Alles over HIV

Wat is HIV?

Besmetting met het Humaan immunodeficicientie virus (hiv) leidt zonder behandeling bijna altijd tot het ziektebeeld Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (AIDS). Van hiv bestaan wereldwijd twee virus-typen.Hiv-type I is het virus-type wat voorkomt in Europa.

Hoe loop je een hiv infectie op?

Via onveilig sekscontact. Dat betekent via slijmvliescontact of beschadigde huid met bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht van een sekspartner die besmet is met hiv. Het hiv virus kan zitten in:

Wanneer kan je betrouwbaar op hiv testen?

4 weken na het laatste onveilige sekscontact geeft de HIV test van Soapoli-online je een betrouwbare uitslag. Het duurt 3 a 4 weken voordat er antistoffen tegen hiv in het bloed zijn aangemaakt. De hiv-test die Soapoli-online biedt test naast antistoffen op hiv ook op het antigeen (P24 antigeen) waardoor er in een vroeg stadium al een infectie met hiv kan worden aangetoond Al onze testen kun je betrouwbaar thuis afnemen.

Wat gebeurd er als je met hiv besmet raakt?

Zodra het hiv-virus het lichaam is binnen gedrongen beschadigd het de menselijke afweer. Doordat het afweersysteem steeds minder goed werkt zijn mensen die besmet zijn met het hiv virus vatbaarder voor ziekten en aandoeningen. Pas besmette personen hebben vaak veel virus in hun bloed en hierdoor is er meer kans op overdracht tijdens onveilig seksueel contact.

Welke klachten kunnen wijzen op een hiv infectie?

Een groot deel van de mensen die besmet raken met hiv hebben 2 tot 4 weken na de besmetting klachten: 

De klachten worden als mild ervaren en verdwijnen in veel gevallen zonder ingrijpen van een arts.

Wat is PEP?

Bij een recent (het onveilige sekscontact is korter dan 72 uur) gelopen risico op een hiv-besmetting is er de mogelijkheid om postexpositieprofylaxe (PEP) voorgeschreven te krijgen. Neem hiervoor contact op met de eerste hulp afdeling van een ziekenhuis, of de GGD, bij jou in de regio.

 

Wat is PREP?

PrEP betekent het slikken van medicijnen om te voorkomen dat je een hiv infectie oploopt. PREP staat voor pre-expositieprofylaxe. Je neemt de medicatie volgens voorschrift voordat je risico loopt. PrEP is een pil waarin twee medicijnen zitten: emtricitabine en tenofovir. Deze medicijnen voorkomen dat hiv zich in je afweercellen vermenigvuldigt.

Hoe test je op hiv?

Door middel van een bloedtest kan je op hiv testen. Soapoli-online biedt een hiv test die je thuis kan afnemen en die je voor analyse naar het laboratorium stuurt.
 

Wanneer kan je betrouwbaar op hiv testen?

4 weken na het laatste onveilige sekscontact geeft de HIV test van Soapoli-online je een betrouwbare uitslag. Het duurt 3 a 4 weken voordat er antistoffen tegen hiv in het bloed zijn aangemaakt. De hiv-test die Soapoli-online biedt test naast antistoffen op hiv ook op het antigeen (P24 antigeen) waardoor er in een vroeg stadium al een infectie met hiv kan worden aangetoond. 

 

Behandeling van HIV

HIV is op dit moment nog niet te genezen. Behandeling van hiv patienten is dan ook gericht op het remmen van het virus in het lichaam en het ontwikkelen van AIDS te voorkomen.

Heb ik HIV?

Wil je zekerheid over je HIV status? Bestel nu je HIV test in onze webshop of ga naar een van onze verkooppunten en ga voor zekerheid. 

Betrouwbaar testen kan vanaf 4 weken. Stuur je afname kosteloos naar ons lab en binnen 3 werkdagen na binnenkomst kun jij je uitslag inzien in ons portaal. Is je uitslag positief? Wij helpen jou verder.
Heb ik hiv?