Alles over trichomonas

Wat is trichomonas?

Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), veroorzaakt door een parasiet. Lang niet iedereen met deze SOA krijgt er klachten van. Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen door de aanwezigheid van de parasiet. 

Hoe loop je trichomonas op?

Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening die door seksueel contact wordt overgedragen waarbij sperma, voorvocht of afscheiding in contact komt met het slijmvlies van de vagina of vaginale afscheiding of vaginaal vocht in contact komt met de slijmvliezen van de penis.

De kans dat je besmet raakt met trichomonas als je seks hebt met iemand die besmet is ligt vrij hoog en kan oplopen tot wel 80%. De kans dat je als vrouw een trichomonas besmetting oploopt is iets groter dan van vrouw naar man. Een niet behandelde trichomonas kan schade aanrichten, het grootste gevaar is echter dat de trichomonas parasiet het slijmvlies van je vagina of urineweg zo beschadigd dat je meer kans loopt om besmet te raken met chlamydia bacterie, gonorroe bacterie en zelfs het hiv virus. 

Wanneer kan ik testen op trichomonas? 

​Testen op trichomonas kan betrouwbaar 21 dagen na een onveilig sekscontact. Een trichomonas test kan het beste worden gedaan door afname met een wattenstaafje uit vagina bij vrouwen of via het opvangen van urine bij mannen. Urine onderzoek wordt bij vrouwen afgeraden omdat dit minder betrouwbaar is dan een vaginale afstrijk. Het is verstandig om na een onbeschermd sekscontact jezelf op SOA te testen, wil je direct betrouwbaar advies bezoek onze SOA testwijzer

Symptomen trichomonas bij vrouwen

De infectie uit zich bij vrouwen voornamelijk door een
  • onplezierige, vies ruikende groen en schuimig vaginale afscheiding 
  •  irritatie en roodheid van het vaginaslijmvlies en schaamlippen. ​

Symptomen die kunnen wijzen op een trichomonas infectie bij mannen

  • irritatie van de plasbuis
  • afscheiding uit de plasbuis​

Behandeling van trichomonas

De behandeling van trichomonas wordt gedaan via een eenmalige dosis metronidazol. De antibioticakuur kun je desgewenst ook via Soapoli-online ontvangen.
 
 

Heb ik trichomonas?

Wil je zekerheid over je trichomonas status? Ben je gewaarschuwd of heb je klachten die passen bij trichomonas? Bestel nu je trichomonas test in onze webshop of ga naar een van onze verkooppunten en ga voor zekerheid. 

Betrouwbaar testen kan vanaf 21 dagen. Stuur je afname kosteloos naar ons lab en binnen 3 werkdagen na binnenkomst kun jij je uitslag inzien in ons portaal. Is je uitslag positief? Wij helpen jou verder.

Heb ik trichomonas?