Advies en medische vragen

Weet je niet welke soa test bij jouw risico hoort volg dan de Soatestwijzer. Door het beantwoorden van enkele vragen krijg je direct op je scherm te zien welke soa testen bij jouw risico passen en wanneer je de afnames betrouwbaar uitvoeren.

Iedere soa heeft zijn eigen windowfase. Windowfase betekend de tijd waarna de SOA kan worden aangetoond met een laboratorium test. Hier vind je de windowfase per SOA-test.

Wil je graag wat uitgebreider met een soa verpleegkundige spreken? Boek dan een E-consult

Ja dat kan. Ongesteld zijn/ menstruatie bloed beinvloedt de uitslag van je laboratorium test niet. Verwijder wel een ingebrachte tampon voorafgaand aan de afname.

Wij adviseren voor een betrouwbaar testrestultaat een vaginale zelf afstrijk middels een wattenstaafje.

Heb je een antibiotica kuur voorgeschreven gekregen voor een andere niet soa gerelateerde aandoening? Wacht 2 weken met testen van chlamydia en/of gonorroe na inname van de laatste antibiotica tablet. Bloedonderzoeken kunnen zonder wachttijd betrouwbaar worden gedaan.

Kijk hier voor extra tips: www.soapoli-online.nl/tips-voor-een-goede-bloedafname
Mocht dat ook niet lukken, neem dan contact op met de klantenservice van Soapoli-online zodat zij je kunnen adviseren.

Ja dat kan, bewaar je urine tot verzending in de koelkast.

Blijf er niet mee rondlopen maar ga zo snel als mogelijk op soa testen. Bij Soapoli-online kan je naast thuistesten ook op maandagochtend en donderdagochtend op het soa
spreekuur terecht. 
Wil je weten of je klachten een soa symptoom kan zijn doe dan de SOA symptoomwijzer 

Is Gouda te ver weg voor je, bezoek dan altijd je huisarts of een andere hulpverlenende instantie zoals de GGD. Je vragen stellen of je situatie voorleggen kan ook in ons E-consult.
 

Test niet eerder dan 6 weken na het afronden van je behandeling. Eerder testen kan een vals positief resultaat geven.

De soa test

De wijze van afname ligt aan wat je wilt laten testen. Bijvoorbeeld chlamydia en gonorroe testen uit de keel gebeurd middels een afstrijken van de keel. Hoe je dat doet vind je uitgebreid terug in de afname instructie bij je test of kun je bekijken in onze video instructies.

De test is een aantal maanden houdbaar. Op de buitenkant van je afnameset vind je de houdbaarheidsdatum. 

Verzending en verpakking van de soa-test

Bij Soapoli-online weten wij dat anonimiteit voor onze klanten heel belangrijk is. Wij streven er dan ook naar alles zo discreet mogelijk aan te bieden. De pakketjes worden in een blanco brievenbusbox verzonden. Er staat geen logo of bedrijfsnaam op, alleen jouw naam en adresgegevens.    
  zending voor de brievenbus      Brievenbusdoos Soapoli-online

Ja je kan je pakket laten bezorgen bij:

1.  een PostNL afhaallocatie.

Let op: om je pakket te kunnen afhalen bij een afhaallocatie van PostNL vraagt de baliemedewerker om je legitimatie; de naam die je opgeeft bij het plaatsen van je order moet dan ook overeenkomen met de gegevens op je legitimatiebewijs. Je pakket moet binnen 7 dagen opgehaald worden anders retourneert Postnl je bestelling aan ons.

2. of je koopt je test bij een van onze verkooppunten

Zodra we je pakket hebben verzonden ontvang je een mail van ons met daarin de track and trace gegevens van je zending. Op werkdagen worden bestellingen tot 23.00 nog dezelfde dag verzonden. Heb je geen track and trace ontvangen controleer je spambox of neem contact op met onze klantenservice.

Verzending naar het lab

De barcode sticker moet op het buisje worden geplakt. Dit is essentieel om jouw uitslag aan jouw gegevens te koppelen. Ben je de barcode vergeten te plakken en zit je envelop al dicht? Knip dan voorzichtig de verpakking open, plak de barcode sticker op het buisje en plak de verzendmaterialen met tape dicht. Buisjes zonder barcode of met de barcode op de verpakking worden vernietigd dit om verwisseling van samples te voorkomen.

Wij adviseren je de afname te verzenden van maandag tot en met donderdag voor de lichting van de brievenbus.

Klik op Medische brievenbus PostNL om een brievenbus in de buurt te vinden die op zondag wordt geleegd.

Instructie: vul eerst de plaats in, dan bij 'wat wilt u doen' brief posten en vervolgens kun je medisch aanvinken.

Is de buitentemperatuur 0 graden of lager dan adviseren we je de retourenvelop met daarin je afname niet te versturen via een brievenbus maar te posten via de postzak bij een servicebalie van PostNL.

Is de buitentemperatuur hoger dan 25 graden dan adviseren we je de retourenvelop met daarin je afname niet te versturen via een brievenbus maar te posten via de postzak bij een servicebalie van PostNL.

Uitslag

Je testcode vind je op het bovenste deel van je pakbon zie blauwe cirkel.
 

Je uitslag kan je inzien door in te loggen in ons uitslagenportaal.
Ook te vinden via www.soapoli-online.nl rechts bovenin via mijn uitslag zie afbeelding hier onder.

Vul je testcode, je geboortedatum en je geslacht in. Is je uitslag nog niet bekend dan kan je je mailadres achterlaten dan sturen we je een bericht op het moment dat er een uitslag voor je klaar staat.
 

Als je laboratorium uitslag aangeeft dat je een soa hebt dan ontvang je van ons in eenvoudige bewoordingen de uitslag van je test.
Je uitslag bevat een duidelijke uitleg over de stappen die naar aanleiding van de uitslag moeten worden ondernomen. Een soa behandeling kan je via Soapoli-online laten uitvoeren, je kan er ook voor kiezen je laboratorium uitslag te downloaden en mee te nemen voor behandeling via je huisarts.

Dat kan zeker! Je kunt ons mailen zie contact

Zodra je afname in het lab is aangekomen, gaan de 3 werkdagen in. 

Surf naar het uitslagenportaal. Vul je code, geboortedatum en geslacht in, geef aan dat je geen robot bent en druk op inloggen/ activeren. Je komt nu in een scherm waar je je testcode en mailadres kan invoeren. De bevestiging dat je code goed is geactiveerd zie je meteen op je scherm.
 
 

Privacy en anonimiteit

Bij Soapoli-online weten wij dat anonimiteit voor onze klanten heel belangrijk is. We vragen de minimaal vereiste gegevens als in: je naam, geboortedatum, geslacht je postadres (dit om het pakketje te kunnen verzenden) en je mailadres en je telefoonnummer om je bestelling te bevestigen. Wij gebruiken deze gegevens alleen om je bestelling te verzenden. Je gegevens worden 6 weken na je bestelling verwijderd. Wij sturen nooit ongevraagd post, facturen en delen nooit gegevens zonder jouw uitdrukkelijke toestemming.

Betrouwbaarheid van de testen

Wij maken voor het testen van soa gebruik van soa laboratorium-zelf afnametests. Indien je de gebruiksaanwijzing nauwkeurig volgt en niet eerder dan de aangegeven windowfase afneemt is de uitslag die je van ons ontvangt zeer betrouwbaar. Wij werken voor het verkrijgen van een betrouwbare uitslag met een ISO geaccrediteerd laboratorium die de afgenomen materialen onderzoekt. De betrouwbaarheid van de analyse is gelijk aan de betrouwbaarheid van een test via je huisarts of een GGD.

Er is geen kwaliteits verschil in de soa test van de GGD/Huisarts of die van Soapoli-online. We gebruiken dezelfde laboratorium testen. Bij Soapoli-online hoef je geen gesprek als je dat niet wilt. De test bestel je via het internet en neem je thuis af en stuur je zelf naar ons laboratorium.

De uitslag via Soapoli-online krijg je vaak eerder binnen dan testen via de GGD of huisarts.
Testen via Soapoli-online is goedkoper dan testen via de huisarts. Bij de huisarts betaal je voor het Nza tarief en betaal je doortestkosten. Bij Soapoli-online betaal je alleen het bedrag wat je in de webshop ziet.

Afleestesten hebben als voordeel dat ze direct resultaat geven, maar hebben als groot nadeel dat vaak een stuk minder betrouwbaar zijn. De test kan soa’s missen of een verkeerde uitslag geven. In een onderzoek van Het Maastricht Infectieziekten Centrum scoorde één chlamydia-zelftest van de drogist slechts 12% op specificiteit. Dat betekent dat 88% van de mensen met een positieve uitslag helemaal geen chlamydia heeft!

Het advies van instanties zoals Soaaids Nederland is daarom om een soa test te doen die in een lab wordt geanalyseerd. Onze soa testen neem je zelf af en stuur je vervolgens naar het laboratorium. Uitslag is er binnen 1-3 werkdagen. Mocht je een soa hebben helpen we je ook aan een behandeling. 

Soa behandeling

Onze voorkeur heeft om een recept op naam uit te schrijven. Het is voor je eigen gezondheid belangrijk om de juiste medicatie voorgeschreven te krijgen. De apotheek bewaakt dit proces. We hebben een mogelijkheid om anoniem een recept uit te schrijven. Mocht dit - om zwaarwegende redenen - noodzakelijk zijn, dan kan de medicatie alleen worden afgehaald in Gouda. 
 

Wil je niet dat je ouders (of iemand anders die de zorgverzekeringspolis kan inzien) weet dat je een soa behandeling hebt gekregen? Kies dan voor verzending van recept via Mijn Apotheek. Deze kan op jouw verzoek medicatie uitleveren zonder dat deze informatie in je zorgdossier komt. Je kan je verzoek vermelden in het opmerkingenveld bij het bestellen van de medicatie.

De kosten voor een chlamydia behandeling liggen via Mijn Apotheek rond de 22 euro. Dit is exclusief verzendkosten naar een huisadres of PostNL afhaalpunt.

De medicatie besteld bij MIJN APOTHEEK wordt in een discrete verpakking verzonden naar het door jou opgegeven adres. Aan de buitenkant zie je dus niet wat de inhoud van het pakketje is.

Laat je je medicatie door Mijn Apotheek leveren? Dan sturen zij je medicatie discreet naar je woonadres of een PostNL afhaalpunt.

De verzendkosten van medicatie naar je woonadres zijn € 4,25. Haal je de medicatie liever op bij een PostNL afhaalpunt, dan zijn de kosten € 6,95. 

"Mijn Apotheek", de online apotheek waar we mee samen werken kan ook medicatie naar België verzenden.
 

We mogen alleen mensen behandelen die via ons getest zijn en waarbij een soa is vastgesteld. Is je partner niet via ons getest? Dan kunnen wij deze ook niet behandelen. Je partner kan altijd contact opnemen met zijn of haar huisarts voor overleg.

Naast het behandelen van je soa is het belangrijk dat je je sekspartners waarschuwt. Door ze te waarschuwen dat ze zich moeten laten testen en behandelen voorkom je verdere verspreiding van soa. Soapoli-online is samenwerkingpartner van Partnerwaarschuwing.nl. Via het uitslagenportaal van Soapoli-online kan je een inlogcode voor de website van www.partnerwaarschuwing.nl aanvragen. Met deze code log je in en waarschuw je (anoniem) je sekspartner(s).

Ben je positief getest via Soapoli-online en wil je behandeld worden door Soapoli-online dan kunnen wij een recept voor je uitschrijven. Wij informeren je huisarts niet over de behandeling mits jij dit zelf aangeeft. Wil je deze informatie niet delen met je huisarts, maak deze wens kenbaar bij de apotheek waar je je medicatie afhaalt. Soapoli-online deelt nooit ongevraagd informatie met derden.

Blijkt uit je uitslag dat er een chlamydia infectie is gevonden? Dan vind je bij de uitslag duidelijke uitleg hoe je via Soapoli-online direct een behandeling aanvraagt. Je vult in het uitslagenportaal eerst de vragenlijst met gezondheidsvragen naar waarheid in en verzend deze. Wij maken het recept voor je in orde. In de aanvraag vermeld je waar je de kuur wilt ophalen; bij je eigen apotheek, een apotheek in de buurt van waar je op dat moment verblijft of via Mijn Apotheek.
Receptkosten: wij vragen geen kosten voor het uitschrijven van een chlamydia recept.
Kosten antibiotica chlamydia: de apotheek rekent tussen de 15 à 25 euro voor het leveren van chlamydia pillen.
Doorlooptijd aanvraag medicatie Soapoli-online: gemiddeld 1 werkdag.

Blijkt uit je uitslag dat er een gonorroe infectie is vastgesteld? Dan vind je bij de uitslag een duidelijke uitleg hoe je direct een behandeling kan aanvragen. Een gonorroe besmetting wordt behandeld middels een injectie. Neem contact op met je huisarts voor het maken van een behandelafspraak. 

Blijkt uit je uitslag dat je een trichomonas infectie hebt? Dan kan je via Soapoli-online een behandeling aanvragen. Vul de gezondheidsvragen in het uitslagenportaal naar waarheid in en verzend deze. De link naar de gezondheidsvragen vind je bij je testuitslag. Wij nemen je receptaanvraag zo spoedig mogelijk in behandeling. In de aanvraag vermeld je waar je de kuur wilt ophalen; bij je eigen apotheek, een apotheek in de buurt van waar je op dat moment verblijft of via Mijn Apotheek.
Receptkosten: de receptkosten zijn 20 euro.
Kosten trichomonas behandeling: de apotheek rekent tussen de 10 à 20 euro voor het leveren van medicatie ter behandeling van trichomonas.
Doorlooptijd aanvraag medicatie Soapoli-online: gemiddeld 1 werkdag.

Als uit onderzoek blijkt dat de mycoplasma genitalium bacterie de veroorzaker van je klachten is en je een chlamydia en gonorroe infectie uitgesloten hebt kan je via ons medicatie aanvragen. In je uitslag vind je een duidelijke uitleg hoe je een soa behandeling via Soapoli-online aanvraagt. Je vult in het uitslagenportaal de vragenlijst met gezondheidsvragen naar waarheid in en verzend deze. Wij leggen je gezondheidsvragen aan onze arts voor en die beoordeelt of er een recept kan worden uitgeschreven. In de aanvraag vermeld je waar je de kuur wilt ophalen; bij je eigen apotheek, een apotheek in de buurt van waar je op dat moment verblijft of via Mijn Apotheek.
Receptkosten: receptkosten zijn 20 euro
Kosten antibiotica mycoplasma: de apotheek rekent tussen de 15 à 25 euro voor het leveren van een mycoplasma genitalium behandeling.
Doorlooptijd aanvraag medicatie Soapoli-online: gemiddeld 1 werkdag.

Blijkt uit je uitslag dat je positief test op syfilis-, hepatitis B/C- of hiv? Dan bieden we je ondersteuning om je te laten behandelen via je huisarts of GGD. 
 

Wij behandelen alleen klanten die via Soapoli-online getest zijn en een positieve testuitslag hebben.

Vragen omtrent PrEP

Bij dagelijks gebruik: Elke dag op het zelfde tijdstip 1 tablet

Bij incidenteel gebruik: 
4 tabletten TDF/ FTC rondom seksueel contact

 

Hoe start je met prep
2 tabletten in 1 x, 24 tot 2 uur voor de mogelijke blootstelling aan hiv. Of 5 dagen dagelijks 1 tablet
Hoe starten transmannen met een vagina veilig met PrEP?
Vrouwen en transgenders met vaginaal contact starten 7 dgn van te voren met dagelijks 1 tablet

Hoe start je veilig door na onderbreking?
Wanneer bij intermitterend gebruik een dag geen TDF/ FTC meer genomen isdan 24 tot 2 uur voor de volgende mogelijke blootstelling weer 2 tabletten nemen gevolgd door 1 tablet 24 uur en 48 uur na de mogelijke blootstelling

 

 Als iemand wil stoppen met PrEP, geef dan aan dat hij na het laatste risicomoment nog 2 tabletten moet innemen (met tussenpozen van 24 uur, conform het normale gebruik). Bespreek waarom iemand stopt en de verschillende alternatieve preventie opties.

Hoe stoppen vrouwen en transpersonen met vaginaal contact? 
vrouwen en transpersonen met vaginaal contact nemen nog 7 dagen dagelijks 1 tablet na laatste mogelijke blootstelling aan hiv


 

 PrEP (TDF/FTC) wordt al meer dan 10 jaar voorgeschreven bij hiv. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam. Eén op de 10 PrEP-gebruikers krijgt last van milde (vaak voorbijgaande) bijwerkingen. Klachten die op kunnen treden zijn: gastro-intestinale klachten (misselijkheid, maagklachten), hoofdpijn, gewichtsverlies en levendige dromen. 

Reversibele nierfunctiestoornis komt voor bij <1% van de gebruikers. Reversibele milde osteoporose kan optreden. Vooraf uitsluiten van osteoporose is niet nodig.
 Bij cliënten met bestaande behandelde osteoporose, overleg met de hiv behandelaar. Er is (nog) niet voldoende officiële informatie beschikbaar om de vraag te beantwoorden of cliënten bij intermitterende PrEP (PrEP-inname rondom seks) bij iedere nieuwe inname opnieuw de (voorbijgaande) bijwerkingen ervaren. Op basis van ervaringen vanuit de AmPrEP-studie lijkt dit niet zo te zijn. Mocht dit bij cliënten wel het geval zijn, bespreek dan de optie om over te stappen op dagelijks gebruik
 

Bij dagelijks PrEP kan de vergeten pil alsnog ingenomen worden zodra eraan wordt gedacht. Als het vergeten wordt ontdekt bij het volgende inname-moment, hoeft de vergeten tablet niet alsnog worden ingenomen en gaat iemand door met het normale inname-schema. Een studie heeft berekend dat iemand op dagelijks PrEP goed beschermd is bij gebruik van tenminste 4 pillen per week, echter dit inname schema adviseren wij niet omdat de bescherming bij een vergeten dosis naar verwachting onvoldoende is, en deze conclusie gebaseerd is op post-hoc analyse; de effectiviteit van dit inname schema is verder niet prospectief onderzocht. Wel kan op basis hiervan worden uitgelegd dat de bescherming goed blijft als PrEP incidenteel vergeten wordt.
Als de eerste 2 pillen van het schema van PrEP rondom de seks worden vergeten, is het advies om aanvullende beschermingsmaatregelen zoals condooms te nemen.
Wordt een pil na het risico moment vergeten, dan kan de vergeten pil tot 12 uur na het oorspronkelijke inname moment worden ingenomen. Er kan worden overwogen om post-expositie profylaxe te geven bij gelopen seksueel risico waarbij PrEP niet (correct) is gebruikt. Hierbij dient een individuele inschatting op basis van de specifieke casus te worden gemaakt, met gebruik van het draaiboek seksaccidenten van de LCI (2013).
 
 

Braken na inname
 
Als het middel nuchter is ingenomen, dan bij braken binnen 1 uur na inname de pil opnieuw innemen. 
Als het middel met voedsel is ingenomen, dan bij braken binnen 3 uur na inname de pil opnieuw innemen. 
Bij aanwezigheid van restanten medicatie in het braaksel medicatie altijd opnieuw innemen.
 
Diarree na inname
 
Bij diarree is opnieuw innemen niet nodig en kan het gewone schema gecontinueerd worden. Indien iemand aanhoudende of waterdunne diarree heeft, of indien er sprake is van chronische darminfecties, is het raadzaam te overleggen met een hivbehandelaar.
 
 

Bij start van dagelijks PrEP, is iemand na 5 tot 7 dagen beschermd tegen hiv als het gaat om anale blootstelling. Als iemand direct beschermd wil zijn is het verstandig om te beginnen met twee pillen tegelijkertijd, volgens het schema van PrEP rondom seks. In dat geval is iemand al vanaf 2 uur na inname beschermd. Voor vaginale blootstelling geldt dat dagelijks PrEP tenminste 7 dagen van te voren moet zijn gestart, vanwege de minder snelle accumulatie van actieve metabolieten in de weefsels van de vrouwelijke genitale tractus. Dit geldt dus ook voor transmannen die seks hebben via hun vagina. Om veilig te stoppen is het advies om, na anale blootstelling tenminste 2 dagen door te gaan met PrEP. Na vaginale blootstelling is dat tenminste 7 dagen.
Aangepaste bezorgdagen in verband met de komende feestdagen;
 
  Besteldag Bezorgdatum  
Pasen vr 7 april
za 8 april
za 8 april
wo 12 april
 
zaterdag 8 april
woensdag 12 april
woensdag 12 april
woensdag 12 april
 
 
Koningsdag wo 26 april
do 27 april
vrij 28 april
 
vrijdag 28 april
zaterdag 29 april

zaterdag 29 april
 
 
Hemelvaartsdag wo 17 mei  
do 18 mei
vrij 19 mei
vrijdag 18 mei
zaterdag 19 mei
zaterdag 19 mei
 
       
Pinksteren vrij 26 mei
zaterdag 26 mei
zondag 27 mei
maandag 28 mei
zaterdag 27 mei
woensdag 31 mei
woensdag 31 mei
woensdag 31 mei
 

 

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI