Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een parasiet. Hoewel trichomonas niet in de top 10 soa’s staat en niet veel voorkomt in Nederland, is het toch een seksueel overdraagbare aandoening waarvan je vervelende klachten kunt krijgen. Lang niet iedereen die besmet is met deze soa krijgt echter te maken met klachten. Over het algemeen ervaren vrouwen wel vaker klachten dan mannen als ze trichomonas hebben.

Omdat de klachten van trichomonas niet fijn zijn, is het raadzaam om hier meer over te weten en te voorkomen om de soa op te lopen. Daarom vertellen wij je op deze pagina alles over de soa trichomonas.

Heb ik trichomonas?-Soapoli-online

Wat is trichomonas?

Trichomonas is een soa die wordt veroorzaakt door een parasiet. Deze parasiet wordt overgedragen als sperma, voorvocht of afscheiding in contact komt met het slijmvlies van de sekspartner. Dit maakt trichomonas dus besmettelijk. Wanneer je onveilige seks hebt gehad met iemand die trichomonas heeft, is de kans dat jij het kan krijgen 80%. Als vrouw loop je meer kans om besmet te worden door een man dan andersom.

Een besmetting met trichomonas kan zorgen voor klachten, al heeft lang niet iedereen met deze soa te maken met klachten. Over het algemeen ervaren vrouwen echter vaker klachten dan mannen als ze trichomonas hebben. Belangrijk is wel om bij het oplopen van de soa deze te behandelen. Behandel je trichomonas namelijk niet? Dan kan dit schade aanrichten. Het grootste gevaar is dat de parasiet het slijmvlies van je vagina of urineweg zo erg aantast, dat je meer kans loopt om besmet te raken met de chlamydia of gonorroe bacterie of het hiv-virus. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het van belang om een trichomonas infectie te voorkomen door een condoom te gebruiken tijdens de seks.
Chlamydia en gonorroe testen

Chlamydia en Gonorroe

Testen voor:
 •  Chlamydia
 •  Gonorroe


Inclusief:
 •  Gratis e-consult
 •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen met heteroseksuele contacten zonder klachten, minder dan 3 sekscontacten afgelopen half jaar. Die op zoek zijn naar zekerheid.

 •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
 •  Volledig anoniem besteld & geleverd
52,95
Veel verkocht
Chlamydia en gonorroe testen

Combinatie testpakket met 4 soa-bepalingen

Testen voor:
 •  Chlamydia en gonorroe
 •  Syfilis en hiv


Inclusief:
 •  Gratis e-consult
 •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen met heteroseksuele contacten met meer dan 3 sekscontacten afgelopen half jaar. Die op zoek zijn naar zekerheid.

 •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
 •  Volledig anoniem besteld & geleverd
109,95
Nieuw
Chlamydia en gonorroe testen

PrEP-poli

Testen voor:
 •  Chlamydia en gonorroe (keel, anus en urine)
 •  Nierfunctie
 •  Hepatitis B en C
 •  Syfilis en hiv
Inclusief:
 •  E-consult
 •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen die met PrEP willen starten of hun tussentijdse controles via Soapoli-online willen laten doen.

 •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
 •  Volledig anoniem besteld & geleverd
Vanaf 65,-

Hoe krijg je trichomonas?

Je kunt trichomonas krijgen door seksueel contact te hebben met iemand die besmet is met de soa. Vooral als dit zonder voorbehoedsmiddel, een condoom of beflapje, gebeurt. Zowel mannen als vrouwen kunnen de soa oplopen. Het kan overgedragen worden van man tot vrouw, man tot man en vrouw tot vrouw. De trichomonas infectie nestelt zich in de penis of vagina.

Maar hoe krijg je trichomonas? Je kunt de trichomonas soa krijgen bij seksueel contact waarbij de penis de vagina ingaat. Ook is het mogelijk om trichomonas zonder seksueel contact op te lopen door naakt lichaamscontact. Wat daarmee wordt bedoeld? Je hoeft het niet alleen te krijgen wanneer er sprake is van penetratie. Je kunt de soa trichomonas namelijk ook krijgen in het geval je naakt op elkaar ligt en jouw penis of vagina de penis/vagina van de ander aanraakt of “droog vrijt”. Hoewel dit minder vaak voorkomt, kan de trichomonas parasiet zich ook bevinden in de urineweg van de man als ook in die van de vrouw. 

De kans dat je besmet raakt met trichomonas als je seks hebt met iemand die besmet is, ligt vrij hoog en kan oplopen tot wel 80%. De kans dat je als vrouw een trichomonas besmetting oploopt is iets groter dan van vrouw naar man. Door een condoom of beflapje te gebruiken tijdens de seks voorkom je de kans om trichomonas op te lopen.

Trichomonas symptomen

Wanneer je trichomonas oploopt, hoef je dit niet perse te merken. De soa trichomonas geeft niet altijd klachten, soms kan je het zelfs jaren later pas opmerken. Dit maakt dat de soa overgedragen kan worden zonder dat iemand het doorheeft. Wel merken vrouwen sneller trichomonas symptomen op dan mannen. 

Symptomen van trichomonas bij vrouwen

Vrouwen ervaren dus sneller trichomonas symptomen dan mannen. Bij een trichomonas infectie hebben vrouwen vaak last van een pijnlijke, rode of gezwollen vagina. Ook kan trichomonas voor andere afscheiding zorgen, deze is namelijk groenig en soms zelfs schuimend. Andere symptomen die vrouwen met de trichomonas soa kunnen ervaren, zijn:
 
 • Jeuk aan de vagina
 • Vagina ruikt anders
 • Pijnlijke, gezwollen of rode schaamlippen
 • Pijn bij het plassen
 • Meer vocht uit de vagina, soms groengeel van kleur

Deze klachten ontstaan een paar dagen of weken na besmetting. Heel soms zelfs jaren erna.

Symptomen van trichomonas bij mannen

Klachten bij mannen komen een stuk minder voor. Vaak merken ze het zelfs niet eens op. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je de soa niet kunt doorgeven aan anderen. Of dat je als man helemaal geen klachten van de soa trichomonas kunt ervaren.

De meest voorkomende trichomonas symptomen bij mannen zijn:
 • Pijn bij het plassen
 • Vocht uit de penis
 • Geïrriteerde, ontstoken eikel
 • Urineweginfectie

Ervaar jij bepaalde klachten waarvan je wilt weten of deze duiden op een soa? Doe de soa-symptoomwijzer van Soapoli-online en krijg passend advies voor jouw situatie.
 

Hoe verloopt een online soa thuistest?

1. Doe de GRATIS Soa-testwijzer

Gebruik onze GRATIS Soa-testwijzer, en ontvang direct antwoord op welke soa thuistest je nodig hebt en vanaf welk moment een afname betrouwbaar is.

2. Volledig anoniem besteld en bezorgd

Soapoli-online levert jouw soa thuistest discreet af. Voor 23.00 uur besteld, is de volgende werkdag in huis. Volg de duidelijke instructies en neem de soa thuistest zelfstandig af.

3. Stuur je afname GRATIS naar ons lab

Verzend je afname gratis naar ons ISO-gecertificeerd laboratorium. De betrouwbaarheid van de soa test voor thuis is hetzelfde als testen via de huisarts of GGD.

4. Ontvang de uitslag

De uitslag van jouw soa thuistest is binnen 1-3 werkdagen zichtbaar in ons uitslagenportaal.

Testen op trichomonas

Heb jij onlangs onveilige seks gehad en wil je zeker weten of je wel of geen trichomonas hebt opgelopen? Dan is het raadzaam om je hier voor de zekerheid op te testen. Testen doe je eenvoudig door een afspraak te maken bij de huisarts of de GGD. Tijdens zo’n afspraak worden vragen gesteld als:
 • Wanneer heb je voor het laatst seks gehad?
 • Was dit veilig/onveilig en wat voor seksuele handelingen zijn er verricht?
 • Was dit met een vaste sekspartner?

Wij kunnen ons voorstellen dat dit soort gesprekken bij voorbaat al ongemakkelijk kunnen aanvoelen. Wel is het nodig om te achterhalen of er een kans is dat je trichomonas of een andere soa hebt opgelopen. Vind je het toch te spannend om dit gesprek met een huisarts of iemand van de GGD te voeren? Dan is het ook mogelijk om online een veilige en betrouwbare trichomonas soa test pakket te bestellen. Dan kun je de test vanuit huis op je eigen gemak uitvoeren.

Een trichomonas test wordt het beste gedaan door bij vrouwen een afname te doen met een wattenstaafje uit de vagina. Dit wordt ook wel een uitstrijkje genoemd. Mannen kunnen de urine opvangen en deze inleveren. Het afgenomen sample wordt naar het lab gestuurd en daar onderzocht. Urine onderzoek bij vrouwen raden we af omdat het minder betrouwbaar is dan een uitstrijkje.

Betrouwbaar testen kan 21 dagen na de (onveilige) seks. Dit moet omdat zich dan voldoende trichomonas in je plas of vagina bevindt, waardoor het dan beter te zien is bij een test of er wel of geen sprake is van de soa. Daarom is het dus raadzaam om drie weken te wachten met testen na de laatste keer dat je onbeschermde seks contact hebt gehad.

 

Wil je persoonlijk advies van een professional over een soa? Vraag een E-consult aan!

Boek een consult

Twijfel je wat je testen? Ontvang gratis en anoniem testadvies.

Soatestwijzer

Trichomonas behandeling

Komt er een positieve uitslag op je soa test? Geen zorgen: trichomonas is geen gevaarlijke soa. En het goede nieuws is dat de soa tevens te genezen is door deze te behandelen. Het is ook mogelijk om deze kuur via Soapoli-Online te ontvangen.

Een niet behandelde trichomonas kan schade aanrichten. Het grootste gevaar is echter dat de trichomonas parasiet het slijmvlies van je vagina of urineweg zo beschadigd dat je meer kans loopt om besmet te raken met de chlamydia bacterie, gonorroe bacterie en zelfs het hiv-virus.

Licht je sekspartner(s) in
Het is belangrijk om na een infectie met trichomonas wel je sekspartners te waarschuwen, zodat ook zij zich laten testen en behandelen. Doe dit indien je een positieve testuitslag hebt gehad bij alle partners met wie je seks had tot 4 weken voor je besmetting. 

Ook wordt er aangeraden om je op alle soa’s te testen indien je te maken hebt met een trichomonas infectie. Vaak gaat een trichomonas infectie namelijk gepaard met een andere soa.

Trichomonas bij zwangerschap
Heb jij gedurende je zwangerschap ontdekt dat je trichomonas hebt opgelopen? Dan kun je metronidazol enkel innemen indien je drie maanden of langer zwanger bent. Dit omdat het dan het veiligst is voor je baby. 

 

Wanneer is trichomonas weg?

Zodra je begint met de antibiotica en klachten ervaart van de trichomonas, kun je na één dag al merken dat deze verminderen. Na een paar weken merk je dat je klachten helemaal weg zijn. Dan is de trichomonas infectie dus na het innemen van de medicijnen genezen. Verder wordt er geadviseerd om zeven dagen na de behandeling geen seksueel contact te hebben.

Is de uitslag van jouw soa test positief?

Wil je via Soapoli-online een recept aanvragen? 
​​​​​​​Dat kan, lees meer via deze link.

Bestel jouw soa test

Hoe voorkom je trichomonas?

De beste manier om een trichomonas besmetting te voorkomen is door een condoom te gebruiken tijdens de seks. Bij het gebruik van een condoom is het belangrijk om tijdens het voorspel of na het hoogtepunt het al te gebruiken en te voorkomen dat er slijmvliescontact tussen vagina en penis is tijdens het contact. Lees hier meer over hoe je op de juiste wijze een condoom gebruikt. Heb je onveilige seks gehad, test dan niet alleen op trichomonas maar zorg dat je dan alle SOA uitsluit waarop je risico hebt gelopen.

Zeker weten of je geen trichomonas hebt?

Doe een test! Dit is de enige manier om zeker te weten of je wel of geen trichomonas hebt. Soapoli-Online staat voor je klaar. Wij hebben speciale trichomonas testen die je thuis kunt afnemen. Zo bespaar je jezelf een ongemakkelijk bezoek aan de huisarts of de GGD en neem je vanuit huis op je eigen gemak de test af. Bij ons bestel je je soa test pakket geheel anoniem. Ook wordt het testpakket discreet verpakt bij jou thuis bezorgd. Wij helpen je graag meer zekerheid te krijgen over jouw persoonlijke situatie. Bepaal zelf waar en wanneer jij je test met de betrouwbare en veilige trichomonas test pakketten van Soapoli-Online.

Ook voor andere soa test pakketten kun je bij ons terecht, zoals chlamydia en gonorroe testen, hepatitis B en C testen en PrEP-poli testpakketten. Wij helpen je graag!

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 23:00 besteld = morgen in huis, Sameday delivery ook mogelijk  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
NIEUW: PrEP recept en controles

HIV voorkomen met de PrEP pil

> GA DIRECT NAAR PrEP-POLI