herpes class=
Blaasjes op de geslachtsdelen kunnen wijzen op een herpes infectie. Blaasjes op de geslachtsdelen kunnen worden veroorzaakt door het herpes simplex virus, dit wordt dan een herpes genitalis infectie genoemd. 
Naast blaasjes kunnen symptomen zoals pijn, een branderig gevoel bij het plassen en bij vrouwen jeuk en vaginale afscheiding ook een teken van een genitale herpes infectie zijn. Genitale herpes is herpes op de geslachtsdelen, een koortslip is geen geslachtsziekte maar kan wel een genitale herpes veroorzaken.


 

Hoe loop je herpes genitalis op?

Herpes simplex virus zit in het vocht van de blaasjes, door de blaasjes of het vocht in de blaasjes aan te raken kan het virus worden overgedragen. Het Herpes Simplex Virus (HSV), wat genitale herpes veroorzaakt, dringt het lichaam binnen via de huid en het slijmvlies van je mond, je penis of vagina of de anus. Je kunt het virus ook brengen via je vingers of je mond naar andere delen van het lichaam. 
 

Beschermd condoomgebruik tegen een herpes infectie?

Condoom gebruik beschermd tegen SOA, echter als het gaat over herpes genitalis ben je ook al seks je met condoom niet 100% beschermd tegen overdracht van het herpes simpex virus. 
 

Hoe lang na het sekscontact weet ik of ik een herpes genitalis besmetting heb opgelopen?

De tijd tussen het oplopen en het zichtbaar worden (incubatietijd) van een eerste besmetting met het HSV virus is 2 tot 12 dagen na seksueel contact, gemiddeld krijg je na een dag of vier klachten. De kans om besmet te raken is het hoogst vlak voor, tijdens en vlak na sekscontact met iemand die een aanval van herpes heeft. Besmetting met het herpes virus vindt niet altijd plaats tijdens de periode dat er zichtbare blaasjes zijn, er kan ook besmetting plaatsvinden indien er geen zichtbare blaasjes zijn.  Een eerste infectie met herpes simplex verloopt vaak het hevigst. Blaasjes zijn pijnlijk en er kan koorts optreden.

Welke herpes genitalis symptomen hebben vrouwen?

Vrouwen hebben bij een eerste infectie met het HSV virus in eerste instantie vaak klachten van koorts, griepachtig gevoel en hoofdpijn. Na deze fase volgt al snel pijn, jeuk, vaginale afscheiding en pijn bij het plassen. Niet in alle gevallen ontstaan er blaasjes die met vocht zijn gevuld soms zijn scheurtjes zichtbaar in de huid en het slijmvlies.

Welke herpes genitalis symptomen hebben mannen?

Klachten bij mannen zijn vaak pijn bij de plasbuis waarna wondjes op de huid en slijmvliezen zichtbaar worden. Anale klachten kunnen zijn: pijn aan de anus en het rectum, obstipatie en scheurtjes en wondjes in de slijmvliezen van de anus en het rectum.

Hoe weet ik of ik herpes genitalis heb?

Het vaststellen van de diagnose herpes genitalis op grond van lichamelijke klachten wordt gedaan door een arts. Je kan herpes ook testen via een zelfafname, waarbij je met een wattenstaafje vocht uit de blaasjes afneemt. In het laboratorium kan dan worden bepaald of het om een HSV infectie gaat en het HSV type worden vastgesteld. Er zijn twee typen Herpes Simplex Virussen (HSV I en HSV II) bekend die genitale herpes kunnen veroorzaken. Bloedonderzoek om een herpes infectie vast te stellen wordt afgeraden.

Hoelang duurt een aanval van herpes genitalis?

Bij een eerste infectie met het HSV virus duurt het 7 tot 28 dagen voor de blaasjes en wondjes genezen.

Kan je van herpes genitalis genezen?

Wie eenmaal met het herpesvirus is besmet, draagt het virus levenslang bij zich. Er bestaat geen behandeling tegen herpes genitalis die je van het virus geneest.

Wat moet je doen als je een genitale herpes infectie hebt opgelopen?

Wees voorzichtig met sekscontact. Je bent nu besmettelijk voor je sekspartner(s). In het geval dat je klachten hebt zoals blaasjes, jeuk of andere symptomen die te maken hebben met een aankomende uitbraak van herpes wordt sekscontact afgeraden. Een condoom beschermt niet voldoende om een besmetting te voorkomen als je klachten hebt. Denk er ook aan je handen goed te wassen nadat je de blaasjes hebt aangeraakt, door goede hygiëne voorkom je dat de wondjes van je blaasjes ontstoken raken en het langer duurt voor ze genezen.

Kan ik herpes via bloed testen en is dit zinvol?

Test je herpes via bloed dan wordt je bloed onderzocht op antistoffen tegen het herpesvirus. Met een bloedonderzoek kan worden aangetoond of iemand ooit met het virus in contact is geweest. 
Helaas is een bloedtest niet zinvol. De uitslag geeft namelijk geen informatie over het moment van infectie (nu of langer geleden) en op welke lichaamslocatie de besmetting heeft plaatsgevonden.

Hoe test ik mezelf dan op herpes? 

Herpes testen is alleen zinvol als je blaasjes hebt. Met de herpes test van Soapoli-online kun je eenvoudig thuis testen. je prikt een blaasje kapot en neemt wat van het blaasvocht af. Dit stuur je naar het lab. Binnen enkele dagen heb je je diagnose en kun je handelen. 
herpes test van Soapoli-online 
In dit filmpje leggen we je stap voor stap uit hoe een herpestest afgenomen moet worden:
 

Wat kan ik zelf doen om klachten te behandelen?

Door zinkzalf op je blaasjes te smeren zorg je er voor dat blaasjes eerder indrogen en het helpt tegen de jeuk. Om de pijn te bestrijden kan je paracetamol slikken of via de apotheek lidocaine creme aanschaffen en deze op de blaasjes smeren. Het smeren van cremes waarin aciclovir zit heeft geen tot zeer weinig effect en raden we dan ook af. Tip bij het gebruik van cremes of zalven; werk hygienische want het insmeren van blaasjes kan ook lijden tot extra infecties.

Wat moet je doen als er herpes genitalis bij je is vastgesteld?

Het herpes simplex virus blijft altijd in jouw lichaam aanwezig als je ooit besmet bent geraakt. Het bevindt zich in de aangedane zenuwbaan en trekt zich terug. In veel gevallen bouwt jouw lichaam op den duur voldoende immuniteit op om ervoor te zorgen dat het virus netjes teruggetrokken blijft.
Helaas kun je besmettelijk blijven voor je partner(s) zelfs als het virus nog geen blaasjes heeft veroorzaakt. Je scheidt dan de virusdeeltjes uit via je slijmvliezen en daardoor kun je jouw partner besmetten.
Het is belangrijk om in een vaste relatie je partner te informeren over je herpes besmetting en te laten onderzoeken of je partner reeds besmet is met het herpes virus. Als je beide drager bent van het virus dan hoef je geen aanvullende bescherming te gebruiken. Heb je wisselende partners dan adviseren we je een condoom te gebruiken en op het moment dat je voelt dat je klachten krijgt of hebt jezelf seksueel contact met anderen te onthouden.
  

Ik heb herpes genitalis, moet ik nu altijd met condoom vrijen?

Ja het is belangrijk om condooms te gebruiken. Het virus kan ook worden overgedragen via onbedekte delen slijmvlies waarmee je partner in aanraking komt.  Condoom gebruik als je wisselende partners hebt wordt altijd geadviseerd, ook als je in een periode zit waarin je geen symptomen ervaart kan je het virus overdragen. 


Heb je aanvullende vragen over herpes genitalis of wil je je persoonlijke situatie bespreken met een soa verpleegkundige? Boek dan een E consult
115 reacties
Liesbeth
dinsdag 28 juli 2020
zijn handdoeken e.d. besmettelijk na gebruik en zo ja, voorkomt wassen op 60 graden verdere besmetting?

Marlous (SOA verpleegkundige)
dinsdag 28 juli 2020
Beste Liesbeth,

Bij herpes is het blaasjesvocht hetgeen wat voor een overdracht kan zorgen.. Dus gebruik bij afdrogen alleen je eigen handdoek. Normaal wassen is prima.
Let ook op bij een mond herpes dat je niet uit je glas laat drinken of kust. Groet Marlous

Lien
zaterdag 5 september 2020
De vaginale afscheiding die erbij komt kijken. Kan je daarvoor een tampon in doen?

Annr
zaterdag 28 november 2020
Als je een terugkerende herpus type 2 hebt op je bil(dus niet op de slijmvliezen, is dit als je het afdekt tijdens een uitbraak(waar het met antivirale medicatie vaak niet eens toe komt) wel of niet besmettelijk tijden sexueel contact?

Gr anne

Marlous
maandag 30 november 2020
Beste Anne,

Het virus zit met name in de blaasjes. Bij seks kunnen die stuk gaan door de wrijving en dan kun je een ander besmetten. Door het af te dekken scherm je dit af. Goed opletten dat wat je afdekt goed blijft zitten.

Groet Marlous (verpleegkundige)

Jennifer
woensdag 9 december 2020
Hoi, mijn vaste partner en ik zijn beiden besmet. Wat betekent dit voor ons seksueel contact en wat mbt opstoten? Is het nog nodig om condoom en beflapje enzovoorts te gebruiken? Kunnen we bij mekaar een opstoot opwekken door "onveilig" te vrijen? Waarmee moeten we rekening houden? Alvast veel dank. Groetjes, Jennifer

Marlous Lasschuyt
woensdag 9 december 2020
Beste Jennifer

Belangrijk is dat je jezelf in de gaten houd. Voel je de blaasjes weer op komen heb dan even geen seks zodat je de ander niet besmet.
Veilige seks hebben kan uiteraard.

Groet Marlous

V.
woensdag 30 december 2020
Hi, kan je ook genitale herpes hebben zonder blaasjes? Ik ben met klachten (jeuk en branderig gevoel) naar huisarts geweest en had alleen een wondje. Alle soa testen zijn tot dusver negatief, ook de herpes test. Toch blijven de wondjes zo nu en dan, zonder blaasje, terugkomen. Huisarts houdt het op herpes. Klopt dit?

Anoniem
dinsdag 5 januari 2021
Ik heb een herpes bloedtest gedaan omdat ik in contact ben geweest met iemand die genitale herpes heeft. Ik heb zelf nooit blaasjes gekregen maar kort na het contact heb ik verder wel bijna alla andere symptomen gehad. Ik heb een aantal weken na dat de heftigste symptomen voorbij waren een bloedtest laten doen en daar was gelukkig alles negatief. Nu een maand later komen er weer irritaties voor rondom mijn penis. Moet ik me toch zorgen maken dat ik herpes heb?

Marlous Lasschuyt
dinsdag 5 januari 2021
Beste anoniem

Een bloedtest is niet een betrouwbare methode om te testen. op het moment dat je klachten hebt kun je naar je huisarts en de plekjes laten beoordelen of je doet een PCR test. Groet Marlous (SOA verpleegkundige)

Vlinder
zaterdag 9 januari 2021
Hoi,

Ik heb sinds gisteren ontdekt dat ik blaasjes op mijn schaamlippen heb, k denk dat ik herpes genitalis heb. Maandag wil ik mij laten testen. Maar ik ben bang dat de blaasjes dan uitgedroogd zijn, omdat ze nu al een beetje uitdrogen.
1. Kan de test dan nog uitgevoerd worden?
2. Stel ik heb herpes betekend dit dat ik dan nooit geen seks zonder condoom meer kan hebben zonder risico de ander te besmetten ? Ik zou nog graag kinderen willen.
3. Ik heb dit gekregen door seks te hebben met een nieuwe partner, binnen 4 dagen had ik de blaasjes. Kan het zijn dat dit van een eerdere bedpartner kan zijn? ivm het inlichten van die persoon?
4. En is het noodzakelijk om dit tegen elke toekomstige bedpartner te vertellen? Is niet echt een lekkere binnenkomer.

Alvast bedankt.

Alvast bedankt..

Klazien
zaterdag 9 januari 2021
1. Kan de test dan nog uitgevoerd worden?
Als je blaasjes gevuld met vocht hebt kan je de test uitvoeren.
2. Stel ik heb herpes betekend dit dat ik dan nooit geen seks zonder condoom meer kan hebben zonder risico de ander te besmetten ? Ik zou nog graag kinderen willen.
Dit hangt van je partner af, heeft die ook herpes dan is veilig vrijen iets minder belangrijk omdat je partner de infectie al heeft. Je kan zwanger worden als je herpes hebt.
3. Ik heb dit gekregen door seks te hebben met een nieuwe partner, binnen 4 dagen had ik de blaasjes. Kan het zijn dat dit van een eerdere bedpartner kan zijn? ivm het inlichten van die persoon? Incubatietijd is ongeveer 10-14 dagen. Indien dit je enige partner is gedurende deze periode dan hoef je alleen deze partner te informeren.
4. En is het noodzakelijk om dit tegen elke toekomstige bedpartner te vertellen? Is niet echt een lekkere binnenkomer. Het is belangrijk om met losse partners veilige seks te hebben. Heb je een uitbraak ( blaasjes) of voel je dat je een uitbraak krijgt dan raden we seksueel contact af.

Groet klazien

Vlinder
zaterdag 9 januari 2021
Beste Klazien,
Ontzettend bedankt voor je snelle antwoord.
Ik zou graag nog een vraag willen stellen over vraag nummer 1.
Het zijn hele kleine blaasjes, Ik zie ze alleen als ik een foto maak met flits. Ook word het wat gelig en drogen ze al wat in.
Ik ga maandag meteen bellen en een afspraak maken,
Maar is er veel vocht nodig om te kunnen testen? Het zijn zulke kleine blaasjes, je kan het bijv niet vergelijken met een brandwond (als je je bijv aan een pan verbrand).

Alvast bedankt.

Klazien
zondag 10 januari 2021
Vocht uit de blaasjes is noodzakelijk om vast te kunnen stellen of het gaat om een herpes simplex virus.
Het is lastig de blaasjes te beoordelen adhv een beschrijving, hiervoor kan je het beste een arts raadplegen.

groet, klazien


Anoniem
woensdag 20 januari 2021
Hoi,

Ik heb een vraag:
Als je seks wil hebben (geen vaste partner) en je hebt herpes genitales, ben je dan ook besmettelijk als je geen klachten hebt en vrijt met condoom? Hoe groot is de kans op besmetting van de ander?

Groetjes

Klazien
donderdag 21 januari 2021
Beste anoniem,

De kans het herpes simplex virus over te dragen is het grootst vlak voor een uitbraak en als er blaasjes zichtbaar zijn. In het geval van blaasjes zou ik je adviseren af te zien van seks met een partner.
Met een losse partner is het van belang veilig te vrijen en slijmvliescontact te voorkomen, ook tijdens het voorspel.

Het is lastig een kansbereking te geven over de kans van overdracht van herpes virus als je geen klachten hebt en veilig vrijt.

groet Klazien (verpleegkundige)

Anoniem
zaterdag 30 januari 2021
Halo, ik heb 4 jaar relatie gehad met iemand die herpes heeft. Ik heb nooit seks gehad tijdens dat ze een uitbraak had. Verder nooit klachten/symptomen gehad. Is er een kans dat ik het niet heb? Dokter zegt is alleen overdraagbaar tijdens dat iemand uitbraak heeft.

Marlous Lasschuyt
zaterdag 30 januari 2021
Beste Anoniem

Gezien je daar nooit klachten van hebt gehad is er niets aan de hand. Het virus is het meest actief als er blaasjes zijn.

Groet Marlous

anoniem
vrijdag 12 februari 2021
Hallo,

Ik heb een vraagje.
Ik ben besmet met het herpes virus.
9 september had ik het gekregen door iemand met een koortslip.
Het waren een paar bultjes vaginaal, en voelde me heel ziekig.
10 dagen daarna merkte ik voor het eerst dat er een probleem was met mijn rechteroog. Pupilgrootte was groter dan mijn linkeroog, ook brandde mijn oog. Dit is de maanden erna alleen erger geworden.
Ik heb laatst weer een herpes aanval gehad, beneden.
Weer enorme last van mijn oog, en nu staat mijn oog naar rechts.

Nu vroeg ik me af zijn er meer gevallen bekend van mensen met herpes die dit soort klachten hebben? Mijn klachten begonnen er vlak na. En het trekt zich terug in de zenuwbaan toch?

Ik vind het heel apart. En hoor graag of er meer mensen zijn die dit hebben...

Marja
dinsdag 23 februari 2021
Hallo,

De uitbraak begon 2 maanden geleden. Zag er klein en rustig uit. 3 stuks. Met condilyne aangestipt. Nu voor 6 weken de kuur gedaan. Maar het is verergert. De wratjes gaan open, de huid wordt dun. En het lijkt alsof ik mijzelf juist door condilyne gebruik aan het besmetten ben.
Wat is de beste behandelmethode?
Dit is zo heiloos.
Ook voel ik ernstige zenuw/liespijn, dat lopen moeilijk en pijnlijk is. Heb nu 13 plekjes. Ook vrnlk in lies.
Dank voor reactie alvast.

Klazien
woensdag 24 februari 2021
Beste Marja,

Dank voor je bericht. Ik denk dat je het beste contact op kan nemen over de bijwerkingen die je ervaart met de arts die de condyline heeft voorgeschreven. Mogelijk is er een alternatief voor het behandelen van genitale wratten wat voor jou beter werkt.

Groet,
Klazien ( verpleegkundige)

Anoniem
donderdag 25 februari 2021
Hallo,

Ik had een vraagje. Als je je bijvoorbeeld open scheert met een scheermes rond je vagina en je hebt het herpes virus (maar geen uitbraak) kan je jezelf dan weer infecteren of een uitbraak opwekken?

M.v.g
Anoniem

klazien
donderdag 25 februari 2021
Beste Anoniem,

Blaasjes bevatten het virus, heb je geen blaasjes wil dit niet zeggen dat je geen virus uit kan scheiden en ook besmettelijk kan zijn. Gezien je al een infectie met het herpes virus hebt op deze locatie denk ik dat je vooral hygiënisch moet werken en moet voorkomen dat je het virus naar andere plekken op het lichaam verspreidt.

groet, Klazien

Hall
woensdag 10 maart 2021
1. Jullie zeggen dat je kunt laten onderzoeken of je sekspartner het herpesvirus al heeft.. maar hoe dan? Je kunt het toch niet aantonen met een bloedtest?

2. Is het bekend hoe groot de kans is op besmetting als je geen uitbraak hebt? Wat kan ik tegen toekomstige bedpartners zeggen qua risico?

3. Ik heb mijn eerste uitbraak (5 blaasjes rond genitaliën). Nooit eerder gehad. Met mijn ex heb ik een half jaar geleden voor het laatst gevreeën (ook die heeft nooit een uitbraak gehad). ongeveer 10 dagen geleden wel oraal bevredigd door iemand die daarna een wondje aan de lip kreeg (nooit eerder herpes labialis gehad) is het aannemelijk dat het van die laatste bedpartner afkomt? Of is het net zo aannemelijk dat ik het misschien al eerder had en het nog niet tot uiting is gekomen?

S.
donderdag 18 maart 2021
Ik had een relatie van 3,5 jaar, het is pas uit. Mijn ex partner en ik deelde de herpes samen, was best lastig ,omdat hij het vaker dan mij kreeg en we groeide meer uitelkaar, ik kon het wel accepteren maar hij niet dat gevoel had ik gewoon. Maar nu dat we uitelkaar zijn vind ik het moeilijk om een nieuwe partner te hebben. Ik weet niet hoe ik ermee moet omgaan, wil de persoon niet afschrikken. En wil ook niet doorgeven. Ik heb erg veel schaamte en hoop ooit geaccepteerd te worden door een man.

S
donderdag 18 maart 2021
Beste S,

Ik kan me voorstellen dat het aangaan van een nieuwe relatie als je herpes hebt ingewikkeld is. Misschien is er iemand die dit leest die je tips kan geven?

groet Klazien
verpleegkundige

Natas
dinsdag 30 maart 2021
Voor het eerst een herpes genitaliën gehad, nu een kleine week verder en blijf ik een soort verdoofd gevoel boven mijn schaamstreek voelen. Is dit iets wat bij herpes kan voorkomen

Marlous Lasschuyt
dinsdag 30 maart 2021
Beste Natas

Ik adviseer je hiermee naar de huisarts te gaan. Die kan je hierin verder helpen.

Groet Marlous (SOA verpleegkundige)

Deedee
vrijdag 9 april 2021
Hi,

Ik kwam op de site omdat ik mezelf wilde laten testen omdat ik een paar weken geleden een uitstrijkje heb gehad voor controle op het HPV nu is dat allemaal in orde maar hebben ze wel cellen gevonden die duiden op een virus. Er staat bij passend bij herpesinfectie. Betekent dit dus dat ik herpes heb?

Nu wilde ik dus testen maar testen kan ik dus niet want ik heb helemaal geen zichtbare blaasjes ook niet gehad! Hoe kan je eventueel dan wel testen of je het hebt?

Mijn symptomen
- grote opgezette lymfeklieren
- veel afscheiding ( maar dit is van een BV)

Echt afschuwelijk idee dat ik herpes heb. Eigenlijk is elke vorm van seks dan gewoon niet meer mogelijk als zeker wil zijn dat je niet de ander besmet.

Marlous Lasschuyt
vrijdag 9 april 2021
Beste Deedee,

Ik denk dat je het beste je behandelaar kunt vragen hoe zij deze diagnose gesteld hebben. Zonder blaasjes kun je niet testen bij ons. Groet Marlous

D
zondag 2 mei 2021
Stel je zit voor 6 maanden aan het medicijn aciclovir voor je herpes en terwijl je dit slikt heb je seks ben je dan nog steeds besmettelijk en moet je dan nog steeds een condoom gebruiken?

Klazien
zondag 2 mei 2021
Beste D,

Aciclovir remt virusdeling in de cel waardoor jij minder kans hebt herpes over te dragen op een partner, je kan wel door anderen met een SOA besmet raken als je onveilige seks hebt.

groet, Klazien

Anoniem
woensdag 19 mei 2021
Hoi,

Ik heb een vraagje. Begin dec 2020 heb herpesinfectie gekregen. Ongeveer 2 a 3 weken hierna kreeg ik last van heel veel vaginale afscheiding. Wat ik eerder nooit had. Op het moment heb ik hier nog steeds elke dag last van. Na die eerste keer heb ik nooit meer blaasjes of een aanval gehad. Kan die dagelijkse vaginale afscheiding komen omdat ik nu drager ben van herpes infectie? Want lees wel terug dat dat toe neemt bij een aanval maar niet dat dat altijd blijft.

Klazien Visser
donderdag 20 mei 2021
Beste Anoniem,

Ben je na het vast stellen van de herpes infectie ook op chlamydia en gonorroe getest?

groet, klazien

Claudia
vrijdag 21 mei 2021
Ik heb al drie weken lang klachten van een aanval;
Tintelingen hele lichaam, blaasjes mond en pijnlijke vagina.
Slik al twee weken valaciclovir. Huisarts zegt; gewoon doorgaan met de medicatie maar heb het idee dat het niet aanslaat

Anoniem
zaterdag 22 mei 2021
Hoi Klazien,

Andere mogelijke oorzaken zijn uitgesloten. Wel gebruik ik sinds juni 2020 de prikpil. In dec heb ik mijn derde prik gehad en iets later is de vaginale afscheiding ontstaan. Daarom besluit ik daarmee te stoppen.
Maar omdat ik terug lees op internet dat bij herpes vaginale afscheiding kan toenemen vraag ik me af of het daar door komt. Of is dat alleen tijdens een uitbraak. Ik heb namelijk geen 2e uitbraak meer gehad.

Klazien
zaterdag 22 mei 2021
Beste Anoniem,

Klachten door herpes komen voor tijdens een herpes uitbraak. Als je vaginale klachten aanhouden en alle oorzaken zijn uitgesloten dan kan je het beste je huisarts raadplegen.

groet, Klazien

KLazien
zaterdag 22 mei 2021
Beste Claudia,

In het geval dat je klachten houdt tijdens de behandeling kan je het beste opnieuw een afspraak bij de huisarts maken en samen met je huisarts onderzoeken of de klachten die je ervaart door de herpes infectie worden veroorzaakt.

groet, klazien

Marie
maandag 24 mei 2021
Hoi,

Een korte vraag. Kun je een langere tijd terug besmet zijn met herpes (genitaal) en dan pas na circa een jaar een uitbraak krijgen? Volgens de arts was dit niet realistisch en kwam een eerste uitbraak altijd binnen de incubatietijd. Ik lees op internet echter andere dingen. Ik heb overigens geen blaasjes, wel roodheid en 1 hard bobbeltje. Arts gaf ook aan dat het op de foto niet op herpes lijkt. Ergens ben ik toch een beetje bang.

Klazien
dinsdag 25 mei 2021
Hoi Marie,

Vaak zijn de klachten het heftigst als je een eerste uitbraak hebt, klachten verlopen na de eerste uitbraak vaak milder. Misschien goed om langs je huisarts te gaan en de diagnose herpes genitalis eerst te laten bevestigen.

groet, klazien

Henny
donderdag 24 juni 2021
Hoelang duurt een herpes aanval heb het nu een week en alles ligt open daar beneden.... Ook door de afscheiding heb pijn en kan niet werken...... Help

Klazien viaser
donderdag 24 juni 2021
Hoi Henny,

Wat naar dat je zo’n pijn hebt. Een herpes aanval kan wel 10 dagen of langer zijn. Als je volwassen bent mag je maximaal 4 x daags 2 paracetamol 500 mg. tegen de pijn, dit zal de pijn verlichten. Wij adviseren met deze pijnklachten verdere medische hulp bij je huisarts te zoeken.

Groet klazien

C
maandag 5 juli 2021
Hoi.
Ik ben een beetje aan het uitzoeken wat kan en mag op seksueel gebied als je besmet bent met herpes genitale.
Wat ik nergens terug vind is als je als besmet persoon iemand pijpt, kan die persoon dan ook besmet geraken?
Alle tips en weetjes zijn altijd welkom. Het is niet makkelijk om hierdoor een relatie te vinden, maar wil het niet opgeven. Daarom wil ik goed geïnformeerd zijn.
Groetjes C.

Ann
dinsdag 27 juli 2021
Ik heb herpes genitalis. Slik nu een kuur van 5 dagen. Heb een vaste sex partner. Hoe ik hier aan kom is onduidelijk. Als mijn partner ooit een koortslip heeft gehad, zou het al kunnen overdragen via orale sex toch?
Ik haat de gedachte dat ik hierna niet meer met hem zou kunnen vrijen zonder condoom. Wat als we besluiten toch zonder condoom te vrijen als mijn uitbraak voorbij is. Kan ik hem alsnog besmetten? Voor zover hij het virus al niet bij zich droeg of ik hem niet al besmet heb. Er wordt gezegd dat heel veel mensen het virus dragen maar het niet weten. Die hebben toch ook sex met een vaste partner zonder condoom. Ze maken zich er in ieder gevalgeen zorgen over. En de mensen met kans op koortslip die moeten hun partners ook vertellen dat ze dat regelmatig hebben en dus ook herpes genitalis kunnen overdragen. Ik probeer de ernst van de situatie in te schatten waarin ik me bevindt. Of is uitgangspunt zolang je geen uitbraak hebt ben je ok. En neem je net zo'n risico als iemand die wel eens een koortslip heeft? Ben heel benieuwd

Klazien
woensdag 28 juli 2021
In een vaste relatie kan ik me voorstellen dat condoom gebruik niet prettig is.Je kan de situatie met je partner bespreken en samen de keuze maken hoe om te gaan met deze infectie en wanneer je wel of niet een condoom gaat gebruiken.

Roy
zondag 1 augustus 2021
Ik heb een aantal vragen over herpes,

Een vrouw heeft herpes in de mond, hoe groot is kans dat een man besmet raakt tijdens zoenen?

Als de vrouw herpes heeft in de mond en de man bevredigd haar vaginaal door te beffen en vrijen al dan niet met condoom. Hoe groot is dan de kans op besmetting? Of is herpes locatie gebonden en dus in dit geval enkel in de mond van de vrouw?

Als de vrouw de man pijpt hoe groot is de kans op besmetting?

Hoe groot is de kans überhaupt om besmet te raken als de vrouw geen klachten heeft maar wel besmet is met herpes?

Kun je Herpes oplopen en hier vervolgens geen last van hebben maar wel drager zijn?

Kun je eigenlijk wel een relatie aangaan met iemand die besmet is met herpes zonder t zelf te krijgen? Of is die kans erg groot dat je t zelf ook krijgt? Betekent dit altijd gebruik maken van een condoom in die relatie?

Heb dit eigenlijk nooit zo specifiek kunnen vinden.
Gister met iemand gezoend en daarna werd gezegd dat ze een wondje had. Vind dit echt niet chill, maar goed misschien is t niks.
Dit is niet de eerste keer dat ik na afloop of tijdens zoenen zoiets hoor. Ik heb nooit klachten ondervonden tot nu toe, maar t zijn wel dingen die me soms aan t denken zetten.

Gr Roy

Marlous Lasschuyt
maandag 2 augustus 2021
Beste Roy

ik heb een reactie via de mail gestuurd!

Groet Marlous
soa verpleegkundige

Peter
dinsdag 3 augustus 2021
Ik heb een vraag over herpes. 7 dagen geleden heb ik serieel contact gehad. Na 2 dagen kreeg ik een branderig gevoel bij het uiteinde van de plasbuis. Dit houdt nu 5 dagen aan en is de enige klacht. Plassen maakt het niet meer of minder. Zou dit herpes kunnen zijn of zou ik dan ook andere klachten moeten hebben…?

Peter
dinsdag 3 augustus 2021
Sorry, typo, serieel=sexueel


Marlous Lasschuyt
woensdag 4 augustus 2021
Beste Peter,

Herpes kenmerkt zich door pijnlijke met vocht gevulde blaasjes. Zo klinkt dit niet. Houd het in de gaten en test op andere soa als dat risico er is geweest.

Groet Marlous

D
woensdag 4 augustus 2021
Beste,

Ik heb eergisteren seks gehad met mijn vaste bedpartner. Hij kwam er gister toevallig achter dat hij een koortslip had en ik ook.
Wij hebben vaker uitbraken van een koortslip dus wellicht iets aangewakkerd. Echter heeft hij me maandag gebeft, zonder koortslip
Er was nog geen sprake van uitbraak. Moet ik me zorgen maken om een uitbraak daar beneden?

Groet,
D

Marlous Lasschuyt
woensdag 4 augustus 2021
Beste D

dat zou kunnen. het virus is net voor de uitbraak al actief. Houd jezelf goed in de gaten aankomende dagen of er iets verandert

Groet Marlous soa verpleegkundige

D
woensdag 4 augustus 2021
Bedankt voor de snelle reactie. Alleen, het zou kunnen betekent dus niet dat het daadwerkelijk ook gebeurd begrijp ik hier uit? Is dit correct?
Dit is ons vaker overkomen overigens
Groet,
D

Marlous Lasschuyt
woensdag 4 augustus 2021
dit virus is erg besmettelijk maar het is afhankelijk van hoeveel virusdeeltjes er op dat moment aanwezig waren. Ik kan niet voorspellen dat je 100% gegarandeerd daar nu ook blaasjes krijgt.
Het is helaas afwachten en hopen dat het niet zo is.

Groet Marlous

Kevin
zondag 8 augustus 2021
Beste,

Mijn vriendin, met wie ik al 6,5 jaar een relatie heb, heeft een herpes uitbraak gehad afgelopen week. Dit was de eerste keer dat dit haar vagina betrof. Voorheen alleen een koortslip. Nu zijn alle klachten weer gezakt en we vroegen ons af vanaf wanneer er weer seks kan plaatsvinden?

Marlous Lasschuyt
zondag 8 augustus 2021
Beste Kevin,

zodra de blaasjes weg zijn is de infectie niet meer actief.

Groet Marlous

Michael
donderdag 26 augustus 2021
Ik heb een branderig gevoel aan uiteinde van de eikel. Ik heb verder geen blaasjes ofzo. Kan dit herpes zijn? 3 weken geleden Bennink wel door iemand gepijpt maar diegene had geen blaasjes in de mond of kortslip. Hoe kan ik dat evt testen en na hoeveel dagen?
Krijg je altijd zichtbare blaasjes? Want die heb ik niet. Misschien maak ik me druk om niks. Chlamydia en gonorroe zijn negatief

Dirk
maandag 30 augustus 2021
Hallo! Ik ben nu sinds 2 maanden een meisje aan het daten, zij vertelde mij gisteren dat ze herpes genitalis heeft. Ze heeft dit gekregen via orale seks. Wij hebben nog geen onveilige seks gehad, maar ik vraag me wel af of dit uberhaupt mogelijk is. Overal lees ik dat het ook overdraagbaar is voor een aanval, maar hoe groot is die kans nou? Ik zit er echt niet op te wachten om herpes te krijgen of mijn hele leven met condoom te vrijen. Wat kan ik nu echt verwachten?

Alvast bedankt voor jullie advies.

Gr Dirk

Marlous
dinsdag 31 augustus 2021
Beste Dirk

Herpes is een hele ingewikkelde. Zodra de blaasjes er zijn is het virus het actiefst. Sommige mensen hebben ooit een keer een aanval gehad en daarna nooit meer last. Je partner zal jou op de hoogte moeten stellen zodra er een uitbraak is. Groet Marlous

Dirk
dinsdag 31 augustus 2021
1,5 jaar geleden heeft zij een aanval gehad (primo) dat is tevens de enige.

Kan ik dan aannemen dat haar lichaam het dusdanig onder controle heeft en dat ik mij geen zorgen hoef te maken? Ik snap dat het een lastige casus is, maar dit hele onzekere gedoe frustreert me.

Gr.

Dirk

Jenelle
zaterdag 18 september 2021
Hallo,
Ik slik 1000 mg valtrex elke dag voor herpes genitale. Hoe groot is de kans dat ik iemand kan besmetten? Sinds ik die medicatie slik heb ik geen enkele symptomen meer.

Dankjewel!

Lot
zondag 19 september 2021
Als je besmet bent en nog jong bent en dus geen vaste relatie hebt, waardoor het vertellen tegenover iemand lastig is. Is het als je geen uitbraak hebt veilig om seksueel contact te hebben en bedoel ik niet meteen naar bed gaan met elkaar.

Marlous Lasschuyt
zondag 19 september 2021
Beste Lot,

Je kunt herpes ook doorgeven als je geen klachten hebt. De kans dat je het doorgeeft is dan wel veel kleiner dan wanneer je blaasjes hebt.
Heb je blaasjes of zweertjes? Dan is de kans om het door te geven groter. Je kunt dan beter geen seks hebben.

Groet Marlous

Naomi
donderdag 30 september 2021
Hallo,

Ik ben erg in de war door verschillende informatie op internet en wat mijn dokter me verteld.

Mijn dokter (al 2 dokters hebben me dit verteld trouwens) verteld me dat je alleen besmettelijk bent vlak voor een uitbraak tijdens en daarna. Ik slik medicatie en heb al 2 jaar geen uitbraken gehad. Me dokter zegt dat ik dan niemand kan besmetten. Toch lees ik overal over mensen die geen symptomen hebben en het dan alsnog door kunnen geven. Ik weet nou niet wat waar is en wat niet.
Ik zit aan een hoge dosering valtrex.

Marlous Lasschuyt
vrijdag 1 oktober 2021
Beste Naomi,

De hoogste besmettelijkheid is inderdaad net voor en tijdens een uitbraak.
Weet de arts dat je valtrex slikt? Is dat uit angst voor een nieuwe uitbraak? Goed dit te bespreken met hem.

Groet Marlous

Anoniem
dinsdag 5 oktober 2021
Ik heb een aantal jaar geleden een besmetting opgelopen. Daarna nog 1 x een uitbraak gehad op m'n been boven m'n lies en nu op m'n onderbuik. Ik kan alleen iemand besmetten bij aanraking van die plek toch? Niet door bvb zoenen of vanuit het zelfde glas te drinken?

Marlous Lasschuyt
woensdag 6 oktober 2021
Beste Anoniem,

Als je een koortslip (een blaasje op je mond) hebt dan moet je inderdaad niet zoenen of een glas delen. Andere plekken op je lijf vermijd je qua wrijving, aanraking.

Groet Marlous

Anoniem
dinsdag 26 oktober 2021
Hoi, gisteravond heb ik gezoend met iemand terwijl ik dus een opkomende koortslip had.. ik dacht dat het alleen een puistje was, heb ik wel is vaker, nadien heeft ze mij nog oraal bevredigd. Zij heeft zelf niets, maar nadat we klaar waren kwam ik erachter dat er toch een blaas (nog wel heel) op mijn lip zat.
Hoe groot is de kans dat ze mij heeft besmet van de kus naar oraal….


Marlous Lasschuyt
dinsdag 26 oktober 2021
Je zult het helaas moeten afwachten. Binnen enkele dagen zullen blaasjes ontstaan als er een overdracht heeft plaats gevonden. Houden jullie beiden jezelf even in de gaten aankomende dagen.

Groet Marlous (soa verpleegkundige)

Lise
zondag 31 oktober 2021
Hallo,

Ik heb al heel lang een koortslip. Als ik ooit besmet wordt met HSV-2, heb ik dan een grotere kans om klachten te krijgen aangezien ik ook soms klachten hebben van hsv-1?

Ik vraag mij ook af hoe het werkt binnen een vaste relatie, aangezien er geen soa-test is voor herpes maar de meeste mensen in een vaste relatie geen condoom meer willen gebruiken.

Ik wil mij niet constant zorgen maken over herpes.

Klazien Visser
zondag 31 oktober 2021
Het hebben van antistoffen tegen HSV 1 beschermd niet tegen een infectie met HSV 2 maar kan er wel voor zorgen dat klachten na infectie met HSV 2 minder heftig zijn.

groet, Klazien
soa verpleegkundige

Anoniem
zondag 31 oktober 2021
Hallo,

Ik vroeg mij af of het überhaupt wel mogelijk is om herpes te voorkomen. Het komt heel vaak voor, condooms kunnen je maar deels beschermen, de meeste mensen weten niet dat ze het virus dragen en er zijn ook geen testen voor herpes die je kunt doen voordat je stopt met condooms in een vaste relatie.

Is het dan wel mogelijk om het te voorkomen of moet iedereen er vanuit gaan dat ze het waarschijnlijk krijgen?

En als je al hsv-1 krijg je dan sowieso klachten op het moment dat je wordt besmet met hsv-2?

Bedankt.

Eva
maandag 1 november 2021
Kan het zijn dat je bij de ene variant wel klachten hebt en bij de andere variant niet? Als ik een koortslip heb en ik krijg later HSV-2 betekent dat dat in dan ook gelijk daar klachten van krijg? Of kan ik HSV-2 hebben zonder het te merken ondanks het feit dat ik een koortslip krijg.

Anoniem
maandag 1 november 2021
Als ik (drager van hsv-1) mijn partner kus (zonder koortslip) en we elkaar oraal bevredigen kunnen we dan hsv-2 krijgen?

Is het wel mogelijk om in een vaste relatie zonder condoom waarin een iemand drager is van hsv-1, hsv-2 te voorkomen?

Klazien Visser
maandag 1 november 2021
Beste Eva,

Het hebben van antistoffen tegen HSV 1 beschermd niet tegen een infectie met HSV 2 maar kan er wel voor zorgen dat klachten na infectie met HSV 2 minder heftig zijn.

groet, klazien Visser
soa verpleegkundige

KLazien Visser
maandag 1 november 2021
Als je HSV1 hebt dan kan je dit overdragen via orale seks. Je loopt geen HSV2 op als je partner dit niet heeft.

groet,
Klazien Visser
Soa verpleegkundige

Anoniem
woensdag 3 november 2021
Hoi,

Ik heb herpes gehad. Ik vroeg me echter af wanneer ik mij terug mag scheren 🙈 ik vind hier niks over terug vandaar mijn vraag want ik vind dat het stoort.

Thx voor de info!

Klazien Visser
donderdag 4 november 2021
Scheren geeft altijd een reactie op de huid, ik zou dit alleen doen als je huid volledig genezen is en er geen wondjes ed meer te zien zijn.

groet, klazien
soa verpleegkundige

Abc
zaterdag 6 november 2021
Hallo, ik ben al 12 jaar samen met mijn partner. Ik heb geen seksueel contact gehad met een ander of maar dan ook iets gedaan. Ik ben kassiere, kan het zijn dat ik het via mijn handen heb ontvangen en in mijn pauze het perongeluk heb overgebracht onder? Of dat ik na een collega de wc heb betreden en het opliep. Vanwege een auto immuun ziekte is mijn weerstand zero. Ik ben totaal radeloos hoe dit ooit heeft kunnen gebeuren en voelt erg onterecht. Met urineren ga ik door de grond. Is een normaal seksleven met mijn man nooit meer mogelijk? Mijn hele leven stort in

Marlous Lasschuyt
maandag 8 november 2021
Beste ABC

ik denk dat je het beste contact kan opnemen met je huisarts zodat je al je vragen kunt stellen en de situatie kunt bespreken. Veel sterkte

Anoniem
zaterdag 13 november 2021
Hey,

Hoelang moet je wachten om terug seks te hebben?
Ik merk dat het niet zo goed lukt met mijn partner. Gevoel dat hij precies niet past.
Ik had een uitbraak 3 weken geleden. Is dit normaal dat seks niet lukt?

Alvast bedankt voor de info.

Klazien Visser
zondag 14 november 2021
Beste,

Wij adviseren om seks te hebben als de klachten voorbij zijn en de blaasjes/ huid volledig genezen is.
Indien de seks pijnlijk is dan stoppen. Het is van belang dat je opgewonden bent (voldoende vochtig) om gepenetreerd te kunnen worden.
Indien je laatst genoemd geen probleem is zou ik de klachten zeker met je partner bespreken en kijken wat een oplossing kan zijn zodat je geen pijn/ ongemak ervaart. Blijven de klachten aanhouden dan adviseer ik je contact op te nemen met je huisarts.

groet,
Klazien Visser
info@soapoli-online.nl

Jason
zondag 19 december 2021
Ik heb een maand geleden seks gehad met condoom en de ander persoon had geen herpes maar ik heb wel een blaasje onder me eikel voor de rest geen pijn gehad bij het plassen of iets heel soms alleen stekend gevoel voor 1 sec is dit gelijk herpes of wat anders

Jason
zondag 19 december 2021
En ik was dit vergeten bij te zeggen het blaasje is na een maand pas gekomen

Marlous Lasschuyt
zondag 19 december 2021
Een eerste herpes uitbraak zie je vaak binnen enkele dagen na het contact. Het zijn met vocht gevulde blaasjes, gepaard met pijn . Dit klinkt er niet echt naar. Laat het de huisarts zien als het nog eens komt.

Groet Soa verpleegkundige

Anoniem
maandag 20 december 2021
Als zowel jij als je vaste partner herpes generalist heeft kan je dan wel seks hebben zonder condoom of is de kans groot dat je zo opstoten bij elkaar aanwakkert?

Marlous Lasschuyt
maandag 20 december 2021
altijd de huid goed in de gaten houden en geen seks hebben zodra je een herpes aanval voelt op komen

Groet Soapoli-online

Katja
woensdag 22 december 2021
Beste,
Als je beide herpes hebt, en de vrouw is zwanger kan je dan seks hebben als de man een opstoot heeft? Kan dit kwaad voor je baby in de buik? Of kan je gewoon seks hebben... De vrouw krijgt normaalgeen opstoot als haar man het wel heeft en ze hebben seks, alleen nu is ze banger aangezien ze zwanger is.

Klazien Visser
donderdag 23 december 2021
Beste Katja,

In geval van klachten wordt altijd afgeraden even geen seks te hebben. In het geval van een zwangerschap is seks af te raden indien het aan het eind van de zwangerschap is en de vrouw al zou kunnen bevallen. Neem bij meer vragen contact op met de verloskundige voor advies.

groet, Klazien Visser
soa verpleegkundige

Lissw
vrijdag 28 januari 2022
Beste, ik ben er helemaal kapot van.
Ik heb 5 dagen gelden seks gehad met mijn nieuwe vriend en had na de seks opeens een pijnlijk gevoel in mijn vagina. Het was rood en gezwollen, verder niets te zien. Ik dacht aan de oorzaak te ruige seks, aangezien dit vaker is voortgekomen. Nu sinds 1/2 dagen last van blaasjes/ open wonden die zich enorm snel verspreiden over mijn gehele geslachtsdeel. Ik denk dat ik last heb van herpes, maar mijn partner geeft aan nog nooit hier last van hebben gehad. Zelfs geen koortslip. Ik vroeg mij t volgende af:
- Kan ik ook herpes krijgen zonder dat hij herpes heeft
- Kan het zo zijn dat hij herpes drager is maar nooit klachten heeft gehad en ik nu heftig reageer
- De relatie is over. Maar durf nu geen nieuwe relatie meer te beginnen. Ben ik geheel besmettelijk met alle vormen van seks, beffen en zoenen? Wat mag ik wel en wat mag ik niet.
- Als ik lang geen last meer heb gehad kan ik dan alsnog zonder condoom vrijen of is er dan alsnog kans op besmetting?
- is alleen het vocht uit de blaasjes besmettelijk of ook het vaginaal vocht zonder uitbraak.

Ik hoor graag!

Marlous Lasschuyt
vrijdag 28 januari 2022
Wat vervelend dat je zoveel klachten hebt Lissw en dat je relatie over is. Je hebt een boel vragen, begrijpelijk ; boek een e-consult bij ons in. Dan kunnen we al je vragen bespreken.

Groet Marlous
Verpleegkundige Soapoli-online

anoniem
dinsdag 1 februari 2022
Kan ik bloed doneren als ik genitale herpes heb, maar geen uitbraak heb?

Marlous Lasschuyt
dinsdag 1 februari 2022
ja dat kan, informeer bij de bloedbank

Marlous

Mamabeertje
woensdag 2 februari 2022
Hallo
Ik heb herpes
Kan ik ook medicijnen krijgen die er voor zorgen dat ik geen uitbraken meer krijg
Als ik een uitbraak heb krijg ik meestal voor 5 dagen medicijnen
Maar ik wil ze gewoon blijven slikken zodat ik minder last van uitbraken heb kan dat

Marlous Lasschuyt
woensdag 2 februari 2022
Beste Mamabeertje

deze vraag moet je met je behandelaar bespreken.

Soapoli-online

Victor
donderdag 10 februari 2022
Ik heb iemand ontmoet die genitiale herpes heeft en ik heb veel met haar gezoend, geen seks gehad, geen pijpen. Ze gaf aan al hele poos geen klachten te hebben gehad. Ik maak me enorm zorgen dat ik dit door (tong) zoenen van naar heb gekregen. Is dit mogelijk? Zo ja hoe kom ik erachter of ik nu herpes heb?

Marlous Lasschuyt
vrijdag 11 februari 2022
Beste Victor

als zij geen klachten had dan is het risico dat je een koortslip hebt opgelopen niet groot. Je merkt het als je pijnlijke blaasjes krijgt op en rond je mond.

Marlous

Elly
maandag 28 februari 2022
Ik kreeg pas na relatie van een half jaar een uitbraak.. mijn vriend heeft nooit last gehad. Kan dit na een half jaar na besmetting of kan het van iemand anders zijn geweest? Hij zegt dat het niet van hem komt omdat hij zich voor mij heeft laten testen ( in relatie voor mij)

Marlous Lasschuyt
dinsdag 1 maart 2022
Beste Elly,

Ben je bij de huisarts geweest om te laten constateren dat het ook echt herpes is? Een eerste uitbraak zie je vaak binnen enkele dagen als je met iemand contact hebt gehad met een herpes blaasje.

Soapoli-online


Elly
dinsdag 1 maart 2022
Hi Marlous,
Ja uit de test kwam herpes. Wij waren toen al een half jaar bij elkaar toen ik de eerste uitbraak kreeg. Kan het sluimeren? Ik vond het vreemd dat het na een half jaar uitbrak nl.

Marlous Lasschuyt
woensdag 2 maart 2022
Beste Elly

snap ik, het is lastig goed antwoord te geven via een blogreactie,
Je bent getest bij je huisarts denk ik, misschien kan je daar nog een vervolggesprek bij aanvragen of bij onze een E-consult boeken. Dan kunnen we er iets dieper op in gaan.

Groet Marlous

Roos
donderdag 31 maart 2022
Hai, mijn vriend en ik hebben allebei een actieve herpes aanval en hebben nu bijna 2 weken geen seks gehad. We hebben geen pijn meer alleen nog wel korstjes van het helen. Mogen wij al seks hebben? En kunnen wij elkaar besmetten? Als ik een aanval heb kunnen we dan met of zonder condoom? Of helemaal niet?

Er is nergens op internet duidelijk te vinden wat je moet doen ala je allebei herpes hebt.

Marlous Lasschuyt
donderdag 31 maart 2022
Beste Roos

het virus is actief net voor de uitbraak en als je blaasjes met vocht hebt. Houd jezelf altijd in de gaten. Voel je een aanval dan wacht je even met seks hebben tot dat over is. De ander kan anders ook een nieuwe aanval krijgen. Niet erg maar kan wel pijnlijk / onaangenaam zijn,

Soapoli-online

Paul Janssens
vrijdag 1 april 2022
Hallo, ik heb enkele vraagjes. Wat moet je doen als één van de twee partners in een vaste relatie besmet is? Volgens wat wij lezen ben je het meest besmettelijk tijdens een uitbraak, maar ook daarbuiten is het risico niet 0. Dien je levenslang beschermde seks te hebben? En wat bij een kinderwens?

Marlous Lasschuyt
vrijdag 1 april 2022
Vervelend dat een van jullie herpes heeft. Ik begrijp dat er nog veel onduidelijk is. Je bent getest bij je huisarts denk ik, misschien kan je daar nog een vervolggesprek aanvragen of bij onze een E-consult boeken. Dan kunnen we er iets dieper op in gaan.
https://www.soapoli-online.nl/e-consult

Marlous (soapoli-online)

anoniem
woensdag 6 april 2022
hoi, ik heb herpes genitalis, ik lees overal dat ik het virus ook kan overdragen als de klachten weg zijn. hoe moet ik zwanger worden als ik geen seks kan hebben zonder condoom?

Marlous Lasschuyt
woensdag 6 april 2022
je bent besmettelijk net voor de uitbraak en tijdens de uitbraak. Je gaat dat herkenen als je vaker een uitbraak hebt. Maar het kan ook zomaar zijn dat je nooit meer een uitbraak krijgt. Het is helaas erg onvoorspelbaar. Seks hebben mag natuurlijk gewoon maar let op als je klachten krijgt. Als je meer wilt weten over herpes boek een e consult (https://www.soapoli-online.nl/e-consult) bij ons dan kunnen we je 1 op 1 informatie geven.

Marlous

Juul
dinsdag 19 april 2022
Vandaag vernomen van de huisarts dat ik herpes genitales heb, ben erg geschrokken wat dat inhoud voor toekomstige relaties als ik moet gaan mededelen dat ik drager ben, daar is geen 1 man blij mee ben ik bang.
Ik heb het opgelopen denk ik via orale sex alhoewel diegene geen koortslip had, ik heb ook met hem gezoend, zou ik het herpesvirus dan ook niet op mijn mond moeten hebben???of kan het zijn dat ik het wel via zijn penis heb gekregen maar dat hijzelf niet weet dat hij drager is van herpes genitales ?

Marlous Lasschuyt
dinsdag 19 april 2022
Beste Juul

Zo’n eerste bericht kan even rauw op je dak vallen. Heeft de huisarts je vragen niet beantwoord of voorlichting gegeven? Morgen kun je h anders nog even bellen dat je nog een boel vragen hebt. Je mag bij ons ook een e consult inboeken mail dan even.

Groet Marlous

HTS.
woensdag 20 april 2022
Mijn partner heeft dit sinds enkele jaren. Ik heb nergens last van en nooit klachten gehad. Recent i.v.m. een andere hulpvraag wel op soa's getest (uitstrijkje, bloedafname) en daar kwam niets uit. Kan ik ervan uitgaan dat ik met soa-vrij door deze tests dus ook mezelf herpes-vrij mag beschouwen? En, herpes hou je een leven lang...Voor altijd seks met condoom, oke. We kunnen - als ik klachtenvrij - wil blijven dus nooit meer onbeschermd seks hebben, idem voor orale seks etc.? Het drukt nl. behoorlijk op ons seksleven, alsof we allesbehalve meer spontaan kunnen zijn. Ik heb echt geen zin in herpes maar toch.

KLazien Visser
donderdag 21 april 2022
Hoi HTS,

Uit je reactie begrijp ik dat je heel veel vragen hebt, eigenlijk te veel om goed te kunnen beantwoorden in een blog reactie. Mocht je je vragen willen bespreken boek dan een econsult met een verpleegkundige ; https://www.soapoli-online.nl/e-consult

groet, Klazien Visser
soa verpleegkundige

Al
zondag 3 juli 2022
Beste…
Ik heb sinds een aantal dagen bultjes bij mijn vagina en doen enorm pijn. Ik heb al 5 maanden een vaste partner, hij heeft het nooit gehad en ik ook niet.. hoe kan dit? Ik lees overal dat binnen 2-12 dagen last krijgt, maar bij mij is dat dus veel later (5mnd)?

Al
zondag 3 juli 2022
Aanvulling:
Het zijn vochtige blaasjes ipv bultjes…
En ik heb al 4 jaar geen seksuele partner gehad, nu mijn huidige partner

Marlous Lasschuyt
zondag 3 juli 2022
Het beste is het te laten testen of het ook echt herpes is. Je kunt het beste naar je huisarts gaan om het te laten beoordelen.
Groet Soapoli-online

Al
zondag 3 juli 2022
Wat zou het anders kunnen zijn, want allee komt wel overeen met wat de andere mensen vertellen, alleen vind ik gek van de incubatietijd en het feit dat wij dit beide nooit hebben gehad

Plaats een reactie

Onzeker of je je moet testen op soa?

Binnen 1 minuut gratis en anoniem advies

Soa-testwijzer