Hoe werkt een soa test?

Ervaar jij enig onzekerheid of je mogelijk te maken hebt met een soa? Dan is het raadzaam een soa test af te nemen om meer zekerheid hierover te krijgen. Een soa test is een medische test die wordt uitgevoerd om eventuele soa’s op te sporen. Wij horen je al denken: maar hoe werkt een soa test precies? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende type soa testen en hoe ze worden uitgevoerd. 

Of je nu voor het eerst een soa-test ondergaat of al eerder bent getest, dit artikel zal je helpen om beter te begrijpen hoe een soa-test werkt en waarom het belangrijk is om je regelmatig te laten testen op soa's.


 

Hoe bereid je je voor op een soa test?

Wil jij je laten testen op één of meerdere soa’s? Dan is het allereerst van belang om te weten op welke soa’s jij je wilt laten testen en uiteraard welke testen hiervoor nodig zijn. Weet je niet welke test je nodig hebt? Doe dan onze gratis Soa testwijzer. Zo weet je zeker dat je een soa test kiest die aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Ook is het van belang om gedurende een bepaalde periode niet seksueel actief te zijn om de testresultaten niet te beïnvloeden.


 

Hoe gaat een soa test: wanneer een test met urine en wanneer met uitstrijkje?

Welke afname nodig is voor jouw SOA test, verschilt per SOA en hangt af van je risico. Voor de bacteriële SOA als chlamydia, gonorroe en trichomonas test je de plek van je lichaam waar het sekscontact plaatsvond, zoals:

  • de keel
  • de vagina
  • de penis 
  • de anus
 

Hoe gaat een soa test bij mannen?

Chlamydia, gonorroe, trichomonas en mycoplasma genitalium tests worden bij mannen onderzocht via urine.

 

Hoe gaat een soa test bij vrouwen?

Voor de SOA test neem je een afname uit de vagina (ook wel uitstrijkje genoemd). Heb je seks gehad met je mond of in je anus? Dan worden bacteriële soa’s getest door op deze plekken een uitstrijkje te nemen.

 

Overige SOA’s

Hiv, syfilis, hepatitis B en hepatitis C worden met een bloedtest onderzocht.

 

Een soa test zelf doen?

Soapoli-online biedt een vingerpriktest waarmee je thuis bloed kunt afnemen. De afgenomen sample stuur je naar het lab voor onderzoek. Hetzelfde geldt voor de overige SOA tests die via een urinetest of uitstrijkje afgenomen kunnen worden. Dit kan zelf heel eenvoudig door de duidelijke instructies die je meekrijgt bij het bestellen of afhalen van onze geheel betrouwbare SOA testen.

Doet zelf een soa-test afnemen pijn?

Het zelf afnemen van een SOA test doet geen pijn. Hoe de SOA test wordt gedaan, is namelijk als volgt: vrouwen testen vaginaal door met een wattenstaafje uit het testpakket kort de vagina te strijken. Anaal of keel testen gaat ook door te strijken met een wattenstaafje. Mannen vangen urine op.

Wil je een bloedtest doen op hiv, syfilis of hepatitis? Met een vingerpriktest neem je thuis bloed af. Je voelt de prik, maar dit is niet pijnlijk. De test kan wel spannend zijn, dus neem er goed en rustig de tijd voor.

Is lichamelijk onderzoek nodig? 

Heb je geen klachten en wil je jezelf op een soa testen? Dan is lichamelijk onderzoek niet nodig. Heb je echter last van huidklachten of wratjes? Dan adviseren we je om de huisarts te bezoeken en daar je klachten te laten beoordelen. Soapoli-online doet namelijk geen lichamelijk onderzoek. Bij dergelijke huidklachten is het echter wel van belang dit te laten controleren om zo jezelf goed te blijven beschermen en verergerde klachten te voorkomen.

Soapoli-online video instructies

Wil je toch meer informatie over hoe je zelf een SOA test afneemt? Soapoli-online staat voor je klaar! Op het YouTube-kanaal van Soapoli-online vind je video’s van alle afname-instructies, ook de bloedafname. Zo weet je precies hoe jij de SOA test bij jezelf kunt afnemen. Bekijk de video hieronder!

 

Soapoli-online is er voor jou

Wij, Klazien en Marlous, gaan jou helpen je SOA hulpvraag zo snel als mogelijk op te lossen. Onze jarenlange ervaring als SOA verpleegkundigen zetten we in om te adviseren, begeleiden en jou zo goed en snel als we kunnen te helpen. Wij vinden het namelijk erg belangrijk dat jij - als Soapoli-online klant - de best mogelijke zorg aangeboden krijgt als het gaat om een SOA. 

 

In 2011 zijn we Soapoli-online gestart om mensen te helpen zich betrouwbaar op een SOA te testen zonder naar de huisarts of andere hulpverlener te moeten. Inmiddels helpen we jaarlijks zo’n 50.000 mensen aan zekerheid en dat al meer dan 10 jaar. Mogen wij jou ook helpen met een passend testadvies?

 

Klazien en Marlous van Soapoli-online

Analyse in ons laboratorium

Heb jij je SOA test van Soapoli-online afgenomen? Dan kun je het naar het laboratorium sturen. Soapoli-online werkt met het Duitse Medische Laboratoria Dr. Stein & Collegae. Dit lab is ISO-gecertificeerd en heeft een kantoor in Nederland. Alle afgenomen testen gaan hier naartoe en worden volgens richtlijn geanalyseerd. Het opvolgen van de instructie en de windowfases is essentieel. Weten welke typen testen aangeboden worden? Ga naar kwaliteit van de testen Soapoli-online.

Ga voor zekerheid met Soapoli-online!

Zeker weten of je te maken hebt met een SOA? Kies voor de SOA test pakketten van Soapoli-online. Al onze testpakketten zijn betrouwbaar en geheel anoniem te bestellen. Soapoli-online werkt voor de analyse van de samples samen met laboratorium Dr. STEIN. Dit is een ISO gecertificeerd lab dat zeer snel resultaat levert met de beste kwaliteit. Zo is de betrouwbaarheid van jouw testuitslag gegarandeerd. Wij zullen er alles aan doen om jou zo goed mogelijk te helpen, zodat je snel meer zekerheid hebt.