'Voorkomen is beter dan genezen'
Een leus die je vast vaker gehoord hebt. Het klinkt zo simpel en logisch. Maar soms is het niet altijd duidelijk wat dan exact veilige seks inhoud. Om goed te begrijpen hoe je het kunt voorkomen moet je ook weten hoe je het overdraagt. Dan weet je hoe je je moet beschermen.

Hoe draag je een soa over? 

Een soa draag je over door direct slijmvlies- of bloedcontact. Slijmvliezen zitten in de keel, vagina, anus en urinebuis. Maak je daar met je partner onbeschermd contact dan kan een soa overgedragen worden.

Welke soorten bescherming is er?

Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken ter voorkoming van het overdragen van een soa.
condooms, beflapje, vrouwencondoom

Veilig pijpen en beffen

Bij orale seks, het bevredigen van de ander met je mond of zelf bevredigd worden met de mond van een ander, kun je een soa overdragen.

Bij pijpen kun je een condoom gebruiken om te voorkomen dat het slijmvlies van de penis tegen het slijmvlies van de ander in de mond komt. Je kunt smaakjescondooms gebruiken om dit iets aangenamer te maken. Want de rubber smaak van een condoom vind niet iedereen lekker.

Bij beffen kun je de vagina afdekken met een zogenaamd beflapje, liklapje. Wist je dat je dit zelf kunt maken van een smaakjescondoom

Veilige vaginale en anale seks 


Vrijen met condoom is een van de meest effectieve manieren om overdracht van soa en om zwangerschap te voorkomen. Condoomgebruik is succesvol als je een condoom op zak hebt, het condoom op de juiste wijze gebruikt en als je condoomgebruik bij je sekspartners ter sprake kan brengen. 

Condooms gebruiken lijkt makkelijk, toch adviseren we iedereen om te oefenen met het omdoen van condooms. 
Met gemak een condoom op de juiste wijze aanbrengen voorkomt teleurstellingen en draagt bij aan een positieve sekservaring voor jou en je sekspartner. 


 

De video hierboven laat zien hoe je een condoom gebruikt.

Een gescheurd condoom, wat nu?

Als je een condoom gebruikt als je vrijt kan er iets misgaan. Het condoom kan scheuren of afglijden. De meeste problemen met condooms komen door onjuist gebruik.

Wat moet je doen als het condoom scheurt tijdens vaginale seks:

Veel drinken en plassen (natuurlijk doorspoelen)
Rond blijven lopen of gaan staan zodat eventueel sperma uit jouw vagina kan lopen.

Ga niet spoelen; de vagina inwendig spoelen met een vaginale douche is sterk af te raden. Door de vagina te spoelen stuw je het sperma en/of andere ziektekiemen hoger in de vagina. Ook vergroot je de kans iets inwendig te beschadigen waardoor je juist meer risico loopt op een soa.

Wat moet je doen als het condoom scheurt tijdens anale seks:

De anus aan de buitenkant voorzichtig schoon spoelen met lauwwarm water.

Ga niet inwendig spoelen; de anus inwendig spoelen met een klysma is sterk af te raden. Door de anus te spoelen stuw je het sperma en/of andere ziektekiemen hoger in de darm. Ook vergroot je de kans iets inwendig te beschadigen waardoor je juist meer risico loopt op overdracht ziekten.

Risico op soa en hiv?

Ben je ongerust over het sekscontact wat je hebt gehad en bang dat je sekspartner mogelijk hiv besmet kan zijn neem dan binnen 72 uur na het condoom scheuren contact op met je huisarts, Spoedeisende Hulp afdeling van een ziekenhuis bij jou in de buurt of GGD voor het inschatten of je in aanmerking komt voor PEP. Een PEP kuur kan mogelijke virus overdracht voorkomen.

Test op soa na de verstreken window fase.

Risico op een zwangerschap?

Haal direct een morning-after-pil, deze is verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Het innemen van de morning-after-pil moet binnen 72 uur na het onbeschermde seks contact.

Tips om condoomproblemen te voorkomen:

1. Loop stap voor stap de condoom instructie door (let op de houdbaarheidsdatum).
2. Gebruik glijmiddel op waterbasis, olieproducten zoals massage-olie beschadigen het condoom.
3. Gebruik een condoom niet langer dan 15 minuten, breng na 15 minuten een nieuw condoom aan.

 

Soapoli-online is er voor jou

Wij, Klazien en Marlous, gaan jou helpen je soa hulpvraag zo snel als mogelijk op te lossen. Onze jarenlange ervaring als soa verpleegkundigen zetten we in om te adviseren, begeleiden en jou zo goed en snel als we kunnen te helpen. Wij vinden het namelijk erg belangrijk dat jij - als Soapoli-online klant - de best mogelijke zorg aangeboden krijgt als het gaat om een soa. 

In 2011 zijn we Soapoli-online gestart om mensen te helpen zich betrouwbaar op een soa te testen zonder naar de huisarts of andere hulpverlener te moeten. Inmiddels helpen we jaarlijks zo’n 50.000 mensen aan zekerheid en dat al meer dan 10 jaar.

Klazien en Marlous van Soapoli-online

Ga voor zekerheid...


Soapoli-online werkt voor de analyse van de samples samen met een ISO gecertificeerd laboratorium dat zeer snel resultaat levert met de beste kwaliteit. Op deze pagina lees je alles over de kwaliteit van onze testen. Buiten dat de testen erg betrouwbaar zijn is onze dienstverlening compleet en zullen wij er alles aan doen jou zo goed mogelijk te helpen zodat je snel zekerheid hebt.