Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie treponema pallidum. Deze bacterie kan zorgen voor infecties in vrijwel alle organen en in de hersenen. Hoewel mannen die seks hebben met mannen (MSM) het meeste risico lopen om na een onbeschermd sekscontact met syfilis besmet te raken komt het ook voor bij heteroseksuelen. Het is op meerdere manieren mogelijk om syfilis op te lopen, wat kan leiden tot vervelende klachten. Daarom is het goed om op de hoogte te zijn van wat syfilis voor soa is en wat het precies kan doen. Op deze pagina lees je hier meer over.

Heb ik syfilis?-Soapoli-online

Wat is syfilis?

Syfilis is een soa die wordt veroorzaakt door de bacterie treponema pallidum. Deze bacterie nestelt zich na onveilige seks met iemand die syfilis heeft in de vagina, in de penis, in de anus of in de mond. Dit kan zorgen voor ontstekingen. Waar de infectie zit, hangt af van het seksueel contact dat je hebt gehad. Dit maakt dus dat het besmettelijk is.

Vergeleken met andere soa’s komt syfilis weinig voor. De grootste risicogroep in Nederland zijn mannen die seks hebben met mannen (MSM) en prostituees. Je kunt verschillende klachten krijgen van syfilis, maar je hoeft het niet altijd te merken. Het kan ook voorkomen dat je later pas klachten krijgt die duiden op de soa. Het niet laten behandelen van syfilis kan leiden tot ernstige klachten. Hoe je daarom voorkomt dat je besmet raakt met syfilis? Door het gebruik van een condoom.

 

Hoe krijg je syfilis?

Je kan syfilis krijgen door seksueel contact met iemand die besmet is met de soa. Hoewel de soa het meest voorkomt bij seks tussen twee mannen, kan het ook overdragen van man tot vrouw of vrouw tot vrouw. De treponema bacterie nestelt zich namelijk na onveilig seksueel contact met een syfilis besmette persoon bij seksuele penetratie, maar ook bij contact tussen slijmvliezen. Waar de infectie zit, is vervolgens afhankelijk van het contact dat je hebt gehad.

Maar vraag is: op welke manieren kan je syfilis krijgen? De soa is overdraagbaar door seksueel contact. Dit kan in de vorm zijn waarbij een penis in de vagina of anus gaat. Ook is het echter mogelijk om de syfilis in de mond te krijgen door pijpen, beffen of kontlikken. Dat laatste wordt ook wel rimmen genoemd. Daarnaast kan je syfilis overdragen door naakt op elkaar te liggen en de geslachtsdelen tegen elkaar aan te wrijven, syfilis op de huid dus. Door een condoom te gebruiken verklein je de kans om syfilis te krijgen of aan iemand te geven.

De kans om syfilis op te lopen als je seksueel contact heeft hebt met iemand die een recente syfilis besmetting heeft is 30%. Mannen en vrouwen lopen hebben dezelfde besmettingskansen.

 
Chlamydia en gonorroe testen

Chlamydia en Gonorroe

Testen voor:
 •  Chlamydia
 •  Gonorroe


Inclusief:
 •  Gratis e-consult
 •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen met heteroseksuele contacten zonder klachten, minder dan 3 sekscontacten afgelopen half jaar. Die op zoek zijn naar zekerheid.

 •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
 •  Volledig anoniem besteld & geleverd
52,95
Veel verkocht
Chlamydia en gonorroe testen

Combinatie testpakket met 4 soa-bepalingen

Testen voor:
 •  Chlamydia en gonorroe
 •  Syfilis en hiv


Inclusief:
 •  Gratis e-consult
 •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen met heteroseksuele contacten met meer dan 3 sekscontacten afgelopen half jaar. Die op zoek zijn naar zekerheid.

 •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
 •  Volledig anoniem besteld & geleverd
109,95
Nieuw
Chlamydia en gonorroe testen

PrEP-poli

Testen voor:
 •  Chlamydia en gonorroe (keel, anus en urine)
 •  Nierfunctie
 •  Hepatitis B en C
 •  Syfilis en hiv
Inclusief:
 •  E-consult
 •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen die met PrEP willen starten of hun tussentijdse controles via Soapoli-online willen laten doen.

 •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
 •  Volledig anoniem besteld & geleverd
Vanaf 65,-

Symptomen van syfilis

Zoals gezegd kun je dus klachten ervaren wanneer je besmet bent met syfilis. Zo kan je de volgende symptomen merken vanaf 2 tot 12 weken na je besmetting:
 • Je kan een wondje krijgen op je piemel, vagina of in je anus
 • Je kan een wondje krijgen bij je mond of op je tong
 • Het wondje is niet pijnlijk
 • Opvallend aan het wondje is dat het een harde buitenrand heeft
 • Het wondje geneest 3 tot 6 weken later spontaan
Hiertussen en kort erna kunnen klachten ontstaan van:
 • Griepachtige verschijnselen met koorts, spier- en gewrichtspijn
 • niet-jeukende uitslag op het bovenlichaam, de handpalmen en de voetzolen
 • Kale plekken op de hoofdhuid
 • Grijs gekleurde wratten op geslachtsdelen en anus

Testen op syfilis

Heb jij onlangs onveilige seks gehad en wil je zeker weten of je wel of niet bent besmet met syfilis? Dan is het raadzaam om je hierop te laten testen. Testen op syfilis kan door een afspraak te maken met de huisarts of bij de GGD. Aan de hand van verschillende vragen wordt achterhaald of je kans hebt op syfilis. Voel jij je echter al ongemakkelijk bij de gedachte aan een bezoek bij de huisarts of GGD? Dan is het ook mogelijk om online een betrouwbaar syfilis test pakket te bestellen. 

Een syfilis-test is een bloedonderzoek en is vanaf 4 weken na onveilig contact zinvol. Dit omdat je te maken hebt met een wachttijd, ook wel windowfase genoemd. In deze periode groeit de bacterie hard genoeg om goed te kunnen analyseren in het lab. Daardoor is het dus verstandig om 4 weken na het laatste onbeschermde sekscontact pas jezelf te laten testen.

Een syfilis test thuis gebeurt met een bloedtest. Hiervoor heeft Soapoli-online een vingerpriktest waarmee je thuis bloed kunt afnemen. Je ‘schiet’ met de vingerprik een gaatje in je vingertop zodat je bloeddruppels kunt opvangen. De afgenomen sample stuur je naar het lab voor onderzoek.

Blijkt uit het onderzoek dat de bacterie treponema is gevonden? Dan heb je een syfilis infectie. Ontbreekt deze bacterie, dan heb je geen syfilis. Klinkt logisch zou je denken, maar hier zit een kanttekening aan. Het is namelijk ook mogelijk om een vals-negatieve syfilis uitslag te krijgen. Dit lichten we hieronder kort toe. 

Vals-negatieve syfilis uitslag

De bacterie moet hard genoeg gegroeid zijn om te kunnen analyseren. Dit maakt dat je niet eerder dan 4 weken na de onbeschermde seks moet testen. Doe je dat wel, dan kan het een onbetrouwbare uitslag geven.

Wil je advies over wat je moet testen om een betrouwbare testuitslag te krijgen? Bekijk dan de Soa-testwijzer van Soapoli-online!

Hertesten op syfilis

Bij syfilis is het belangrijk dat er een hertest gedaan word om zeker te zijn dat medicatie zijn werk doet. Mocht je een syfilis hebben dan maakt de behandelaar hier afspraken over met je.


Thuis testen op syfilis

Liever de ongemakkelijke gesprekken met je huisarts of met de GGD vermijden? Dan kun je ervoor kiezen om je op je eigen gemak thuis te testen op een soa. Met de thuistest van Soapoli-Online kun jij je anoniem laten testen op verschillende soa’s, waaronder syfilis. Bekijk onze soa test pakketten voor syfilis.

Behandeling van syfilis

Test jij positief op syfilis? Dan is een behandeling nodig om de syfilis infectie te doden. Syfilis wordt bij voorkeur behandeld met penicilline injecties. Afhankelijk van de uitslagen van je bloedonderzoek kan de behandeling uit meerdere penicilline injecties bestaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn indien het onduidelijk is hoelang je al met syfilis rondloopt of indien je bijvoorbeeld zwanger bent. De nacontrole gebeurt in overleg met degene die jou behandelt. Er wordt aangeraden om de eerste week na de behandeling, of wanneer je nog plekjes op je geslachtsdeel, anus of mond ziet, nog geen seks te hebben. Zijn deze zeven dagen voorbij en heb je geen zweertjes of wratten meer? Dan kun je anderen niet meer besmetten met syfilis.

Het is mogelijk om van syfilis te genezen. Maar heb je eenmaal een syfilis infectie gehad, dan blijft dit altijd zichtbaar in je bloed. Ook betekent genezing niet dat je niet weer opnieuw syfilis kunt oplopen bij onveilige seks. Zorg daarom altijd voor de juiste bescherming tijdens de seks, dus een condoom of beflapje, om kans op een soa te voorkomen. 

Het is van groot belang dat als er bij jou syfilis wordt vastgesteld, dat je je sekspartners waarschuwt om zich ook te laten testen en behandelen. Het is belangrijk om samen met je behandelend arts te kijken naar het stadium van syfilis om zo te bepalen tot hoeveel weken/maanden of jaren terug je jouw sekspartners moet waarschuwen. Dit is maatwerk en dient zorgvuldig te worden uitgezocht. Syfilis is een zeer ernstige aandoening als het niet wordt behandeld. Vandaar dat partnerwaarschuwing van zeer groot belang is.

Wat als je syfilis niet behandelt?

Als je syfilis niet behandelt, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor jou en je lichaam. Dit kan twee tot 30 jaar duren. Zo kan je er haaruitval, oogklachten en andere zichtproblemen van krijgen. Loop je al jaren rond met syfilis? Dan kan je de ontstekingen door syfilis in bijna alle organen krijgen, zoals het hart of de hersenen. Ook kan je de infectie in je ruggenmerg, huid of botten krijgen. Dit zorgt voor veel schade in je lichaam. Des te belangrijker is het daarom dus op tijd in te grijpen bij een syfilis infectie om deze ernstige gevolgen in je lichaam te voorkomen.

 

Wanneer is syfilis weg?

Syfilis is gelukkig goed te behandelen. Belangrijk dat dit ook gebeurt om te voorkomen dat de infectie zich nog verspreid in het lichaam. Heb jij een behandeling hebt gehad? Dan duurt het meestal zeven dagen totdat de syfilis weg is uit je lichaam. Na een week is het daarom ook weer mogelijk om seks te hebben zonder dat je iemand besmet. Het is echter ook na je behandeling mogelijk om opnieuw besmet te raken met syfilis. Blijf daarom altijd voorzichtig wanneer je seks hebt en zeker de eerste paar keer na je behandeling.

Wil je persoonlijk advies van een professional over een soa? Vraag een E-consult aan!

Boek een consult

Twijfel je wat je testen? Ontvang gratis en anoniem testadvies.

Soatestwijzer

Hoe verloopt een online soa thuistest?

1. Doe de GRATIS Soa-testwijzer

Gebruik onze GRATIS Soa-testwijzer, en ontvang direct antwoord op welke soa thuistest je nodig hebt en vanaf welk moment een afname betrouwbaar is.

2. Volledig anoniem besteld en bezorgd

Soapoli-online levert jouw soa thuistest discreet af. Voor 23.00 uur besteld, is de volgende werkdag in huis. Volg de duidelijke instructies en neem de soa thuistest zelfstandig af.

3. Stuur je afname GRATIS naar ons lab

Verzend je afname gratis naar ons ISO-gecertificeerd laboratorium. De betrouwbaarheid van de soa test voor thuis is hetzelfde als testen via de huisarts of GGD.

4. Ontvang de uitslag

De uitslag van jouw soa thuistest is binnen 1-3 werkdagen zichtbaar in ons uitslagenportaal.

Hoe voorkom je syfilis?

Het liefst voorkom je natuurlijk dat je syfilis, of welke soa dan ook, krijgt. Het antwoord om syfilis te voorkomen is dan ook heel simpel: veilig vrijen. Zorg voor de juiste bescherming tijdens de seks om de kans op soa’s te verkleinen. Gebruik een condoom of beflapje, zowel bij orale als vaginale- en anale seks.

Wat als je test positief is

Is de uitslag van jouw soa test positief?

 Soapoli-online helpt jou verder zodat je behandeld kunt worden.
Lees meer via deze link.

Bestel jouw soa test

Zeker weten of je geen syfilis hebt?

Doe een test! Dit is de enige manier om zeker te weten of je wel of geen syfilis hebt. Soapoli-Online staat voor je klaar. Wij hebben speciale syfilis testen die je thuis kunt afnemen. Zo bespaar je jezelf een ongemakkelijk bezoek aan de huisarts of de GGD en neem je op je eigen gemak de test af. Bij ons bestel je je soa test geheel anoniem en ontvang je dit testpakket discreet verpakt thuis. Wij helpen je om meer zekerheid te krijgen over jouw persoonlijke situatie. Bepaal zelf wanneer jij je test met de betrouwbare syfilis test pakketten van Soapoli-Online.

Ook voor andere soa test pakketten kun je bij ons terecht, zoals chlamydia en gonorroe testen, hepatitis B en C testen en PrEP-check testpakketten. Wij helpen je graag!

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI