Bij seks zonder condoom kun je risico lopen op een soa of ongewenste zwangerschap. Hieronder worden een aantal seksuele handelingen beschreven met uitleg en risico:

Je laten aftrekken of vingeren:
 • veilig voor hiv en soa zolang je je eigen geslachtsdeel daarna niet aanraakt als je niet eerst je handen hebt gewassen. Zit er sperma, bloed of voorvocht op de vinger die bij jou naar binnen gaat, dan kan hiv en soa worden overgedragen. Die soa kan afkomstig zijn van de keel, piemel of anus en via vingers worden overgebracht. Als jij iemand vingert, dan loop je zelf geen risico op hiv. Wel kun je via je vinger een soa uit zijn anus overbrengen op je eigen vagina, piemel of anus als je die niet tussendoor wast.
Pijpen en beffen: 
 • Bij een oraal sekscontact waarbij geen sperma of (menstruatie)bloed in de mond is gekomen, is de kans dat je besmet raak met het hiv virus zeer klein. Wel kan je op deze wijze andere soa oplopen. Het risico op andere soa als chlamydia, gonorroe, hepatitis B, syfilis kan niet direct na het sekscontact worden uitgesloten. Er moet bij het testen altijd rekening worden gehouden met de windowfase van de soa, en deze is voor alle soa weer anders. Zekerheid krijgen over de kans dat je na een oraal sekscontact herpes genitalis of genitale wratten oploopt is helaas niet te geven tenzij je hiervan na enige tijd klachten krijgt in de vorm van pijnlijke blaasjes en wratjes. Heb je iemand gepijpt/ of gebeft en er is sperma of (menstruatie) bloed in je mond gekomen dan heb je een risico op hiv. Heb je als man seks met mannen (MSM) dan loop je bij zo'n contact meer risico dan mannen die alleen met vrouwen vrijen. Dit komt omdat in de groep mannen die seks hebben meer mensen zijn die hiv besmet zijn.
Kontlikken (rimmen): 
 • Risico op hepatitis A/B en andere soa
Seksspeeltjes delen: 
 • Een seksspeeltje wat in aanraking is geweest met de slijmvliezen van de vagina of anus van een sekspartner en kort daarna in je eigen vagina of anus wordt ingebracht, kan een soa overbrengen. Je kunt een speeltje veilig delen door een condoom er om heen te doen of door het te reinigen voordat de ander hem kan gebruiken.
Wrijfcontact:
 • zonder dat de penis in de vagina of anus gaat. Als de penis zonder condoom wrijft tegen de vagina of anus kan dat een risico op soa geven. Het risico op hiv krijg je als je sperma met bloed in contact komt.
Onbeschermde penetratie (neuken):
 • Piemel komt in de vagina of anus zonder een condoom. Dit geeft risico op hiv en soa.
 
Een soa kun je dus krijgen via onbeschermd contact tussen 2 of meerdere personen. Een soa kan zitten in:
 • Sperma
 • Voorvocht
 • Bloed
 • Vaginaal vocht
 • Slijmvliezen
 • Schaamhaar 
 • Huid
Heb je met een ander persoon onbeschermd seks contact gehad of heeft er slijmvliescontact plaats gevonden dan kan een soa overgedragen worden.
 

Ook zonder penetratie kans op een soa

Zoals je ziet is penetrerende seks (neuken) niet noodzakelijk voor het overdragen van soa, met een wrijfcontact van slijmvlies op slijmvlies zonder bescherming van een condoom loop je al risico.

Een aantal soa's is ook overdraagbaar via bloed. Denk hierbij aan HIV, hepatitis B en hepatitis C. Dit kun je ook oplopen als gevolg van een onhygiënisch aangebrachte tatoeage of piercing. Of als je voor drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt.

 

Soapoli-online is er voor jou

Wij, Klazien en Marlous, gaan jou helpen je soa hulpvraag zo snel als mogelijk op te lossen. Onze jarenlange ervaring als soa verpleegkundigen zetten we in om te adviseren, begeleiden en jou zo goed en snel als we kunnen te helpen. Wij vinden het namelijk erg belangrijk dat jij - als Soapoli-online klant - de best mogelijke zorg aangeboden krijgt als het gaat om een soa. 

In 2011 zijn we Soapoli-online gestart om mensen te helpen zich betrouwbaar op een soa te testen zonder naar de huisarts of andere hulpverlener te moeten. Inmiddels helpen we jaarlijks zo’n 50.000 mensen aan zekerheid en dat al meer dan 10 jaar.

Klazien en Marlous van Soapoli-online

Ga voor zekerheid...


Soapoli-online werkt voor de analyse van de samples samen met een ISO gecertificeerd laboratorium dat zeer snel resultaat levert met de beste kwaliteit. Op deze pagina lees je alles over de kwaliteit van onze testen. Buiten dat de testen erg betrouwbaar zijn is onze dienstverlening compleet en zullen wij er alles aan doen jou zo goed mogelijk te helpen zodat je snel zekerheid hebt.