Heb ik chlamydia?

De enige manier om antwoord te krijgen op de vraag 'heb ik chlamydia' is door jezelf op chlamydia te testen. Het kan zijn dat je twijfelt of je risico hebt gelopen. Doe dan onze gratis Soatestwijzer die jou anoniem een advies geeft. 

Hoe werkt een chlamydiatest?

Een chlamydiatest wordt het beste gedaan door afname met een wattenstaafje uit de vagina (noemen we ook wel uitstrijkje), anus of keel of door urine in te leveren. De afgenomen sample wordt naar het lab gestuurd en daar onderzocht. Urineonderzoek bij vrouwen raden we af omdat het minder betrouwbaar is dan een uitstrijkje.

Wanneer chlamydia testen?

Heb je onveilige seks gehad en wil je jezelf laten testen? Houd dan rekening met een wachttijd, ook wel windowfase genoemd. In deze periode groeit de bacterie hard genoeg om goed te kunnen analyseren in het lab. Wanneer chlamydia testen? Het is verstandig om veertien dagen na het laatste onbeschermde sekscontact jezelf te laten testen.

Wat is chlamydia? 

Chlamydia is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die je krijgt door seks. Vooral als je geen condoom gebruikt. Vaak merk je niet dat je het hebt. Maar soms heb je klachten, zoals ontstekingen bij de vagina, baarmoedermond, anus of keel. Daar kun je medicijnen voor krijgen. In je keel gaat het vanzelf weer over. Je kunt het krijgen door penetratie (neuken) of door direct contact van de slijmvliezen van de keel, vagina, plasbuis of de anus. Slijmvliezen kunnen ook tijdens een vrijpartij via vingers of speeltjes overgedragen worden.

Je kunt chlamydia hebben en doorgeven zonder dat je het weet. Een infectie die niet wordt behandeld kan zorgen dat je minder vruchtbaar bent. Bij zowel vrouwen als mannen. Door condooms te gebruiken verklein je de kans dat je zelf chlamydia krijgt en het doorgeeft. Heb je onveilige seks gehad en wil je een snel en betrouwbaar advies? Doe dan onze Soatestwijzer.

Symptomen van chlamydia bij vrouwen

Een klein deel van vrouwen met vaginale chlamydia heeft klachten. Klachten zoals:

Symptomen van chlamydia bij mannen

Zo’n 50% van de mannen met chlamydia ervaart klachten. Klachten bij mannen met chlamydia kunnen zijn:

Behandeling van een chlamydia infectie

Chlamydia is goed te behandelen met medicijnen, zoals een antibioticakuur. Er zijn verschillende kuren mogelijk. Welke je krijgt hangt af van jouw gezondheid en waar in je lichaam de infectie is gevonden. Als je wilt dan kun je ook via de Soapoli-online de antibioticakuur ontvangen.

Heb ik chlamydia?

Wil je zekerheid of je chlamydia hebt? Bestel nu je chlamydia test in onze webshop of ga naar een van onze verkooppunten.

Betrouwbaar testen kan vanaf 14 dagen. Stuur je afname kosteloos naar ons lab en binnen 3 werkdagen na binnenkomst kun jij je uitslag inzien in ons portaal. Is je uitslag positief? Wij helpen jou verder.