand een stuk lager. Zo kan een verkoudheid omslaan in een ernstige longontsteking. Wanneer dit het geval is, kan het zijn dat je moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Het is daarom belangrijk om deze grieperige klachten in de gaten te houden wanneer je onveilige seks hebt gehad. De enige manier om zeker te weten of je wel of geen hiv hebt, is door te testen. 

 

Testen op hiv

Wanneer je wisselende sekspartners hebt, is het verstandig om je op regelmatige basis te laten testen op hiv. Vanuit de GGD wordt aangeraden dit 2-4 keer per jaar te doen. Heeft je vaste sekspartner wisselende sekspartners? Doe dit dan ook. In sommige gevallen is het zeer sterk aan te raden om je te laten testen op hiv. Namelijk wanneer je seks hebt gehad met iemand die hiv heeft en geen medicijnen neemt, wanneer je hiv klachten hebt en onveilige seks hebt gehad of als je een naald hebt gebruikt die door iemand met hiv is gebruikt. 

Je kunt je bij Soapoli-online vier weken na het hebben van onveilige seks (met kans op hiv) laten testen op het hiv-virus. Dit komt omdat het vaak even duurt voordat het virus zichtbaar is in je bloed. Wanneer je klachten ervaart die gerelateerd zijn aan het hiv-virus, is direct testen noodzakelijk. Heb je je getest en heb je een negatieve uitslag? Dan is het aan te raden om na enkele weken nog een keer te testen. Het kan zijn dat het wat langer duurt voor het virus zichtbaar is in het bloed. Door later nog eens te testen weet je zeker dat je negatief bent.

Om te testen op hiv, moet je een aantal stappen doorlopen. Je moet wat bloed laten afnemen, wat daarna weer naar het laboratorium wordt gestuurd. Na onderzoek wordt de uitslag hiervan naar je arts gestuurd. Het duurt ongeveer een week voordat je de uitslag van je test hebt ontvangen. Wil je heel snel de uitslag hebben van je test? Dan kun je een hiv-sneltest aanvragen; let op dat de windowfase 3 maanden is. De hiv-thuistest van Soapoli-online geeft je na 4 weken al een betrouwbare uitslag. Je kunt met deze test door middel van een vingerprik zelf zes druppels bloed afnemen en dit opsturen naar het laboratorium. De uitslag van je hiv-test ontvang je binnen drie werkdagen.

 

Wil je persoonlijk advies van een professional over een soa? Vraag een E-consult aan!

Boek een consult

Twijfel je wat je testen? Ontvang gratis en anoniem testadvies.

Soatestwijzer

Behandeling van hiv

Bij het behandelen van hiv is de doelstelling om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk van het hiv-virus zich in het lichaam bevindt. Hierdoor verbetert het afweersysteem van het lichaam zo goed mogelijk. De medicijnen die gebruikt worden om hiv af te remmen, heten anti-retrovirale middelen (hiv-remmers). De behandeling van hiv bespreek je vooraf altijd met je arts. Je bepaalt altijd zelf of je behandeld wilt worden voor hiv of niet. Het is namelijk zo dat de behandeling je hele leven zal duren en je dagelijks medicijnen moet slikken. Samen met een specialist ga je bespreken hoe je deze medicatie gaat inpassen in je dagelijkse leven. Wanneer je stopt met het innemen van de medicatie zal het virus zich weer gaan verspreiden door het lichaam. 

Tijdens de behandeling krijg je een drietal aan medicatie voorgeschreven. Dit komt omdat het hiv-virus kleine deeltjes kan aanmaken die resistent zijn tegen één of twee hiv-remmers. Tijdens de behandeling blijf je onder toezicht van een arts. Deze kan checken of de medicatie aanslaat. Het is belangrijk dat je de medicijnen zorgvuldig in blijft nemen. Wanneer je dit vaak vergeet, kan het virus gaan wennen aan de medicatie en zich alsnog gaan verspreiden door het lichaam.

 

Is de uitslag van jouw hiv test positief?

 Soapoli-online helpt jou verder zodat je de juiste hulp krijgt. 
Lees meer via deze link.

Bestel jouw soa test

Wanneer is hiv weg?

Op deze vraag is een simpel antwoord: dit kan niet. Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan naar hiv en is het, in vergelijking met vroeger, niet meer dodelijk. Maar het onderzoek heeft nog niet geleid tot een mogelijkheid tot genezing. Wat wel mogelijk is, is dat het virus niet meer detecteerbaar is in het lichaam (functionele genezing). Als je heel goed zoekt kun je het virus nog wel vinden, maar het levert geen schade op. Je afweersysteem doet het weer zo goed, dat deze zelf het virus kan onderdrukken. Wanneer je afweersysteem het virus zelf onder controle kan houden, heb je ook geen hiv-remmers meer nodig. 

Hoe voorkom je hiv?

Hiv is tegenwoordig zeer goed te voorkomen, op meerdere manieren zelfs. De eenvoudigste manier is natuurlijk het veilig omgaan met menselijke lichaamssappen. Dit doe je door een condoom te dragen tijdens seksuele penetratie en alles verder goed schoon te maken. Maar ook kun je hiv voorkomen door PrEP pillen te slikken. PrEP staat voor Pre Expositie Profylaxe, oftewel het voorkomen van hiv voordat je het risico loopt om hiv op te lopen. PrEP kun je krijgen via de huisarts of de GGD. PrEP wordt aangeraden aan mannen die seks hebben met mannen, trans mannen of vrouwen die seks hebben met mannen of als je een sekswerker bent. De werking van PrEP is zeer goed, Zo is de bescherming van PrEP tegen hiv ongeveer 99%. PrEP beschermt je alleen tegen hiv, niet tegen andere soa’s. Het dragen van een condoom is daarom dan ook nog steeds de meest veilige manier. 

NIEUW: PrEP-poli

Soapoli-online heeft een nieuwe dienstverlening: PrEP-poli. We kunnen je helpen aan een recept en we helpen je aan alle testcontroles zoals nierfunctie en de soa testen die nodig zijn. 

Wat is PrEP?

PrEP staat voor pre-expositieprofylaxe en betekent dat je medicijnen slikt om te voorkomen dat je een hiv-infectie oploopt. PrEP is een pil waar twee medicijnen in zitten: emtricitabine en tenofovir. Deze voorkomen dat hiv zich in je afweercellen vermenigvuldigt. Je neemt de medicatie voor of rond het moment dat je seks hebt.

Voorkom hiv met PrEP check van Soapoli-online

Hoe werkt onze PrEP-poli?

1. Vraag een E-consult aan

Onze verpleegkundigen plannen een E-consult van circa 10 minuten met jou in om je een aantal vragen te stellen ten behoeve van het mogen voorschrijven van PrEP-medicatie.

2. Voer de controletesten voor soa, hiv en nierfunctie thuis uit

Volgens de landelijke richtlijnen voer je eerst een aantal testcontroles uit. Je bestelling wordt in een discrete verpakking geleverd. Eenvoudig zelf af te nemen met uitgebreide instructie.

3. Stuur je afname GRATIS naar ons lab

Verzend je afname gratis naar ons ISO gecertificeerd laboratorium. De betrouwbaarheid van de analyse is hetzelfde als testen via de huisarts of GGD.

4. Ontvang je PrEP-recept

Zodra alle uitslagen binnen zijn schrijft onze betrokken huisarts Dhr P Leusink je voor 1 maand PrEP medicatie voor. We maken dan ook afspraken over het vervolg

Zeker weten of je geen hiv hebt?

Doe een test! Dit is de enige manier om zeker te weten of je wel of geen hiv hebt. Soapoli-Online staat voor je klaar. Wij hebben speciale hiv testen die je thuis kunt afnemen. Zo bespaar je jezelf een ongemakkelijk bezoek aan de huisarts of de GGD en neem je op je eigen gemak de test af. Bij ons bestel je je hiv-test geheel anoniem en ontvang je dit testpakket discreet verpakt thuis. Wij helpen je om meer zekerheid te krijgen over jouw persoonlijke situatie. Bepaal zelf wanneer jij je test met de betrouwbare hiv-test pakketten van Soapoli-online.

Ook voor andere soa test pakketten kun je bij ons terecht, zoals gonorroe en chlamydia testen, hepatitis B en C testen en PrEP-check testpakketten. Wij helpen je graag!

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI