Heb ik chlamydia?

Heb ik chlamydia? Dit is een vraag waar je nu mee rond kan lopen. Het kan zijn dat je klachten of symptomen ervaart die kunnen passen bij een chlamydia infectie. Het kan zijn dat je gewaarschuwd bent door een sekspartner waarbij chlamydia is vastgesteld. Maar de meest voorkomende situatie dat je jezelf deze vraag stelt is omdat je risico hebt gelopen en graag zeker wilt zijn dat je er geen chlamydia aan hebt overgehouden. 

Om je te helpen deze vraag te beantwoorden geven we je eerst wat meer informatie over deze SOA.
 

Wat is chlamydia?

In Nederland is chlamydia de meestvoorkomende SOA. Het is een infectie die wordt veroorzaakt door de chlamydia trachomatis bacterie. Deze bacterie kan tijdens (onbeschermd) seksueel contact tussen twee personen worden overgebracht. Niet alleen door penetratie (neuken), maar ook door direct contact van de slijmvliezen van de keel, vagina, plasbuis of de anus. Slijmvliezen kunnen ook tijdens een vrijpartij via vingers of speeltjes overgedragen worden. Een chlamydia infectie die niet wordt behandeld kan bij zowel bij vrouwen als ook bij mannen er voor zorgen dat je minder vruchtbaar bent. Door condooms te gebruiken verklein je de kans om een chlamydia op te lopen.
 

Hoe test je op chlamydia?

Een chlamydia test kan het beste worden gedaan door afname met een wattenstaafje uit vagina, anus, keel of via het opvangen van urine welke in het lab wordt onderzocht. Urine onderzoek wordt bij vrouwen afgeraden omdat dit minder betrouwbaar is dan een vaginale afstrijk.

Wanneer kan ik op chlamydia testen?

Bij het testen op SOA moet je rekening houden met een zogehete windowfase. Dat betekent dat een bacterie eerst voldoende groot moet zijn om 'gevangen' te kunnen worden in een analyse in het lab. Voor chlamydia geldt dat je 14 dagen moet wachten na het laatste onbeschermde sekscontact. Het is verstandig om na een onbeschermd sekscontact jezelf op SOA te testen, wil je direct betrouwbaar advies bezoek onze SOA testwijzer

Symptomen van chlamydia bij vrouwen:

Slechts een klein deel van de vrouwen met een vaginale chlamydia infectie heeft klachten als:

Symptomen van chlamydia bij mannen:

Ongeveer 50% van de mannen met een chlamydia infectie ervaart klachten. Klachten die kunnen wijzen op een chlamydia infectie bij mannen kunnen zijn: 

Behandeling van een chlamydia infectie

Chlamydia is goed te behandelen door middel van de inname van een antibiotica kuur. De kuur kan verschillen dit heeft te maken met de lichaamslocatie waar de infectie is gevonden en met je eigen gezondheidstoestand. De antibioticakuur kun je desgewenst ook via Soapoli-online ontvangen.

Heb ik chlamydia?

Wil je zekerheid of je chlamydia hebt? Bestel nu je chlamydia test in onze webshop of ga naar een van onze verkooppunten en ga voor zekerheid. 

Betrouwbaar testen kan vanaf 14 dagen. Stuur je afname kosteloos naar ons lab en binnen 3 werkdagen na binnenkomst kun jij je uitslag inzien in ons portaal. Is je uitslag positief? Wij helpen jou verder.

Heb ik chlamydia?