Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die veroorzaakt wordt door een bacterie (Chlamydia trachomatis). Met meer dan twintigduizend positieve tests per jaar is chlamydia de meest voorkomende soa in Nederland. Chlamydia is op meerdere manieren op te lopen en kan zorgen voor vervelende klachten. Het is daarom goed om op de hoogte te zijn van wat de soa inhoudt en wat het kan precies doen. Daarom vertellen we je er alles over op deze pagina.

 

Wat is chlamydia?

In Nederland is chlamydia de soa die het meest voorkomt. Het is een infectie die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Chlamydia is een soa die overdraagbaar is door het hebben van seks. Dit gebeurt vooral als je onveilige seks hebt, dus zonder condoom. Daarnaast is chlamydia overdraagbaar van moeder op kind, namelijk bij de geboorte. 

Wanneer je chlamydia oploopt, merk je er waarschijnlijk weinig van. Klachten komen namelijk niet heel vaak voor bij deze soa. Je kunt het hebben en doorgeven zonder dat je het weet. Echter, een chlamydiainfectie, die niet behandeld wordt, kan ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar bent. Dat geldt voor zowel vrouwen als mannen. Wanneer je tijdens de seks een condoom gebruikt, verklein je de kans dat je chlamydia krijgt en dit vervolgens weer doorgeeft. 

 

Chlamydia en gonorroe testen

Chlamydia en Gonorroe

Testen voor:
 •  Chlamydia
 •  Gonorroe


Inclusief:
 •  Gratis e-consult
 •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen met heteroseksuele contacten zonder klachten, minder dan 3 sekscontacten afgelopen half jaar. Die op zoek zijn naar zekerheid.

 •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
 •  Volledig anoniem besteld & geleverd
52,95
Veel verkocht
Chlamydia en gonorroe testen

Combinatie testpakket met 4 soa-bepalingen

Testen voor:
 •  Chlamydia en gonorroe
 •  Syfilis en hiv


Inclusief:
 •  Gratis e-consult
 •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen met heteroseksuele contacten met meer dan 3 sekscontacten afgelopen half jaar. Die op zoek zijn naar zekerheid.

 •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
 •  Volledig anoniem besteld & geleverd
109,95
Nieuw
Chlamydia en gonorroe testen

PrEP-poli

Testen voor:
 •  Chlamydia en gonorroe (keel, anus en urine)
 •  Nierfunctie
 •  Hepatitis B en C
 •  Syfilis en hiv
Inclusief:
 •  E-consult
 •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen die met PrEP willen starten of hun tussentijdse controles via Soapoli-online willen laten doen.

 •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
 •  Volledig anoniem besteld & geleverd
Vanaf 65,-

Hoe krijg je chlamydia?

Omdat chlamydia een bacterie is, is deze van mens-op-mens overdraagbaar. Het werkt alleen niet hetzelfde als bij een griepje. Nee, chlamydia wordt overgedragen door seksueel contact tussen twee mensen. Of het nu twee mannen, twee vrouwen of een vrouw en een man zijn, maakt hierbij niet uit. De chlamydia bacterie zorgt ervoor dat er een ontsteking ontstaat bij je slijmvliezen. Deze slijmvliezen zorgen ervoor dat de bacterie wordt overgedragen. 

 

Op welke manieren is chlamydia nu overdraagbaar? Veel mensen denken dat dit alleen bij seksuele penetratie is, maar dat klopt niet helemaal. Je slijmvliezen zitten namelijk in je mond, vagina, anus en de penis. Hierdoor is chlamydia dus overdraagbaar op verschillende manieren, namelijk:

 • door seksuele penetratie, wanneer de penis in de vagina of anus gaat;
 • door naakt op elkaar te liggen en de penis de vagina of anus aanraakt, of bij contact tussen vagina en vagina (bij allebei is de kans op infectie wel kleiner);
 • door orale seks, dus bij pijpen of beffen (deze manier komt zeer zelden voor).
 

Wat niet vaak voorkomt, maar wel mogelijk is, is dat chlamydia wordt overgedragen door seksspeeltjes of via de vingers. Het gezamenlijk gebruik van seksspeeltjes kan ervoor zorgen dat chlamydia wordt overgedragen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de vingers bij seksuele handelingen.

Waar kun je chlamydia krijgen?

Chlamydia zit niet door je hele lichaam, maar op één bepaalde plek. Namelijk een plek waar slijmvliezen zitten: de penis, vagina of anus. Vaak komen er geen klachten kijken bij een chlamydia infectie. Zeker een anale infectie wordt vaak gemist wanneer je je laat testen op chlamydia. Je kunt namelijk alsnog een infectie in de anus oplopen, zonder anale seks. Dit komt omdat de vagina en anus zo dichtbij elkaar zitten. Hierdoor kunnen bacteriën die de anus besmetten, ook makkelijk de vagina bereiken en infecteren.

Meer weten hierover? Lees dan ons artikel over chlamydia in de anus.

Ook is het mogelijk om chlamydia op te lopen in je keel. Dit komt niet heel vaak voor, maar kan gebeuren door het pijpen, waardoor de penis diep in de keel komt. Bij beffen is dit niet mogelijk. 

 

Meer weten hierover? Lees dan ons artikel over chlamydia in je mond of keel.

 

Tot slot is het mogelijk dat chlamydia in je oog terechtkomt. In je oog? Zeker! Het klinkt onwaarschijnlijk, maar het kan voorkomen. Dit kan gebeuren door het aanraken van je oog met handen die eerst een geïnfecteerde vagina, anus of penis hebben aangeraakt.

 

Meer weten hierover? Lees ons artikel over chlamydia infectie in je oog.

Hoeveel kans op chlamydia?

Een misverstand is dat een soa als chlamydia 100% overdraagbaar is. (mijn sekspartner heeft een chlamydia dús moet ik het ook hebben.) Het percentage is kleiner. Hoe vaker je seks hebt met iemand die een chlamydia of gonorroe heeft, des te groter wordt het risico dat jij het ook zult krijgen.

Besmettelijkheid Chlamydia

Voor chlamydia is de kans dat je het overgedragen krijgt van vrouw naar man 28%.
En de kans dat je het van man naar vrouw overdraagt 45%.

 

Wil je persoonlijk advies van een professional over een soa? Vraag een E-consult aan!

Boek een consult

Twijfel je wat je testen? Ontvang gratis en anoniem testadvies.

Soatestwijzer

Symptomen van chlamydia

Zoals al meerdere keren is aangegeven, hoef je niets te merken van een chlamydia infectie. Maar dat betekent niet dat je helemaal geen klachten kunt krijgen. Wel is het zo dat mannen en vrouwen verschillende klachten kunnen ervaren.

Symptomen van chlamydia bij mannen

Mannen met een chlamydia infectie hebben sneller klachten dan vrouwen. Bij ongeveer 50% van de mannen verloopt een chlamydia infectie echter zonder klachten. Klachten die mannen ervaren zijn onder andere een branderig gevoel bij het plassen, waterige afscheiding (vooral ‘s ochtends) en pijn in de balzak.

Symptomen van chlamydia bij vrouwen

Vrouwen krijgen dus minder snel klachten bij een chlamydia infectie dan mannen. Het percentage vrouwen met klachten ligt rond de 25%. Klachten die vrouwen vooral ervaren zijn onder andere pijn of een branderig gevoel bij het plassen, pijn in de onderbuik en vaginale afscheiding. 

Symptomen van chlamydia bij vrouwen:

 • pijn bij het plassen
 • branderig gevoel bij het plassen
 • veranderde afscheiding (qua geur, kleur of consistentie)
 • bloedverlies tussen de menstruaties
 • pijn of bloedverlies bij seksueel contact
 • pijn in de onderbuik

Symptomen van chlamydia bij mannen:

 • een branderig gevoel bij het plassen
 • jeuk
 • waterige tot pusachtige afscheiding, en 
 • pijn in de balzak 

Hoe verloopt een online soa thuistest?

1. Doe de GRATIS Soa-testwijzer

Gebruik onze GRATIS Soa-testwijzer, en ontvang direct antwoord op welke soa thuistest je nodig hebt en vanaf welk moment een afname betrouwbaar is.

2. Volledig anoniem besteld en bezorgd

Soapoli-online levert jouw soa thuistest discreet af. Voor 23.00 uur besteld, is de volgende werkdag in huis. Volg de duidelijke instructies en neem de soa thuistest zelfstandig af.

3. Stuur je afname GRATIS naar ons lab

Verzend je afname gratis naar ons ISO-gecertificeerd laboratorium. De betrouwbaarheid van de soa test voor thuis is hetzelfde als testen via de huisarts of GGD.

4. Ontvang de uitslag

De uitslag van jouw soa thuistest is binnen 1-3 werkdagen zichtbaar in ons uitslagenportaal.

Testen op chlamydia

Wanneer je onveilige seks hebt gehad en je vertrouwt het niet volledig of voelt enig onzekerheid, is het verstandig om je te laten testen op chlamydia. Je kunt je laten testen bij de huisarts of bij de GGD. Dit gaat gepaard met een consult. Ze zullen je hier vragen wanneer je seks hebt gehad, of dit veilig was en of het alleen vaginale of ook anale seks was. Dit kan natuurlijk vrij ongemakkelijk voelen, maar het helpt wel je onzekerheid uit de lucht en schept zo meer duidelijkheid. Vind je de stap naar een huisarts of de GGD te groot? Dan is het ook mogelijk om online een betrouwbaar chlamydia soa test pakket te bestellen.

 

Het testen op chlamydia zelf is zeer eenvoudig en pijnloos. De tests voor mannen en vrouwen zijn echter verschillend. Mannen vangen de eerste straal ochtendurine op om deze te laten onderzoeken op chlamydia. Vrouwen kunnen zelf met een wattenstaafje materiaal uit de vagina halen. Heb je anale of orale seks gehad? Dan is de test voor man en vrouw hetzelfde en kun je zelf materiaal afnemen uit je keel of anus.

 

Een chlamydia-test is een diagnostische test. Dit houdt in dat lichaamsmateriaal in een laboratorium wordt onderzocht. Zo wordt bij een test op chlamydia gekeken of jouw urine of uitstrijkje chlamydia trachomatis bacteriën bevat. Worden deze bacteriën gevonden? Dan heb je een chlamydia infectie. Ontbreken de bacteriën? Dan heb je geen chlamydia. Klinkt heel simpel, maar er zit een kanttekening aan. Want je kunt een vals negatieve of positieve test hebben.

Vals negatieve chlamydia uitslag

Als je te vroeg bent met testen, dan kunnen eventueel aanwezige chlamydia cellen nog niet voldoende ontwikkeld zijn om zich te laten vangen tijdens de afname. De wachttijd per soa is belangrijk om in de gaten te houden. Zo is deze voor chlamydia veertien dagen. Test dan ook zeker niet eerder. 

 

Ook is het belangrijk om goed te testen. Test je bijvoorbeeld alleen de keel, terwijl je ook vaginale seks hebt gehad, dan zegt de uitslag hier niets over. De misvatting bestaat dat chlamydia door je hele lijf zit. Chlamydia is een bacterie en die nestelt zich op de plek waar hij is overgedragen. 

 

Wil je advies over wat je moet testen om goede betrouwbare uitslagen te krijgen? Bekijk dan de soa-testwijzer van Soapoli-Online!

Vals positieve chlamydia uitslag

Sommige mensen willen graag hertesten na hun behandeling. Ook hier geldt dat je rekening moet houden met een bepaalde wachttijd. Na een behandeling is het advies om minstens zes weken te wachten met testen. Er kunnen namelijk tot die tijd nog dode chlamydia cellen aanwezig zijn die in het onderzoek aangezien kunnen worden voor een actieve infectie. De uitslag geeft aan positief te zijn, maar in werkelijkheid is die negatief.

Hertesten op chlamydia

Bij het hertesten op chlamydia voer je nog een keer een test uit, omdat je niet zeker bent of je eerste test de juiste uitslag gaf. In het geval dat je geen klachten hebt en na behandeling geen verschil voelt, kan het fijn zijn om voor de zekerheid te testen of de behandeling is aangeslagen. Het advies hierbij is om zes weken te wachten tot je je opnieuw laat testen. 

 

Meer weten hierover? Lees dit artikel over het hertesten op chlamydia.

Thuis testen op chlamydia

Heb je geen zin in dat ongemakkelijke gesprek en ga je liever niet naar de huisarts of de GGD om je te laten testen? Dan is het tegenwoordig ook mogelijk om je thuis te testen op soa’s. Heb jij daarom liever de voorkeur om je op je eigen gemak vanuit huis te testen? Dan kun je via Soapoli-Online een soa test pakket voor chlamydia bestellen.

Behandeling van chlamydia

De behandeling van chlamydia is niet voor iedereen hetzelfde. Aan de hand van de infectie, de locatie waar de bacterie is aangetroffen en jouw gezondheidstoestand, kan een arts je een chlamydia behandeling voorschrijven. Hoe ziet zo’n behandeling er precies uit? Dat is eigenlijk vrij eenvoudig: je krijgt een pil voorgeschreven die de bacterie dood zal maken. Dit is vrijwel altijd in de vorm van een antibioticakuur. Er zitten verschillen in de kuur per locatie waar de chlamydia zich bevindt. Zit de bacterie in de anus? Dan krijg je een kuur van zeven dagen. Op andere plekken is een eenmalige inname van azitromycine tabletten voldoende. 

 

Ook wanneer jij besluit om zelfstandig de test af te nemen met het testpakket van Soapoli-Online, blijft het niet enkel bij het afleveren van de test. Wij begeleiden en helpen je ook met de behandeling indien er sprake is van een positieve testuitslag.

 

Wat gebeurt er als je chlamydia niet behandeld?

In veel gevallen gaat chlamydia vanzelf over en ervaar je geen erge klachten. Wel kun je het dan nog een keer krijgen. Toch kan het voorkomen dat je wel erge klachten ervaart als je chlamydia niet behandeld. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier nare gevolgen van ondervinden:

 

Mannen kunnen last krijgen van:

 • een ontsteking in de bijbal;
 • een ontsteking in de prostaat;
 • tijdelijk mindere vruchtbaarheid.
 

Vrouwen kunnen last krijgen van:

 • tijdelijk mindere vruchtbaarheid;
 • een buitenbaarmoederlijke zwangerschap;
 • een ontsteking in de eileiders en onderbuik;
 • chronische buikpijn.

Is de uitslag van jouw soa test positief?

Wil je via Soapoli-online een recept aanvragen?
​​​​​​​Dat kan, lees meer via deze link.

Bestel jouw soa test

Wanneer is chlamydia weg?

Chlamydia is een bacterie en wordt behandeld met antibiotica. Hoe lang deze kuur is, hangt af van de locatie van de infectie in je lichaam. Hoe lang het duurt voordat de bacterie is gedood, hangt dus af van je antibioticakuur. Heb je een eendaagse kuur voorgeschreven gekregen, dan duurt het doorgaans vier dagen voor de bacterie is gedood. Heb je een zevendaagse kuur voorgeschreven gekregen, dan duurt het ongeveer vijf dagen (na je laatste pil) voor de bacterie is gedood. Voor de behandeling is het belangrijk de gehele kuur af te maken.

Na het nemen van de laatste pil van je kuur, is het niet verstandig om gelijk seks te hebben. Het advies is om hier minimaal zeven dagen mee te wachten. Dit heeft ermee te maken dat je lichaam de tijd nodig heeft om te herstellen van de infectie. Onder seks valt daarmee ook masturbatie.  

Wanneer je zeker wilt weten dat je chlamydia weg is, kun je nog een test uitvoeren. Wel is het advies dit pas na zes weken te doen. Anders kan de test een vals positieve uitslag geven.

 We hebben een uitgebreid artikel over het onderwerp 'wanneer is chlamydia weg' geschreven wil je meer weten over dit onderwerp. 

Is chlamydia ooit echt weg?

Het antwoord op deze vraag is: ja. Maar! Onderzoek wijst uit dat als je ooit chlamydia hebt gehad, de kans groter is om nogmaals besmet te raken. De kans dat bacterie zich kan nestelen is dan groter. Daarbij kan het ook zo zijn dat er weer onveilige seks plaatsvindt met een partner die zich niet heeft laten testen of behandelen ondanks dat deze is gewaarschuwd. Het advies is, zeker bij wisselende partners, om eens per half jaar te testen. Heb je klachten? Laat je dan eerder testen. 

Hoe voorkom je chlamydia?

Het antwoord hierop is heel eenvoudig. De enige manier om een chlamydia infectie te voorkomen, is om tijdens de seks een condoom te gebruiken. Voorkom slijmvliescontact, dit kan gebeuren als de geslachtsdelen tegen elkaar aan wrijven.
Verhalen zoals wassen met zeep en spoelen, zijn echt fabeltjes. 

Zeker weten of je chlamydia hebt?

Doe een test! Dit is de enige manier om zeker te weten of je wel of geen chlamydia hebt. Soapoli-Online staat voor je klaar. Wij hebben speciale chlamydia testen die je thuis kunt afnemen. Zo bespaar je jezelf een ongemakkelijk bezoek aan de huisarts of de GGD en neem je op je eigen gemak de test af. Bij ons bestel jij je soa test geheel anoniem en ontvang jij je testpakket discreet verpakt thuis. Wij helpen je om meer zekerheid te krijgen over jouw persoonlijke situatie. Bepaal zelf wanneer jij je test met de betrouwbare chlamydia test pakketten van Soapoli-Online.


Ook voor andere soa test pakketten kun je bij ons terecht, zoals complete testpakketten voor vrouwen of complete testpakketten voor mannen met daarin ook gonorroesyfilis en HIV testen, hepatitis B en C testen. Wil jij graag PrEP slikken dan hebben wij ook PrEP-check testpakketten. Wij helpen je graag!

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI