Ben jij een man en heb je wel eens seks met een man?

Wist je dat?: 

8% van de mannen wel eens geëxperimenteerd heeft met een man?
Van de mannen heeft 8% ooit seks gehad met een man, van de vrouwen had 10% ooit seks met een vrouw. Seks betekent hier orale of anale seks en voor vrouwen die seks hebben met vrouwen ook seks met vingers of speeltjes.

6% van de mannen en 3% van de vrouwen noemt zich homoseksueel, biseksueel of lesbisch.
Dat zelfbenoeming als homo, biseksueel of lesbisch vaker voorkomt onder mannen dan vrouwen, terwijl aantrekking tot seksegenoten juist vaker voorkomt onder vrouwen, lijkt te komen door de relatief grote groep vrouwen die zich vooral tot het andere geslacht aangetrokken voelt en die zich vaker dan mannen heteroseksueel noemt. Van de vrouwen die zich vooral tot personen van hetzelfde geslacht aangetrokken voelen, zegt 78% zich hetero te noemen, tegenover 49% van de mannen.

Behoor jij tot die 8% en benoem jij jezelf tot heteroseksueel of houd je je bi- homo seksuele gevoelens liever voor jezelf? Is het lastig om de juiste informatie te vinden over veilige seks, soa en hiv?
Soapoli-online is er voor jou. Bij ons kun je anoniem en heel discreet je informatie inwinnen door op de site te lezen maar je kunt ons ook bellen of mailen. Klazien en Marlous zijn beiden soa verpleegkundigen en hebben ieder meer dan 20 jaar ervaring hierin. Geen vraag is te gek. 
Heb je seks contact gehad en wil je zeker zijn dat je hier niets aan over hebt gehouden dan ben je hier ook aan het juiste adres. We bieden soa lab afnamesets aan die in het laboratorium geanalyseerd worden. Net zoals bij de huisarts maar dan anoniem en zonder gesprek. 

 

Risico op soa en hiv

Soa (Seksueel overdraagbare aandoeningen), vroeger geslachtsziekten genoemd, zijn ziekten die worden overgedragen via seksueel contact. Jaarlijks lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een soa op. Sommige soa hebben ernstige gevolgen als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste makkelijk te genezen. Behandeling met medicijnen helpt je ervan af.
Een soa kan je bij je dragen zonder dat je er iets van merkt. De meeste soa geven namelijk helemaal geen klachten.

Via Soapoli-online kun je je laten testen op, chlamydia, gonorroe, trichomonas, syfilis, hiv, hepatitis B, hepatitis C, mycoplasma en herpes genitalis.

Het standaard advies volgens de NHG standaarden voor een man die seks heeft gehad met een man is best uitgebreid: 

Chlamydia en gonorroe (keel en urine en anus) 
Syfilis en hiv (op hiv testen is niet nodig als je al weet dat je hiv positief bent)
Hepatitis B (tenzij je gevaccineerd bent) 
Ben je besmet met hiv of gebruik je PrEP dan zou je hepatitis C kunnen testen

Zoals gezegd dit is een best uitgebreid advies. Om hem iets te nuanceren: Als je bijvoorbeeld eenmalig iemand hebt gepijpt en nooit bent gepijpt of aangeraakt bent bij de penis of anus dan volstaat een keeltest op chlamydia en gonorroe. Je kunt ons bellen of mailen als je hier vragen over hebt of een testadvies op maat wilt hebben.

Hiv draag je over via bloed-bloed contact en bloed-sperma contact. Een condoom beschermt hierin heel goed. We adviseren je toch regelmatig op hiv te testen ook al gebruik je altijd condooms. Test eens per half jaar op soa en hiv als je wisselende partners hebt of als jouw partner mogelijk meer risico loopt op soa/ hiv.
 

PrEP gebruik ter voorkoming van hiv


In 2017 waren in Nederland 7 van de 10 hiv diagnoses bij mannen die seks hebben met mannen. Als je een man bent die seks heeft met mannen heb je in Nederland een behoorlijke kans om hiv op te lopen. Als man die seks heeft met mannen is het verstandig PrEP te gebruiken, tenzij:

- Je ALTIJD een condoom gebruikt bij het neuken, ook met je vaste partner
- Je niet altijd een condoom gebruikt maar je van je sekspartner 100% zeker weet dat deze hiv-negatief is en geen kans heeft om hiv op te lopen van een andere sekspartner
- Je niet altijd een condoom gebruikt maar je van je sekspartner weet dat hij hiv met een onderdrukte viral load heeft. Iemand met een onderdrukte viral load kan het virus niet overdragen.
 

PrEP-poli by Soapoli-onlineWil je graag PrEP gebruiken? Dan kan Soapoli-online jou helpen met PrEP check testpakketten in combinatie met een PrEP recept. 

PrEP-poli by Soapoli-online

 

Voorkom een soa

Voorkomen is beter dan genezen. Hoe voorkom je het oplopen van soa/hiv?

Het kan zijn dat het condoom is stuk gegaan tijdens de seks. Dan schrik je behoorlijk. Hier een aantal tips wat je moet doen als jou dit overkomt: wat te doen als het condoom scheurt tijdens anale seks.

Wist je dat er 1 soa is waar voor je je kunt laten beschermen? Gratis?? Dat is hepatitis B. Met 3 vaccinaties heb je een levenslange bescherming tegen dit virus. Bezoek een GGD bij jou in de buurt en zij helpen jou verder. 
 

Soa behandeling?

Soapoli-online geeft in de uitslag aan wat je moet doen stel dat de uitslag positief is. Dat is bij chlamydia, trichomonas en mycoplasma vrij makkelijk door een recept te sturen naar de door jou opgegeven apotheek. 

Syfilis en gonorroe behandelen we met een injectie. Je kunt naar Gouda komen als je huisarts geen optie is. 

Mocht er een hiv positieve uitslag zijn dan zorgen we dat je bij de juiste hulpverlener komt.

Via deze link kom je bij uitgebreide informatie hoe een soa behandeling via Soapoli-online eruit ziet.

Soapoli-online is er voor jou

Wij, Klazien en Marlous, gaan jou helpen je soa hulpvraag zo snel als mogelijk op te lossen. Onze jarenlange ervaring als soa verpleegkundigen zetten we in om te adviseren, begeleiden en jou zo goed en snel als we kunnen te helpen. Wij vinden het namelijk erg belangrijk dat jij - als Soapoli-online klant - de best mogelijke zorg aangeboden krijgt als het gaat om een soa. 

In 2011 zijn we Soapoli-online gestart om mensen te helpen zich betrouwbaar op een soa te testen zonder naar de huisarts of andere hulpverlener te moeten. Inmiddels helpen we jaarlijks zo’n 50.000 mensen aan zekerheid en dat al meer dan 10 jaar.

Klazien en Marlous van Soapoli-online

Ga voor zekerheid...


Soapoli-online werkt voor de analyse van de samples samen met een ISO gecertificeerd laboratorium dat zeer snel resultaat levert met de beste kwaliteit. Op deze pagina lees je alles over de kwaliteit van onze testen. Buiten dat de testen erg betrouwbaar zijn is onze dienstverlening compleet en zullen wij er alles aan doen jou zo goed mogelijk te helpen zodat je snel zekerheid hebt.
 
Belangrijke informatieve site: 
Testlab
Soaaids Nederland