Heb ik gonorroe?

Heb ik gonorroe? Dit is een vraag waar je nu mee rond kan lopen. Het kan zijn dat je klachten of symptomen ervaart die kunnen passen bij een gonorroe infectie. Het kan zijn dat je gewaarschuwd bent door een sekspartner waarbij gonorroe is vastgesteld. Maar de meest voorkomende situatie dat je jezelf deze vraag stelt is omdat je risico hebt gelopen en graag zeker wilt zijn dat je er geen chlamydia of gonorroe aan hebt overgehouden. 

Om je te helpen deze vraag te beantwoorden geven we je eerst wat meer informatie over deze SOA.
 

Wat is een gonorroe? 


Gonorroe, in de volksmond ook wel druiper genoemd, wordt veroorzaakt door de neisseria gonorrohoeae ofwel gonokok. De gonorroe bacterie nestelt zich in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Deze bacterie kan tijdens (onbeschermd) seksueel contact tussen twee personen worden overgebracht. Niet alleen door penetratie (neuken), maar ook door direct contact van de slijmvliezen van de keel, vagina, plasbuis of de anus. De gonorroe bacterie kan ook tijdens een vrijpartij via vingers of speeltjes overgedragen worden. 

Hoe test je op gonorroe?

Een gonorroe test kan het beste worden gedaan door afname met een wattenstaafje uit vagina, anus, keel of via het opvangen van urine welke in het lab wordt onderzocht. Urine onderzoek wordt bij vrouwen afgeraden omdat dit minder betrouwbaar is dan een vaginale afstrijk.
Bij het testen op SOA moet je rekening houden met een zogehete windowfase. Dat betekent dat een bacterie eerst voldoende groot moet zijn om 'gevangen' te kunnen worden in een analyse in het lab. Voor gonorroe geldt dat je 14 dagen moet wachten na het laatste onbeschermde sekscontact. Het is verstandig om na een onbeschermd sekscontact jezelf op SOA te testen, wil je direct betrouwbaar advies bezoek onze SOA testwijzer.
soatestwijzer gratis soa testadvies

Symptomen van gonorroe bij vrouwen:

Bij 30-60% van de vrouwen met gonorroe treden nauwelijks of geen klachten op.
  • gaat het meestal om een toegenomen hoeveelheid vaginale afscheiding
  • bloedverlies
  • pijn en branderigheid bij het plassen.

Symptomen van gonorroe bij mannen:

Symptomen bij mannen ontstaan vaak al enkele dagen nadat de infectie is opgelopen.
  • De klachten bestaan uit een branderig gevoel
  • pijn bij het plassen
  • veelal pussige (geelgroene) afscheiding, die gering maar ook heel hevig kan zijn (‘druiper’).

Behandeling van een gonorroe infectie

Gonorroe is goed te behandelen door middel van een injectie met antibiotica. De kuur kan afwijken op grond van je gezondheidstoestand. De antibioticakuur kun je desgewenst ook via Soapoli-online ontvangen.

Heb ik gonorroe?

Wil je zekerheid over je gonorroe status? Bestel nu je gonorroe test in onze webshop of ga naar een van onze verkooppunten en ga voor zekerheid. 

Betrouwbaar testen kan vanaf 14 dagen. Stuur je afname kosteloos naar ons lab en binnen 3 werkdagen na binnenkomst kun jij je uitslag inzien in ons portaal. Is je uitslag positief? Wij helpen jou verder.

Heb ik gonorroe?