Als je met condoom vrijt kan het gebeuren dat er iets misgaat. Het condoom kan scheuren of afglijden. De meeste problemen met condooms komen door verkeerd gebruik.

Wat moet je doen als het condoom scheurt tijdens anale seks.

Wat kan je doen?

Heb je anale seks gehad (penis van je sekspartner in jouw anus) en het condoom bleek na afloop gescheurd te zijn dan is het belangrijk om

  • De anus aan de buitenkant voorzichtig schoon te spoelen met lauwwarm water.

Wat je niet moet doen

  • Ga niet inwendig spoelen; de anus inwendig spoelen met een klysma is sterk af te raden. Door de anus te spoelen stuw je het sperma en/of andere ziektekiemen hoger in de darm. Ook vergroot je de kans iets inwendig te beschadigen waardoor je juist meer risico loopt op overdracht ziekten.

Wanneer kan je SOA testen? 

Ongeveer 10 dagen na het condoomfalen kun je je laten testen op chlamydia en gonorroe. Een syfilistest kan na 6 weken en een betrouwbare hiv-test na 6,5 week.

Wanneer moet je direct in actie komen?

Ben je ongerust over het sekscontact wat je heeft gehad en bang dat je sekspartner mogelijk hiv besmet kan zijn neem dan binnen 72 uur contact op met je huisarts, Spoedeisende Hulp afdeling van een ziekenhuis bij je in de buurt of de GGD voor inschatting of je in aanmerking komt voor PEP. Een PEP kuur kan mogelijke virus overdracht voorkomen. Doe de PEP check .

Tips om het scheuren van condooms te voorkomen;

1. Loop stap voor stap de condoom instructie door (let op de houdbaarheidsdatum).

2. Doe zelf het condoom om zodat je zeker weet dat je het volgens instructie gebeurd.

3. Gebruik glijmiddel op waterbasis, olieproducten zoals massage-olie beschadigen het condoom.

4. Gebruik een condoom niet langer dan 15 minuten, breng na 15 minuten een nieuw condoom aan.

Geen reacties

Plaats een reactie